pontjesroute door De Alde Feanen

Fietsen; de pontjesroute door De Alde Feanen

De laatste jaren ben ik steeds vaker in het noordoosten van Nederland te vinden. Ik ontdekte al menig leuk plekje in Groningen en Friesland. Twee provincies waar je heerlijk uit kunt waaien en genieten van de stilte van het platteland maar waar je ook uitgebreid kunt varen, wandelen en fietsen. Vorig jaar ontdekte ik het Nationaal Park De Alde Feanen. Vandaag neem ik je mee op een bijzondere fietstocht; de pontjesroute door De Alde Feanen.

De Alde Feanen.

In het hart van Friesland, grofweg tussen Leeuwarden, Heerenveen en Drachten, ligt het bijna 2.300 ha grote laagveenmoeras van de Alde Feanen. Dit bijzondere (en natte) gebied bestaat uit diverse meren, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen en kent een grote variatie aan plant en diersoorten. Eén van de leukste manieren om het gebied te verkennen is per boot. Op zomerse dagen genieten veel liefhebbers op hun kleine zeilbootjes van de natuur en het buiten zijn.

Ga je met de fiets op pad dan kun je, vanwege al dat water, het gebied alleen aan de randen verkennen. Om je toch een betere kijk op het gebied te geven is er de pontjesroute door De Alde Feanen ontwikkelt. Deze route combineert het fietsen met het varen waarbij je op diverse plekken met een pontje het water oversteekt.

De pontjesroute door De Alde Feanen

Het leuke van de pontjesroute door De Alde Feanen is dat hij compleet via knooppunten gaat. Persoonlijk vind ik dat heerlijk, zo krijg je de mooiste route voorgeschoteld terwijl je zelf helemaal niet (zo veel) hoeft na te denken over waar je precies wilt gaan fietsen. Daarnaast is de route altijd langer of korter te maken door het weglaten of toevoegen van andere knooppunten. Ik ben nog steeds een enorm fan van dit concept. Ook als je, net als ik,  een dag alleen wilt fietsen is het super handig want verdwalen is bijna onmogelijk.

De route start officieel op knooppunt 38, bij Hotel Restaurant Princenhof, aan de rand van dorp Earnewâld, dat aan de rand van het Nationaal Park ligt.

pontjesroute door De Alde Feanen
Schapen, vlinders, zon en pontjes......

Tijdens dit laatste weekend van september is het geweldig fietsen. De zon schijnt volop en er staat een licht briesje. Op en om het water genieten veel mensen van dit onverwacht zomerse weekend en ook de vlinders fladderen van bloem tot bloem. Omdat het zulk lekker weer is varen de pontjes volop. Direct bij het bezoekerscentrum al stap ik op de pont van Earnewald en steek het water voor de eerste keer over om daarna mijn weg te vervolgen naar knooppunt 38.

Daarna gaat de route door de polders verder. Ik fiets langs met riet omzoomde sloten, weilanden met schapen en prachtige oude boerderijen. Af en toe kom ik wat andere fietsers tegen maar over het algemeen is het rustig fietsen.

pontjesroute door De Alde Feanen fietsen

En nog meer pontjes......

Het volgende pontje is dat van stichting Zonnepont "de Oerhaal" met aan boord twee enthousiaste vrijwilligers. De Oerhaal vaart op zonne-energie en brengt ons in fluisterstilte naar de overkant, de langste vaart van de route. Via het dorp Grouw fiets ik verder waarbij ik onderweg nog te maken krijg met een pittig stukje tegenwind. Dat valt niet mee, het doet me denken aan de fietstochten van mijn jeugd door de polder van Eemnes.

pontjesroute door De Alde Feanen fietsen

De stilte van het Friese land

De volgende oversteek is eigenlijk maar een hele korte. Onze schipper vaart met ons een heel stuk het meer op, voor alle kleine zeilbootjes uit...... Daarna doen we onze ogen dicht en luisteren samen 2 minuten lang naar de stilte om ons heen. "Genieten hé" zegt hij, "zo ervaar je het bijzondere sfeer van het gebied het best"! "Echt magisch vind ik het". En we kunnen het allemaal volmondig beamen.

zeilbootjes tijdens pontjesroute door De Alde Feanen

Het laatste deel van de pontjesroute

Het laatste deel van pontjesroute door De Alde Feanen vliegt voorbij. Voor ik het weet steek ik nog een laatste keer met het pontje over en fiets terug naar mijn tijdelijk huis. Eind aan een prima middag door een mooi stukje Friesland.

pontjesroute door De Alde Feanen fietsen

pontjesroute door De Alde Feanen fietsen

fietsen pontjesroute door De Alde Feanen

Handig om te weten over de pontjesroute

  • De pontjesroute door De Alde Feanen is net geen 26 kilometer lang. Ik fietste hem in een middag.
  • Er is ook een langere pontjesroute, de 8 van Grouw. Deze is ongeveer 60 kilometer lang en neemt meer pontjes mee op de route.
  • Horeca; aan het startpunt in de Princenhof in Earnewald, maar ook in het dorp Grouw is er genoeg te beleven.
  • Hoewel de route compleet vlak is fiets je er langer over dan je denkt. Het oversteken met de pontjes neemt wat tijd in beslag en ook kun je soms last hebben van flinke (tegen) wind in het open stuk polder in de buurt van Grouw.
  • Heb je geen eigen fiets meegenomen dan kun je die makkelijk huren bij het bezoekerscentrum (12 fietsen zonder versnellingen á € 7,50) of bij fietsverhuur Hollema in Earnewald.  (ruime sortering fietsen en routes)
  • Voor de pontjes betaalde ik ongeveer €5,-. De pontjes varen grofweg van 1 april tot 1 oktober.
  • Voor meer informatie en vaartijden van de pontjes kun je op deze link klikken!

Heb je nog meer leuke tips voor Friesland nodig?

Geplaatst in Europa, fietsen, Friesland, hotspots, Nederland, Things to do.

4 reacties

    • Hoi Jannie, voor zover ik het kan overzien kun je de pontjesroute ook met een scootmobiel rijden. Hij volgt de fietsknooppunten en gaat over verharde paden.Veel plezier vast in de Alde Feanen, het is een bijzondere route.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *