Tulip fiels Holland, bollenvelden in Nederland

Bollenvelden bekijken in Nederland: update 2024

Bollenvelden in Nederland. Eén van mijn favoriete lente activiteiten is het bekijken van de kleurige bollenvelden. Niets maakt me vrolijker dan een dag fietsen tussen de tulpenvelden. Tulpen zijn, naast zonnebloemen, al jarenlang mijn favoriete bloemen en wat is er beter dan een verse bos, recht van de kweker! Wil jij ook zo graag die bollenvelden in Nederland eens van dichtbij bekijken? Lees dan verder waar je de mooiste bollenvelden vindt en wanneer de bollenvelden in 2024 bloeien.

*Do you want to read this post in English? Just click here!

bollenvelden4

bollenvelden8

Waar en wanneer bloeien de bollenvelden in 2024?

21 december 2023: op dit moment is het winter en staan de bollenvelden in Nederland nog niet in bloei. Normaal gesproken kun je de eerste bloeiende bollenvelden rond half maart verwachten. Het gaat dan om bollenvelden met narcissen gevolgd door de blauwe druifjes en hyacinten. De tulpenvelden staan  normaal gesproken rond april in bloei tot ongeveer de eerste week van mei. Voor mooie bollenvelden moet je dus nog geduld hebben.

21 maart 2024: op dit moment bloeien de narcissen, blauwe druifjes en hyacinten. De tulpenvelden in Nederland bloeien nog niet. De Keukenhof is vanaf vandaag geopend voor publiek.

01 april 2024: de eerste tulpen staan in bloei. Voor de echte volle bloei moet je nog even geduld hebben.

10 april 2024: De tulpenvelden staan in volle bloei. Dat is een stuk eerder dan in de meeste jaren.

Bollenvelden bekijken in Noord- en Zuid Holland

Het grootste aaneengesloten bloembollengebied van Nederland vind je in de kop van Noord Holland, grofweg tussen Den Oever, Den Helder, Schagen en Medemblik. Het duingebied in het noorden van het land bied de perfecte grondsoort voor bloembollen, dus je vind op nog veel meer plekken in Noord-Holland bollenvelden.

Vanaf eind maart kun je normaal gesproken bollenvelden bekijken, maar het hangt van het weer af wat de optimale tijd is. Als het een warm jaar is of ineens snel warmer wordt kunnen de bollenvelden snel tot bloei komen. Om teleurstellingen te voorkomen kun je het best regelmatig navraag doen. Wij hielden de vinger aan de pols bij het VVV van Castricum.

Persoonlijk vond ik eind april de mooiste tijd; de tulpenvelden stonden in volle bloei en we zagen ook nog genoeg hyacinten en wat blauwe druifjes. Het beste van twee werelden!

Het gebied rond Lisse, Hillegom en Noordwijkerhout is een walhalla voor de liefhebbers van bollenvelden. Deze zogenaamde Bollenstreek ligt net achter de duinen en het is er heerlijk toeven.

Een ander gebied in de regio waar je veel bollenvelden vind is de streek West Friesland. Het gebied ligt tussen Hoorn, Enkhuizen en Medemblik.

Tip: fiets deze mooie tulpenroute op Goeree Overflakkee (42 km). Dit is het meest zuidelijke eiland van Zuid-Holland.
Bloembollen op de Keukenhof (2024)

De Keukenhof is een groot park van 32 hectare ten noordwesten van Lisse (Zuid Holland) en trekt jaarlijks ruim een miljoen bezoekers die zich komen vergapen aan de 7 miljoen kleurrijke tulpen, krokussen,narcissen, lelies, hyacinten en andere bolgewassen. Er zijn diverse prachtig aangelegde tuinen, bloemenshows, kunstwerken en kinderactiviteiten. Ieder jaar heeft het park een ander thema. De Keukenhof is in 2024 open van 21 maart t/m 12 mei en is makkelijk te bereiken met het ov en de auto. Meer over het park vind je op de speciale pagina.

Wil jij dit jaar ook de Keukenhof bezoeken? Koop hier direct je kaartje voor de Keukenhof 2024.

 

Overnachten bij de bollenvelden in Noord-Holland: tips voor leuke B&B en camping

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in de buurt van de mooiste bollenvelden in Nederland? We sliepen eind april een weekend in B&B Shepherds House in Limmen en bekeken vanuit daar met de fiets de bollenvelden. De fijne B&B heeft ruime kamers en ligt op 6 kilometer van het strand. Parkeren doe je gewoon op het eigen terrein in de ruime tuin. Je boekt als een kamer inclusief ontbijt vanaf €67.  Vanaf de B&B fiets je zo naar het strand of kiest een leuke route tussen de bollenvelden uit.

Voor net iets meer slaap je bij B&B Limmerzand (9.6). Je wordt verwend wordt met een uitgebreid en gezond ontbijt en er is genoeg om mee te nemen voor de lunch. Deze B&B ligt op 5 kilometer van het strand, heeft ruime kamers en eigen parkeergelegenheid.

Ook leuk: kamperen tussen de bollenvelden! Vanaf Camping Julianadorp Aan Zee zit je binnen no time midden tussen de mooiste tulpenvelden.

bollenvelden

bollenvelden

 

Speciale op de bloembollen gerichte evenementen en activiteiten in 2024:

 • Bloeiend Zijpe; blijf op de hoogte van de activiteiten en data van 2024. Meer informatie vind je op deze pagina.
 • Diverse wandelingen om optimaal van de bollenvelden te kunnen genieten vind je hier.
 • Op zaterdag 20 april 2024 vindt in de bollenstreek weer het Bloemencorso plaats. Op deze dag rijden prachtig versierde praalwagens diverse routes door de bollenstreek. Meer info over routes en tijden vind je hier.
 • De ANWB heeft een 62 kilometer lange bewegwijzerde autoroute die je door de bollenstreek en langs de Keukenhof voert. Je kunt de route het makkelijkst oppakken door vanaf de A44 afslag 7 (Oegstgeest) te nemen richting Katwijk/Rijnsburg.
 • Vanaf de Keukenhof kun je 6 verschillende fietsroutes afleggen, variërend van 5-40 kilometer. Voor 1,50 krijg je er een routebeschrijving bij. De auto kun je parkeren bij de Keukenhof en er zijn ook fietsen te huur. Wij verkenden de regio met onze eigen fiets toen we in Delft woonden, echt een geweldige mooie plek om een dag rond te rijden en te genieten van de kleurrijke bollenvelden!
 • Ik vond deze route langs fietsknooppunten in "West Friesland" . De fietsknooppunten kun je natuurlijk ook goed gebruiken om zelf een route uit te stippelen!
 • Vergeet niet om voor jezelf een paar bosjes tulpen, narcissen of hyacinten aan te schaffen. Op diverse plekken staan kraampjes met bloemen, vers van het land, wat wil je nog meer?
 • Tip: wandel een mooie route via het wandelknooppunten netwerk van de Bollenstreek!
 • Koop hier je tickets voor entree tot de Keukenhof inclusief retour met speciale pendelbus vanuit Amsterdam.

NB: Tussen half april en half mei kan het in de weekenden best druk zijn in de bollenstreek. Als je kunt ga dan op een doordeweekse dag maar laat je er niet door tegenhouden. Het is zeker niet zo druk dat het vervelend is en de bollenvelden worden er niet minder mooi van:)!

bollenvelden met hyacinthen

bollenvelden

Bollenvelden in de Noordoostpolder, Flevoland

In de Noordoostpolder (het gebied rondom Emmeloord, in het noorden van Flevoland) vind je diverse grote bollenvelden. In dit gebied worden voornamelijk tulpen gekweekt. Je verkent het gebied het best met de fiets

TIP: Wij fietsten een mooie route langs de tulpenvelden. Lees hier het uitgebreide verslag.

tulpenvelden Noordoostpolder

Kleurrijke tulpenvelden in de Noordoostpolder, Flevoland

bollenvelden6

Bollenvelden in Drenthe

De laatste jaren kun je ook steeds meer bollenvelden bewonderen in Drenthe. In de provincie Drenthe tref je voornamelijk tulpenbollen, aangevuld met gladiolen en lelies. Maar waar zijn die bollenvelden in Drenthe dan precies?

De grootste concentratie tulpenvelden vind je in de omgeving van Dwingeloo en Diever waar diverse bloembollentelers zijn. Samen hebben zij meerdere fietsroutes uitgezet langs de mooiste tulpenvelden en voor wie wil is er ook een autoroute. Op alle routes kom je langs de tulpenpluktuin Drenthe waar je zelf een mooie bos tulpen kunt samenstellen!

De Drentse bloembollentelers nodigen je uit! Meer informatie over de bloembollenroutes van 2024 vind je (o.a.) op deze pagina.

Bollenvelden in Brabant en Gelderland

Ook in in de provincie Noord-Brabant kun je bollenvelden vinden, al zijn het er minder dan in Noord- en Zuid-Holland. Ook zitten ze meer verspreid zodat je er wat bewuster naar op zoek moet gaan. Waar vind je die bollenvelden dan? In het westen van de provincie, bijna tegen de Biesbosch aan, ligt in de gemeente Hank een kleine hoeveelheid kleurrijke bollenvelden. Iets meer richting Zeeland zijn er ook bollenvelden te vinden in Heijningen (gemeente Moerdijk).

Langs de A58 kom je tussen Roosendaal en Bergen op Zoom een heel groot veld rode tulpen tegen bij het plaatsje Wouw. Ze zijn niet toegankelijk dus je kunt ze alleen vanaf de snelweg bekijken.

In Gelderland ontdekte ik dit prachtige veld langs de doorgaande weg (N 813) tussen Didam en Zevenaar. Eén heel groot veld vol kleurrijke rood-gele tulpen. Als je toch in de buurt bent moet je zeker even langsrijden. Ook van één veld word je namelijk enorm vrolijk.

bollenveldenin Gelderland in de buurt van Zevernaar

Kleurrijke bollenvelden tussen Didam en Zevenaar

Bollenvelden in Groningen en Friesland en Zeeland

Hoewel de Noord- en Zuid Hollandse kust de naam hebben hét bollengebied van Nederland te zijn vind je ook in Zeeland, Groningen en Friesland  bollenvelden en bollen producerende bedrijven. Zo zijn er diverse velden te zien in het gebied rondom de Groningse plaats Spijk in de uiterste noordpunt van GroningenHet aanbod is echter veel kleinschaliger, maar als je uit de regio zelf komt zou ik zeker even navraag doen bij lokale ondernemers of bijvoorbeeld de VVV.

bollenvelden9

*Do you want to read this post in English? Just click here!

Heb jij ook al zo'n zin in het voorjaar?

Geplaatst in Europa, hotspots, Nederland, Things to do, What makes me happy.

47 reacties

 1. Ik heb héél veel zin in het voorjaar. Heerlijk dat het bijna weer zover is en zo fijn dat het ‘s ochtends steeds vroeger licht wordt en je de vogeltjes hoort fluiten. Je voelt en ruikt aan alles dat de lente in de lucht hangt. Deze blog komt als geroepen..heel fijne tips. Gister toevallig besloten dit jaar de fotogenieke bollenstreek te gaan verkennen met mijn camera. Ga jij trouwens binnenkort nog naar Portugal?

  • O ja, goed plan Anita! Ik dacht gelijk ik wil ook wel weer, zo mooi die velden! Aanstaande maandag gaan we naar Portugal, inderdaad heel snel dus. Op dit moment voorspellen ze lekker weer, dus ik duim dat het zo blijft want daar heb ik echt heel veel zin in!

   • Wat een heerlijk vooruitzicht! Op naar de zon. Hoewel het hier ook niet verkeerd is, zal het daar vast nog een tikje warmer zijn. Hoe lang ga je? Ben je er volgende week dan wel bij op de bloggers meeting in Den Bosch? In ieder geval heel veel plezier. Geniet!

    • Ja lekker hè, ik heb er zin in. Een paar daagjes en het wordt zonnig en een graad of 15-18, echt aan toe. Ik ben heel benieuwd naar deze streek en Porto natuurlijk. Op de meeting ben ik er niet bij, hoorde het toevallig deze week van Lizette, maar heb al andere afspraken. Veel plezier!

 2. De lenterkiebels zijn bij mij ook al aanwezig hoor! Ik heb nog nooit de bollenvelden of keukenhof gezien. Echt schandalig eigenlijk, en raar, want het lijkt me zooo mooi! Dit voorjaar toch echt eens een dagje voor reserveren.

 3. Wat leuk! Ik dacht een tijdje geleden nog, dat moet ik echt eens gaan bekijken in Nederland, het lijkt me zo mooi 🙂 Ik ga er ook een weekend voor reserveren in april. Bedankt voor alle tips! 🙂

 4. Prachtig Ivonne! Wat een kleuren. Wij zijn vorig jaar geweest. In de buurt van Schoorl. Thx voor alle up-to-date info… als er tijd is gaan we vast een keer op pad naar de tulpenvelden

 5. Nou, ik heb nog steeds heel veel zin in de (nog steeds afwezige) lente hoor! Gelukkig komt hier verandering in dit weekend volgens de voorspellingen. Leuk om zo de verschillende plekken op een rijtje te zetten. Keukenhof vermijd ik liever daarom zijn enkele alternatieven altijd fijn. Ik heb de bollenvelden dit jaar nog niet bezocht, wellicht ga ik nog. Het is inderdaad altijd een prachtig gezicht die kleurrijke velden!

 6. Schandalig, ik heb echt nog nooit de bloemweiden in Nederland gezien … Ieder voorjaar zie ik de mooiste foto’s voorbij komen. Volgend jaar toch echt eens in de agenda blokkeren want het is schitterend! Mooie foto’s zeg! Kleuren spatten ervan af!

  • Hoi Tess. Bollenvelden bekijken kan vanaf ongeveer eind maart, afhankelijk van de temperaturen. De tulpen bloeien vaak wat later, vanaf ongeveer medio april. (Ook weer afhankelijk van het weer). Helaas is het medio maart nog iets te vroeg en moet je nog even geduld hebben.

 7. Hoi Ivonne,
  Wat een fantastische website heb je gemaakt! Ik heb je gevonden omdat ik op zoek was naar info over de bollenvelden die ik binnenkort wil gaan bezoeken, dat heb je heel goed uitgebreid neergezet. Groet van Marlies (een oude bekende van Columbus, enroute2)

  • Hoi Marlies, wat leuk dat we elkaar “zo weer tegenkomen”. Dank je wel voor je complimenten. Een blog onderhouden kost veel tijd, dus het is super om te horen dat mensen het waarderen. De bollenvelden bezoeken is echt iets dat iedereen een keer gedaan moet hebben ( vind ik tenminste), het is zo iets bijzonders en ik word er altijd helemaal blij van.

  • Dank je wel Manon, leuk om te lezen. Ik ben hard aan het werk om mijn wandelpagina’s nog wat mooier en gebruiksvriendelijker te maken. Wandelen blijf ik altijd doen dus er komen ook zeker weer mooie nieuwe routes bij.

 8. Ik heb drie weken geleden de tulpenvelden rondom Lisse bezocht en dat was zeker de moeite waard. Nog niet alles stond in bloei, maar de meeste velden wel. Zo mooi om te zien.

 9. Wij boffen want we hebben de bollenvelden in onze eigen ‘achtertuin’, Julianadorp en we gaan graag naar de poldertuin in Breezand voor de mini keukenhof, ook erg mooi. Ken je dat?

  • Dat is inderdaad boffen. Voor ons is het net iets verder van huis. In Brabant zijn er wel wat bollenvelden maar dat is in het westen van de provincie rond Roosendaal maar de hyacinten en tulpenvelden in Noord en Zuid Holland zijn wel favoriet!

 10. Wij ontdekten een bedrijf met wel 8 hectare vol geurige hyacinten in Brabant. Het bedrijf zit aan de Minnelingsebrugstraat in Achtmaal. Het bollenbedrijf komt eigenlijk uit Lisse maar heeft hier bollenvelden omdat de grond in dit deel van Brabant zo goed is dat alles twee weken eerder in bloei staat. We kregen een rondleiding van de eigenaar en alles rook heerlijk!

 11. Wat ee handige tips. Ik kan niet wachten om de mooie bollenvelden weer te gaan bekijken! Met die warmte nu krijg ik er steeds meer zin in. Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *