Glamping en aqua toerisme; Azenhas Da Seda.

Ik ben gek op kamperen en ga er graag met de tent op uit. De laatste jaren lees je steeds meer over  Glamping ofwel "glamorous camping" . Dit is een nieuwe trend op het gebied van kamperen waarbij je het luxe gevoel van een hotel combineert met het "dicht bij de natuur gevoel"  en de vrijheid van het kamperen. Glamping wint razendsnel aan populariteit en lokt steeds meer mensen de natuur in. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slapen in een fraaie boomhut, een pipowagen, tipi of  Mongoolse Yurt en dat op de meest natuurlijke plekken.

glamping11

 

 

Een bijzondere plek

Luis Lucas groeide op in Lissabon maar was het stadse leven zat. Zes jaar geleden vond hij zijn droomplek in het binnenland van Portugal en ik snap direct wat hem zo trok aan deze plek. Verstopt in een dal vind je een groene vallei langs de oevers van een rivier. Vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is, water kabbelt zachtjes en zonnestralen verwarmen de omgeving. Soms heb je van die plaatsen waar je direct wilt blijven en dit is er zo één. Wow, wat is het hier mooi! 

glamping8

 

Een plek voor outdoor en waterliefhebbers.

Luis en zijn echtgenote zijn grote outdoorliefhebbers en echte waterratten. Vanuit deze gedachte startten zij de camping Azenhas Da Seda  vlakbij Portalegre in Alentejo. Een bijzondere plek waar ze het glamping combineren met de mogelijkheid om diverse watersporten te beoefenen. De 6 tenten staan allemaal op een bijzondere plek en kijken uit over de omgeving. Van binnen zijn ze ingericht met een heerlijk bed, grind en zachte kleden op de vloer. Een aantal kleinere meubelen maken de inrichting compleet. Iedere tent is anders ingericht en heeft een buitenzitje waar je kunt relaxen en uitkijken over het dal of over het water kunt staren.

glamping3

glamping14

glamping1

glamping4

 

Natuurlijk ontbreekt een gezellige ruimte waar je samen kunt komen niet. Tussen de bomen staan een aantal grote eettafels en er zijn gemeenschappelijke BBQ's die op de zwoele avonden knetteren. Onder de lampions kun je hier tot in de late uurtjes natafelen. Aan de waterkant staan diverse lekkere bedjes. Ze nodigen uit om er een boek bij te pakken of gewoon wat te zonnen op het strandje aan de rivieroevers.

 

glamping13

 

Als je zoals ik graag zelf kookt dan staat er een gemeenschappelijke keuken ter beschikking. Dit is inclusief eigen ruimte in de koelkast om je spullen koel te houden. Houd je niet van koken dan zijn er in de omgeving diverse leuke restaurants, waarvan de dichtstbijzijnde 6 kilometer ver is.

 

glamping12

glamping

De gemeenschappelijke keuken in een oude molen aan het water.

De activiteiten.

Hoewel het natuurlijk heel verleidelijk is om al je tijd op een ligbedje of bij de tent door te brengen is er nog veel meer te doen dan dat. Luis en zijn team hebben diverse watersporten waar je aan mee kunt doen. Van kanotochten,  hydrospeeding, waarbij je op een soort klein surfplankje ligt met grote vinnen aan je voeten en je met de stroom mee laat drijven, tot Canyoning, waarbij je de loop van de rivier volgt,  zwemt, klimt en klautert en van de rotsen in het water springt. Allemaal heel verschillende manieren om te genieten van de geweldige omgeving en lekker buiten bezig te zijn.

Er zijn meerdaagse kampeertochten te regelen en er is ook een speciale nacht trip met de kano als het volle maan is. Genoeg om je een aantal dagen zoet te houden!

glamping7

 

In de zomermaanden staat het water in de rivier hoger en kun je de tocht per kano stroomafwaarts maken. Je gaat dan diverse kleine watervalletjes af en door stroomversnellingen. Wat een kick zal dat geven om je met kano en al van een 3 meter hoge waterval af te storten! In het najaar staat het water daar te laag voor en is de tocht die wij maken, en die stroomopwaarts gaat, de beste keus.

glamping16

De kano in!

Voor we het weten liggen we na een korte instructie in het water en glijden rustig door de geweldige natuur. Na een tijd peddelen dient zich het eerste watervalletje aan en dan begint het harde werken. We moeten de kano uit en lopen tussen de rotsen door om hem een paar meter omhoog te slepen. En dan ben ik blij met mijn wetsuit en waterschoentjes want het is soms best glibberig en ongelijk . Een val in het water ligt om de hoek. Helemaal niet erg; het water is prima van temperatuur en "it's all part of the fun !

glamping15

 

Na twee uur varen zijn we weer terug op de campsite. Helemaal opgeladen en opgefrist en wat was het leuk! Het kanoën, zwemmen in het frisse water, de stilte om je heen, vissen die wegschieten als je aan komt varen. Ik kan het iedereen van harte aanraden!

 

Heb je zin in glamping  gekregen en vind je het heerlijk om in/op en rond het water te zijn? Nog een paar tips en feiten op een rijtje.

 • Het boeken van één van de tenten of het bekijken van de mogelijkheden kan op de site of via een mailtje aan Luis. (luislucas@azenhasdaseda.com). De tent kost 72€ per nacht voor 2 personen en een extra bed bijzetten kost 24€.
 • Je kunt een voorkeur uitspreken en een specifieke tent boeken.
 • In de zomermaanden komen er veel Portugese gezinnen kamperen. Als je er dan wilt reserveren kun je dat beter wat langer van te voren doen.
 • Er zijn nu 6 tenten maar Luis wil langzaamaan uit gaan breiden naar maximaal 20 tenten. Het blijft dus kleinschalig.
 • Als je activiteiten wilt boeken dan kan dat voor rond de 30€ per activiteit/per persoon.
 • Naast de rivier waaraan de tenten staan zijn er in de zomermaanden meerdere rivieren ter beschikking voor de activiteiten. Variatie genoeg dus!
 • De ligging van de plek is landelijk. Een eigen auto is nodig om de plek te bereiken of je kunt eventueel vervoer regelen via Luis.
 • Azenhas Da Seda maakt gebruik van zonne-energie en is een low impact concept, de natuur wordt zo min mogelijk aangetast.
 • Als je vroeg in de ochtend of aan het eind van de dag op het water bent heb je grote kans om ottertjes, wilde zwijnen, ijsvogels en vosjes te zien.

Als je meer informatie wilt over deze nog wat onbekendere regio  dan kun je die vinden op deze site van Turismo de Alentejo  of op de site van visitPortugal

 

Heb jij ook zo'n zin gekregen in glamping of heb je zelf al een keer op zo'n mooie plek gestaan?

Wil je meer lezen over Portugal klik dan door naar mijn pagina met alle Portugal blogs.

 

 

Geplaatst in Europa, hotspots, kamperen, Portugal, Things to do.

12 reacties

 1. Lijkt me een heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven. Alhoewel glamping niet zo mijn ding is denk ik (ben toch meer van het back to basic) vind ik het wel positief dat het steeds hipper wordt en dat mensen de gemakken van thuis toch steeds meer achter zich durven te laten…

  • Ik ben ook niet van het glamping normaal gesproken maar voor deze plek wil ik wel een uitzondering maken 🙂 Het lijkt me echt wel wat voor jullie; lekker aktief in en op het water! Zeker in de zomermaanden is er veel water en kun je je hart ophalen.

 2. O ik wil ook maar Portugal! Ik wist niet dat daar zulke mooie natuurplekken waren. Glamping zou ik best willen proberen, maar niets gaat boven een echte authentieke kampeer ervaring.

  • Ik vond Alentejo een mooi deel van Portugal. Helaas hebben we er niet zo veel gewandeld als er van te voren bedacht was want je kunt er ook heel goed wandelen. Ik wens je veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *