Great Inland Way Australië

Bijzondere route door het Australische binnenland; The Great Inland Way

Tijdens onze reis langs de ooskust van Australië hebben we een groot deel van de Great Inland Way gereden. Deze route loopt, zoals de naam het al zegt, meer landinwaarts tussen Sydney via Cairns naar Cooktown en gaat langs veel mooie plekken. Wat ons betreft is het zeker een aanrader om (een deel van) deze route te rijden. Het geeft een heel andere kijk op Australië dan wanneer je alleen langs de kust rijdt.

De totale route telt ongeveer 1860 kilometer, gaat over verharde wegen en is goed te rijden met een normale auto. Onderweg moet je oppassen voor overstekend vee, wildlife en roadtrains die kleine steentjes kunnen laten opspatten als ze langs je heen denderen.

Er wordt aangegeven dat de route in 6 dagen te rijden is, maar ik vind hem zo mooi dat ik er zeker meer tijd voor zou uittrekken. Wij reden een kleine 4 weken over deze route

rps20150617_140947

Bij het Tourist Information Centre (VVV) kun je een speciale kaart krijgen met daarop alles wat je moet weten van de Great Inland Way. De  ingetekende route, de te rijden kilometers en een aantal "must sees" in de regio. Er zijn ook diverse websites waarop het één en ander na te lezen is.

De Great Inland Way in beeld.

In deze blog wil ik je aan de hand van foto's meenemen langs een aantal van de mooiste en meest bijzondere plekken die we aangedaan hebben. (Van noord naar zuid)

Het Daintree National Park

In het noordoosten van Australië vind je dit prachtige park "where the rainforest meets the reef". Hier vind je het beste van twee werelden maar let wel op. In het water van Daintree kun je de beruchte Saltie tegenkomen! Je leest er meer over in dit uitgebreide blog.

rps20150603_141318

De Mareeba Wetlands

Prachtige plek voor vogelaars!

rps20150604_134630

De Atherton Tablelands

In het binnenland bij Cairns vind je de groene bergen en valleien van de Atherton Tablelands. Een gebied vol groen en de mooiste watervallen dat je zeker op moet nemen in een trip langs de oostkust. Waarom lees in dit blog met de hoogtepunten van het gebied.

rps20150604_133344

Uitvliegen van de vleermuizen bij Tolga

Bij de plaats Tolga kun je een vleermuizen opvangcentrum bezoeken én vleermuizen zien uitvliegen. Een onwijs spektakel dat je nooit zult vergeten! Lees er alles over in dit blog.

rps20150604_134234

De paardenwedstrijden die we zagen bij Mount Garnet en het bijbehorend festival

rps20150621_133531

Undara Volcanic National Park

Voor het ultieme Australië gevoel slaap je een nacht in het mini dorpje Mount Surprise. De perfecte plek voor je bezoek aan de lavatunnels van Undara.

rps20150608_194556

Charters Towers, goudstad aan the Great Inland Way

Het was bij toeval dat in 1871 het eerste goud bij Charters Towers gevonden werd toen de jonge Jupiter Mosman zijn weggelopen paard terug ging halen. Dit was de start van een lange bloeiperiode van de stad die in haar hoogtijdagen, in 1899, 25.000 inwoners telde, meer dan welke stad in Queensland, m.u.v. Brisbane. Een bijzondere plek om te stoppen en even rond te lopen voor je verder rijdt op de Great Inland Way.

rps20150614_223942

The outback.

rps20150614_221549

rps20150608_194414

Cattle droving en cattle stations kom je werkelijk overal langs de Great Inland Way tegen!

rps20150614_221807

rps20150614_223524

Carnarvon Gorge

Verborgen in de Central Higlands ligt de prachtige Carnarvon Gorge. Deze fraaie kloof is over een periode van miljoenen jaren uitgesleten in het witte zandsteen, meer dan 30 kilometer lang met vele kleinere kloven aan de zijkanten en met een bijzondere schat aan planten en dieren...... In de kloof kun je prachtig wandelen. Lees mijn tips in het uitgebreide blog.

rps20150614_222717

Hunter Valley, land van de wijnen

Op een paar uur rijden van Sydney vind je de prachtige Hunter Valley. Een gebied dat al jaren bekend staat om de grote hoeveelheid wijngaarden, het goede eten en de lekkere wijnen. Veel mensen uit de stad gaan graag een weekend relaxen en wijn proeven in Hunter Valley. Wij stopten een paar dagen in het gebied om zelf eens uit te zoeken hoe lekker die wijnen nu eigenlijk zijn. Lees er alles over in dit blog.

rps20150617_225758

Sydney

Wereldstad Sydney is één van onze favoriete Australische steden. Niet alleen door de sfeer maar vooral door de prachtige ligging aan de kust én de nabijheid van de Blue Mountains. Ideaal voor natuur en wandelliefhebbers. Zelfs in Sydney zelf heb je diverse mooie stadsparken met wildlife als vliegende honden en opossums.

Zin in een mooie wandeling? Wij tippen de wandeling van Coogee naar Bondi Beach en die van Manly naar Spit Bridge. Heb je nog wat budget tips nodig? Lees dan zeker ook even dit blog.

rps20150405_211630

Ook zeker aan te raden vanuit Sydney is een bezoek aan de Blue Mountains.

threesisters_1

De Great Inland Way.....

Een route vol bijzondere plekken, natuur en geschiedenis. Hier voel je het echte Australië. En dan heb ik het dan nog niet gehad over het algemene gevoel van deze route. Rood zand, geel, wuivend gras, strakblauwe luchten, overstekende dieren en koeien, roadtrains en de eindeloze rust en ruimte van het Australische achterland. De Great Inland Way has it all..... Wat mij betreft echt doen!

Heb jij ook wel eens zo'n mooie roadtrip gemaakt?

Geplaatst in Australië, fotoblogs, hotspots, Oceanie, Roadtrips.

14 reacties

  • Ja, dat heeft ons ook verrast. We zijn nu twee keer in Australië geweest en ik ben nog steeds helemaal verliefd op de ruimte, rust en natuur. Echt een aanrader Eric!

  • O ja, Australië is echt een land dat je blijft verrassen. Ik ben verliefd op de ruige natuur, de ruimte en de rust. Goed om te horen dat de foto’s anderen enthousiast maken!

  • Langs deze route worden veel koeien bijeengedreven (cattle droving) nadat ze langere tijd op de velden hebben gegraasd(dat is de foto met de weg) en gaan dan per transport veelal naar het Northern Territory om nog verder te groeien (Zo begreep ik van één van de chauffeurs). Die met de hekken is op de stock market in Charters Towers waar het vee verhandeld wordt. Er kan geboden worden op het vee en daarna worden ze nog enige tijd in quarantaine gehouden om vervolgens naar andere plekken in het land vervoerd te worden. Interessant om een keer te zien en mee te maken.

 1. Wat een fantastische roadtrip en prachtige foto’s! Australie staat heel hoog op mijn lijst om te bezoeken, maar ik zou er inderdaad graag ruim de tijd voor uit willen trekken, volgens mij is er enorm veel te zien en te doen. En de afstanden zijn huge off course;-)

  • Wij zijn nu twee keer in Australië geweest en hebben er in totaal bijna een half jaar gereisd. Nog steeds hebben we lang niet alles gezien. Zo wil ik nog heel graag een keer naar Tasmanië en daar een trekking maken.Ik hoor alleen maar goede verhalen. Autorijden in Australië is wel een stuk relaxter dan in Europa, dus goed te doen.

 2. Inderdaad best gevarieerd. Ik hoorde van anderen wel eens dat je soms uren en uren (of zelfs dagen) hetzelfde ziet als je in Australië rijdt, maar dit is best afwisselend. Australië zit er voor mij voorlopig niet in, maar gave roadtrips kun je gelukkig ook dichter bij huis maken, in Zuid-Europa. In veel andere landen verder weg reisde ik vaak met het openbaar vervoer, zoals in Costa Rica, Venezuela, Sri Lanka, Thailand, Laos, Maleisië en Myanmar. Dat is anders, maar omdat je tussen de locals zit is het ook juist wel weer heel leuk.

  • Uren hetzelfde dat kan ik voor sommige stukken wel beamen, maar dagen? Zeker niet! Gave roadtrips kun je overal maken. Wij reizen net als jij ook veel met het ov, maar in Australië kom je dan niet overal (tenzij je wilt liften of een stuk met anderen meerijden of een auto delen) en juist die vrijheid vonden we hier wel erg fijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *