open vlaktes van het Wekeromse Zand bij Lunteren

Wandelen rond het Wekeromse Zand: Klompenpad het Valkschepad

Het Wekeromse Zand is één van de hoogtepunten van het klompenpad het Valkschepad. Deze wandelroute is 11 kilometer lang en combineert het open boerenlandschap rond Lunteren met een stukje geschiedenis, bossen en het stuifzandgebied van het Wekeromse Zand. Wie er tijd heeft moet zeker even een stukje extra wandelen om een bezoek te brengen aan het middelpunt van Nederland dat pal langs de route ligt. Klompen aan en gaan!

Op een mistige winterdag bij het Wekeromse Zand....

hobbel ik met de auto de laatste meters over het zandpad richting de ijzertijd boerderij in Lunteren. Terwijl ik mijn wandelschoenen aantrek breekt de lucht een beetje open en trekt de mist langzaam aan weg. Snel op pad!

De ijzertijd boerderij is een makkelijk opstappunt voor klompenpad het Valkschepad. Vanaf hier wandel ik via een brede beukenlaan naar de akkers. Daar gaat het linksaf en volg ik een smal paadje op de grens van het boerenland. In de oude zonnebloemen naast het pad zitten diverse putters die genieten van de zaadjes van de bloemen. Het pad is behoorlijk modderig. Blij dat ik mijn goede wandelschoenen aangetrokken heb!

Na een tijd verlaat ik de akkers en gaat het een tijd over een saaie asfaltweg. Jammer, dat hadden ze van mij wel uit de wandeling mogen laten. Gelukkig kom ik na een minuut of 10 bij het bos rond het Wekeromse Zand terecht.

over het boerenland met een klompenpad

 

beukenlaan op het Valksche klompenpad Lunteren

oude beukenlaan bij startpunt wandeling

putter op zonnebloem

putter op zonnebloem langs boerenakker

De bossen rond het Wekeromse Zand

Het is rustig als ik via het draaihekje de bossen rond het Wekeromse Zand in wandel. Via diverse bospaadjes ga ik steeds dieper het bos in. De vogeltjes fluiten volop, 2 bonte spechten ratelen op de bomen en het zonnetje verdrijft de laatste flarden van de mist. Rechts van mij bevindt zich een stiltegebied voor wild dat ik niet betreden mag en ik kijk ingespannen in de verte. Hoe gaaf zou het zijn als ik een ree of wild zwijn zou spotten, het is er rustig genoeg voor. Even later verwijst een bordje naar een kijkhut en ik beproef mijn geluk. Helaas......

Al wandelend tussen de dennenbomen geniet ik van de heuvels, de kronkelige paadjes en de laatste paddenstoelen. Bossen rond stuifzandgebieden zijn altijd mooi om te wandelen en de mist geeft alles een mysterieuze sfeer. Na een tijd opent het landschap zich en kom ik bij het stuifzandgebied uit, klaar om door dat zand te struinen!

→Je vindt alle door mij gewandelde klompenpaden op deze speciale pagina.

zonlicht en mist Zeven Kolken Wekeromse Zand

bospad in Zeven Kolken Wekeromse Zand

open vlaktes van het Wekeromse Zand bij Lunteren

De eerste blik op de uitgestrekte vlaktes van het Wekeromse Zand
Wandelen op het Wekeromse Zand

Was het bos al mooi het stuifzandgebied van het Wekeromse Zand is helemaal geweldig. In dit centrale deel van het natuurgebied mag het zand vrij stuiven en is er een geheel eigen flora en fauna te vinden. Het klompenpad gaat er dwars doorheen maar voor de liefhebbers zijn er nog veel meer wandelmogelijkheden. Zo zijn er 2 uitgezette wandelroutes die beginnen bij de parkeerplaats van het Werekomse Zand en passeer ik regelmatig een paaltje met een witte kop. Ook het lange afstand wandelpad LAW Veluwe Zwerfpad komt door het Wekeromse Zand.

Lekker klunen in het zand met de zon op mijn kop. Hoe mooi kan het leven zijn!

wandelen op het Wekeromse Zand

Wekeromse Zand Lunteren

heide en stuifzandgebied Wekeromse Zand

wandel routepaaltje Wekeromse Zand

Wandelpaaltje op het Wekeromse Zand

Mist en het middelpunt van Nederland

Na het verlaten van de stuifzandvlakte wandel ik opnieuw het bos in. De mist komt langzaam aan weer opzetten en zorgt voor sfeervolle plaatjes. Toch is het ook een beetje jammer want op dit deel van het Valkschepad wandel je over diverse bergen. Vanaf de Scheleberg en de Steenenberg is het uitzicht adembenemend maar vandaag even niet. Mede daarom sla ik de extra route naar het middelpunt van Nederland over, die bewaar ik voor een andere keer als het helder is.

→Ook mooi om te wandelen: het Dorenweertse klompenpad.

wandelaars op het Wekeromse Zand

zicht op de Scheleberg bij Lunteren

paddenstoelen in het bos bij Lunteren

bord naar middelpunt van Nederland

Vlakbij het middelpunt van Nederland

 

Tip: bezoek het middelpunt van Nederland

Wie over het Valkschepad wandelt passeert tot twee keer toe een teken dat wijst naar het middelpunt van Nederland bij Lunteren. Om dit bijzondere plekje te bezoeken moet je even afwijken van de route. Het middelpunt van Nederland kent een lange geschiedenis. Waar ooit drie grote puntige kalender- of zonnewendestenen hebben gestaan vind je nu een open plek met banken en 3 grote zwerfkeien uit de ijstijd. Een plek om even uit te rusten tijdens het wandelen. Om een selfie te nemen met één van de zwerfkeien en te genieten van het uitzicht over de Gelderse Vallei.

 

De oude zandafgraving

Nét als ik bij de oude zandafgraving van de Goudsberg wandel piept het zonnetje er toch nog even door. Ik raak in gesprek met een andere wandelaar. "Vroeger speelde ik hier altijd" vertelt hij me "als mijn vader zand uit de groeve haalde om thuis te gebruiken". Na een paar minuten nemen we afscheid maar niet voor hij een foto van me heeft genomen, sta ik er ook eens op 🙂

Dan wint de mist het van de zon en verdwijnt de laatste kleur uit het landschap. Het is ook gelijk een stuk frisser en ik zet er een flinke pas in.

voormalig zandafgraving de Goudsberg Lunteren

Ivonne Calis Myfootprints aan de wandel bij het Wekeromse Zand

opkomende mist op klompenpad het Valkschepad

bomen in de mist bij Lunteren

De ijzertijd boerderij in Wekerom

Al in de ijzertijd, ongeveer 300 jaar geleden, woonden er mensen in de omgeving van Lunteren en dit zie je op meerdere plekken terug. Zo zijn grafheuvels in het gebied te vinden en kleine prehistorische akkers, de Celtic Fields, die ik eerder op de wandelroute passeerde.

Vlakbij het eindpunt van mijn wandeling kom ik bij de ijzertijd boerderij. Deze is door het Geldersch Landschap in oude stijl nagebouwd en met de opkomende mist is het sfeertje compleet. Met mijn ogen op een kier sta ik in het verstilde landschap en voel de historie. Ik ruik het knapperende houtvuur, hoor het vee in het huis en stemmetjes van rondscharrelende kinderen op het erf. Even ben ik onderdeel van de geschiedenis en één met de natuur en het is moeilijk om mij los te rukken van deze bijzondere plek.

Via de mistige velden wandel ik richting de parkeerplaats. Pas dan voel ik hoe de kilte tot in mijn botten is doorgedrongen. Tijd voor een hartverwarmend kopje koffie en hapje eten bij mijn vader!

ijzertijdboerderij bij Wekerom Geldersch Landschap

De ijzertijdboerderij bij Wekerom

mistig wandelpad op de Goudsberg bij het middelpunt van Nederland

prehistorische akkers in de mist de Goudsberg Lunteren

Handig om te weten over dit klompenpad rond het Wekeromse Zand

 • De totale afstand van Klompenpad het Valkschepad is 11 kilometer.
 • De wandelroute wordt goed aangegeven via bordjes met een blauwe klomp.
 • Officieel startpunt Plattelandswinkel 'Et Schuurtje, Hoge Valkseweg 35 in Lunteren. (NB: parkeren alleen voor klanten of in de berm)
 • Startpunt van mijn wandeling: de parkeerplaats van de ijzertijd boerderij in Lunteren
 • Liever met het O.V.? Bus 505 (Syntus) komt in Lunteren. Let op: deze moet je minimaal 4 uur van te voren reserveren!
 • Goede wandelschoenen worden aanbevolen voor deze wandeling.
 • Op het boerenland kan het modderig zijn en het Wekeromse Zand is mul..
 • Honden mogen helaas niet mee op dit klompenpad i.v.m. het vee dat op de privé terreinen loopt.
 • Horeca: aan het startpunt Rustpunt Ganzenhof, Valkseweg Lunteren.
 • Alle informatie over dit klompenpad bij het Wekeromse Zand vind je op deze pagina.
 • Download de speciale klompenpad app om de route te volgen en voor leuke weetjes onderweg!
 • Nog niet uitgewandeld? Meer leuke wandelroutes vind je op deze pagina

→Tip: mooie wandelgids van de klompenpaden

Geplaatst in Europa, Gelderland, klompenpaden, Nederland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

2 reacties

 1. Wat een mooie review / blog over deze wandeling. Ik denk dat ik em morgen ga lopen, ben benieuwd hoe ie er in de nazomer uitziet. En wat een ontzettend leuke website heb je, een plezier om te lezen!

  • Wat leuk om te horen Mariëlle. Ik ben benieuwd of je de route gelopen hebt op deze regenachtige zondag. Dank voor je complimenten en ik hoop je nog regelmatig met een mooie wandeling te kunnen inspireren. Groetjes,
   Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *