meer van Atitlan uitzicht bij San Marcos

Het meer van Atitlan, must see in Guatemala

Het meer van Atitlan wordt door velen gezien als één van de mooiste meren ter wereld. Dit komt niet alleen door het heldere water maar ook door de prachtige omgeving.  Vrijwel iedereen die door Guatemala trekt brengt een bezoek aan het meer en wij snappen wel waarom. Bezoek de kleine dorpjes en maak fijne wandelingen met vergezichten over het meer en de omringende vulkanen. Stap op een bootje, lees een boek of koel af tijdens een verfrissende dip in het water. Wie weet word je net als wij verliefd op deze bijzondere plek.

meer van Atitlan

Hoe kom ik bij het meer van Atitlan

Je bereikt het meer (Panajachel) met de gewone (chicken) bus vanuit Antigua of Chichicastenango. Vanaf Quetzaltenango bereik je binnen een paar uur de westkant van het meer van Atitlan (San Pedro). Dit zijn de makkelijkste routes. Vraag altijd even goed na waar en wanneer de bus vertrekt, bij twijfel vraag je het nog een keer. Houd ook in de gaten dat de bussen vaak meerdere keren per dag vertrekken waarvan de meeste ritten in de (vroege) ochtend.

Wij vinden de chickenbus dé manier om rond te reizen. Hoewel dit niet echt comfortabel of de snelste manier van reizen is,  is het wel de "way to go" als je het lokale leven wat beter wilt leren kennen. Het alternatief is een shuttlebus. Deze zijn comfortabel en snel, maar ook een stuk duurder, en boek je bij je hotel/hostel. Eenmaal ter plekke reis je het best per boot!

meer van Atitlan, boot

Welk van de dorpjes rond het meer zijn het leukst om in te slapen of bezoeken?

Rondom het meer van Atitlan vind je diverse dorpjes. De meeste toeristen vind je in Panajachel en San Pedro La Laguna die je het makkelijkst van alle dorpen bereikt. Van daaruit reis je dan weer verder met de boot. Hoewel beide dorpen prima zijn om een nacht te slapen is het nog veel leuker om één van de andere kleinere dorpjes rond het meer op te zoeken. Hiervoor pak je makkelijk een officiële boot óf laat je je afzetten door een particuliere boot. Als je navraag doet in je hotel kunnen zij je alles vertellen over de handigste route en de tijdstippen.

meer van Atitlan

 

*Backpackersdorp Panajachel ("Pana").

In Panajachel stikt van de hotels, winkels, reisbureautjes en restaurants. Een makkelijke plek om even te stoppen, geld te pinnen, de rest van je route te bepalen en contact te hebben met andere reizigers. Ook aan de waterkant zijn er genoeg leuke plekjes om even wat te drinken en alvast eens wat te informeren bij de boten. Een nachtje slapen na je reis en dan weer lekker verder want er is nog veel meer te beleven.

Is dit de enige plek die je bezoekt? Laat je dan zeker afzetten bij één van de 2 uitzichtpunten (Mirador San Jorge en Mirador del Lago Atitlán) op de route naar Solola. Vanuit het dorp kun je ook een wandelpad lopen dat je helemaal naar San Marcos brengt met mooie uitzichten op het meer.

 

*Feestdorp San Pedro La Laguna.

Dit dorp aan de westzijde van het meer van Atitlan staat bekend als het feestdorp van het meer, maar met een beetje moeite is er ook wel een wat rustigere plek te vinden. San Pedro staat ook bekend vanwege de prachtige wandelmogelijkheden naar de San Pedro Vulkaan en Indian Nose, die je zelf of met een gids kunt beklimmen. Vraag wel even na of het veilig is, want de situatie verschilt van week tot week. In San Pedro stikt het trouwens van de mooie muurschilderingen, dus voor fans van Streetart is er heel wat te zien!

meer van Atitlan San Pedro Streetart

 

*Zwemmen en relaxen in sfeervol San Marcos La Laguna.

San Marcos de Laguna vonden wij persoonlijk het leukste dorpje aan het meer van Atitlan. Het is niet groot, maar heeft een aangename en relaxte sfeer. Vanaf de aanlegsteiger loop je door een lange straat vol eettentjes, winkeltjes en kleine hotels naar het centrale plein. Daar ontmoet je de lokale bevolking onder de grote bomen en bij de kerk. San Marcos is ook één van de betere plaatsen om te zwemmen aan het meer van Atitlan. Het water is er schoon en het is rustig. Zwem tegen betaling bij de rotsen van Cerro Tzankujil, of gratis bij de pier net iets buiten de hoofdstraat.

meer van Atitlan zwemmen

 

*Wandelen en zwemmen bij Santa Cruz La Laguna

Dit minidorpje heeft een paar fijne hostels en restaurants. Iets verder van het meer af klim je een stukje omhoog en daar vind je de lokale bevolking. Ook hier kun je prima zwemmen maar ook wandelen. Wij liepen een prachtig pad boven het meer langs vanaf Santa Cruz naar Tzununa.  Daarna gingen we terug per boot. Het is er heerlijk rustig. Op een handjevol toeristen na kom je er alleen maar lokalen tegen. Wij sliepen in een geweldig huisje met uitzicht over het meer bij Hotel Isla Verde. Het is wat duurder, maar wel echt een super plek om een paar dagen te genieten van de geweldige omgeving.

meer van Atitlan ontbijt Isla Verde Hotel

Breakfast with a view!

 

*Cultuursnuiven in San Antonio Palopó

Liefhebbers van handgemaakte producten kunnen terecht in dit kleine Maya dorpje. Er is een eeuwenoude pottenbakkerij en op diverse plekken kun je de vrouwen zien weven. Bekijk ook het kleine witte kerkje en geniet van de rust. Je kunt er slapen, maar het is ook perfect te bezoeken met een dagtrip.

 

Het mooiste uitzicht

Bij ieder van de dorpjes heb je wel een Mirador, of hoog gelegen uitzichtpunt. Het mooiste uitzicht vonden wij persoonlijk dat vanaf het wandelpad tussen Santa Cruz en Tzununa. Ook vanaf ons terras, en zelfs vanuit ons bed, bij Hotel Isla Verde was het geweldig. Ik begreep van anderen dat het uitzicht vanaf de vulkaan San Pedro en Indian Nose ook niet te versmaden is, maar helaas hebben we die niet zelf kunnen uittesten.

meer van Atitlan uitzicht bij San Marcos

Uitzicht vanaf wandelpad bij San Marcos La Laguna

 

Wandelen

Ben je net als wij gek op wandelen dan zijn er meerdere mogelijkheden.

  • Vanaf Panajachel kun je een hoger gelegen pad wandelen dat via diverse dorpjes helemaal tot in San Pedro doorloopt. In ieder van de dorpjes kun je een bootje pakken en de wandeling inkorten of afbreken. Let wel op; het deel tussen San Marcos en San Pablo is over een drukke en vooral stoffige weg. NB: Vraag voordat je deze route loopt even (bij je hotel) na of het veilig is. Wij liepen het deel tussen Santa Cruz en Tzununa, een aanrader.
  • Het beklimmen van de vulkaan San Pedro of Indian Nose bij San Pedro La laguna is ook heel erg mooi. Naast de pittige uitdaging van de klim word je onderweg beloond met geweldige vergezichten over het meer. Ook hier kun je het best weer even navragen of het veilig is. Toen wij er waren werd het niet aanbevolen en hebben wij het overgeslagen. Liever niet dan je de hele tijd onbehaaglijk voelen.

meer van Atitlan uitzicht bij Tzununa

De beste reistijd voor het meer van Atitlan

De beste reistijd voor een bezoek aan Guatemala is tijdens onze winter, van pakweg eind november t/m april. In de maanden erna is het heet en kan het ook aardig regenen. Rondom het meer klaart het vaak snel weer op na een regenbui, dus dan is onze zomer ook prima. De kust en lager gelegen delen zijn dan heet en onaangenaam vochtig.

meer van Atitlan San Pedro

 

meer van Atitlan

 

Het meer van Atitlan is slechts één van de vele dingen die we zagen tijdens onze reis door Guatemala. Klik hier even door naar de pagina met alle blogs.

 

Heb jij het meer van Atitlan ook op je lijstje staan?

 

 

 

 

Geplaatst in Guatemala, hotspots, wandelen, Wandelen buiten Europa.

2 reacties

  1. Wat is het er mooi he! Ik sliep een nachtje in Pancha en was op doorreis. Toen ik er aankwam had ik toch wel spijt dat de bus rit verder al vast stond, want ik was er graag langer gebleven.

    • We hadden niks vastgelegd, maar nog wel veel andere plannen. Aan het eind bleek dat we nog wel een weekje “over hadden” in Belize. Nu kwam die wel goed om hoor, maar het meer van Atitlan en bijvoorbeeld Ometepe zijn plekken waar we nog wel wat meer tijd hadden willen doorbrengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *