Eclipsreizen; geniet van het duister!

Toen ik in de zomer van 1999 een paar dagen eerder terug kwam van mijn kampeervakantie in Frankrijk maakte ik zonder het te weten een fatale beslissing. Het regende en ik wilde naar huis, het was mooi genoeg geweest. De volgende dag  kwamen er op tv de meest spectaculaire beelden uit Frankrijk en Engeland langs en zag ik hoe de mensen met volle teugen genoten van een volledige eclips, of zonsverduistering. De beelden van de in duister gehulde Franse kust en Stonehenge staan in mijn geheugen gegrift. Boy, wat was ik jaloers, ik kon mezelf wel voor de kop slaan, hoe konden we dat nu helemaal gemist hebben! In Nederland was er op die dag geen volledige eclips, was het bewolkt en bleef het bij een schamel aftreksel. Op die dag maakte ik het besluit: een volgende eclips ben ik erbij en voila, in 2006 boekte ik een plekje op één van de eclipsreizen naar Egypte!

eclipsreizen2

We hebben het geprobeerd, maar de ervaring in Nederland was helaas niet wat we hoopten.....

 

Wat is een eclips nu eigenlijk?

Een volledige eclips:

Bij een volledige eclips of zonsverduistering staan de aarde, de zon en de maan nagenoeg op één lijn. De zon wordt bedekt als de maan er langs schuift en bij een volledige eclips lijkt de maan zelfs even groot als de zon.. De schaduw van de maan valt tijdens de verduistering op de aarde en zo wordt het midden op de dag langzaamaan totaal donker om even later weer langzaam aan licht te worden. Op plekken iets buiten deze lijn is de verduistering niet volledig en daardoor natuurlijk iets minder indrukwekkend. Het meest bijzondere fenomeen van deze volledige verduistering is de Corona waarbij de buitenste atmosfeer van de zon te zien is in een ring om de maan heen. Je kunt zelfs kleine zonnevlammen, een soort uitbarstingen, waarnemen.

totale eclips

Fotocredits voor dit prachtplaatje zijn voor mijn reisgenoot Arno de Bruijn!

 

Een ringvormige eclips:

Wanneer de maan op haar verste punt van de aarde af staat en de zon het dichtst bij dan dekt de maan bij de verduistering niet de gehele zon af waardoor er een kleine rand van de zon zichtbaar blijft, de zogenoemde “ring of fire” of "annulus". Het wordt hier dus niet volledig donker.

Mijn ervaringen in Egypte

De beste plek om in Egypte de eclips te bekijken was in de woestijn bij El Saloum, in de buurt van Alexandrië in het noorden van het land. Voor mij was het een afsluiting van een perfecte drieweekse eclipsreis door het land. Al na het ontbijt vertrokken we in alle vroegte richting de woestijn om vooral maar niets van het spektakel te gaan missen en we waren niet alleen! Er stond een groot kamp met materiaal en diverse mensen hadden er geslapen.Ik moet nog steeds lachen als ik denk aan die lange rijen mensen, de één met een nog mooiere en grotere camera en teletoeter op statief! Naast Egyptenaren waren er veel Europeanen, Japanners en zelfs onze eigen Floortje Dessing was er met haar camerateam van Yorin Travel. (foto's zijn scans van analoog, niet zo mooi als je gewend bent, maar het gaat om het idee)

eclipsreizen3

Een klein deel van de toeschouwers, nog nooit zoveel statieven en telelenzen bij elkaar gezien!

 

Na alle voorpret was het dan eindelijk zover en zaten we vol spanning klaar met onze speciale brilletjes (nodig om tegen het licht van de zon in te kunnen kijken). Langzaam aan schoof de maan voor de zon, werd het donker en er was totale stilte om ons heen. Eerst kwam er een kleine rand om de zon die wel op een diamant leek. De corona was geweldig, wat een bijzonder schouwspel om te zien! Met mijn vage fotokennis van die tijd heb ik geen echte geweldige foto's van de eclips gemaakt maar ik heb een geweldige site gevonden waar je kunt zien hoe gaaf dit is! Henk Bril is de eigenaar van al deze prachtige foto's en gaf mij toestemming om een link naar zijn site op te nemen. Te snel was alles alweer voorbij en kon ik dit bijzondere natuurlijk evenement afstrepen van mijn bucketlist!

eclipsreizen4 Wij zitten er klaar voor, laat die show maar beginnen!

Waar kun je de komende tijd eclipsreizen naartoe maken?

 

 

Er zijn diverse reisorganisaties die speciale eclipsreizen op het programma hebben waardoor je, net als ik in Egypte, een vakantie kunt koppelen aan dit fenomeen. Natuurlijk kun je het ook zelf doen, maar zoals ik heb gemerkt kan het heel druk zijn en moet je er wel snel bij zijn!

Een zonsverduistering in Nederland vind plaats op 10 juni 2021 en is een gedeeltelijke,  nog even geduld hebben dus als je het dichter bij huis zoekt!

Nog meer informatie over toekomstige zonsverduisteringen vind je op deze site!

 

Ik heb weleens gelezen dat de dieren helemaal stil worden bij een totale zonsverduistering om dan een paar minuten later weer geluid te gaan maken. Een soort nieuwe ochtend dus, waarbij de hele natuur weer wakker wordt. Hoe gaaf zou dat zijn! Je snapt dat ik dus heel graag nog een keer op eclipsreis ga maar dan een keer in een wildpark in Afrika of de jungle in Azië wil zitten, hoe meer dieren hoe beter!

Lijkt het jou ook wel wat om een keer een eclips mee te maken?

Geplaatst in Afrika, Egypte, hotspots, Things to do.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *