streetart Leeuwarden

Fotoblog; de mooiste Street Art van Leeuwarden.

Ik ben al heel erg lang fan van graffiti en struin graag door steden op zoek naar de mooiste werken. De laatste jaren lijkt het of iedere stad in de wereld er vol mee is en vind je graffitti op de meest onverwachte plekjes.  Hoewel het super leuk is om zelf op pad te gaan kun je tegenwoordig ook in steeds meer steden speciale tours langs de mooiste werken maken. Ik wandelde met een gids langs de mooiste Street Art van Leeuwarden. Echt een aanrader!

Graffiti of  Street Art?

Toen ik me aanmeldde voor de tour wist ik nog niet zo goed wat ik me voor moest stellen bij Street Art.  Street Art is, zo leerde ik, een stroming binnen de graffiti, maar wat is nu precies het verschil tussen beiden?

Graffiti.....

is een kunstvorm met een oude traditie. Makkelijk gezegd komt het neer op het spuiten van letters, tags en eenvoudige afbeeldingen op openbare terreinen. Waar de één het lelijk en asociaal vind, is de ander is razend enthousiast. Er zijn hele groepen graffiti artiesten, met ieder een eigen naam, handelsmerk of tag. Liefhebbers van de kunst herkennen direct van wie een stuk is. Het aanbrengen van graffiti gebeurt vaak snel omdat het niet zonder toestemming aangebracht mag worden. Het wordt door veel mensen gezien als een vorm van vandalisme. In de steden zie je het werk bijvoorbeeld op straatmeubilair, meterkasten en muren van gebouwen. Daarbuiten ook op bijvoorbeeld geluidsschermen naast de snelweg maar zelfs op treinstellen. Eigenlijk is geen plek veilig voor de snelle handen van de ware artiest.  De laatste jaren worden de werken steeds mooier en groter en ik geniet er vaak wel van!

Street Art....

is een onderstroming van graffiti. Een belangrijk verschil zit hem in het gebruik van materialen. Bij het maken van Street Art worden ook materialen als stickers, wol en sjablonen gebruikt. Ook (illegaal)  geplaatste beelden, schilderijen, posters en kunstwerken vallen hieronder. Waar de graffiti snel wordt aangebracht daar wordt Street Art vaak thuis gemaakt en dan naar de plek gebracht. Bij Street Art zijn de afbeeldingen belangrijker dan de mensen die ze gemaakt hebben. Artiesten werken ook geregeld samen om objecten te maken. Een vorm van Street Art is het  "wildbreien" waarbij straatobjecten aangekleed worden met kunstzinnig gebreid textiel.

Wandel met me mee langs de mooiste Street Art van Leeuwarden

Hoewel zowel Street Art als Graffiti officieel illegaal zijn worden beide steeds meer oogluikend toegestaan. De gemaakte kunstwerken worden ook steeds mooier. Ik neem je graag mee op mijn wandeling en laat je de mooiste Street Art van Leeuwarden zien aan de hand van foto's.

 
streetart en graffiti in Leeuwarden

streetart-leeuwarden15

streetart-leeuwarden6

streetart-leeuwarden5

streetart-leeuwarden9

streetart-leeuwarden

streetart-leeuwarden19

streetart-leeuwarden11

streetart-leeuwarden18jpg

streetart-leeuwarden14

streetart-leeuwarden4

 

streetart-leeuwarden17jpg

 

streetart-leeuwarden2

streetart-leeuwarden3

 

streetart-leeuwarden12

 

streetart-leeuwarden13

 

De mooiste Street Art van Leeuwarden met een gids

Wil jij zelf ook een keer met een gids de mooiste Street Art van Leeuwarden bekijken? De tour is het hele jaar te boeken voor eigen gezelschap. Daarnaast worden er enkele keren per jaar openbare Street Art tours georganiseerd. Klik op deze link voor meer informatie of om je aan te melden voor de  wandeling. Naast de Street Art tour organiseert A Guide To Leeuwarden ook diverse andere leuke stadswandelingen. (Meer info op de bovengenoemde site!).

Wat is jouw favoriete (Nederlandse) stad om Street Art te bekijken?

Als je dit leuk vond dan ben je vast ook geïnteresseerd in:

 

 

Geplaatst in citytrip, Europa, fotoblogs, Friesland, hotspots, Nederland, stadswandeling, Street Art, Things to do, wandelen.

16 reacties

  1. Oh wat gaaf! Ik hou ontzettend van straat art maar wist niet dat er in een stad als Leeuwarden ook zoveel moois te zien was! Hoog tijd om er een keertje naartoe te gaan. Onlangs was ik in Valencia en Liverpool. In beide steden vind je ook veel street art. Over de street art in Liverpool heb ik ook een blog geschreven.

  2. Wat ontzettend gaaf! Ik ben enorme fan van street art. Zo was ik eerder dit jaar in de Londense wijk Shoreditch waar het barst van de street art. Prachtig! Wist niet dat er in Leeuwarden zoveel street art was. Absoluut de moeite waard om een keer naar het noorden af te reizen!

  3. Wow, wat een gave kunstwerken zitten erbij zeg! Ik wist helemaal niet dat je in Leeuwarden zoveel mooie kunstwerken kon vinden. En ook niet dat er een verschil was tussen streetart en grafftiti was trouwens. Dank je juf. 🙂

    • Ik kan je aanbevelen om een keer een street art tourvan A Guide to Leeuwarden te doen. Niet alleen zie je veel maar je krijgt ook nog het e.e.a. aan achtergrondinformatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *