fietsen in Friesland Nationaal Park Lauwersmeer

Fietsen in Friesland; een rondje Lauwersmeer en veel tips

Het gebied rondom het Lauwersmeer leent zich perfect voor een dagje fietsen. Het Lauwersmeer is een bijzonder gebied en al bijna 50 jaar één van Nederlands nationaal parken. Het landschap is redelijk vlak en er is een uitgebreid netwerk aan fietspaden of rustige landelijke weggetjes om ongestoord op te fietsen. Je kunt gemakkelijk zelf een route bepalen aan de hand van de fietsknooppunten of kiezen voor een uitgestippelde route. Fietsen in Friesland is super. Mijn tips.

 

Fietsen in Friesland, rondje Lauwersmeer

Eén van de tochten die je kunt maken is het "rondje Lauwersmeer", een rit van ongeveer 45 kilometer lang die je langs allerlei mooie plekjes van het gebied brengt. De route start officieel in Zoutkamp bij fietsknooppunt 90, maar je kunt hem natuurlijk ook op iedere willekeurige andere plek oppikken. De route is goed bewegwijzerd met speciale bordjes. Ik reed een deel van deze route omdat ik niet genoeg tijd had om hem helemaal uit te rijden. Wat ik zag smaakte naar meer dus ik ga zeker nog een keer het hele rondje rijden!

fietsen in Friesland15

Overnachten in Friesland

Ik slaap een paar nachtjes op it Dreamlân waar Robert en Minke hun droomplek hebben gevonden. Samen met hun drie kinderen leven ze dé droom. Rust, dichtbij de natuur zijn, buiten leven, weg van de hectiek en dat in het weidse landschap van het waddengebied. Naast vakantiewoningen heeft it Dreamlân een familiehuis en een natuurcamping. Achter de camping stap je zo in de kano en peddelt tussen de weilanden door naar Kollum. Vanaf je terrasje staar je wat in de verte en geniet van de ruimte om je heen en de frisse buitenlucht of je pakt de fiets en fietst vanaf het terrein zo de natuur in.....

fietsen in Friesland8

fietsen in Friesland18

 

fietsen in Friesland6

 Hier wil ik mijn tentje wel neerzetten!

Fietsen in Friesland; mijn rondje

Robert en Minke hebben diverse fietsen ter beschikking. Robert adviseert mij welke route leuk is om te doen in de (te) korte tijd die ik heb. Ik krijg een routekaart mee en niet veel later hobbel ik bij de achterdeur het terrein af. Ik ga vandaag een klein deel van het rondje Lauwersmeer fietsen vanaf Kollumerpomp. Ik bevind me al direct tussen de weilanden. 

Friesland laat zich van haar beste kant zien vandaag; het november zonnetje geeft alles een mooie kleur. Het valt direct op dat dit een waterrijk gebied is. Overal om me heen bevind zich water en als ik afstap voelt het gras in de velden bijna moerasachtig aan. Veel stukken land zijn beschermd maar vanaf mijn fiets zie ik genoeg. Ganzen bevolken de velden. Ik zie buizerds en een havik en nog veel meer andere vogelsoorten. Dit is ook echt een prachtig gebied voor vogelaars! Op deze zondagochtend verzamelen de eerste liefhebbers zich al bij de prachtige vogelkijkhut de Sylkajút in Ezumakeeg. Het is heerlijk fietsen in Friesland!

fietsen in Friesland9

 

fietsen in Friesland14

 

fietsen in Friesland13

Kleine sluisjes, schapen en Konikpaarden

Ik rijd een stuk over de dijk en  passeer diverse kleine sluisjes. Bootjes liggen te wachten om met hun eigenaren uit te varen. Geregeld kom ik schapen tegen in het landschap die mij lekker koddig aankijken. Er is zelfs een kudde Konikpaarden, wat een mooie verrassing is dat!fietsen in Friesland5

 

fietsen in Friesland11

 

fietsen in Friesland4

 

fietsen in Friesland3

De Waddenzee aantikken

Normaal gesproken fiets je tijdens het rondje Lauwersmeer aan de noordkant van het meer binnendijks langs de Waddenzee. Ik doe dat vandaag niet maar wil natuurlijk toch even het gebied zien dat op de werelderfoedlijst van Unesco staat! Ik fiets daarom door tot het kleine plaatsje Moddergat. Daar parkeer ik mijn fiets even en over de dijk klim om een stuk in het gebied te lopen. Het is laag water en als ik op de modder stap zak ik er direct in weg. Ik ben helemaal onder de indruk van dit stukje Nederland. Hier moet ik zeker eens terugkomen en dan eindelijk eens een keer gaan wadlopen, iets dat al heel lang op mijn bucketlist staat.

moddergat9

Haast en harde wind in Friesland

Je snapt het al ik blijf veel te lang hangen in Moddergat en dat moet ik op de terugtocht "bezuren". Niet alleen heb ik behoorlijke tegenwind (Robert had me al gewaarschuwd, maar ik dacht het valt wel mee) maar de klok tikt en er wachten mensen op me. Ik heb te weinig tijd om te genieten van de kleine dorpjes die ik op het laatste deel passeer. Goed voor de conditie is het wel! En zo komt veel te snel een eind aan mijn eigen rondje fietsen in Friesland als ik helemaal fris uitgewaaid weer in Kollumerpomp aankom.

fietsen in Friesland17

fietsen in Friesland16

fietsen in Friesland

 Op zoek naar nog meer leuke plekjes om te fietsen in Friesland?

  • Voor de echte fietsliefhebbers is er de Fiets Elfstedentocht die in 2016 op 16 mei  ( pinkstermaandag) georganiseerd wordt en in totaal 230 kilometer lang is. Als je niet fietst ook leuk om te kijken!. Meer informatie over deze bijzondere tocht vind je hier
  • Vind je dit te fanatiek, maar wil je toch graag met de fiets zelf de elf steden ontdekken dan is de 11 steden Fiets5Daagse iets voor jou. In 2016 vind deze plaats van 18 tot 22 juli.  Je fietst in totaal 280 kilometer, maar dan verdeeld over goede etappes die je diverse leuke plekjes van de regio laten zien. (inschrijven via de site vanaf zaterdag 2 januari, vol is vol!)
  • Elke laatste zaterdag van de maand is er een leuke route uitgestippeld langs de meest bijzondere winkeltjes van de streek. Deelnemers zijn diverse ateliers, brocante- en cadeauwinkels, allemaal met een persoonlijke touch en sfeer. De Noord Friese winkeltjesroute is tusen de 35 en 40 kilometer lang.
  • Zin in een tocht met de nodige versnaperingen? Dan is het concept Happen en Trappen misschien wel iets voor jou. Ik ken het uit mijn eigen regio maar ook in Friesland zijn er een aantal tochten uitgezet, variërend van 36 tot 51 kilometer. Ieder met een eigen thema en diverse deelnemende restaurants voor het natje en droogje. (Reserveren aanbevolen)
  • Friesland is goed ingespeeld op mensen die met een E-bike fietsen. Op veel plaatsen zijn ze te huur en er zijn volop oplaadpunten!

Als je nu nog geen inspiratie hebt opgedaan voor fietsen in Friesland dan weet ik het ook niet meer. Ik zou zeggen: pak (in) die fiets en gaan!

Heb ik je al kunnen warm maken voor wat kilometers in onze "uitwaaiprovincie"?

Als je in Friesland bent vind je dit zeker ook leuk:

Ga met mij op zoek naar Street Art in het gezellige Leeuwarden

Of maak een mooie stadswandeling (met gids) door Dokkum

Of steek nog even door naar studentenstad Groningen voor nog meer moois!

Geplaatst in Europa, fietsen, Friesland, hotspots, Nederland.

8 reacties

  1. Mooi rondje, Ivonne! De soep was nog warm, dus je was op tijd. Toen ik mijn rondje fietste bij Moddergat, heb ik inderdaad niet bedacht om in de drek te gaan staan. Doe ik de volgende keer 😉

    • Dat is het leuke van dit rondje, het is goed te doen voor de “normale” fietser en dan is er nog genoeg tijd over om mooie foto’s te maken en alles goed in je op te nemen, ook belangrijk! Voor de echte fanatieke fietsers staan er genoeg tips onderaan het blog, ieder wat wils!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *