Friese wouden varen met E sloep

Een actieve vakantie in de Friese Wouden

Afgelopen zomer was ik tijdens een bloggersweekend in Friesland. Ik bezocht daar de Friese Wouden. Het bijzondere van dit gebied is dat het een beetje een vreemde eend in de bijt is. Anders dan heel veel andere delen van Friesland en daardoor extra verrassend. In een eerder blog liet ik je al zien waar ik sliep. Deze keer laat ik je nog wat meer van de outdoormogelijkheden de regio zien. Heb jij al zin in een lekkere actieve vakantie in eigen land?

De Friese Wouden

Het prachtige coulisselandschap van de Friese Wouden is omringd door elzensingels, houtwallen en braamstruiken. Kleinschalig boerenland met een bijzondere flora en fauna. Water, bos  en velden. Geen ruilverkaveling hier en dat is wat het gebied zo bijzonder maakt. Het gebied is zelfs zó speciaal dat het is aangewezen als Nationaal Landschap! De Noardlike Fryske Wâlden is het best bewaarde geheim van Fryslân, maar niet voor lang als het aan mij ligt!

Wandelen in de Friese Wouden

Als fervent wandelaar zocht ik tijdens het weekend een aantal mooie wandelingen uit. Als je denkt dat je alleen maar grote weilanden met koeien en uitgestrekte, winderige, vlaktes te zien krijgt dan heb je het mis. Door de grote variatie in het gebied is elke wandeling weer anders. Naast de eerder genoemde kleinschaligheid is er in Friesland een enorme hoeveelheid water te vinden. Van meren tot kleine stroompjes tot aan de Waddenzee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat je op veel van je tochten water tegenkomt.

Foodwalk Buitenpost Kollum

Een nieuw streekpad

Ik kreeg een voorproefje van het streekpad Noardlike Fryske Walden. Samen met de initiatiefnemers en enthousiaste wandelaars Jaap en Anneke Jongejan liep ik een deel van het pad. Een wandeling die de mooiste plekjes combineert met de leukste streekverhalen. De totale route is 150 kilometer lang en meer informatie vind je in het uitgebreide blog dat ik eerder schreef.

Noardlike Fryske Wâlden

Een Foodwalk in de Friese Wouden

Dat wandelen en lekker eten gaat prima samen gaat ontdekte ik tijdens een Foodwalk. Een foodwalk is een wandelroute die je langs diverse wilde, eetbare lekkernijen brengt. Daarnaast vind je aan of bij de route adresjes waar je kunt genieten van lekkere hapjes of streekproducten kunt kopen.

En genieten doe je op deze wandeling! Niet alleen van het lekkere eten en de mooie natuur maar ook van de enthousiaste Friese ondernemers! Lees in het uitgebreide blog waarom een deze combo een geweldige leuke uitvinding is!

Botanische tuin De kruidhof

Fietsen in de Friese Wouden

In het relatief vlakke landschap van de Friese Wouden is het heerlijk om er met de fiets op uit te gaan. Ben je gek op lange fietstochten dan kun je je hart ophalen met de 127 kilometer lange tocht door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Is je dat te gek dan kun je met gebruik van de fietsknooppunten prima een eigen route uitstippelen. Zo kun je zelf een voor jou/jullie fijne afstand bepalen. Wil je fietsen huren dan kan dat op diverse plekken. Wij huurden ze bij rijwielhandel van der Valle in Eastermar.

Samen met een paar andere enthousiastelingen fietste ik tijdens het weekend een route van ongeveer 17 kilometer van Paviljoen De Leyen naar het openluchtmuseum Spitkeet. Over smalle fietspaden en door een mooi groen landschap. Na afloop van de tocht kun je neerstrijken op het grote terras van De Leyen. Terwijl papa en mama at drinken of een hapje eten vermaken de kinderen zich in de  Kinderjungle en op het speelveld. "Grote kinderen" kunnen deelnemen aan de georganiseerde outdooractiviteiten, er zijn ook kano's en stand up paddle boards te huur.

suppen in de Friese Wouden

De geschiedenis van de Friese Wouden

Het openluchtmuseum Spitkeet staat in de plaats Harkema. Je vindt er een verzameling woningen met veel gebruiksartikelen. Zij laten zien hoe de mensen wonen en werkten door de jaren heen. Een leuke stop om op te nemen in een fietstocht.

Openlucht museum De Spitkeet Friesland

Varen

Of je nu van zeilen houdt, van kanovaren, suppen of je liever laat varen..... Niets lijkt onmogelijk in en op het water van de Friese Wouden.

Friese Wouden It Bûtenfild

 

Zelf maakte ik een gecombineerde fiets en boottocht door It Bûtenfjild. Dit 319 hectare grote gebied is in beheer bij It Fryske Ge en bestaat uit schrale graslanden, broekbossen, een stroomdal van een oud riviertje en open waterplassen. Er zijn mogelijkheden om te wandelen, te fietsen aan de zuidzijde van het gebied en te varen.

Met een kleine E-sloep gingen we via het water richting Jachthaven het Eibersnêst, daarna fietsten we terug richting de opstapplek. Voor de liefhebbers is de route te downloaden via de speciale App; Izi Travel en kun je leuke weetjes en streekverhalen beluisteren terwijl je vaart.

Friese Wouden varen met de E sloep

 

Friese wouden varen met E sloep

 

Friese wouden varen met E sloep

De activiteiten in dit blog zijn slechts een beperkte omschrijving van alles wat je kunt doen en zien in de Friese Wouden.

Ben je op zoek naar meer tips voor een (actieve) vakantie of weekend in de Friese Wouden? Bezoek dan de site eropuitinfriesland.nl. Hier vind je alles wat je nodig hebt om jouw verblijf in dit bijzondere stukje Friesland tot een succes te maken.

 

 

Geplaatst in Friesland, hotspots, Nederland, Things to do, wandelen in Friesland, Wandelen in Nederland.

Eén reactie

  1. Pingback: Persreis De Friese Wouden | Er op uit in Friesland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *