historische panden aan de Sint Stevenskerkhof

Stadswandeling door het centrum van Nijmegen

Nijmegen is de tiende grootste stad van Nederland. Studentenstad, thuis van de Nijmeegse Vierdaagse met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat. Tijdens deze stadswandeling door het oude centrum wandel je langs gezellige pleinen en parken, historische panden en gave Street Art.

Gezellig druk in het centrum

Vlak voor de start van de Vierdaagse van Nijmegen zijn we op bezoek bij vrienden en zij hebben een leuke wandelroute door het centrum van Nijmegen uitgestippeld. In de stad is het gezellig druk. Op diverse plekken spelen bandjes, er zijn standjes met eten en drinken en overal lopen en fietsen mensen die genieten van de zon en sfeer.

We parkeren de fietsen in de (gratis) fietsenstalling aan het centraal gelegen Plein 1944 en gaan aan de wandel. Tijdens onze stadswandeling lopen we voornamelijk door het oude centrum en de benedenstad (het gedeelte aan de Waal). Van de gezellige terrassen in het centrum naar het stadsstrand aan de Waal.

Nijmeegse vierdaagse feesten

 

Street Art in het centrum van Nijmegen

Het eerste deel van onze wandelroute gaat door een aantal winkelstraten richting het Valkhof. Onderweg stoppen we regelmatig om een mooi stuk Street Art te bekijken. Verstopt in kleine steegjes, op de hoek van een willekeurige straat. Veel van de mooiste stukken zijn gemaakt in opdracht van de diverse ondernemers in de Nijmeegse binnenstad. Wat goed dat dat kan.

Niet iedereen houdt ervan maar ik ben er gek op en ga graag op zoek naar mooie werken als ik in een stad ben. Kunst in de open lucht, voor iedereen toegankelijk. Het geeft kleur aan het centrum van een stad. Eén van de mooiere stukken vinden we op hotel Credible, net voordat we het Valkhof inlopen. We blijven een tijdje kijken en ik fotografeer tussen de kraampjes en fietsers door.

 

koffiekan Klaas Gubbels street art

deur Street Art Nijmegen Derde Walstraat

Streetart Nijmegen hert hotel Credible

Het Valkhof.

Via een kleine voetgangersbrug met prachtig toegangshek komen we in het Valkhof, één van de vele stadsparken in het centrum van Nijmegen. Dit park ligt aan de rand van de stad op een kleine heuvel waardoor het een geweldig uitzicht geeft over de Waal en de Ooijpolder.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse feesten staat het in het teken van het (gratis) festival de-Affaire maar de rest van het jaar is het er rustig. In het Valkhof vind je de kleine Sint Nicolaaskapel en Museum het Valkhof. Van de ooit zo imposante Valkhofburcht is nog een klein stukje over.

Via een serie trappen aan de achterkant van het park dalen we af naar de lager gelegen Waalkade.

Voor wie er meer wil wandelen: vanaf dit punt kun je starten met een mooie wandelroute door de Ooijpolder.

toegangshek Valkhof stadswandeling centrum Nijmegen

Sint Nicolaaskapel Valkhof Nijmegen

 

 

Besiendershuis Oudste gebouw Nijmegen Besienderhuis aan de Steenstraat

Het oudste stukje Nijmegen

Een drankje op de Waalkade is altijd een goed idee maar vandaag hebben we andere plannen en steken gelijk door naar één van de oudste gebouwen in het centrum van Nijmegen.

Het Besiendershuis ligt een beetje verstopt tussen modernere huizen. Hier werden ooit de tolgelden voor passerende schepen geïnd. Het huis werd in 1942 gerestaureerd en is op dit moment in gebruik als expositieruimte annex woonhuis.

Iets verderop passeren we ook weer een stuk van de oude stadsmuur.

Besiendershuis, Steenstraat 26-28

 

 

Oude stadsmuur in centrum NijmegenDe oude stadsmuur aan de Waalkade

Door de strategische ligging aan de Waal is om Nijmegen al in de Middeleeuwen een stadsmuur gebouwd. Het deel langs de Waalkade was voorzien van maar liefst acht stadspoorten met aan beide uiteinden een grote toren.

Aan de voet van de Valkhof stond nog een toren die voorzien was van een groot aantal kanonnen, gericht op de Waal en Waalkade. In de 16de eeuw werd de stadsmuur aan de kade vervangen door huizen die moesten voldoen aan strenge regels. Deze regels zorgden ervoor dat de muur lange tijd stand hield maar vanaf de 19e eeuw is hij in rap tempo gesloopt.

Gelukkig zijn in het centrum van Nijmegen een aantal delen van de muur bewaard gebleven waaronder een stuk aan de Waalkade en in het Kronenburgerpark.

 

 

Nijmegen Waar is Wally

Where is Wally?

In Nijmegen hebben ze wel een heel bijzonder stukje Street Art maar je moet er wel echt naar op zoek. Sinds 2013 kom je namelijk op diverse plekken in de binnenstad Wally tegen.

Wally is een klein mannetje met rood-wit mutsje met bolletje erop. De kunst is om hem te vinden op een grote plaat in een speurboek, een verslavend gebeuren. Zo speurde ik regelmatig met mijn kleuterklassen naar Wally en was de pret groot als we hem vonden. Waar is Wally Nijmegen heeft zelfs een eigen Facebookpagina!

 

 

 

 

 

Street art Nijmegen met Waar is Wally

Voor de echte speurders onder ons, wie ziet Wally in dit stuk Street Art?

De Stevenskerk

Het volgende stukje van de wandeling kennen we maar al te goed. Vorig jaar bezochten we de Stevenskerk al tijdens het lopen van de Walk of Wisdom. Via een trap komen we bij de ingang van de kerk aan het Stevensplein. Op deze plek moet je echt even stil staan en je ogen de kost geven want het is vol met de mooiste details.

Daarna lopen we via het Stevenspoortje naar de Grote Markt. Van de stilte in de drukte. De Grote markt is het grootste plein in het centrum van Nijmegen en deed jarenlang diens als markt. Op het plein vind je verschillende panden met een monumentenstatus zoals de prachtige Boterwaag met haar luikjes en het Stevenspoortje.

 

stadswandeling Nijmegen de Sint Stevenskerk

stadswandeling Nijmegen historische panden aan de Sint Stevenskerkhof

 

 

vogelhuisjes in de Glasstraat (Vogelhofje) NijmegenVerstopt in een klein straatje

"Nu gaan we en heel bijzonder straatje opzoeken" zegt Marina. "Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden".

In het Glashuis, ook het Vogelhofje genoemd, hangen de muren vol met vogelhuisjes in alle kleuren van de regenboog. Stuk voor stuk kleine kunstwerkjes waarvan de eerste al zo'n kleine 40 jaar geleden door de inwoners van het straatje gemaakt is.

In het voorjaar wordt er volop gebroed in de kastjes en zal het vast een drukte van jewelste zijn. Wat een leuke verassing om zulke plekjes in de binnenstad van het drukke Nijmegen te kunnen aantreffen.

De leukste winkel van Nijmegen, Ieder zijn vak

Vlakbij het vogelhofje vind je de leukste winkel in het centrum van Nijmegen, Ieder zijn vak. Een mooie plek waar de kleine zelfstandige een plek vindt om zijn spullen aan de man te brengen.

De formule is simpel. Je huurt voor een maand, een week of langer een kast met daarin drie planken, twee planken en een kledingstang of een aantal m2 als je spullen wat groter zijn. Daarop mag je aanbieden wat je wilt. Zelfgemaakte kleding, sieraden of keramiek, lekkere chutneys en jammetjes en vintage spullen om er maar een paar te noemen.

Door de formule wisselt het aanbod regelmatig dus het is altijd leuk om even te komen snuffelen.

Ieder zijn vak, Lange Hezelstraat 72-76

leukste winkel van Nijmegen Ieder zn vak

Door het Kronenburgerpark

Het laatste deel van onze wandeling gaat via het grote Kronenburgerpark. Langs de kruittoren en een klein stukje van de oude stadsmuur van Nijmegen. Terwijl achter ons de muziek schalt laten wij dit mooie stukje historie even op ons inwerken. Daarna wandelen we aan de andere kant het park weer uit om op zoek te gaan naar één van de mooiste stukken Street Art in het centrum van Nijmegen. De grote vogel van Super A en Collin van der Sluijs ( hoek Bloemerstraat en eerste van de Walstraat) spat werkelijk van de muur af.

We besluiten een rondje Keizer Karelplein aan de route vast te plakken. Dit is niet alleen één van de drukste pleinen van Nijmegen maar ook een plek die ik, als oud Vierdaagse wandelaar, goed ken. Een stukje persoonlijke nostalgie om de route mee af te sluiten. Daarna is het tijd om een gezellig restaurant op te zoeken en een hapje te gaan eten.

Nog meer gave Street Art (van o.a. Super A en Collin van der Sluijs) vind je in Heerlen.

 

Kruittoren en oude stadsmuur in Kronenburgerpark

Street Art centrum Nijmegen Super A en Collin van de Sluijs

 

 

Handig om te weten over de stadswandeling door Nijmegen:

  • De totale wandelafstand van deze route is ongeveer 5 kilometer. (Iets langer als je ook rond het Keizer Karelplein wandelt)
  • In de stad is meer dan genoeg horeca om uit te kiezen
  • Kom je met de trein dan stap je uit op het Centraal Station en pikt daar de route op.
  • Fietsers kunnen hun fiets gratis stallen in de fietsenstalling Plein 1944 of bij het treinstation aan de Stieltjesstraat
  • Als je met de auto komt moet je bijna overal betaald parkeren.
  • De V.V.V. van Nijmegen zit op het Keizer Karelplein 32H en voorziet je graag van een kaart of andere info.

Download hier het GPS bestand.

route stadswandeling centrum van Nijmegen van Myfootprints

Geplaatst in citytrip, Gelderland, Nederland, stadswandeling.

4 reacties

  1. Het was superleuk om deze route voor je uit te stippelen. Je hebt er een prachtig blog van gemaakt en ik hoop dat heel veel mensen er gebruik van gaan maken.
    Kleine aanvulling: als je met de fiets komt kun je deze ook gratis stallen bij de bewaakte stalling op de Schayk Mathonsingel. En voor degenen die nog wat verder willen lopen: je kunt vanuit de Lange Hezelstraat (bij de Stevens kerk) onder de stadspoort doorlopen en dan rechtsaf slaan op de Waalbandijk richting het Honig complex. Voor het complex ga je linksaf waar je ook nog mooie street art vindt. Loop dan de straat uit naar de Weurtseweg, hier zie je ook nog street art. Vanuit de Weurtseweg loop je terug naar de stadspoort en door naar het Kronenburg Park waar je de route weer op kunt pikken. Het Honig complex is trouwens ook de moeite waard met leuke concept stores, restaurants en kleinschalige brouwerijen.

  2. Zo leuk! Ik woon sinds kort naast Nijmegen, maar ken de stad nog helemaal niet goed. Ik ging laatst ook een poging doen om een stadswandeling te maken, maar door mijn slijmbeursontsteking moest ik al vrij snel stoppen haha. Ik wil het zeker nog een keer doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *