Bruine wandelroute Landgoed Beekhuizen

Herfstwandeling Landgoed Beekhuizen bij Velp op de Veluwezoom

Landgoed Beekhuizen ligt net ten noorden van de plaats Velp op de Veluwezoom. In het landgoed kun je diverse mooie wandelingen maken. Tijdens deze 9 kilometer lange rondwandeling geniet je van heuvelachtige bossen, glooiende akkers en de meanderende Beekhuizense beek. De route combineert de landgoederen Beekhuizen en Heuven en onderweg kun je een stop maken bij Bezoekerscentrum Veluwezoom.

Wandelen in Landgoed Beekhuizen

Voor onze jaarlijkse reünie met mijn oud collega's zoeken we steeds een fijne plek om te wandelen en bij te kletsen tijdens een hapje en drankje. Deze keer spreken we af in restaurant Woodz bij Velp en maken we een mooie rondwandeling door Landgoed Beekhuizen. Hoewel ik jaren in de buurt woonde heb hier nog nooit gewandeld. Gek hoe dat soms gaat maar ook leuk om weer een nieuw natuurgebied te ontdekken!

De wandeling met mijn collega's was niet al te lang maar erg mooi. Daarom ga ik niet lang daarna met Frank terug en combineren we een langere wandeling met een bezoek aan mijn vader in Wolfheze. Deze wandelroute is op meerdere plaatsen te starten maar ook wij beginnen onze wandeling op de parkeerplaats bij Restaurant Woodz.

Wandelroute Heuven Beekhuizen Veluwezoom....

Zo heet onze wandelroute van vandaag. Het is al genieten terwijl we via de kronkelende wegen door de bossen van de Veluwezoom bij Rozendaal en Velp rijden. Vanaf de parkeerplaats naast restaurant Woodz steken we de kronkelende weg over waar we langs een informatiebord met de wandelroutes lopen. De bruine route volgt even de weg maar duikt al snel het bos in. Omdat de wandeling zo goed is aangegeven kun je hem beide kanten uit wandelen.

→Tip: vind je 9 kilometer te lang wandelen? Vanaf het informatiebord bij Woodz start ook een wandeling van 4 kilometer. Deze is aangegeven met blauwe paaltjes.

Tip: wandelboekje met nog meer mooie wandelroutes op de Veluwe:

Landgoed Beekhuizen en de Beekhuizense beek

Wie bij Woodz begint met wandelen komt als eerste door Landgoed Beekhuizen. Dit landgoed werd in 1682 gekocht door de kasteelheer van Biljoen. De latere eigenaar Johan Frederik Willem veranderde het gebied in een lustoord. Geïnspireerd door zijn reizen naar Italië, Zwitserland en Frankrijk legde hij in Beekhuizen vijvers en watervallen aan, met er omheen fraaie rotspartijen en mooie doorkijkjes. Een plek waar waar wandelaars eindeloos kunnen dwalen en tot rust komen.

Al snel komt er een klein trapje in zicht en duiken we het dal van de Beekhuizense beek in. Hier ontspringt de beek in een grote, diep ingegraven sprengkop en kronkelt hij tussen hoge wanden door het bos. Een bijzondere plek en een mooie start van onze wandeling.

Wandeling Landgoed Beekhuizen bij Woodz Velp

Richting het dal van de Beekhuizense beek

Beekhuizense Beek op Landgoed Beekhuizen Velp

Prachtig plekje vind ik dit!

Wandelen door beukenlanen en over heuvels

We verlaten het beekdal en klimmen omhoog via een met beuken omzoomd pad. Typerend voor een landgoed die brede beukenlanen die vaak de oude oprijlanen markeren. Het landschap op de Veluwezoom is vrijwel nooit vlak en de kuitspieren kunnen regelmatig even aan het werk tijdens onze wandeling. Door het hoogteverschil langs de route krijg je de mooiste vergezichten. Ook dat maakt wandelen op Landgoed Beekhuizen een genot.

De eerste paddenstoelen laten zich zien maar de herfstkleuren zijn nog niet helemaal zichtbaar. Dat zal straks extra genieten zijn.

Wandelen op Landgoed Beekhuizen

Wandelen over oude beukenlanen

Plaatjeszwam op de Veluwe

Heuvels en stuwwallen op de Veluwezoom

We verlaten het bos en het landschap opent zich. Ineens wandelen we in een opengemaakt heidegebied waar we IJslandse pony’s tegen kunnen komen. Helaas laten die zich niet zien vandaag maar het is zeker mooi hier. Het zo typerende landschap van de Veluwezoom met haar heuvels en stuwwallen is ontstaan tijdens meerdere ijstijden. Hierdoor ontstond een glooiend landschap met oude bomen en hoge varens dat me soms doet denken aan een duinlandschap zoals we dat kennen van onze kust.

Heuvels en stuwwallen op de Veluwezoom

Wandelen op de Veluwezoom

Typerend Veluws landschap

Landgoed Heuven

Langzaam aan wandelen we richting Bezoekerscentrum Veluwezoom. Wie hier start of onderweg wat wil drinken heeft een korte aanlooproute maar wij wandelen door. Over de 73 meter hoge Dassenberg gaat het richting landgoed Heuven, het tweede landgoed op deze wandeling. Het landhuis zelf is al jaren geleden afgebroken maar het mooie landgoed bleef in tact.

Glooiende akkers met graspaden en kleurrijke bomen in herfsttinten worden afgewisseld met hoog gelegen zandpaden. Het zonnetje verdwijnt regelmatig achter de wolken maar het is een prima wandel temperatuurtje. De route blijft afwisselend en verveelt geen moment. Voor we het weten zijn we weer terug in landgoed Beekhuizen voor de laatste kilometers van onze wandeling.

→Ook mooi wandelen rond het bezoekerscentrum: de Trage Tocht Rheden en heidewandeling rond de Posbank.

Glooiende akkers op Landgoed Heuven Veluwezoom

Heerlijk wandelen op en door de glooiende akkers

Landgoed Beekhuizen bij Velp

Wandelen over hooggelegen zandpaden met vergezichten

Over een hoge stuwwal

Korte tijd wandelen we weer in een meer open landschap waar het zonnetje nog even flink haar best doet om de kleuren goed uit te laten komen. Daarna steken we de Snippendaalseweg over en passeren we een klein klaphekje. Hier gaat het verder over smalle paadjes door een gevarieerd groen landschap.

Niet lang daarna maken we wederom een klim en wandelen we verder op een hoger gelegen stuwwal. Wanneer we die weer afgedaald zijn opent het landschap zich en kijken we weer uit over de glooiende akkers. Hoe vaak ik hier al gewandeld heb het landschap van Nationaal Park Veluwezoom gaat me nooit vervelen.

Open heidelandschap op de Veluwezoom

Het open landschap van het oude heidegebied

Wandelroute Beekhuizen

Wandelen in Nationaal Park Veluwezoom

Wandelen op de hoge stuwwal

Glooiende akkers en bosranden op Landgoed Beekhuizen

De grote vijver van Landgoed Beekhuizen

De grote vijver van Landgoed Beekhuizen stamt al uit het jaar 1800 en is tegenwoordig in beheer van Natuurmonumenten. Rond de vijver werden terrassen aangelegd en bankjes geplaatst. De oostzijde is meer natuurlijk van karakter geworden en met wat geluk spot je er een ijsvogel of ringslang. Er is zelfs een kleine waterval waar je via een trap naartoe kunt wandelen.

Grote vijver Landgoed Beekhuizen

Aalscholvers in grote vijver Landgoed Beekhuizen

Geen ijsvogels wel aalscholvers

Watermolens langs de Beekhuizense beek

En dan zijn we na ongeveer 2 1/2 uur weer terug waar we begonnen en wandelen we over het smalle paadje langs de oevers van de Beekhuizense beek. Vroeger stonden langs deze oevers diverse watermolens die dienst deden als papierfabriekjes. Om deze van water te kunnen voorzien werd de originele beekloop verder uitgegraven of verlegd tot een systeem van sprengkoppen en vijvers.

Nog een laatste oversteek over het kleine bruggetje en dan staan we weer bij de auto. Eindigt je route hier dan kan ik je zeker aanbevelen om wat te gaat eten of drinken bij Woodz, wij rijden door naar mijn vader.

Wandelen langs de Beekhuizense beek

Het smalle paadje langs de oevers van de Beekhuizense beek

Wandelen Beekhuizense Beek Velp

Handig om te weten over deze wandelroute bij Landgoed Beekhuizen

  • Deze wandelroute door Landgoed Beekhuizen is 9 kilometer lang en gaat door het glooiend heuvellandschap van de Veluwezoom.
  • De wandeling is makkelijk te volgen via de routebordjes met een bruine pijl en bruine paaltjes.
  • Startpunt: parkeerplaats Restaurant Woodz (Velp) of Bezoekerscentrum Veluwezoom. (gratis parkeren)
  • Reis je met het o.v.? Vanaf NS Station Rheden is het nog een kleine kilometer wandelen naar het Bezoekerscentrum.
  • Goede wandelschoenen worden aanbevolen voor deze wandeling.
  • Horeca: bezoekerscentrum Veluwezoom, Woodz Velp of Brasserie Beekhuizen (iets van de route af bij TV Beekhuizen)
Geplaatst in Europa, Gelderland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *