achterzijde Kasteel Doorwerth

Wandelen vanuit Kasteel Doorwerth: bosuilen spotten op Landgoed Duno

Kasteel Doorwerth ligt midden in de uiterwaarden van de Rijn en is de uitvalsbasis voor een geweldig mooi wandel- en fietsgebied. Vanaf het laaggelegen kasteel fiets je, via de fietsknooppunten, zo de uiterwaarden in. Voor wandelaars is er keuze uit diverse wandelroutes. Natuurlijk kun je ook het kasteel zelf bezoeken en een drankje drinken of een hapje eten. En voor wie dat nog niet genoeg is is er ook de mogelijkheid om te overnachten op het kasteel of er te trouwen. Hoe bijzonder is dat!

Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een robuust, middeleeuws kasteel vlakbij het dorp Doorwerth. In de loop der jaren is het kasteel door diverse adellijke families bewoond. Het oudste deel van het gebouw is de woontoren daarna is het nog regelmatig uitgebreid. Tijdens de tweede wereldoorlog werd kasteel Doorwerth bijna geheel verwoest. Vanaf 1956 valt het onder het beheer van de stichting Geldersch Landschap & Kasteelen en zij zorgden ervoor dat het kasteel in haar oude glorie is hersteld en weer open is voor het publiek.

Bezoekers wandelen door ingerichte vertrekken en kunnen zo goed de sfeer proeven van een middeleeuws kasteel. Voor kinderen is er een speurtocht die ze op speelse wijze over de geschiedenis van het kasteel vertelt. Ook worden er regelmatig leuke excursies georganiseerd. In het gebouw vind je 3 kleine musea waaronder het Museum Veluwezoom. Voor wie er niet naar binnen gaat is het zeker de moeite waard om even over de binnenplaats te lopen of even te gaan zitten bij theeschenkerij De Zalmen.

 

Kasteel Doorwerth: Fonteinallee 2b, 6865 ND Doorwerth (Website)

Kasteel Doorwerth voorzijde

 

Wandelen bij Kasteel Doorwerth

Vanuit Kasteel Doorwerth kun je kiezen uit diverse mooie natuurgebieden en wandelroutes. Zo loopt er een struinpad van het kasteel door de uiterwaarden naar de Rijn. Ook het Klompenpad Doorenweertsepad (13 km) start bij het kasteel. Ik kies voor de 5 kilometer lange rode paaltjes route door Landgoed Duno omdat ik daar bosuilen wil gaan spotten. In de nabije omgeving van het kasteel vind je naast Landgoed Duno nog 2 landgoederen, de Oorsprong en Zilverberg. Ook op deze landgoederen kun je vrij wandelen.

Tip: eind april/begin mei bloeien de azalea's op het azalealaantje van Landgoed Duno! (de rode route komt hier langs)

Wandeling door Landgoed Duno; de rode paaltjesroute.

Tijdens een bezoek aan mijn vader besluit ik eerst mijn geluk te gaan beproeven en op zoek te gaan naar bosuilen in Landgoed Duno. Op zoek naar een mooie wandeling stuit ik op een route vanuit Kasteel Doorwerth. Deze rode paaltjesroute is 5 kilometer lang en vertrekt op de binnenplaats van het kasteel. Nadat ik mijn auto heb geparkeerd wandel ik via de binnenplaats naar de achterzijde van het kasteel.  Hier gaat het via de uiterwaarden richting de grote stuwwal waar Landgoed Duno zich bevind.

Hoogteverschillen in het landschap

Na een klein stukje over de provinciale weg sla ik linksaf en begin gelijk aan de eerste klim. Wie hier een wandeling maakt moet een aardig hoogteverschil overbruggen maar wel via goede paden of trappen. Via een breed, slingerend bospad wandel ik tussen lanen met oude beuken omhoog. Op diverse plekken krijg ik al een mooi doorkijkje op het landschap beneden me. Jammer genoeg is het beloofde zonnetje uitgebleven en is het vandaag wat grauw.

 

Oude bemoste beuk op landgoed Duno

 

Bosuilen spotten

Na een klein half uur wordt het spannend. Nu kom ik bij het deel aan waar er bosuilen gespot kunnen worden. Op Landgoed Duno vind je een overvloed aan dikke, oude beuken en daar zijn bosuilen gek op. Ik slenter tussen de bomen en krijg een stijve nek van het omhoog kijken. Rond deze tijd van het jaar zit de bosuil, als je geluk hebt, tegen de boom aan de rand van een grote holte. Door de camouflagekleuren is het lastig om ze te zien maar als je weet waar je kijken moet, en je hebt geluk dat ze buiten zijn, dan vind je ze wel.

En ik heb geluk. Ik spot twee verschillende bosuilen. Met dichtgeknepen ogen, die een klein beetje open gaan om even te zien wie er onderaan "hun" boom staat. Wat is het geweldig om Nederlands wildlife in hun eigen omgeving te kunnen zien en fotograferen! Als ik even later in gesprek raak met 2 dames laat de kleine uil zich in het gat zakken om niet meer terug te komen. Poppetje gezien, kastje dicht.....

Lees hier meer informatie over bosuilen in Nederland.

 

 

rustende bosuil in de winter

bosuilen in Nederland op landgoed Duno

Uitzicht op kasteel Doorwerth

Tevreden begin ik aan het tweede deel van de wandeling en wandel via het bos naar het Duno Plateau. Onderweg passeer ik de Duno brug, die versierd is met zwerfstenen uit de ijstijd. Vanuit het bos kom ik op een open plek waar je eindeloos weg kunt kijken. Over de uiterwaarden, de stuw in de Nederrijn en als je goed kijkt een stukje van het Kasteel. Helaas is het zicht vandaag wat minder maar bij helder weer moet het echt geweldig zijn.

Ik daal af via een lange trap en wandel verder via het bos. Onderweg kijk ik nog regelmatig naar boven, nee, geen bosuilen meer vandaag. Eenmaal beneden gaat het weer terug via de uiterwaarden naar Kasteel Doorwerth. De theeschenkerij sla ik over want de koffie in Wolfheze staat klaar!

wandelen landgoed Duno

oude wegwijzer landgoed Duno

uitzicht vanaf Duno Plateau op uiterwaarden

hoogteverschillen trap bij Duno Plateau

winterwandeling landgoed Duno vanaf kasteel Doorwerth

 
Handig om te weten over deze wandeling vanuit Kasteel Doorwerth:

 • De totale route is 5 kilometer en bewegwijzerd via dode paaltjes.
 • Reken op een aantal keer klimmen en dalen in het heuvelachtige landschap van Landgoed Duno
 • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen, zeker als het geregend heeft.
 • Horeca: Kasteelcafé de Zalmen.
 • Het museum in Kasteel Doorwerth is open van dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Gesloten op: Koningsdag, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.
 • Entreeprijs van kasteel Doorwerth voor volwassenen €11,50 en kinderen 4 t/m 18 jaar € 5,00. Korting met CJP.
 • Gratis entree voor donateurs van Geldersch Landschap & Kasteelen, Museumkaarthouders en ICOM-kaarthouders (Toeslag bij evenementen).
 • Parkeren bij Kasteel Doorwerth is gratis.
 • Kom je met het O.V.? Bus 51 rijdt tussen Arnhem en Wageningen. Stap uit bij halte Van der Molenplein en dan is het nog ruim  15 minuten lopen.
 • Honden zijn niet toegestaan in het kasteel, wel buiten en op Landgoed Duno, mits aangelijnd.
 • Het spotten van bosuilen is niet gegarandeerd. Het blijven natuurlijk wilde dieren.

binnenplaats Kasteel Doorwerth

Ook zo gek op een mooi kasteel ? Onze tips voor meer leuke kastelen en wandelroutes:

 

 

 

Geplaatst in Gelderland, wandelen, wandelen in Gelderland, wildlife.

7 reacties

 1. Beste Ivonne,

  Wij zijn geen professionele fotograven, maar vinden het heerlijk om door de bossen te wandelen, buiten te zijn en zo nu en dan even een foto te maken met onze iPhone.
  Wat ik nu ontzettend leuk zo vinden is om de uil eens in het echt te zien… zou je willen delen waar deze boom op landgoed Duno ongeveer staat. Is er een gpx bestand van de route beschikbaar?
  Hartelijke groet,
  Betsy

  • Hallo Betsy,
   De route is aangeduid met rode paaltjes en start bij Kasteel Doorwerth. Voor het zien van de bosuilen moet je even een klein stukje afwijken en naar de Dunolaan wandelen. Hier staan meerdere oude bomen waar bosuilen in zitten. Lastig uit te leggen waar precies, ze zitten in holtes in de boom. Soms verstopt, soms lekker in het zonnetje of op de uitkijk. Blijf goed naar boven kijken en maak geen lawaai. En vind je ze niet? Vraag dan een lokale wandelaar om hulp, zo heb ik ooit de eerste gespot.
   Groetjes,
   Ivonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *