snorkelstekken op Koh Tao

De beste snorkelstekken op Koh Tao

Koh Tao, of Turtle Island  staat bekend als een goede duik- en snorkel bestemming.  Het sfeertje op het eiland is geweldig en voor iederen is er wel een passende stek te vinden. Zo is er het bruisende Sairee Beach aan de westkust waar je tot in de late uurtjes kunt feesten en het overdag gezelligheid troef is. Het strand is er lang en breed en het water van een uitnodigende blauwe kleur. Aan de oost- en zuidkust vind je nog tal van kleinere, met rotsen omgeven baaitjes. Mijn persoonlijke favoriet: Tanote Bay, waar je vanaf de kust geweldig kunt snorkelen.

Ondanks het feit dat Koh Tao in de loop der jaren steeds drukker is geworden is de sfeer nog ontspannen. Veel mensen die ik ken zijn verliefd geworden op dit stukje van onze planeet. Ook ik mag mezelf  tot één van de fans rekenen. Het duiken is er gemakkelijk en binnen korte afstand vind je er diverse goede duikstekken. Wat het voor mij persoonlijk zo geweldig maakt is het feit dat je zo goed vanaf de kant kunt snorkelen, iets dat op veel andere plekken ontbreekt. Combineer dat met sfeervolle strandjes en lekker eten. Wat mij betreft heb je dan de perfecte combinatie voor een heerlijk en goedkoop dagje uit!

De beste plekken om te snorkelen op Koh Tao:

1-Tanote Bay.

Iedere baai van het eiland is prima per taxi te bereiken. Alle wegen gaan ergens over het centrale, hoger gelegen deel van het eiland, dus je moet altijd minimaal één keer flink stijgen en één keer flink dalen. Het laatste deel van de route naar Tanote Bay gaat over een zandpad en is daardoor wat lastiger met een brommer te berijden, hoewel wij het zat mensen zonder problemen zagen doen. Onderweg wordt je verrast door diverse mooie vergezichten over het eiland.

rps20150329_162449

De baai van Tanote wordt omgeven door grote rotsblokken en palmbomen. In het midden van de baai ligt een enorm rotsblok. Het is er rustig en je vind er twee kleinere complexen met huisjes, en twee restaurantjes. Als je met je snorkel op het water ingaat ligt het koraal letterlijk al aan je voeten. Sergeant Majors en felgekleurde papegaaivissen zijn er als de kippen bij om te kijken wie er hun gebied binnenkomt (en of je misschien wat te eten bij je hebt.).

Snorkelen hier voelt voor mij of ik in een groot aquarium zwem, wat een vis!

Van de hele kleine, felblauw gekleurde visjes, tot grote scholen papegaaivissen.  De geel-witte exemplaren die rustig door de baai zwemmen en het koraal afscheumen naar eten. Anemonen zwaaien met hun tentakels mee op de golfslag van de baai terwijl kleine (zalmroze) anemoonvisjes in en uit schieten. Op de rotsen vinden we felgekleurde christmastree worms en een kleine sepia danst voor me langs. Als ik naar het wateroppervlak kijk zie ik geregeld barracuda's die rustig weg zwemmen als ik dichterbij kom. Dit is echt een plek waar je kunt blijven snorkelen, er is zoveel te zien. Daarom bij mij dus op nummer 1

rps20150329_162421

2- Shark Bay, de meest bijzondere snorkelstek op Koh Tao.

Ik ben de eerste om toe te geven dat het koraal hier slecht en het water geregeld troebel is. Toch is dit voor mij een fantastische snorkelstek. De grote trekpleister van deze stek, de naam verraadt het al, zijn de Blacktip Reef Sharks die redelijk ongestoord hun gang gaan en ook behoorlijk dichtbij kunnen komen. Iedere keer kom ik weer razend enthousiast het water uit na een zwemtocht met deze spannende en bijzondere dieren. In dit aparte blog lees je meer over deze baai.

Shark Bay Koh Tao

3- Nang Yuan Island.

Het was moeilijk kiezen tussen mijn nummers 1 en 2 en 3 want ook dit is weer een geweldig mooie stek. Nang Yuan is feitenlijk niet op Koh Tao, maar een klein groepje van 3 eilandjes die met elkaar verbonden zijn via een smal stuk strand. Je bereikt het eiland door een korte boottocht met een longtailboot te maken (zelf huren op het strand  voor 300 baht = ongeveer 7 €, of met Lompraya voor 200 baht per persoon) . Of maak, zoals wij deden, een georganiseerde snorkeltrip rond het eiland (600baht).

Tip: wil je iets bijzonders? Boek dan deze dagtocht naar Nang Yuan Island vanaf Koh Tao (Inclusief pickup van je hotel,  paddleboarding, kajakken, lunch en BBQ diner)

Snorkelen en overnachten op Nang Yuan Island

Ook op Nang Yuan Island kun je weer direct vanaf het strand snorkelen. Als je met je rug naar het uitzichtspunt staat (zie foto) dan is het mooiste deel aan de linkerkant van het strandgedeelte. Op het strand is het druk, maar er gaan niet veel mensen snorkelen dus in het water is het heel rustig.

Al heel snel zwem je boven een groot stuk met veel koraal. Er is paddenstoelkoraal, tafelkoraal en prachtige stukken die op schalen lijken in roze en oranje kleuren, omgeven door heel veel soorten vis. Het is hier heel ondiep en je mag geen vinnen aan ter bescherming van het koraal. Helaas zag ik toch veel mensen die op het koraal stonden en dat doet me altijd zeer.

Tip: Als je tijd genoeg hebt is het ook erg leuk om op het eiland te slapen. Zo heb je deze koraaltuin 's morgens vroeg en na 4 uur 's middags helemaal voor jezelf!

rps20150329_162817

4- Japanese Garden.

Deze plek is aan de oostkant van Nang Yuan eiland. Je kunt er vanaf het eiland naartoe zwemmen of met een snorkeltrip ter plekke van de boot af snorkelen. Het koraal ligt hier wat dieper maar is enorm mooi, zeker als de zon goed in het water schijnt en alle kleuren goed naar voren komen. Bij Japanese garden zijn wat minder vissen, maar wel heel veel anemonen te bewonderen. Deze hebben een prachtige blauwe kleur met witte/roze tentakels en natuurlijk weer veel (zalmroze) anemoonvissen. Op deze plek zagen we ook weer een aantal kleinere sepia's. Deze waren eerst mooi zwart met stippen in lichtere kleuren, later (op de bodem) pasten ze zich aan en werden meer zandkleurig. Geweldig!

Nang Yuan Island

Naast deze snorkel hotspots zijn er  op Koh Tao nog veel meer mooie baaien om te water te gaan. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld Hin Wong Bay met de geweldige rotsen en ook weer heel veel visen en Ao Leuk Bay. Een dag snorkelen met een georganiseerde tocht brengt je op één dag naar al deze plaatsen.

Het leukst vonden wij het om eerst zelf alle baaien een keer te bekijken en daarna als herhaling alles met een dagtrip toch nog een keer te zien. Waar je ook snorkelt op Koh Tao, er is altijd wat moois te zien!

Wat zijn jouw favoriete snorkelstekken van Koh Tao?

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

Geplaatst in Azie, hotspots, snorkelen en duiken, Thailand, Things to do.

2 reacties

  1. Ook ik heb mooie herrineringen aan Koh Tao. De stekken die je noemt in de top 4 zijn geweldig Ivonne. Verder heb ik toen we daar waren heerlijk gedoken met DM Toss. Sfeer op Koh Tao was heerlijk relaxed, dus zeker een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *