Aapjes kijken in Lopburi Thailand

Ik ben gek ben op Thailand en er al diverse keren geweest. Eén van de leuke dingen die we gedaan hebben is het bezoeken van Lopburi. Een bestemming die een beetje off the beaten track is. Waarom Lopburi zo leuk is lees je in het onderstaande deel uit mijn reisverslag.

Tussen de lokalen in de trein van Ayutthaya naar Lopburi

We staan op het treinstation van Ayutthaya en kopen kaartjes voor de trein naar Lopburi. Even later lopen we onze wagon in en zoeken ons plekje op de houten bankjes van de tweede klasse.We hebben deze kaartjes bewust genomen om zo te reizen tussen de Thai. Het reizen met de lokale trein bevalt ons. Het landschap glijdt aan ons voorbij en de tijd vliegt. Voor we het weten is deze korte rit alweer voorbij.

trein Vietnam

Eindbestemming; Lopburi

Ons einddoel van vandaag is het niet toeristische Lopburi. Ik heb gelezen dat er een grote groep makaken in het dorp leeft en het lijkt me leuk dat eens te zien.

Bij het uitstappen zien we ze al. De makaken zijn in grote getale aanwezig en lopen in Lopburi gewoon op straat. Ze klimmen op de gevels van de gebouwen en balanceren op de elektriciteitskabels. Hotels in dit deel van het dorp hebben tralies voor de ramen. Zo kun je ze gewoon blijven openen zonder op grijpgrage vingertjes te hoeven letten. Als apen gek kan ik hier mijn hart ophalen.

lopburi7

Apen in de tempel.

We slenteren door het centrum en komen uiteindelijk bij een kleine tempel. Op het terrein verzamelen de makaken zich en het is al snel duidelijk waarom. Geregeld komt er een auto of brommer voorbij en wordt er brood of een tros bananen binnen de muren gegooid. Men voert de apen en laat ze verder met rust. Net als op andere tempels of heilige plekken in Azië leven apen en mensen vreedzaam naast elkaar. Het is een mooie status quo die ze hier bereikt hebben.

Lopburi2

Wij houden het bij kijken en observeren alle gedragingen van de groep van dichtbij. Zolang ze kunnen eten en spelen en wij ze met rust laten is het prima dat wij hier zijn. Misschien mag ik het niet zeggen maar wat mij betreft lijken apengedragingen zo op die van mensen. Dat geeft het voor mij iets extra's en ik kan er vaak wel om lachen.

 

Lopburi

Lopburi  is meer dan aapjes kijken

Een paar uur later stappen we weer tevreden op de trein . Mocht je van apen houden dan kan ik je dit uitstapje zeker aanbevelen. Ook als je graag (nog) wat anders doet dan kun je bijvoorbeeld een museum, een gerestaureerd paleis of een kleine boeddhistische tempel bekijken.

Door het reizen met de lokale trein kom je onderweg ook wat meer in contact met de lokale bevolking. Bovendien heb je de dag helemaal in eigen regie. De kaartjes kun je gewoon ter plekke kopen (onderdeel traject van Bangkok naar Chiang Mai) en kosten je ongeveer 1 euro.

NB: Een lekker  (en goedkoop) hapje eten kun je bij het station. Iedere dag staan er vanaf een uur of 5 diverse kraampjes.

lopburi6

Het Lopburi Monkey Festival

Echt bizar is dit festival waarover ik heb gelezen en dat elk jaar in het laatste weekend van november plaatsvind. Tafels vol fruit, borden rijst en schalen met zoetigheid worden uitgestald bij de tempel en je kunt werkelijk je ogen uitkijken.

NB: let wel op je spullen want het blijven toch apen hé!

lopburi4

 

lopburi3

 

lopburi8

lopburi5

Ben jij weleens in Lopburi geweest en houd je er ook zo van om apen te observeren?

Ben je benieuwd wat Thailand nog meer voor moois te bieden heeft? Neem dan zeker eens een kijkje op mijn Thailand Pagina!

Geplaatst in Azie, hotspots, Thailand, Things to do.

8 reacties

  1. Ik heb het eerlijk gezegd niet o op makaken, komt misschien omdat ze een keer nogal dreigend waren in een grote groep toen wij aan het wandelen waren in een bos. Dat voeren heeft daar wel mee te maken denk ik, dieren worden daar vaak agressief van maar als ik het hier lees, ziet het er vredig en rustig uit. Mooie foto’s!

    • Ja, apen die gevoerd worden kunnen best wel agressief zijn en mensen beroven van hun spullen. Een goed voorbeeld hiervan vind ik de bavianen op Kaap de Goede hoop/ Kaaps schiereiland die tassen pakken of je eten stelen bij het restaurant. Jammer dat mensen wilde dieren zo vaak voeren dan gebeuren dit soort dingen. Zo’n groep apen op “oorlogspad” daar ben ik ook absoluut geen fan van. Wij nemen weleens een stok mee puur om te dreigen dat helpt weleens als een groep je dreigt aan te vallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *