mooiste wandeling aan het Gardameer

Duurzaam reizen hoe doe je dat? Mijn tips.

Duurzaam reizen, je hoort er steeds meer over in het nieuws en van mensen om je heen. Maar reizen en duurzaamheid, gaat dat wel samen? In dit blog geef ik je mijn tips zodat je zelf een steentje kunt bijdragen tijdens het reizen. Vaak is het eenvoudig te doen. Kleine moeite, groot plezier!

Duurzaam reizen

Duurzaam leven.

Zoals je weet probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven en doet het mij zeer hoe we met onze aarde omgaan Ik stap zo veel  mogelijk op de fiets en consuminderen is "my middle name" om het zo maar eens te zeggen. Ik eet weinig vlees, drink kraanwater en geen spa blauw. Ik heb mijn papieren tijdschriften om laten zetten in digitale versies, hergebruik papier, trek in de winter binnen een dikke trui aan en gooi nooit eten weg.  Eerder schreef ik al een blog vol tips hoe je zelf thuis een stuk duurzamer kunt leven.

Lees hier mijn tips om zelf thuis duurzamer te kunnen leven.

Onder dat blog kreeg ik terecht de opmerking dat is heel mooi Ivonne, maar je stapt wel in het vliegtuig!

Stap niet in het vliegtuig!

Wie echt duurzaam wil reizen stapt NIET in het vliegtuig. Eén verre vlucht per jaar maakt van een groene gebruiker als ik al een gemiddelde vervuiler. Het compenseren van de CO2 uitstoot van je vluchten is regelmatig in het nieuws en nog steeds omstreden.

Zelf probeer ik zo min mogelijk te vliegen. Zo waren wij aan het begin van dit jaar drie maanden in Midden Amerika. We vlogen er naartoe en terug naar Nederland, maar ter plekke deden we alles met het openbaar vervoer. En nee, dat is niet altijd leuk en makkelijk. Waar je met het vliegtuig in een paar uur bent doe je met de bus een hele dag over, ongemakkelijk opgepropt tussen de lokalen. Duurzaam reizen, goedkoop én manier om het land beter te leren kennen. Drie vliegen in één klap!

duurzaam reizen buschauffeur Chickenbus in Guatemala

Buschauffeur in Nicaragua.

Eet vegetarisch of veganistisch

Het eten van vlees is een ware aanslag op onze aarde. Bos wordt gekapt om soja te verbouwen voor de dieren. Bovendien zorgen die dieren door bijvoorbeeld hun mest voor meer uitstoot van CO2. Minder vlees eten draagt enorm bij aan het verbeteren van het milieu en dit kun je op reis ook prima doen. Het is niet altijd makkelijk en er is ook niet altijd de keus uit een ruime hoeveelheid maaltijden maar vraag en het zal je verbazen wat er mogelijk is.

Wees zuinig met water

Beperk je tijd onder de douche, gooi je water dat je na een wandeling nog in je fles hebt zitten niet weg maar was er bijvoorbeeld je handen mee. Laat tijdens het tandenpoetsen de kraan niet stromen....kleine dingen waarmee je veel goeds kunt doen.

duurzaam reizen watertappunt Manly naar Spit Bridge

watertappunt in Sydney aan de Manly to Spit wandeling.

Geen plastic

Een lastige als je op reis bent maar duurzaam reizen is ook hier mogelijk.

 • Eén van de makkelijk dingen die je kunt doen is het gebruiken van een herbruikbare fles en die te vullen met kraanwater. Als het kraanwater niet drinkbaar is kun je kiezen voor een systeem waar je het zelf kunt zuiveren (zelf nog geen ervaring mee) of het vullen van je fles uit grote kannen. Laat kleine flesjes water staan! Lees hier hoe je kunt reizen zonder plastic flesjes te kopen.
 • Als je ergens gaat eten kijk dan hoe ze het verpakken. In Midden-Amerika ging werkelijk alles in een plastic zak of bakje en gooien mensen het tijdens het reizen zomaar uit de bus. Iets waar we enorm van schrokken. Ik heb altijd een eigen stoffen tas of rugzak bij me en probeer zo min mogelijk dingen voorverpakt te kopen. De lokale markt is vaak een prima plek om dat te doen.
 • We nemen op onze reizen altijd een eigen set bestek, bekers en een bordje mee, zo hoef je nooit iets te kopen en kun je nee zeggen tegen plastic bestek bij kraampjes.
 • Krijg je een koekje, rietje of bestek in plastic? Laat het dan liggen of vertel gelijk als ze het brengen dat je het niet wilt.

Ga op pad met (lokale) duurzame organisaties

Boek je een trip kijk dan goed naar de organisatie waar je hem boekt.  Zo gingen wij twee dagen trekken in Laos en aten we onderweg onze lunch van bananenbladeren en met onze handen. Vind je eten met je handen vies? Neem je eigen bestek mee, net zo makkelijk!

Koop eten lokaal, ga in kleine restaurantjes eten en slaap in kleine hotels en niet bij de (Amerikaanse) ketens. Zo komt jouw geld de lokale bevolking ten goede. Ook dat zijn dingen die bij duurzaam reizen horen!

Voor een paar dollar zit je in Myanmar samen aan deze heerlijke curry! Nu alleen die blikjes nog.

Duurzaam reizen; energie besparen

Het is zo simpel en toch denk je er niet altijd aan. Gebruik de airco alleen als het echt niet anders kan en zet hem uit als je weg bent. Wij kiezen als het kan liever een kamer met fan. Het is niet alleen goedkoper maar meestal ook prima te doen. Van de overgang van airco naar heet en weer airco wordt mijn lijf niet blij. Wen aan de lokale temperatuur en pas je ritme aan aan de lokale gebruiken.

Doe geen onnodige lampen aan en zet dingen als tv en verwarming uit als je weg gaat. Soms is het even zoeken hoe het werkt, maar het kan bijna altijd. Bij een centraal geregeld systeem kan de persoon aan de receptie vaak ook dingen voor je veranderen.

Gebruik alleen wat je nodig hebt.

De kleine minizeepjes, flesjes shampoo, wattenstaafjes en tandenborstels zier er mooi uit, maar zijn vaak voorzien van een plastic verpakking die na het gebruik regelrecht de prullenbak ingaat.

Denk goed na of je iets echt nodig hebt en neem het als het niet op is mee naar een volgende plek. Ik gebruik al jaren kleine flesjes voor shampoo die ik thuis weer was en opnieuw vul uit een grote fles.

Vaak vragen hotels om je handdoek op te hangen als je hem nog eens wilt gebruiken. Een besparing in de kosten voor het hotel, maar ook beter voor het milieu en uiteindelijk dus ook voor jezelf.

Slow travel en slow food

Neem als je de tijd hebt eens een keer de boot of het O.V.  Zo maakten wij een prachtige boottocht in Cambodja. De perfecte manier om het land eens op een andere manier te bekijken.

Slow Food is één van de nieuwe dingen waar je veel over hoort. Het is goed van kwaliteit en gezond, wordt geproduceerd met respect voor de natuur en is te koop voor een eerlijke prijs. Koop het eten het liefst zo dicht mogelijk bij de bron. Ga in plaats van de supermarkt naar de lokale markt. Koop onderweg bij de miniwinkeltjes en kraampjes in de dorpjes bij de lokalen.

Gebruik de benenwagen

Ben je met de auto maar kun je dingen ook lopend af? Wandel bijvoorbeeld door een stad en laat je auto lekker bij het hotel staan. Combineer de lokale bus of metro met wandelen, zo simpel kan duurzaam reizen zijn. Niet alleen zie je zo veel meer maar het scheelt ook enorm voor het milieu. Bovendien hoef je niet continu op te letten waar je de auto kunt parkeren als je iets wilt bekijken. Met de trein naar je bestemming,  in plaats van met de auto is ook een manier van duurzaam reizen.

duurzaam reizen, wandelen in Zion national Park

Leuke tips voor mooie stads en natuurwandelingen vind je op mijn speciale pagina

Natuur en dierenwelzijn.

 • Ik schreef het al eerder, maar ga alleen op pad met diervriendelijke organisaties.Dus geen olifantenritjes, zwemmen met dolfijnen in gevangenschap of met tig boten op pad om walvissen te spotten.
 • Koop geen souvenirs van bedreigde dieren en planten. Twijfel je? Vraag het dan na bij het WNF. Een organisatie die zich al jaren inzet voor het behoud van onze aarde en die ik een warm hart toedraag.
 • Neem je spullen mee op pad en er is geen prullenbak? Dan gaat alles ook weer mee terug en voorkom je zwerfafval.
 • Eet en drink producten uit de streek zelf en uit het seizoen. Goedkoper, lekkerder en duurzamer.
 • Als je, net als wij, graag snorkelt en duikt  let er dan goed op dat je niet op het koraal gaat staan en neem geen schelpen mee, hoe mooi ze ook zijn. In veel schelpen zitten nog dieren óf ze vormen een nieuw thuis voor andere dieren als heremietkreeften.
 • Gek op wildlife? respecteer de dieren, houd afstand en geniet zonder impact te maken!
 • het voeren van dieren is heel verleidelijk, maar doe het niet. Ik herinner me nog die brutale apen die mensen aanvallen om hun eten te pikken en de beren in Yosemite die auto's met eten erin openbreken. Ook hoor ik verhalen over snorkelen in de Filipijnen met walvishaaien die gevoerd worden. Door te voeren maak je een impact die veel meer gevolgen heeft dan je denkt.
 • Doe als het mogelijk is dingen te voet of met de fiets. Als je op pad gaat blijf in natuurgebieden dan op de paden zodat je niets beschadigt.

Is deze lijst met tips over duurzaam reizen compleet? Vast nog niet!

Deel je tips en aanvullingen onder dit blog. Zo kunnen we elkaar helpen om het nog een beetje beter te doen.

Geplaatst in Duurzaam reizen, From the heart, Nederland.

3 reacties

 1. Geen Whale Shark zwemmen in Oslob of Dolphin spotting in Manjujod, Philippines.

  Je kunt dolfijnen gewoon zien als je met de ferry gaat naar Siquijor bijvoorbeeld, en de whale sharks zijn helemaal niet in hun natuurlijke habitat daar in Oslob. En ook die zwemmen gewoon in de wateren rondom de eilanden, dus snorkelen in dieper water of duiken en je komt ze op een ‘natuurlijke’ manier bij verrassing tegen.

 2. Goeie tips Ivonne! Ik vind het zelf nog wel eens lastig hoor, ik heb zo’n speciale waterfles met filter, maar hoe kom ik in een warm land als Mexico aan water? Dat is niet altijd makkelijk als je onderweg bent. Besparen op plastic doe ik zeker. Dat is simpel om te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *