vuilnisbelt Mexico, consuminderen

Ik ga consuminderen, doe je mee?

Tijdens onze laatste reis door Midden-Amerika werd ik onaangenaam verrast door het grote gebruik van plastic en andere eenmalige (wegwerp) artikelen in het dagelijks gebruik. Inmiddels zijn we 2 weken thuis en ook in eigen land constateer ik dit probleem. Consuminderen doe ik zelf al jaren, maar ik ga er nog een tandje bijzetten.

Is consuminderen de oplossing voor ons grote afvalprobleem? Met ingang van 10 mei daag ik mezelf uit voor een "consuminder challenge". Een jaar lang zo min mogelijk nieuwe dingen aanschaffen. Kan ik je uitdagen om met me mee te doen?

Wat is consuminderen?

Je hoort er steeds vaker over. Deze woordspeling op consumeren is bedacht door Hanneke van Veen en Rob van Eeden, sinds de jaren 90 auteurs van de Vrekkenkrant. Consuminderen staat voor; proberen om (gedurende een bepaalde periode) minder of helemaal niets te kopen, spullen te hergebruiken en daardoor geld te besparen.

Zelf doe ik het om een heel andere reden. Door minder te kopen en langer met mijn spullen te doen probeer ik zuiniger te zijn op onze aarde. Dat ik daarnaast geld bespaar is natuurlijk helemaal top. En nee, ik doe het niet perfect, maar het is een begin.

Ik ben er heilig van overtuigd dat als we allemaal bewust over ons consumptiegedrag nadenken er heel wat te besparen valt. En het grappige is, mijn leven wordt er absoluut niet minder leuk van dat ik minder kleren in de kast heb, dat onze keuken al 30 jaar oud is en mijn auto tweedehands om maar een paar dingen te noemen.

Waarom ga ik consuminderen?

Ik blijf me elke keer weer verbazen over het gemak waarmee mensen dingen aanschaffen. En ja hoor, zelf maak ik me er ook nog regelmatig schuldig aan. Die leuke afdruk van mijn eigen foto op plexiglas voor in de tuin, dat handige wandelboekje, die 2 topjes die ik eigenlijk helemaal niet nodig heb maar die zo leuk afgeprijsd waren....

Nu hoor ik je denken, wat geeft dat. Je leeft toch maar een keer? Als ik er nu toch heel gelukkig van word..... Luister maar eens naar het journaal, sla het internet er op na. Onze wereldbevolking blijft maar groeien en economisch gaat het op veel plekken steeds beter. Twee dingen die er aan bijdragen dat er steeds meer geconsumeerd wordt. Ten koste van onze aardbol waar wij al zo lang niet vriendelijk mee omgaan. Minder kopen is minder behoefte aan grondstoffen. Land kan gebruikt worden voor natuur.

vuilnisbelt Mexico, consuminderen

vuilnisbelt in Mexico

 

Een paar simpele dingen die je zelf kunt doen;

 • Denk goed na of je iets echt nodig hebt. Word je gelukkig van 30 paar schoenen in plaats van 10 of van dat prulletje in de vensterbank?
 • Koop tweedehands of neem spullen over van een ander. Op Facebook zijn er diverse ruil/gratis af te halen groepen per woonplaats. Ga naar de kringloopwinkel in plaats van naar de vuilnisbelt.
 • Eet eens een dag geen vlees. Je schrikt ervan hoeveel er "verspild" wordt voor de veeteelt.
 • Hergebruik spullen als het kan. Voor onze reis in Midden-Amerika namen wij het plastic bestek van de heenvlucht mee om tijdens de reis te gebruiken.
 • Koop een herbruikbare waterfles en bespaar daardoor veel plastic flesjes.
 • Denk na als je op pad gaat. Zo hebben wij bijvoorbeeld standaard een zakmes in de rugzak zitten om fruit te schillen.
 • Probeer af te zien van wegwerpproducten, ook in restaurants en dergelijke. Dit is een lastige, maar alle beetjes helpen. Cola zonder rietje smaakt prima!
 • Neem tijdens het winkelen je eigen tas mee en koop geen plastic tasjes.
 • Beloon jezelf door het geld dat je bespaart met het consuminderen in een potje te doen. Doe er iets leuks mee, ervaring boven artikelen!

Lees dit uitgebreide blog met nog meer handige tips om onze aarde te beschermen!

 

Helaas kunnen we niet bepalen wat anderen doen, maar er is er maar één die over jou beslist en dat ben je zelf!  Probeer het eens een tijdje en wie weet kom je er achter dat je eigenlijk best wel blij wordt van consuminderen.

Heb jij nog tips voor ons waardoor we kunnen consuminderen of ga je de uitdaging aan? Schrijf het onderaan het blog en inspireer een ander!

Geplaatst in budget, From the heart, Nederland.

10 reacties

 1. Consuminderen……….. recyclen wél zeker in Nederland. Als ik ergens ben zoals vorige week in Tunisië….. géén plastic tasje bij 3 flesjes drinken. Echt die dingen vliegen je daar om de oren. Erg jammer.

  Nu was ik in Maart in Vanuatu. Daar zijn vanaf 1 Mei rietjes (schildpadden krijgen die in de neus) en plastic zakken verboden! Goede zaak!

  of bio afbreekbaar plastic…………..

  die ene foto deed me denken aan de vuilstort die ik bezocht buiten Siem Reap

  • Het gebruik van plastic tasjes is in veel landen een groot probleem evenals plastic bestek en bakjes voor eenmalig gebruik. Als we dat toch eens overal konden aanpakken dan is er zo veel minder afval. In Nicaragua gebruikten ze ergens een metalen rietje, dat is een mooie middenweg (hoewel het drinken er wel wat naar smaakte). In de tussentijd zelf zoveel mogelijk opletten en eigen stoffen tas/rugzak meenemen scheelt ook al.

 2. Het is een onderwerp dat mij ook steeds meer bezig houdt. Vond ik het eerder alleen wat raar dat een koekje twee keer verpakt moet worden, maak ik me er nu een beetje boos over. Waarom dat bizarre plasticgebruik?
  Ik heb al twee jaar zo mijn eigen challenges. Ik noem het: geenklerenkopenin2018.nl (Ik heb kasten vol en echt niet nog meer nodig) en niethechtenaanspullen.nl (idem)
  Het lukt natuurlijk niet altijd, maar de bewustwording helpt natuurlijk al een hoop. Jouw actie en jouw blog is daarom ook helemaal top.

  • Haha, die challenges van jou zouden meer vrouwen kunnen gebruiken ;). Dat je niet hecht aan je spullen merk ik steeds weer als ik reis. Het is verbazingwekkend met hoe weinig te toe kunt, ook voor langere tijd!

 3. Goed om hier zo’n focus op te leggen, de aardbol is heel waardevol! Tijdens onze reis in Canada met een camper schrok ik er wel dat we elke dag een zakje afval weg gooiden. Dat telt snel op joh… Wat een plastic. Ik probeer ook kritisch in te kopen, alleen wat ik nodig heb. En spullen die ik niet meer nodig heb geen ik weg.

  • Soms is het inderdaad schrikken wat je als mens eigenlijk weggooit. Er zijn zo veel dingen die bijvoorbeeld vroeger in glazen flessen zaten en nu alleen nog in plastic te krijgen zijn.

 4. Ik probeer sinds iets meer dan een maand nu ook om minder plastic te verbruiken. Klinkt gemakkelijker dan het is, heb ik al gemerkt maar ik heb toch ook al heel wat verbeteringen gemaakt. Al kunnen er nog heel wat dingen beter natuurlijk! Beetje bij beetje probeer ik kleine aanpassingen te maken zodat het ook gemakkelijk vol te houden is. Je hebt volledig gelijk! We moeten echt wat liever zijn voor onze aarde!

  • Het plastic gebruik is een hele lastige. Toen wij het voor het eerst mochten scheiden een paar jaar geleden viel het me pas op hoe veel dingen er tegenwoordig in plastic verpakt zijn die vroeger in glas zaten (of onverpakt waren). Ik hoorde van iemand dat mensen als protest onnodige plastic verpakkingen er in de supermarkt er al afhalen, gewoon om een punt te maken. Dat vind ik eigenlijk wel een goede… Alle beetjes helpen en samen moeten we het doen!

 5. Tijdens een wandelreis in Ierland,gebruikte ik een lege plastic frisdrank fles, om er afval in te doen, zoals stukjes plastic,fruitschillen, enzovoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *