Mooiste routes in Australië, cassowaries at Mission Beach

Cassowaries spotten in Mission Beach.

Als we richting de kust naar Mission Beach rijden zijn de vele verkeersborden niet te missen; dit is Cassowary country! Het regenwoud dat dit deel van Queensland bedekt is de perfecte thuisbasis voor deze bijzondere vogel. Na de struisvogel en de emoe is de Cassowary de derde grootse vogel en kan zelfs tot twee meter groot worden. In principe is het een schuwe vogel die voornamelijk leeft van fruit maar daarnaast ook bijvoorbeeld graszaad, bloemen, slangen, kikkers en muizen op menu heeft staan.  Met haar blauwe kop met kuif erop ziet ze er guitig uit, maar pas op! Als zij zich in het nauw gedreven voelen of jongen hebben kunnen Cassowaries rake schoppen uitdelen met hun poten. 

De beste kans om de Southern Cassuary te zien is tijdens een wandeling door het regenwoud en dat komt ons wandelliefhebbers goed uit. We maken een kortere wandeling bij de Lacy Creek . Een prachtig stuk regenwoud, maar helaas geen "bigbird". 

 

De Kennedy wandeling en Cassowaries op het strand.

De tweede wandeling die we maken is een prachtige kustwandeling die start in South Mission Beach. Onze auto parkeren we bij een kleine pier waar men boten te water laat.  De route is uitgezet in de jaren 80 en gaat langs de kust, deels over boardwalks, een paar aangelegde trappen, regenwoud, kiezelstrandjes en gewone stranden. We genieten van fraaie uitzichten, de ruige kustlijn en de vele vlinders die ons onderweg vergezellen. 

rps20150517_195546

Jaaaahaaa!

En dan zien we in de verte een zwarte vlek op het strand. Jaaah! Een Cassowary; mijn hart gaat sneller kloppen. Terwijl we langzaam aan dichterbij komen moeten we tot onze spijt toezien hoe de Cassowary weer richting het struikgewas scharrelt en uiteindelijk verdwijnt. Dichtbij gekomen zien we alleen nog maar de voetsporen in het zand, jammer.....

rps20150517_195816

Spannend!

Het laatste stuk van de wandeling gaat via de Kennedy Bay naar de Hull River waar krokodillen voorkomen. Het is wel spannend om dit stuk te lopen want hoewel we graag een krokodil tegen willen komen is het ook een griezelig idee. Na een spannend uurtje komen we aan bij de riviermonding, geen krokodil te bekennen. Wel vinden we op het strand grote oktopus skeletten, kleine krabbetjes en veel aangespoeld hout. 

rps20150520_161831

De terugtocht gaat wat sneller en over dezelfde route.

 

Handig om te weten:

NB: Als je deze wandeling wilt maken moet je je goed laten informeren over het tij. (Via het internet of bij het informatiecentrum in Mission Beach)De route is alleen te lopen als het laag tij is want alleen dan zijn de stranden zonder water. In ons geval was het laag tij om half 3 en konden we de route tussen 11:00 uur en 16:00 uur lopen.

In totaal hebben we 12 kilometer gelopen, dit is de retour afstand.  De wandeling is voor iedereen te doen. Er waren ook gezinnen met kinderen en die liepen het eerste deel van de route tot de Kennedy Bay, dat scheelt een kilometer of vier lopen over een langgerekt strand.

Cassowaries spotten aan het strand; je hebt meer kans om ze te zien als ze op zoek zijn naar de afgevallen vruchten van de zogenoemde Cassowary Plum tussen augustus en april. De cassowary is dankzij zijn bijzondere maag uitstekend in staat om deze giftige vrucht te eten.

cassowaryplumm

 

rps20150517_195918

rps20150517_195700

rps20150517_195724

rps20150520_161929

rps20150517_195847

 

NB Dit was een ontmoeting in de verte. Echt oog in oog stonden we met de Cassowary tijdens onze dagen in Daintree. Dat was echt superspannend, maar wel heeeel gaaf!

 

Wil je nog meer lezen over het prachtige Australië? Kijk dan eens op mijn Australië pagina.

 

 

 

 

Geplaatst in Australië, hotspots, kustwandeling, Oceanie, wandelen, Wandelen buiten Europa.

6 reacties

 1. Hallo Ivonne en Frank,
  heb weer effies zitten kijken en lezen: mooie plaatjes weer en wat is dat vogelbekdier toch grappig hé!
  Wij zijn net terug uit Kameroen: genoten.
  Hoop dat jullie nog een fijne tijd hebben,
  groetjes
  Sacha

  • Kameroen klinkt geweldig! En ja, dat vogelbekdier is echt leuk. Pas zagen we een boomkangoeroe en om de tent vannacht een bilbie. Australië heeft zoveel gave dieren!

 2. Mooie Footprint foto van de Cassowary. Zaten de vlinders bij jullie ook op je armen en handen om het zout uit je zweet op te likken? Die prachtige ervaring hadden wij bij de Iguacu watervallen in Brazilië.

  • Tijdens onze wandeling kwamen wij er onverwachts één tegen op het pad en die deed een aanval naar ons. Je snapt dat het wandelen daarna een stuk spannender werd, maar het was wel heel gaaf om een keer een cassowary van dichtbij te zien want dat komt niet zo vaak voor als je zou denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *