Fietsen bij Chiang Mai, langs rijstvelden en tempels

Na een paar dagen in Chiang Mai te zijn heb ik mijn zinnen gezet op een paar dagen fietsen bij Chiang Mai. We krijgen contact met Etienne van Clickandtravelonline en kunnen op zeer korte termijn op pad. Omdat het rustig is krijgen we een privé tour onder begeleiding van de enthousiaste Aom. Zij vertelt ons veel, maar laat ons ook geregeld in alle stilte fietsen zodat we alles op ons in kunnen laten werken.

 

De route van ons rondje fietsen bij Chiang Mai

We hebben gekozen voor een 2 daagse tocht ten zuiden van de stad. ’s Morgens vroeg worden opgehaald bij ons questhouse en krijgen alle spullen die we nodig zullen hebben. Onze fietsen zijn van prima kwaliteit. Na een korte kennismaking  laten we al snel de drukte van de stad achter ons. Het platteland om ons heen is gevarieerd; er zijn prachtige groene rijstvelden, fruitbomen en veel kanaaltjes. We fietsen langs de Ping rivier op rustige zandwegen en betonnen paden. We stoppen op een brug en kunnen de groene oevers van de rivier zo rustig bekijken.

Een bijzondere tempel

Onze eerste echte stop tijdens het fietsen bij Chiang Mai is bij een Chinese tempel. Het doet een beetje Disney-achtig aan, maar de tempel is prachtig. Een levensgrote draak is de blikvanger van het terrein. Bij de kop gaan we naar binnen en bij de staart weer naar buiten. Binnenin zijn allemaal prachtige schilderingen. We kunnen er helaas niet te lang van genieten omdat de draak vergeven is van de muggen. Zouden ze weten dat ze hier niet doodgeslagen zullen worden? Buiten slaan we een non gade die rustig een klein altaar klaarmaakt voor de dag.

fietsen bij Chiang Mai tempel met draak

fietsen Chiangmai4

Onderweg

De volgende stop is bij het plaatsje Ban Tawai waar er veel  houtsnijwerk wordt gemaakt. We kijken, kijken en kopen niet…..Hoewel er veel moois te vinden is hebben we op dit moment geen zin om dingen mee te gaan sjouwen. Thailand is slechts het startpunt van onze langere reis door Azië en Australië. Na een lekkere lunch gaan weer verder. Nog veel meer rijstvelden en fruitboomgaarden markeren de route en het platteland straalt rust uit. We passeren wat kleine dorpjes en kijken even binnen in een schooltje. De leerlingen hebben net pauze en willen ons wel even de klas laten zien. Daarna moet er natuurlijk geposeerd worden voor een paar foto’s waar ze enigszins verlegen maar vrolijk op komen te staan.

fietsen Chiang Mai1

 

Overnachten op een bijzondere plek

Onze slaapplaats van vannacht is een geweldige verrassing. Het hotel  bestaat uit diverse omgebouwde tabaksschuren op een groot terrein. Als we de spullen in de kamer hebben gebracht lopen we nog even over het terrein voor het donker wordt. Diverse van de schuren zijn nog in een licht vervallen staat en in een aantal ervan wordt nog wat tabak gekweekt. Het is stil en het lijkt erop of we de enige gasten zijn, maar dat geeft ook wel weer een speciaal gevoel aan de plek. Een nieuwsgierige kat kijkt ons vanachter een paar planken aan. Ze lijkt zich af te vragen wie die mensen zijn die haar rust komen verstoren.

fietsen bij Chiang Mai5

fietsen bij chiang mai3

Regen, regen en nog eens regen...

Als we samen met Aom aan het avondeten zitten begint het hard te regenen. De hele dag zat er al iets in de lucht, en hebben we het gelukkig droog weten te houden, maar nu gaan alle sluizen open. De hele nacht blijft het flink doorregenen maar we voelen ons geborgen in onze sfeervolle kamer met oude houten vloer. Als we de volgende ochtend gaan ontbijten moeten we hard door de grote druppels rennen. Bij de start van de fietstocht krijgen we een dunne poncho waarmee we toch nog een beetje droog kunnen blijven. De tocht is blubberig en het modderige water spat tot aan de poncho tegen ons aan.

Een bijzondere verrassing

We stoppen bij een kleine Boeddhistische  tempel waar een prachtige grote oranje praalwagen in de vorm van een dier staat. Aan de voorkant herkennen we een olifant en aan de achterzijde is het een vogel. Voor de kist staat een grote foto van de overleden monnik die in de praalwagen gecremeerd zal gaan worden. Op het tempelterrein is het nog rustig; de voorbereidingen zijn nog bezig.

Crematie toren tijdens fietsen bij Chiang Mai

Crematies in Thailand

Het cremeren van mensen is in Thailand heel gebruikelijk, het overlijden wordt openbaar beleefd en minder weggestopt dan bij ons. Na een aantal dagen vol ceremonies is er dan de uiteindelijke crematie. Als toerist ben je van harte welkom om er bij te zijn. Zelf heb ik dit in al eerder kunnen ervaren tijdens een reis door Sri Lanka. Het meemaken van een crematie is heel indrukwekkend en voelt tegelijkertijd een beetje vreemd aan voor ons nuchtere Hollanders. Er heerst een bijna feestelijke sfeer. Er worden toespraken gehouden, er is eten en drinken, er wordt muziek gespeeld en soms is er vuurwerk. Uiteindelijk wordt de praalwagen dan aangestoken onder toeziend oog van alle aanwezigen.

Het laatste stuk van het rondje fietsen bij Chiang Mai.

We stappen weer op onze fietsen, maar ik moet eerlijk bekennen dat het na een paar uur fietsen wat minder leuk begint te worden in al die nattigheid. We hebben de laatste paar dagen al geregeld veel water op onze hoofden gehad, terwijl het nu officieel de drogere tijd is, en ik heb er niet zo veel zin meer in om nog een paar uur door te fietsen. Aom is wel wat teleurgesteld maar de klant is koning. We laten ons in het volgende dorp ophalen door een minibus en hebben een prima tocht gehad.

 

Handig om te weten over fietsen bij Chiang Mai:

  • Startpunt: bij het bedrijf, of je wordt opgehaald bij je eigen hotel
  • Niveau; de route gaat over vlak terrein en is een kilometer of 100 lang. Prima te doen voor mensen die van fietsen houden gecombineerd met wat sightseeing onderweg. Etienne en zijn crew hebben diverse tochten uitgezet voor fietsen bij Chiang Mai. Er zijn ook meerdaagse tours, met en zonder begeleiding. Zo kan ieder op zijn eigen niveau een tocht maken, ook eventueel met kinderen of grotere groepen.
  • Bijzonderheden: Het hotel in de oude tabaksschuren. De Chinese tempel.

 

 

fietsen Chiangmai3

 

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

Vind je deze blog over fietsen bij Chiang Mai leuk dan ben je misschien ook wel geïnteresseerd in fietsen door Bangkok!

 

 

 

Geplaatst in Azie, backpacken, fietsen, hotspots, Thailand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *