Een rondje fietsen langs het Inle Lake.

Als wij ergens zijn huren we graag een fiets en gaan een dag op verkenning.  Als het warm is houd je het een stuk langer vol als er een fris windje om je hoofd waait.  Bovendien kom je net iets verder dan wanneer je gaat lopen en je bent lekker bezig.  Van fietsen krijgen wij energie en 's avonds stappen we weer met een voldaan gevoel ons bed in. Onderweg kun je stoppen waar je wilt. Hoe graag ik ook in een tuk-tuk of achterop een brommer zit, het is toch net even anders. Als je voor de zoveelste keer in korte tijd iets moois ziet. Of voor de 4e keer een kar met ossen die nét weer iets fotogenieker is dan de vorige. Of je spot die tempel waar het licht zo mooi op valt... Genoeg om zelfs aan Frank af en toe een lichte zucht te onttrekken. What can I say, ik ben nu eenmaal een liefhebber van fotograferen. Wij gingen een rondje fietsen langs het Inle Lake en zagen hoe de mensen met en op het meer leven.

De Lonely Planet.

Ik moet eerlijk bekennen dat de fietstour die we rijden in de Lonely Planet staat (editie 2014, prima exemplaar!). Ik was verrast dat er in dit boek wel meer fietstips stonden. In Mandalay volgden we eerder ook een andere route als start van een langere dag fietsen. Leuk om te zien dat de LP af en toe wat nieuwe initiatieven heeft en de routes geven wat mij betreft een mooie start om zelf ergens rond te rijden.

De route.

De fietstocht start in het dorp Nyaungshwe en geeft een goed beeld van het leven rondom het Inlemeer. Na het passeren van de Teik Nan bridge zijn we even in de war omdat er staat dat we verder moeten oven een "bone-shaking dirt track"  maar de weg blijkt inmiddels geasfalteerd te zijn. (Vandaar dus de opmerking bij de verhuur dat we deze tocht op gewone fietsen gemakkelijk kunnen rijden)

Als we het dorp uit zijn zien we direct al het levendige plattelandsleven om ons heen. Kleine huisjes op palen, een dorpje, ossen die op het land werken, eendenkoppels en een mooie groene omgeving.

rps20150222_213734

In een kanaal zien we een groep kinderen en mannen op handen en voeten stelselmatig door het water bewegen. Het blijkt dat ze aan het vissen zijn en de buit wordt in een klein rieten mandje gestopt. Af en toe wordt er wat geleegd bij een ander jongetje dat aan de kant meeloopt en als we het vragen laat hij enigszins verlegen het emmertje vis zien.

rps20150222_214547

rps20150222_214617

De hotsprings slaan we over deze rit gezien onze eerdere ervaring met dergelijke baden in het noorden en na een tijd trappen bereiken we de Phwar Ya Thay Paya. We klimmen naar boven en kunnen in de verte het meer zien dat vanwege de lage waterstand wat verder van het dorp af ligt. Doorfietsen maar weer. We zien een ossenkar en mensen die hout sjouwen. (Er wordt hier nog veel op hout gekookt)

rps20150222_214442

rps20150222_214359

Het water op.

Dit deel van ons rondje fietsen langs het Inle Lake eindigt in het kleine dorpje Kaung Daing. In het dorp liggen op verschillende plekken bonen, vis en zonnebloempitten in de straatjes te drogen. Nadat we in een klein restaurant een hapje hebben gegeten huren we een boot. Deze brengt ons voor 7000 kyatt naar de overkant van het meer. De fietsen worden voorop geladen en terwijl de boots ons rustig door de kanaaltjes laveert hoeven wij alleen maar achterover te leunen en te kijken. Wel bijzonder om zo op en aan het water te leven. Een klein uur later zijn we aan de overkant en vervolgen de route, nu weer richting het dorp.

rps20150222_214137

Zonnebloemen en wijngaarden.

Er wordt hard gewerkt op de rijstvelden. Het is tijd om weer te planten. Waar er in Hsipaw nog gewerkt werd met verschillende soorten gewassen door het jaar heen kan men hier meerder keren per jaar rijst planten en oogsten. 

Ik word blij van de zonnebloemvelden die we zien. Met hun gele kleuren vrolijken zij het landschap op. Onderweg passeren we ook nog een wijnboerderij waar je ook wijn kunt proeven. We zijn helemaal gaar van het fietsen langs het Inle Lake en de aanhoudende warmte. Als we de heuvel zien die we op moeten fietsen laten we het proeven voor wat het is.

Als we rond een uur of vijf terugkomen in het dorp nemen we een lekkere milkshake en besluiten daarna toch nog even aan de noordkant een klooster met mooie teakhouten ramen te gaan bekijken. De tegenwind die we hebben is eigenlijk net iets te veel, maar we halen het einddoel. Daarna is het nog een kwestie van rondkijken, terug fietsen en lekker relaxen. Dit was een prima dag.

rps20150222_213402

 

rps20150222_214053

 

Handig om te weten over fietsen langs het Inle Lake.

  • Startpunt van de route is het dorp Nyaungshwe en de afgelegde afstand is ongeveer 25 kilometer.
  • Fietsen kun je op diverse plekken in het dorp huren. De kosten waren voor ons 2000 kyatt per fiets, ongeveer 1 Euro 50. Zo is een rondje fietsen langs het Inle Lake een perfect betaalbare trip.
  • De boot voor de oversteek kun je snel ter plekke regelen. Onderweg werden wij al aangesproken door wat mannen met brommers die wel iets willen regelen. Wij hebben zelf na het eten rondgekeken en wat afgedongen op de prijs.
  • Voor een paar dollar kun je bij de wijnboerderij wat wijntjes proeven met uitzicht over het meer. Ik heb gehoord dat dit leuk is maar spreek dus niet uit ervaring.

 

 

rps20150222_214337

rps20150222_214502

Lijkt het jou ook wat om langs het meer te fietsen?

Ben je nieuwsgierig welke fietstochten we nog meer maakten tijdens onze reizen? Klik dan eens door naar de fietspagina.

Wil je nog meer lezen over het geweldige Myanmar? Neem dan eens een kijkje op mijn Myanmar pagina.

Geplaatst in Azie, fietsen, hotspots, Myanmar, Things to do.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *