De Waag weeghuisgebouw in het centrum van Leeuwaren

Wat te doen in Leeuwarden, tips en bezienswaardigheden

Leeuwarden is één van mijn favoriete steden en inmiddels bezocht ik deze Friese stad al diverse keren. In dit blog geef ik je fijne tips voor leuke bezienswaardigheden, musea en wat te doen in Leeuwarden

Wat te doen in Leeuwarden

De laatste jaren timmert Leeuwarden hard aan de weg om één van de leukste steden van Nederland te worden. In 2018 was Leeuwarden zelfs culturele hoofdstad van Europa. Wat ik zelf zo leuk vind is dat de stad het kleinschalige, kneuterige karakter heeft behouden terwijl er toch zo ontzettend veel te zien en doen is in Leeuwarden. Daarmee is de stad perfect voor een fijne stedentrip of dagje weg in eigen land.

Leeuwarden is het startpunt van de Elfstedentocht en dé plek om je vakantie in Friesland te beginnen. Wij reden de Elfstedentocht Route met de camper. Bij het station van Leeuwarden vind je ook één van de speciale elfsteden fonteinen (Love van kunstenaar Jaume Plensa).

Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden

De grote of Jacobijnerkerk is de oudste kerk van de stad

historische trapgevels in Friesland

Prachtige panden waar je ook kijkt

Overnachten in Leeuwarden

Ben je op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Leeuwarden dan zijn de keuzemogelijkheden groot. Er zijn hotels pal in het centrum maar ook aan de rand van de stad. Vanaf de buitenwijken is het prima te doen om met de fiets of eventueel te voet in het centrum te komen. Onze favorieten:

Het centrum van Leeuwarden

Begin je bezoek aan Leeuwarden in het historisch centrum. Slenter langs de grachten, vergaap je aan de prachtige panden en pak een terrasje. Breng een bezoek aan één van de hofjes in de binnenstad. Lekker eten en drinken doe je bij Bowls 'n Rolls, Stek, Eetcafé het Leven. Wandel zeker ook even binnen bij House of Taste om nog wat lekkers mee naar huis te nemen!

Naast de bekende winkels vind je, verspreid over het centrum van Leeuwarden, ook een schat aan kleine Friese speciaalzaken. Wandel zeker even door de Kleine Kerkstraat, deze is al meerdere keren tot leukste winkelstraat van Nederland uitgeroepen.

Voor meer info en het plannen van je bezoek kun je terecht bij het Leeuwarden Visitor Center aan het Zaailand 123. (ma-zat 9-16.00)

 

De Waag weeghuisgebouw in het centrum van Leeuwaren

De Waag, oud weeghuisgebouw in het centrum van Leeuwarden

Weerd gezellige straat in centrum Leeuwarden

Het is nog rustig op een doordeweekse ochtend

winkelen in Leeuwarden

Het Bagijnenhofje

Het Bagijnenhofje ligt vlakbij de Grote Kerk

Beklim de scheve toren Oldehove

De scheve toren Oldehove kent een bijzondere geschiedenis. De bedoeling was namelijk dat de toren veel hoger zou worden maar al tijdens de bouw begon hij scheef te zakken. Ondanks herhaalde pogingen is het nooit gelukt om de toren recht te krijgen en is de bouw gestopt.

Tegenwoordig is de scheve toren Oldehove één van de symbolen van Leeuwarden en een populaire trouwlocatie. Het uitzicht over het centrum van de stad vanaf de toren is fenomenaal.

Prijs: volwassenen €3,50, kinderen tot 12 jaar €1,50

Scheve toren Oldehove

Doen in Leeuwarden; wandeling langs de mooiste Street Art

De laatste jaren vind je in veel steden mooie Street Art en ook het centrum van Leeuwarden kent diverse pareltjes. Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar al dat moois maar er zijn ook speciale Street Art tours te boeken. Ik wandelde met een gids langs de mooiste Street Art van Leeuwarden. Een perfecte manier om Leeuwarden te verkennen en heel erg leuk om te doen. Met een Street Art tour krijg je naast gezelligheid ook wat meer achtergrondinformatie en tips voor het centrum van Leeuwarden.

street art leeuwarden

Bezoek een museum

Wie graag een museum bezoekt kan in Leeuwarden zijn hart ophalen want de stad stikt van de leuke musea. Het Fries Museum (Wilhelminaplein 92) is het grootste museum van Leeuwarden en samen met het Natuurmuseum Fryslân (Schoenmakersperk 2) het meest bekend. Maar daar houdt het niet bij op! Hier vind je meer tips voor de leukste musea in Leeuwarden.

Leuke boeken over Leeuwarden:

Breng een bezoek aan de Blokhuispoort

De Blokhuispoort (1499) is een voormalig gevangenis in de binnenstad van Leeuwarden. Nadat de laatste gevangene in juni 2007 overgeplaatst werd is er gezocht naar een nieuwe bestemming voor het bijzondere pand. Tegenwoordig is de Blokhuispoort het thuis van meerdere bedrijven. In Drink & Eetlokaal Proefverlof kun je geheel in stijl genieten van lokaal ingekocht eten.

Tip: Op zaterdag en zondag kun je de oude gevangenis bezoeken met een rondleiding door oud gevangenbewaarders. (€10 volwasenen)

blokhuispoort leeuwarden
Verken Leeuwarden vanaf het water

Wil je eens wat anders? Huur dan een sloep en bekijk Leeuwarden vanaf het water. Het is de perfecte besteding van een zonnige dag. Aanleggen doe je bij de Prinsentuin niet ver van de toren van Oldenhove. Ideaal voor je bezoek aan het centrum van Leeuwarden. Of vaar naar de Potmarge Oase een mooi stukje natuur midden in de stad. Liever wat meer actie? Huur dan een kano of ga suppen. In de stad zijn diverse verhuurbedrijven.

Vergeet niet je picknickspullen mee te nemen en zoek een leuk plekje op om aan te leggen en te lunchen.

Op warme dagen vaar je naar Het Stadsstrand van Leeuwarden (open tussen april en oktober). Dit is de ideale plek om nog even te relaxen na een dag op het water. Sluit je tocht af met een drankje in de zon en je voeten in het zand.

Wat te doen in Leeuwarden sloep huren

Varen en picknicken met een gezellige groep

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Geplaatst in citytrip, Friesland, Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *