zwerfafval bij wandelbankje

Het zwerfafval probleem dit kun je er aan doen

Erger jij je ook zo enorm aan al dat zwerfafval? Het lijkt wel of het elk jaar erger wordt. Na jarenlang mopperen besloten wij het probleem op een andere manier aan te pakken en zelf een steentje bij te dragen. Wij hebben ons aangemeld als ZAPper bij onze woongemeente.

Het probleem dat zwerfafval heet

Zwerfafval is afval dat op straat of in de natuur rondslingert. Weggegooid of achtergelaten op plekken die daar niet voor bestemd zijn. Je vindt het (veel!) langs de snelweg, bij op en afritten, langs de straten en zelfs in de natuur. Zwerfafval zorgt voor ergernis, het lijkt wel of iedereen zich er aan stoort terwijl het probleem tóch steeds erger wordt. En, op plekken met veel rommel gooien mensen makkelijker dingen op straat of in de natuur.

Het afbreken van zwerfafval duurt lang of soms helemaal niet

Ons zwerfafval bestaat voornamelijk uit verpakkingsmateriaal. Denk hierbij aan plastic bakjes, flesjes, blikjes en snoeppapiertjes. Als het wordt opgeruimd en verbrand kunnen de materialen niet gerecycled worden. Daardoor gaan er waardevolle grondstoffen verloren. Daarnaast duurt het heel erg lang tot het afval wordt afgebroken. Bepaalde materialen, zoals glas en een aantal soorten plastic, worden helemaal niet afgebroken. Filters van sigarettenpeuken (en kauwgom)  zijn ook een groot probleem. Ze bestaan uit een kunststof die niet biologisch afbreekbaar is en die, na jarenlang rondslingeren, uiteindelijk in kleine vezeltjes uit elkaar valt.

Microplastics in ons eten

Zwerfafval dat in de natuur terecht komt zorgt voor vervuiling en kan de bodem of het water verontreinigen. Je hebt vast al gehoord van de minuscule stukjes plastic die in het water zitten maar wist je ook dat het plastic zelfs al in de voedselketen terecht is gekomen? De vis die jij eet kan vol met plastic zitten zonder dat jij het in de gaten hebt!

Wandelen en afval oprapen, de Kampina Boxtel

Wat kun je zelf aan het zwerfafval doen?

Het is heel makkelijk om zelf wat aan het probleem van zwerfafval te doen. Gooi al je afval, hoe klein ook, in een prullenbak of als die er niet is neem het dan mee naar huis. Aanpakken bij de bron is nog beter. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van een vaste boodschappentas in plaats van plastic zakken en hervulbare flesjes voor water, Het oplaten van ballonnen is ook iets dat je echt niet moet doen. Op onze stranden spoelen regelmatig ballonnen aan en ze komen ook in de natuur terecht waar dieren ze weer op kunnen eten.

Of meld je aan als ZAPper bij je gemeente!

 

Wat is een ZAPper en hoe wordt  je er zelf één

Zwerf Afval Pakkers, oftewel ZAPpers zijn vrijwilligers die in hun eigen gemeente het zwerfafval opruimen. Wij hebben lang in dubio gestaan of we het ook wilden doen want iedereen moet toch gewoon zijn eigen troep opruimen vinden wij. Helaas is de waarheid anders dan we willen en daarom besloten wij om ook die extra stap te zetten en ons aan te melden.

In steeds meer gemeenten kun je je aanmelden als ZAPper. Ik ken diverse mensen die in hun eigen woongemeente zwerfafval oprapen maar ook bijvoorbeeld tijdens het wandelen of fietsen.  Het fijne is dat je het kunt doen wanneer het jou uitkomt. Er zitten geen harde eisen aan, alle hulp is welkom! Vraag het dus even na bij je eigen gemeente.

Ik heb me aangemeld en nu?

Wanneer je je hebt aangemeld dan krijg je een grijper, handschoenen, speciale zakken en wij kregen ook een veiligheidshesje. Er staat je niets meer in de weg om te beginnen met opruimen. Als je het zwerfafval kwijt wilt gaat er een berichtje richting de gemeente. De zak zet je aan de weg waarna deze wordt opgehaald en op de juiste wijze afgevoerd Je hoeft het afval dus niet in je eigen vuilcontainers af te voeren.

Vanaf vandaag gaan wij dus regelmatig op pad om het zwerfafval dat wij tegenkomen op te ruimen. Volgens vriendin Miriam, met wie ik eerder op pad ging in de Kampina, is het erg verslavend dus je bent gewaarschuwd 😉

Zapper gemeente Eersel, materiaal Zwerfafval oprapen

 

Ook interessant om te lezen:

afval rapen eerste keer als ZAPper de trotse buit

Na het eerste rondje rond mijn eigen straat en de rand van het dorp.

Wat doe jij eraan om het probleem met zwerfafval aan te pakken? Lees meer over hoe je zelf een steentje bij kunt dragen op Supporter van Schoon.nl

 

 

Geplaatst in From the heart, persoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *