Waarom de elektrische fiets terrein wint

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor langere afstanden met gemak af te leggen door te investeren in een goede e-bike, en de auto vaker op de oprit te laten staan. Maar ook binnen de fietswereld neemt de elektrische variant het langzaam over: van de 23 miljoen (!) fietsen in Nederland waren er in 2020 bijna 3 miljoen elektrisch. Tien jaar geleden hadden we dat ons niet kunnen voorstellen. Toch is het niet opvallend dat de elektrische fiets terrein wint. In dit blog vertellen wij waarom.

Sneller en verder

De voornaamste reden dat de e-bike steeds populairder wordt is natuurlijk overduidelijk: je kan op veel hogere snelheid veel langere afstanden afleggen. Een elektrische fiets kan gemakkelijk 30 kilometer per uur halen, en dat is veel sneller dan de gemiddelde snelheid van een niet elektrische fiets. Dit zorgt ervoor dat mensen met een elektrische fiets bewezen veel vaker de fiets pakken. Recreatieve tripjes zijn natuurlijk ook veel leuker wanneer je minder moeite hoeft te doen om vooruit te komen.

Duurzaamheid en gezondheid

Het is natuurlijk alleen maar goed dat mensen vaker de fiets pakken. Lekker bewegen in de buitenlucht doet wonderen voor je gezondheid en weerstand - zeker wanneer je flink wat kilometers in de benen neemt in je vrije uurtjes. Dit is veel aantrekkelijker wanneer fietsen je gemakkelijker wordt gemaakt.

Duurzaamheid is voor sommigen ook een aspect wat meetelt in hun keuze om voor een elektrische fiets te kiezen. Keer op keer is natuurlijk bewezen dat de gassen die uit de uitlaat van je auto komen, niet zo goed zijn voor het milieu. Klimaatverandering is een steeds groter begrip aan het worden voor veel Nederlanders, en een elektrische fiets past steeds beter in een groen toekomstbeeld. Je bent bovendien veel flexibeler wanneer je je woon-werkverkeer op de fiets aflegt in plaats van met de auto. Je voorkomt immers het vermoeiende, eeuwige filerijden en hoeft ook niet te wachten op de bus of trein.

Mannen en vrouwen

Waar voorheen vooral e-bike dames populair waren, kiezen ook steeds meer mannen ervoor de overstap te maken. Er bestaan modellen die nog steeds met stang worden geproduceerd, maar gek genoeg verdwijnen die op termijn volgens verwachting uit het straatbeeld. Veel mannen ontdekken namelijk de voordelen van een lage instap. Sowieso is het bevorderlijk voor de veiligheid en stabiliteit, voornamelijk voor mensen op leeftijd. Ook zijn fietsframes mettertijd enorm verstevigd waardoor een stang niet altijd meer nodig bevonden wordt. Een “damesfiets” wordt hierdoor steeds vaker als uniseks gezien.

Is een elektrische fiets iets voor mij?

Als jij eraan denkt ook de overstap naar een e-bike te gaan maken, kan je bij de meeste winkels goed terecht voor advies of soms zelfs een proefrit. Het is sowieso verstandig eerst even goed te kijken naar je (geambieerde) fietsgedrag om je aankoop hierop aan te passen. Verschillende motoren, accu’s en actieradiussen zijn namelijk beschikbaar, die allemaal weer verschillende voordelen hebben. Ook jij zal dan deel uit gaan maken van het toekomstbeeld waarin de elektrische fiets niet meer weg te denken is!

Op zoek naar een leuke fietsroute? Op deze pagina vind je al onze tips!

Geplaatst in gesponsord artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *