Het Pieterpad lopen

Het Pieterpad is één van de oudste langeafstandswandelingen van Nederland en er zijn elke dag wandelaars die het Pieterpad lopen. De route werd eind jaren 70 bedacht door vriendinnen Toos, uit Limburg, en Bertje, uit Groningen, die vonden dat Nederland wel een serieuze meerdaagse wandelroute kon gebruiken. Inmiddels is het Pieterpad een begrip onder wandelaars en tot op heden nog steeds één van de meest gelopen wandelroutes in Nederland. Het startpunt van het Pieterpad is Pieterburen en het eindpunt, ongeveer 500 kilometer zuidelijker, de Sint Pietersberg.

Ervaringen, etappes en tips voor het wandelen van het Pieterpad

Zelf wandelde ik meerdere etappes van het Pieterpad. Soms als losse route, maar ook een paar etappes achter elkaar met leuke overnachtingsadressen. Wil je zelf het Pieterpad lopen? Op deze pagina vind je mijn wandelblogs, ervaringen, waar te overnachten aan het Pieterpad en tips voor het wandelen van het Pieterpad.

De etappes van het Pieterpad

Iedereen kan het Pieterpad lopen! Het Pieterpad is voor veel wandelaars één van de eerste meerdaagse wandelroutes die ze wandelen. Soms in één lange wandelvakantie maar vaak ook in delen. En dat is ook het leuke van het Pieterpad. Door de handige kaarten, routeomschrijving, markering en gps-tracks is het niet mogelijk om te verdwalen. Je hebt alle vrijheid om de wandeling naar eigen smaak in te delen.

Officieel is het Pieterpad verdeeld in 26 etappes van tussen de 12 en 24 kilometer én een proloog (in Groningen) maar je kunt de Pieterpad route net zo maken als je zelf wilt. Onderweg zijn er veel overnachtingsmogelijkheden, horeca en openbaar vervoer. Ook bieden veel overnachtingsadressen haal- en brengservice naar de route.

Liever wat meer of wat minder per dag wandelen? Op de website van het Pieterpad vindt je naast alle reguliere etappes ook suggesties voor een verdeling in 16 langere etappes of 38 kortere. Zo kun je het Pieterpad lopen zoals jij dat wilt!

Pieterpad etappe van Swalmen naar venlo wandelenBoddebroeker LoopPieterpad wandelen in MaasheggenPieterpad Venlo Swalmen wandelaars op PieterpadPieterpad overnachting tips ervaringenHeide Pieterpad Hellendoorn Holten Nationaal Park Sallandse HeuvelrugBoshuizerbergenWandelen door Pieterpad Velden etappe Swolgen VenloPieterpad overnachting Bed and Breakfast Botterpot, GroesbeekWandelen langs de Niers Pieterpad GennepLange Afstand Wandelpaden Nederland: Pieterpad bij GroesbeekBospad bij Hellendoorn op mooiste etappe van het Pieterpad

Bewegwijzering en routeboekjes van het Pieterpad

Het Pieterpad kun je prima wandelen met de GPS (te downloaden op de eigen website van het Pieterpad). Daarnaast kun je ook gebruik maken van de routeboekjes (deel 1 en deel 2). Het eerste deel van deze gids omschrijft het noordelijke Pieterpad van Pieterburen naar Vorden, deel 2 de zuidelijke helft van Vorden naar de Sint Pietersberg. De wandelgidsen krijgen een regelmatige update en ook op de website vind je de laatste route informatie.

Naast de GPS en het boekje kun je onderweg ook wandelen via de markeringen (op stickers of met verf). Deze zijn wit-rood gestreept, net als de markering van lange afstand wandelpaden (LAW). Soms staat er de tekst Pieterpad op, vaak ook niet.

Het Pieterpad omgekeerd lopen

Officieel loopt het Pieterpad van noord naar zuid maar het Pieterpad omgekeerd lopen kan prima. De route is beschreven en gemarkeerd in twee richtingen Je kunt dus net zo makkelijk van noord naar zuid lopen als andersom. Wanneer je het Pieterpad van zuid naar noord wandelt heb je de zon in de rug.

 

rood-witte markering van het Pieterpad

De wit-rode markering van het Pieterpad

De Pieterpadboekjes:

Zelf het Pieterpad wandelen? Als voorbereiding op het Pieterpad adviseer ik je om de Pieterpadboekjes van Nivon te bestellen (hiermee steun je ook het Pieterpad):

Overnachten langs het Pieterpad

Campings, B&B's, hotels, Vrienden op de Fiets adresjes.... De mogelijkheden om te overnachten langs het Pieterpad zijn enorm uitgebreid en je kunt het zo gek niet bedenken of het is er.

De meeste overnachtingsadressen liggen pal aan het Pieterpad of binnen korte (wandel) afstand van de route. Daarnaast bieden ook veel eigenaren van overnachtingsadressen in de buurt van het Pieterpad een haal en brengservice naar de route. Op de website en in de beide wandelgidsen vind je enorm veel tips voor leuke overnachtingsadresje en er is ook een speciale Pieterpad overnachten Facebook groep.

Wij sliepen op meerdere leuke adresjes langs de route. In het aparte blog over overnachten aan het Pieterpad op deze Pieterpad pagina én de uitgeschreven wandelblogs van de dagetappes lees je al onze tips en ervaringen.

Hoe lang doe ik over het Pieterpad?

Het Pieterpad heeft een lengte van bijna 500 kilometer en is in 26 etappes verdeeld.  Wil je de hele route in één keer wandelen en houd je de officiële etappes aan dan wandel je dus 26 dagen achter elkaar. Wandel je alleen in de weekenden? Dan doe je er 13 weekenden over om het hele Pieterpad te lopen.

Kan ik het Pieterpad met een hond lopen?

Eén van de vragen die mensen mij vaak stellen is of je een bepaalde wandeling ook met de hond kunt lopen.

Het grootste deel van het Pieterpad is toegankelijk voor honden waarbij ze wel regelmatig aan de lijn moeten. Op enkele delen zijn honden niet toegestaan maar dit wordt ter plekke én in de gidsen van het Pieterpad aangegeven. Op de etappe pagina's van het Pieterpad vind je meer informatie over alternatieve stukjes met de hond.

Horeca en overnachtingsadressen langs het Pieterpad hanteren een wisselend beleid. Wil je het Pieterpad met de hond wandelen? Vraag dan eerst even goed na of deze ook welkom is bij het door jou gekozen onderkomen.

Wat zijn de mooiste Pieterpad etappes?

Als je aan wandelaars vraagt wat zij de mooiste etappes van het Pieterpad vinden dan is het antwoord redelijk unaniem. Veel wandelaars noemen de etappes tussen Ommen en Hellendoorn en die van Hellendoorn naar Holten door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Een andere populaire Pieterpad etappe is de Pieterpad etappe 4 van Zuidlaren naar Rolde. Op deze etappe wandel je dwars door het Ballooërveld in Nationaal Park Drentsche Aa. Ook de etappes Braamt Millingen en Millingen Groesbeek in Gelderland en de Limburgse Pieterpad etappe van Strabeek naar Sittard worden door veel wandelaars getipt.

Heb je tijd om slechts een deel van het Pieterpad te wandelen?  Dan zijn dit dus de Pieterpad etappes die we je kunnen aanbevelen!

Zoek je nog een andere, mooie meerdaagse wandelroute?

Naast de Pieterpad pagina vind je op Myfootprints nog diverse andere wandelpagina's. Lees hier alles over onze ervaring op de Dutch Mountain Trail (Limburg) en de Walk of Wisdom (Gelderland).

Wandelblogs met onze ervaring op het Pieterpad: