Burg Eltz in Duitsland vanaf uitkijkpunt bij parkeerplaats

Burg Eltz via de Eltzer Burgpanorama wandelroute

Burg Eltz stond al jaren op mijn bucketlist. Tijdens ons verblijf in de Eifel zochten we naar een mooie wandelroute die ons bij de burcht zou brengen. We vonden de Eltzer Burgpanorama, één van de zogenoemde Traumpfaden (droompaden) die de regio rijk is. Een gevarieerde route van een kleine 13 kilometer door de velden en bossen en echt een perfecte manier om wandelen en een het bezoek aan deze bijzondere plek te combineren.

Wat zijn Traumpfaden?

De Eifel kent maar liefst 16 zogenoemde Traumpfaden, waarvan de Eltzer Burgpanorama er één is. Een Traumpfad is een route die zo natuurlijk mogelijk is, over goede paden gaat en waarbij het landschap je zintuigen prikkelt. Er is altijd water in de nabijheid, een opeenvolging van bos, open landschap en rotsen en één of meer bijzondere plekken zoals een kasteel, dorpje of een kapel en dergelijke. Tijdens het wandelen laat je alles los en voel je je één met de omgeving.

markering Traumpfad Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz vakwerkhuis bij startpunt

vakwerkhuis bij startpunt in Wierschem
Het startpunt van de route

Burg Eltz ligt in een prachtige bosrijke regio en je kunt op meerdere plekken beginnen met wandelen. De Eltzer Burgpanorama start in het kleine dorpje Wierschem. We parkeren de auto en bevinden ons direct tussen de uitgestrekte velden. Na een paar zonnige dagen is het vandaag mistig en laat de zon zich niet echt zien. Hoewel ik dat persoonlijk wel een beetje jammer vind is het heerlijk weer om te wandelen en voelt het echt "herfstig" aan. De eerste kilometers gaan door het glooiende landschap van het Maifeld. We wandelen over brede zandpaden tussen de velden en kleine boomgaarden met af en toe een stukje bos. Een klein stukje saai asfalt, maar verder alleen onverharde paden vandaag.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz Maifeld

Appeltjes

Onderweg stikt het van de appelbomen en de grond ligt bezaaid met lekker ruikende appels. We kunnen het niet laten om er een paar te plukken en op te eten. De smaak is echt geweldig "vol", zo lekker hebben we ze thuis meestal niet. Als we even later een paar walnotenbomen tegenkomen zoeken we tussen het blad naar afgevallen noten. De inwendige mens is voorzien en de dag kan nu al niet meer stuk.

Overal liggen appels langs de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz appeltjes en walnoten

Mjammie!

Genieten van de herfst

We vervolgen onze weg en komen in een heuvelachtig gebied met beuken en dennenbomen. De beloofde vergezichten zijn een beetje te mistig, maar het bos ruikt heerlijk en de temperatuur is prima. Na een lange afdaling over een pad vol kleine stukjes leisteen komen we bij de Ringelsteiner Mühle. De parkeerplaats staat vol en we zien diverse Nederlandse kentekenplaten.

Van een molen is geen sprake meer maar rondom het restaurant is volop water te vinden. Ik leef me helemaal uit met mijn fotocamera. Wat een fotogenieke plek, zeker met al die verkleurde bladeren aan de bomen en in het water! Dan is het tijd om verder te gaan, de bucketlist moet immers nog steeds afgevinkt worden. Burg Eltz wacht op ons!

Traumpfad Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz afdaling

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz Ringelsteiner Mühle

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz herfst Ringelsteiner Mühle

Burg Eltz

Vlak voor de burcht staat op maps.me een uitkijkpunt met uitzicht op de burcht aangegeven. We klimmen al puffend het steile pad op maar het uitkijkpunt blijkt volledig dichtgegroeid. Verspilde moeite dus, dan maar weer snel afdalen en richting de burcht. Zelfs op een mistige dag als vandaag is het een plaatje. Het is ons niet helemaal duidelijk waar we naar binnen mogen zonder kaartje. We wandelen even naar de binnenplaats en drinken daarna een kopje koffie met gebak. Die hebben we wel verdiend vinden we zelf. Het is gezellig druk op deze doordeweekse dag, maar niet té.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz herfstwandeling

 

Burg Eltz in de mist

Instababes en mooie foto's

Na deze fijne pauze vervolgen we onze weg. Op de oprijlaan moet ik even lachen wanneer twee Duitse meisjes met grote tassen en in hun allermooiste kleding een plek kiezen voor een fotoshoot. Lange laarzen en sexy jurkje aan, de spijkerbroek en gympen liggen in de tas. Thuis even opzoeken op Instagram denk ik. Daarna klimmen we het dal uit en genieten van een prachtig zicht op het kasteel en de vallei. De ultieme view die ik verwachtte is niet vanaf hier maar vanaf de hoger gelegen weg, dus die plek gaan we later nog even met de auto aandoen.

Burg Eltz vanaf de Eltzer Burgpanorama

Verrassingen

We  volgen een stroom en steken een kleine brug over waar ik nog even poseer voor een mooie foto. Daarna gaat het via het bos weer richting het Maifeld en komen we in het akkerlandschap terecht. Net als we het niet meer verwachten komt ons een jonge ree tegemoet. Hij heeft helemaal niets in de gaten en huppelt vrolijk onze kant uit. Dan ineens een blik waarna hij stil staat en ons een tijd bekijkt voor hij weer de benen neemt. Wat een mooie verrassing om onze wandeling mee af te sluiten! Al snel komt de parkeerplaats weer in zicht en is het rondje voltooid.

We rijden nog even naar de parkeerplaats van het slot en ik ren even naar het uitzichtpunt voor een laatste foto van bovenaf. Eind van een heerlijke dag.

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz hersft aan het water

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz brug

 

Via de Eltzer Burgpanorama naar Burg Eltz jonge ree in draf

 

Via de Eltzer Burgpanorama naa

 

Burg Eltz vanaf uitkijkpunt bij parkeerplaats

Onze uitvalsbasis

Wij waren een midweek in de Eifel en wandelden diverse tochten waaronder ook een etappe van de Eifelsteig. Onze uitvalsbasis was Ferienhaus Blue Wonung. Hier hadden we voor €40 per nacht een heerlijk appartement met alles erop en eraan. Zo konden we lekker zelf koken, relaxen na een lange dag wandelen en de auto stond voor de deur. De eigenaar was echt heel vriendelijk en had antwoord op al onze vragen(Ben je met meer mensen, er zijn 2 slaapkamers).

 

Handig om te weten over de Eltzer Burgpanorama wandelroute

 • De totale afstand van de wandeling is 12,6 kilometer en het is een middelzware route
 • Als je, net als wij, de route in tegengestelde richting loopt vermijd je de zware klim bij de Ringelsteiner Mühle. (Nu heb je een steile afdaling)
 • Loop je de route zoals beschreven dan krijg je eerst een uitkijkpunt op Burg Eltz voordat je er bent. Bij ons was dat andersom.
 • Het uitkijkpunt van de bovenste foto is vlakbij de parkeerplaats van het kasteel. Ik liep er vanaf de parkeerplaats snel even naartoe.
 • De route is goed te volgen dmv bordjes en het teken van de Traumpfaden
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen, zeker als het wat natter is
 • Parkeren kun je tegen betaling (€2 voor een dag in 2018) aan het begin van het dorp Wierschem, hier vind je ook een toilet
 • Gratis parkeren kan ook in het dorp, let op in de weekenden mag of kan het vaak niet!
 • Je kunt de route ook starten bij Burg Elz want hij komt er voor de deur langs
 • Openingstijden van Burg Elz ; dagelijks van 9:30 tot 17:30 uur t/m 1 november 2018
 • Horeca; in Burg Eltz (niet het hele jaar) , bij de Ringelsteiner Mühle en in Wierschem. (Wisselende openingstijden)
 • Meer informatie over de route en andere Traumpfaden vind je hier.

 

Geplaatst in bucketlist, Duitsland, herfstwandeling, wandelen, Wandelen in Europa.

10 reacties

  • Vanaf de burcht kun je ook kortere wandelingen maken, naar een uitzichtpunt of naar een rivier in het bos. Dit is goed te doen voor jullie met de kinderen denk ik.

 1. Hoi Yvonne, gisteren ben ik vanuit Karden van Treis-karden naar burcht Eltz gelopen. De begin klim was enorm . Daarna meer vlak en inderdaad heb ik ook een paar heerlijke afgevallen appels gegeten. Bij het kasteel en met name op de parkeerplaats raakte ik van het padje. Omdat het al laat in de middag was en mist en duisternis eraan kwamen heb ik een lift naar de moezel gevraagd en gekregen gelukkig.
  Wat was het prachtig mooi overal en inderdaad heerlijk afwisselend. De Moselsteig komt ook langs het kasteel trouwens.Daar heb ik een stuk van gelopen.
  Veel wandelplezier aan en in de buurt van de prachtige Moezel.

  • Wat gaat het snel hé met het invallen van de duisternis. Daar moet je inderdaad wel rekening mee gaan houden rond deze tijd van het jaar.De Moezelstreek is ook erg prachtig denk ik. We waren een dag in en om Cochem en willen zeker nog eens die richting uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *