mooiste paddenstoelen Overasseltse en Hatertse Vennen paddenstoelen

De mooiste herfstwandeling van Nederland, dit zijn onze tips.

Goudgele blaadjes die knisperen onder je voeten. Met je laarzen door de plassen banjeren. De grond bezaaid met kastanjes, eikels en beukennootjes. Het zachte zonlicht verwarmt je en overal zie je de mooiste paddenstoelen...... De herfst is één van mijn favoriete jaargetijden om er op uit te trekken. Ik vroeg wandelaars naar hun tips voor de mooiste herfstwandeling in Nederland en natuurlijk vind je in deze lijst ook een paar van mijn eigen favorieten. Enjoy!

mooiste herfstwandelingen van Nederland Trage Tocht Rheden

Tamme kastanjes en vergezichten; herfst op de N70 bij Berg en Dal (Gelderland)

Eén van de bijzondere dingen aan de N70 wandelroute vind ik de hoogteverschillen in het landschap. De wandeling voert je over maar liefst 8 bergen,  door bossen en schilderachtige lanen en langs weides. Op diverse plekken heb je een fenomenaal uitzicht op de beneden gelegen Ooijpolder. Deze route is een favoriete herfstwandeling van veel mensen.

Tijdens het wandelen kom je door uitgestrekte beuken- en eikenbossen maar er zijn ook prachtige lindelanen. In de herfst zijn de bomen in hun volle kleurenpracht te zien. Rondom de Duivelsberg stikt het van de tamme kastanjes. Mocht je net als ik een fan van kastanjes zijn vergeet dan niet in de herfst een zakje mee te nemen om kastanjes in te verzamelen!

Lees alles over deze route in het uitgebreide blog

N 70 wandelroute, mooiste herfstwandeling van Nederland

Carolien over de mooiste herfstwandeling en wild spotten in Zeeland.

De herfst is mijn favoriete wandelseizoen. De natuur kleurt dan zo mooi, van warm geel tot vlammend rood. Prachtig! Doordat de bladeren steeds meer van de bomen gaan, is het makkelijker om herten te zien in het bos. De kans is groot dat je een damhert tegenkomt tijdens je wandelingen in Zeeland. Zo kan je in het begin van oktober op verschillende plekken de bronst van de damherten meemaken. Gewoon door zelf te wandelen, of door mee te gaan op excursie met de boswachter.

Als je vroeg in de herfst naar Zeeland komt, geniet dan van de mooie rode zeekraal. Deze kleurt begin september echt prachtig rood. Naast de Waddeneilanden vind je deze rode zeekraal alleen in Zeeland. Een wandeling over het strand is altijd een goed idee. Juist in de herfst. Met de flinke wind in de haren even lekker je hoofd leegmaken. En nadien bij een van de strandpaviljoens genieten van een warme chocolademelk met slagroom. Inspiratie nodig? Lees 5x herfstwandelingen in Zeeland en kom naar Zeeland deze herfst.

Bronst damherten in Zeeland tijdens herfstwandeling
De Oisterwijkse vennen en bossen.

Wandelen bij de Oisterwijkse vennen is mooi in elk jaargetijde. Een mooi gebied waar vennen en open vlaktes afgewisseld worden met stukken bos. Mijn persoonlijke favoriete jaargetijde voor een lekkere wandeling is de herfst, zeker als het zachte zonlicht de kleuren perfect laat uitkomen. Geniet van de frisse lucht, paddenstoelen en kleurrijke blaadjes die weerspiegelen in de diverse vennen.

Lees hier meer over deze geweldige herfstwandeling bij de Oisterwijkse vennen.

Oisterwijkse vennen tijdens een herfstwandeling

Ingrid over landgoed Twickel (Overijssel)

Onze mooiste herfstwandeling maken we in Delden bij het landgoed Twickel. Landgoed Twickel staat bekend om haar kasteel en heeft een bekende wandelroute: de Umfassungsweg (UW). Deze wandelroute omvat het hart van het landgoed en laat je het mooie Twentse landschap zien. De route is 11 km, wordt aangegeven met UW gemarkeerde routepalen en gaat over merendeels onverharde paden, door het parklandschap bij het kasteel, door het bos, over weiden en velden. Wij lopen vaak een deel van de route met de kinderen.

Een mooi stukje in deze route is het vlonderpad. Zoals de naam al zegt loopt je hier in de natuur over een vlonderpad. Het is er heel stil en rustig. Ik vind het super mooi hier. Ook kom je hier wel eens hagedisjes tegen. Voor de kinderen zo leuk om te zien.

 Op zoek naar herfstschatten

Een ander mooi stukje waar we regelmatig wandelen, is bij het kasteel zelf. Door het park met leuke bruggetjes over beekjes. In het bos gaan we op zoek naar herfstschatten zoals kastanjes, beukennootjes, eikels en dennenappels, maar ook paddenstoelen. We komen hier altijd veel moois tegen en de meiden hebben standaard een plastic zak mee om alles te verzamelen en later een mooi herfststukje te maken. We zijn gek op knutselen!

herfstschaal maken met kinderen na herfstwandeling

Stéphanie over de mooiste herfstwandeling van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug.

Wil je mooi wandelen in de buurt van Utrecht? Zet dan koers richting Zeist en omgeving, want op slechts 10 minuten treinen van het Utrechtse centrum vind je uitgestrekte bossen en afwisselende wandelroutes. Net buiten Zeist begint namelijk het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar verschillende wandelroutes zijn uitgezet die je langs de mooiste bossen en landschappen in de omgeving voeren.

Een aanrader is bijvoorbeeld de wandeling door het Zeisterbos, waarbij je het het eerste stuk een netwerk van sprengen volgt en verderop grote kans hebt om wilde dieren te spotten. Je hebt keus uit wandelingen van 6 of 13 kilometer en zelfs op de korte route kun je zomaar oog in oog staan met een ree. Ook mooi is wandeling over Landgoed Bornia en Heidestein, dat ligt ingeklemd tussen Zeist, Austerlitz en Driebergen. Mijn favoriete plekken zijn daar het bosmeertje en de hei, waar je kunt pauzeren tijdens je wandeling. 

mooiste herfstwandeling Zeisterbos

De Overasseltse en Hatertse Vennen (Gelderland)

Tijdens de herfstcampagne van de Gelders Streken ontdekte ik vorig jaar dit prachtige gebied. Dit jaar wandelde ik er nog een keer doorheen tijdens een etappe van de Walk of Wisdom. Een gevarieerd gebied met rivierduinen, kleine stukken bos en diverse vennen

Kom je er aan het eind van een vochtige zomer of in de herfst dan zijn er veel paddenstoelen te vinden en op een zonnige dag laten de vennen zich van hun mooiste kant zien, perfect voor het maken van een fijne herfstwandeling. Er zijn meerdere uitgezette routes in het gebied, maar je kunt ook gewoon vrij wandelen.

Lees meer over dit prachtige gebied in het uitgebreide blog

herfstwandeling Overasseltse en Hatertse Vennen

Jenny over wandelen bij Amelisweerd en Rhijnauwen (Utrecht)

Ik houd van de herfst. Na een regenbui kan ik extra genieten van de zon. Er is weinig fijner dan een mooie wandeling en na afloop genieten van een kop warme chocolademelk. Een van de mooiste herfstwandelingen bij mijn woonplaats Utrecht is een wandeling door de bossen bij Amelisweerd en Rhijnauwen.

Amelisweert en Rhijnauwen zijn twee landgoederen aan de oostkant van Utrecht. De landgoederen liggen aan de Kromme Rijn. Een netwerk van wandelwegen verbindt Amelisweerd en Rhijnauwen.

Een oude NS-wandeling voert je in 15 kilometer van station Utrecht Centraal over de landgoederen en weer terug. Het eerste deel van deze wandeling gaat door de stad. Wanneer je daar geen zin in hebt, kun je eenvoudig de bus naar de rand van Utrecht nemen.

Wanneer je de stad Utrecht achter je laat, sta je al snel midden de natuur. In de herfst kleuren de bomen van Amelisweerd en Rhijnauwen prachtig rood en geel. Tussen de bomen groeien fraaie paddenstoelen, nergens in Utrecht zie je zo veel soorten paddenstoelen bij elkaar.

Maar ook buiten de herfst kun je hier prima wandelen. Verscholen in de natuur liggen monumentale forten en bunkers. Het bekendste is wellicht fort Rhijnauwen. Dit is het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier wonen vleermuizen, maar ook dassen, reeën en vossen.

mooiste herfstwandelingen Amelisweerd en Rhijnauwen

Kim over het (herfst) Wandelbos van Tilburg met de kinderen (Brabant)

Onze mooiste herfstwandeling maken wij in het Wandelbos te Tilburg. Een fijn en vooral kindvriendelijk bos. In het bos staan diverse bomen zodat wij hier van alles kunnen vinden om mee te knutselen. Van stokjes tot eikels, van kastanjes tot blaadjes in de mooiste kleuren. Regelmatig zijn wij dan ook in het Wandelbos te vinden met verzamelbakjes genietend van al de mooie herfstkleuren. Midden in het Wandelbos is een watertje met natuurlijk eendjes en soms ook zwanen. Via een brug kun je van de ene naar de andere zijde en heb je ook een mooi uitzicht.

Maar het Wandelbos is meer dan dat. Het heeft ook een kinderboerderij waar je onder andere schapen, geitjes, wallabies en een ezel kunt bewonderen. En op woensdagmiddag mag je zelfs samen met de geitjes in de weide spelen. Tevens vind je in het wandelbos een speeltuin met leuke glijbanen, schommels en een doolhof. Voor de ouders staan er bankjes om heerlijk in het zonnetje te kunnen genieten van de spelende kids.

Heb je daarna zin in een hapje of drankje zit er net naast het Wandelbos een leuke boerderij waar ze heerlijke pannenkoeken hebben en bij de parkeerplaats vind je op de meeste dagen de IJskoning voor een lekker ijsje. Het is dus heerlijk genieten en vertoeven in het Wandelbos.

mooiste herfstwandelingen wandelbos Tilburg

Maaike over de herfst met kinderen op Landgoed Beerschoten (Utrecht)

In het dagelijks leven maken wij bergwandelingen in de Alpen van Oostenrijk. Maar tijdens onze bezoeken aan Nederland is Landgoed Beerschoten in de Bilt de favoriete plek voor het maken van de mooiste herfstwandelingen.

Voor de ingang van het Landgoed (navigeer naar de Holle Bilt 6 in De Bilt) is ruim voldoende parkeergelegenheid. Onze favoriete wandeling als gezin is het ‘Speelpad’. Vergeet niet om een ‘routeboekje’ te kopen. Deze boekjes kosten € 1,- en maken de wandeling extra leuk doordat kinderen zelf kunnen navigeren en onderweg opdrachten krijgen.

Kinderen navigeren door het bos met de windroos op het routeboekje. De route wordt geleid door ‘Sophie’. Sophie leefde vroeger zelf op het landgoed. Tijdens de wandeling leer je over het leven op het landgoed. Ze verleid kinderen onder andere tot het bouwen van wigwams van takken (daarvan staan er heel wat in het bos) het zoeken van sporen en bomentikkertje. Als ouders laten wij ons hier uiteraard vrolijk in meeslepen. De wandeltijd voor het Speelpad is slechts een uur. Toch is onze ervaring dat je minimaal twee uur over deze wandeling doet. Dit komt door de vele opdrachten onderweg.

herfstwandelingen Nederland landgoed Beerschoten de Bilt

Gerlinde over de Strijbeekse Heide (Brabant) in de herfst

Het prachtige natuurgebied 'De Strijbeekse Heide' ligt kortbij de Belgische grens, op een kwartiertje rijden van Breda.  Deze natuurzone van 240 ha bestaat uit zanderige bossen van naald- en loofbomen, verder vind je hier ook uitgestrekte vlaktes met heide en vennen.  Hier lijkt het wel alsof je in de Afrikaanse savanne bent gearriveerd.  Kortom een heel afwisselend en boeiend landschap.  In augustus kleurt het heidegebied volledig paars. In de herfst speelt de wind met de vallende bladeren en kraken de eikels onder jouw voetzolen en maak je er de mooiste herfstwandelingen.  Maar eigenlijk heeft dit domein in elk seizoen een magische en kleurrijke uitstraling.
Vroeger was het vooral bekend als smokkelaarsgebied, je kan hier nog steeds de (bewegwijzerde) historische smokkelaarsroute wandelen.  Tegenwoordig is het hier vooral perfect om van de rust en schoonheid van de natuur te genieten. In het domein zijn ook verschillende rustbanken voorzien om deze natuurpracht te overschouwen.  Je kan voor jouw wandeling vertrekken vanuit Het Smokkelaartje - Goudbergseweg 8 - Strijbeek.  In deze historische boerderij kan je ook gezellig wat eten of drinken.  Je kan ook vertrekken vanuit één van de andere parkings van Staatsbosbeheer.
mooiste herfstwandelingen Strijbeekse Heide

Wanda over wandelen in de herfst rondom Kasteel Amerongen (Utrecht)

De Utrechtse Heuvelrug staat garant voor uitgestrekte bossen die zich in deze tijd van het jaar van hun beste kant laten zien. Deze wandeling die ontwikkeld is door Trage Tochten is 11 kilometer lang en laat je de herfst van zijn beste kant zien!

De wandelroute start bij het kasteel in het gezellige Amerongen. Al snel verlaat de route het dorp en duikt de bossen in. Statige beukenlanen kleuren geel, terwijl de beukennootjes onder je voeten kraken. Langs het pad staan de mooiste paddenstoelen. Bij ’t Berghuis kun je even opwarmen bij de haard met een warme chocolademelk voor je de Amerongse Berg gaat beklimmen. Met een beetje geluk zie je de bonte specht voorbij vliegen of een hazelworm wegkruipen. Al klimmend en dalend slingert deze wandelroute door het Amerongse Bos, om uiteindelijk bij de Amerongse Bovenpolder uit te komen. Via pad met mooie doorkijkjes en een uitzichtpunt over de uiterwaarden wandel je terug naar Kasteel Amerongen. Lees het volledige verhaal over de wandeling rondom Kasteel Amerongen op Wanda Wandelt.

de mooiste herfstwandelingen Beukentak, Wanda

Denise over wandelen in de Haagse natuur: bossen, parken, duinen en strand

Het liefst wandel ik natuurlijk in het buitenland, een mooi bergachtig kustpad ergens, maar eigenlijk doet een wandeling altijd goed. Ook in Nederland! Ik woon in Den Haag en gelukkig is dat een stad met ontzettend veel groen. Het is vorig jaar zelfs uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland! We hebben bossen, parken, duinen en het strand.

De zee blijft natuurlijk trekken, maar in de herfst is vooral een bezoek aan de Japanse tuin echt een must. Deze bijzondere en kwetsbare tuin is slechts twee weken open in oktober (en dan pas in het voorjaar weer), dus als je wil gaan, wees dan snel! De tuin op zich is maar klein, maar daarna kun je nog lekker in de bossen van Park Clingendael wandelen.

Dit én nog meer tips voor een mooie herfstwandeling lees je in de blog met tips voor een mooie herfstwandeling in Den Haag.

mooiste herfstwandelingen Den Haag

De trage tocht Rheden, herfstwandeling over de Veluwezoom (Gelderland)

Nationaal Park Veluwezoom is één van mijn favoriete natuurgebieden in Nederland. Je vindt er uitgestrekte bossen, prachtige bomen lanen, heidevelden, stuifzand en een aantal landgoederen. Wandelen in dit glooiende gebied betekent een flinke aanslag op de kuitspieren maar staat garant voor geweldige vergezichten.

Hoewel het in alle jaargetijden heerlijk is om in het park te wandelen geef ik persoonlijk de voorkeur aan de zomer, wanneer de heide bloeit, of aan de herfst. Een prachtige tijd voor het maken van een fijne herfstwandeling. In de herfst zijn de eikenbomen op hun mooist en geniet je van hun rode oranje/rode gloed in het landschap.

Lees alles over deze wandeling in het uitgebreide blog.

trage tocht Rheden, mooiste herfstwandelingen in Nederland

Ook leuk om te lezen:

15 toffe bestemmingen voor een actieve herfst vakantie.

Nog meer wandelinspiratie vind je op mijn wandelpagina.

Ik ben benieuwd welke mooie herfstwandeling jij gaat maken de komende weken. Laat je ons weten hoe je het vond?

Tip: een fijn boek vol mooie (herfst) boswandelingen:

Geplaatst in Brabant, herfstwandeling, Nederland, wandelen, wandelen in Brabant, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland, wandelen in Overijssel, wandelen in Utrecht, wandelen in Zeeland, wandelen in Zuid Holland, wandeltips.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *