wandelroute in de Alde feanen

Wandelen in Nationaal Park De Alde Feanen

Wandelen in nationaal Park De Alde Feanen stond al op mijn verlanglijstje sinds ik er een mooie pontjesroute fietste. Tijdens onze vakantie in Friesland met de camper mocht dit prachtige nationaal park natuurlijk niet ontbreken. Samen met Frank wandelde ik de oranje natuurroute. Deze afwisselende wandelroute is 11 kilometer lang en start bij het bezoekerscentrum van De Alde Feanen. Wandel je met ons mee?

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen is één van de vier nationale parken van de provincie Friesland. De Alde Feanen is een bijzonder en nat gebied en bestaat uit meren, rietlanden, ruigten, struwelen en moerasbossen.

Eén van de leukste manieren om het park te verkennen is met een boot, kano of sup maar je kunt ook heerlijk fietsen en wandelen in De Alde Feanen. In het gebied komen rond de 450 soorten planten voor en broeden ruim 100 vogelsoorten. Tijdens je wandelingen kun je op zoek gaan naar wildlife als de ree, zeearend, otters, en bevers.

Wandelen vanuit het bezoekerscentrum

Bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen starten drie verschillende wandelroutes. Wandelroute It Wikelslân (5 km/rode paaltjes) is geweldig voor een eerste kennismaking en ook fijn om met kinderen te wandelen. Wandelroute De Alde Feanen (11 km/oranje paaltjes) is een mooi middenmaat en onze keuze. Wil je graag een lange wandeling maken dan is er ook een route uitgezet van 20 kilometer (blauw). Alle routes zijn te volgen via wandelknooppunten en gekleurde paaltjes maar je kunt natuurlijk ook zelf een leuke wandeling uitstippelen.

Wil je nog meer nationale parken in Friesland ontdekken? Lees hier onze tips voor wandelen en fietsen in het Drents-Friese Wold, een rondje fietsen rond het Lauwersmeer en een  actief weekend of korte vakantie op Schiermonnikoog.

Op een zonnige dag in De Alde Feanen

Het is april en we rijden een rondje met de camper door Friesland. Het weer is behoorlijk wisselvallig en april doet wat ie wil! Op de dag dat we gaan wandelen in Nationaal Park De Alde Feanen boffen we. Het zonnetje schijnt volop en de temperatuur is prima.

We parkeren de camper op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum. De wandelroute zocht ik thuis al uit en is te volgen via paaltjes met oranje pijlen en wandelknooppunten. We wandelen de route tegen de richting in en beginnen met een rondje door De Lytse Mar. Na het verlaten van de parkeerplaats is het behoorlijk zoeken naar het startpunt van de wandeling. Deze kleine irritatie verdwijnt als sneeuw voor de zon want als we eenmaal beginnen met wandelen is het prachtig.

Wandelen in Nationaal Park De Alde Feanen

Op brede graspaden tussen het water

De rietvelden en waterpartijen van De Lytse Mar zijn een walhalla voor vogels. Op deze zonnige voorjaarsdag horen we overal het gezellige fluiten maar de vogels blijven wat verstopt tussen het riet. Ook de vogelkijkhut die langs de route ligt geeft vandaag niet veel prijs. Geeft niks want ook zonder dat is het al prachtig.

De brede graspaden op dit deel van de wandelroute door de Alde Feanen zijn prima te bewandelen en de wolkenluchten zijn geweldig. Voor het gemak volgen we de blauwe route tot we weer afwijken en het rondje voltooien.

→Ook leuk: de Elfstedentocht route rijden met de camper.

hek in NP De Alde feanen

It Fryske Gea is beheerder van dit prachtige natuurgebied

knoopunten wandeling in De Alde Feanen

Rietpluimen en dode bomen in het water

Veel variatie aan natte natuur

Via wandelknooppunt 80 en vakantiepark It Wiid wandelen we naar een ander deel van de Alde Feanen. Mooi om hier een huisje te kunnen bezitten of bij warm weer te kunnen zwemmen. We steken het water over via een klein bruggetje en komen bij een rustige provinciale weg. Aan de overkant van de weg begint "It Wikelslân" en "Reid om 'e krite". "Veel variatie aan natte natuur" lezen we op het informatiebord, dat belooft wat voor de rest van de wandeling.

Het hooi- en grasland in dit gebied wordt doorsneden door diverse sloten en de horizon is oneindig. De grond is zompig maar onze wandelschoenen waterdicht. Na een open stuk vinden we al vrij snel een wandelbankje op een mooie plek om onze boterhammen op te eten. En wat voor plek! Terwijl we eten zweeft er een buizerd boven ons, passeren enkele ooievaars en horen we de typerende "woemp" van de roerdomp. Mijn jas gaat uit en mijn geluksgevoel draait op volle toeren.

informatiebord Nationaal Park De Alde Feanen

met rietpluimen omzoomd water in De Alde Feanen

Zie jij de roerdomp zitten?

It WikelslânDe Alde feanen Friesland

Dieren spotten in Nationaal Park De Alde Feanen

Met gevulde magen beginnen we aan het vervolg van onze wandeling. We laveren tussen ritselende rietpluimen en over een zacht deinende ondergrond. In de verte zien we de eerste van twee vogelkijkhutten die we op deze wandeling tegen gaan komen. In de uitgestrekte rietvelden broeden moerasvogels als de bruine kiekendief, roerdomp en baardman. De roerdomp en buizerd hebben we al af kunnen vinken en we zijn benieuwd wat we nog meer gaan spotten vandaag.

Aan het eind van het lange pad wordt nog op ambachtelijke manier riet gewonnen. Terwijl we rond de grote rietbossen wandelen worden we aangenaam verrast. Op een klein grasveldje tussen het struikgewas graast een ree die ons nieuwsgierig bekijkt. Als blijkt dat alles veilig is gaat hij lekker door met grazen en wandelen wij weer verder.

wandelroute in de Alde feanen

blauwe lucht en wolkenpartijen, wandelen in Friesland

nieuwsgierige ree in Nationaal Park De Alde Feanen

Even kijken of alles veilig is.....

rietwinning in De Alde Feanen

Geoogst en klaar om verder verwerkt te worden deze rietbossen.

wandelen in de Alde Feanen
Ooievaars, ooievaars en nog meer ooievaars

In de “Fjirtich Mêd” voeren water, riet en moerasbos de boventoon. Dit gebied is een ideaal broedgebied voor diverse vogelsoorten. Wij verbazen ons vooral over de enorme hoeveelheid ooievaars. Ze hebben de lente in de kop en er wordt volop geklepperd, gepronkt en geflirt. De paden zijn behoorlijk nat op dit deel van de wandelroute maar gelukkig is er soms ook een vlonderpad.

We raken aan de praat met een dame in een rolstoel die de lucht boven zich goed bestudeerd. Wanneer ik haar vraag wat ze ziet zegt ze "nu niets maar als je geluk hebt kun je hier de zeearend spotten". We blijven regelmatig even staan en turen naar de hemel maar hebben vandaag helaas geen geluk. De kleine pony's die het gebied begrazen vinden wij wel weer erg schattig.

paartje ooievaars op nest in De Alde feanen

Love is in the air....paartje ooievaars op hun nest

vlonderpad door moeras bij Earnewald

Zonder dit vlonderpad geen droge voeten....

pony in De Alde Feanen

Wat een lekker ding met die ruige manen en vacht

Richting Earnewâld 

We laten het moerassige deel achter ons en passeren de tweede vogelkijkhut die in een wat meer open gebied staat. Omdat er al diverse andere mensen staan besluiten we gelijk door te wandelen.

Langzaam aan komen we steeds dichter bij Earnewâld. Dit kleine dorp ligt strategisch op een hoge zandheuvel en is een druk toeristendorp waar veel aan watersport wordt gedaan. Voor we in het dorp komen wandelen we eerst langs "de Lange Sloot" bij Earnewâld.

open grasland en water in Friesland

Open vlaktes rond de vogelkijkhut

brug bij wandelroute Alde Feanen Friesland

wandelen langs de Lange Sloot bij Earnewâld

Wandelen langs de Lange Sloot richting Earnewâld

het kleine Earnewâld in Friesland

Het kleine Earnewâld is je uitvalsbasis voor de Alde Feanen

Hin en Wir, het veerpontje van de Alde feanen

Aan de kade van It Wiid wacht ons het kleine Hin en Wir. Dit fiets- en voetgangerspontje (€1 p.p.) vaart tussen april en oktober heen en weer tussen Earnewâld en het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen. Zonder pontje gaat het ook maar dan moet je een aardig stuk omlopen.

De gezellige schipper brengt ons in een paar minuten veilig naar de overkant. Terwijl we nog even met hem kletsen naderen zijn volgende klanten en is het tijd om afscheid te nemen. Afscheid van het mooie Alde Feanen maar zeker niet voorgoed!

veerpont Hin en Wer bij Nationaal Park De Alde Feanen

Veilig over met veerpont Hin en Wer bij Nationaal Park De Alde Feanen

Tips voor wandelen in De Alde Feanen

  • Het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Alde Feanen is een prima plek om je wandeling te beginnen.
  • Alternatieve startpunten zijn de dorpjes Earnewâld en Grou.
  • Bij het bezoekerscentrum (open van 1 april t/m 25 september) kun je gratis parkeren en er starten meerdere wandelroutes.
  • Op diverse wandelingen maak je gebruik van pontjes. Deze varen grofweg van 1 april tot 1 oktober.
  • Goede wandelschoenen zijn aanbevolen want in De Alde Feanen kan het flink drassig zijn.
  • Voor kinderen zijn er speciale rugzakroutes uitgezet. Info en afhalen rugzak bij het bezoekerscentrum of website het Fryske Gea.
  • Neem voldoende water en wat te eten mee want behalve in Earnewâld is er geen horeca of winkel op de route te vinden.
  • Knooppunten van de oranje route door De Alde Feanen: 53, 67, 41, 52, 46, 71, 78, 63, 31, 72, 43, 65, 35, 54, 74, 80, 91, 85, 80
  • Nog meer wandelen in Friesland? Je vind al onze tips op deze pagina.

Tip: fijne wandelgidsen voor Friesland

Geplaatst in Friesland, Nederland, wandelen, Wandelen in Europa, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *