bodie spookstad in Amerika

Bodie; de mooiste ghost town van west Amerika.

Ik ben gek op oude gebouwen en stadjes, zeker als er een verhaal aan vast hangt. Deze ghost towns fascineren me enorm. Toen we hoorden van de stad Bodie was mijn nieuwsgierigheid gewekt. Bodie is één van de grootste spooksteden van Amerika en nog in perfecte staat. Het stadje ligt net iets ten noordoosten van Yosemite National Park. Echt zo'n plek waar je helemaal de geschiedenis in duikt en terugreist in de tijd.

Het ontstaan van Bodie

Het ontstaan van Bodie gaat terug tot in 1859. Een groep goudzoekers richtte een klein kamp op nadat ze goud in de regio gevonden hadden. Pas een aantal jaar later werd er een grote goudader ontdekt. Bodie veranderde van een klein kamp in een steeds groter wordende stad. Steeds meer mensen vestigden zich in de stad. Op haar hoogtijdagen, rond 1880, telde ze tegen de 7000 inwoners en ongeveer 2000 verschillende gebouwen. De stad kende alle voorzieningen van een grote stad. Er was een bank, meerdere kerken, een eigen krant, een gemeenschapshuis, meer dan 60 kroegen, een gevangenis, postkantoor, begraafplaats en zelfs een eigen treinstation. Na het werk gingen de mannen naar de kroeg of brachten een bezoek aan de dames van lichte zeden.

Vanaf 1880, toen er op diverse nabijgelegen plekken ook goud ontdekt werd, raakte de stad langzaam aan in verval. Uiteindelijk sloot de laatste goudmijn in 1942. Vanaf 1940 is er gewerkt aan het behoud van de stad als ghost town. In 1961 werd Bodie een National Historic Landmark en een jaar later Bodie State Historic Park.  Het is niet alleen de omvang van het hele gebied, maar ook de manier waarop de stad bewaard is gebleven is fenomenaal. Je waant je echt terug in de tijd als je tussen de houten gebouwen loopt en de inrichting van de gebouwen ziet. Wij hadden het gevoel midden in een wild west film terecht te zijn gekomen en dat we zo konden aanschuiven in de kroeg!

bodie5

bodie6

bodie7

bodie3

bodie8

bodie

Bodie de mooiste spookstad van Amerika

Bodie de mooiste spookstad van Amerika

bodie1

Bodie de mooiste spookstad van Amerika

Bodie praktisch

 • Bodie is tegenwoordig een State Historic Park. Je betaalt een entreeprijs om het gebied te mogen betreden. Voor kinderen is dat 5 USD en voor volwassenen 8. Ik vond het deze prijs echt wel waard.
 • De ghost town ligt op een  hoge vlakte waar het weer vaak grillig is en het hard kan waaien. Neem passende kleding mee (laagjes)
 • Het park bereik je makkelijk vanuit de plaats Lee Vining (die ligt aan het Mono Lake). De route gaat via Highway 395 en de State route 270 (Bodie Road). De laatste 5 kilometer gaan over een zandweg die hobbelig is maar met een gewone auto te rijden.
 • Bodie State Historic Park is het hele jaar open. Gezien de hoogte (en de weersomstandigheden) raden wij een bezoek in de zomer aan. In de zomer zijn de openingstijden anders dan in de winter. Voor meer info kun je op deze pagina terecht.
 • Eventueel kun je tegen betaling een tour boeken door de Stamp Mill. Hier werd het gesteente vergruisd om het goud vrij te maken. Wij deden dit niet.

Heb jij weleens een (Amerikaanse) ghost town bezocht en zou je een stop maken om Bodie te bezoeken?

Als je meer wilt weten over al die geweldige plekken die we al bezochten tijdens onze roadtrip door het westen van Amerika, neem dan zeker eens een kijkje op mijn speciale pagina van de Verenigde Staten

Geplaatst in hotspots, Noord-Amerika, Things to do, Verenigde Staten.

34 reacties

 1. Ik zou hier zeker een stop willen maken. Het lijkt mij heel gaaf om zo terug in de tijd te gaan. Zoiets heb ik nog nooit gezien en mocht ik eens door West Amerika reizen dan is dit een mooie afwisseling tov alle natuurparken 🙂

 2. Wij zijn door wat gedoe met de auto helaas niet meer naar Bodie kunnen gaan tijdens onze road trip, maar we hebben wel een ander spookstadje bezocht in de buurt van Death Valley. Ik ben niet snel bang, maar toch vond ik die geluiden die de wind veroorzaakt als ie door de verlaten gebouwen waait best griezelig… :p

  • De sfeer in die stadjes is wel bijzonder. Wij liepen ooit in Egypte in één van de oase steden. In het hart was een soort vervallen, half ingestort deel en in het half duister was dat enorm spannend maar ook gaaf om door te lopen.

 3. Ik ben ook helemaal gek op spookstadjes. Ik ben nog nooit in Bodie geweest, überhaupt niet in Amerika. Maar ik zou er zeker een stop voor maken!
  Vorig jaar waren wij in Anavatos, een spookstadje op het eiland Chios (Griekenland). Ook zo ontzettend indrukwekkend!

 4. O wat lijkt me dat gaaf om te zien Ivonne! Ik ben gek op dit soort plekjes. Ga hem op de lijst zetten van dingen te doen als we naar de US gaan. Hopelijk volgend jaar maar dat is nog niet helemaal zeker.

 5. Ik ben in Alaska in diverse ghost towns geweest en in Colorado kwamen we er ook (per ongeluk) in eentje terecht, maar daar weet ik de naam niet meer van. Vind het super om de Amerikaanse historie op deze manier toch een beetje te ervaren, vooral omdat dit iets is wat we in Nederland helemaal niet kennen…

 6. Wow, echt heel gaaf! Ik ben dol op oude plekken en zeker wanneer ze zo vol historie zitten. Mocht je de woningen ook echt binnen, of door het raam kijken? Wat maf eigenlijk he, dat mensen zo alles hebben achtergelaten.

  • Je kon regelmatig naar binnen in de gebouwen maar op de meeste plekken keek je door de ramen naar binnen. Ik vond het vooral zo mooi omdat het nog precies zo is als het is achtergelaten. Het idee dat alles zo is blijven liggen vind ik ook altijd heel gek, zeker als er geen directe reden was om haastig weg te gaan zoals hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *