Ivonne van Myfootprints bij Etretat Chemin Des Douaniers

Wandelen over indrukwekkende krijtrotsen en het strand bij Etretat

Etretat ligt aan één van de mooiste kusten van Frankrijk en staat bekend om de prachtige witte krijtrotsen. Omdat Etretat op een ruime 5 uur rijden van Nederland ligt was het voor ons een perfecte eerste stop tijdens de roadtrip op weg naar het zuiden van Portugal. Twee dagen wandelden we over hoge kliffen en uitgestrekte stranden en vergaapten ons aan indrukwekkende vergezichten. Genieten met de grote G!

De krijtrotsen van Etretat

Het plaatsje Etretat ligt midden tussen de prachtige rotsen van de albasten kust. De torenhoge kliffen inspireerden schilder Claude Monet jaren geleden al tot het maken van de mooiste schilderijen en ook vandaag de dag trekt de kust liefhebbers van mooie landschappen. De beste manier om deze indrukwekkende omgeving te bekijken is wat ons betreft te voet.

Tussen Fécamp, in het noorden, en Le Havre, dat ten zuiden ligt vind je diverse wandelpaden. Vanuit beide plaatsen gaat er een aantal keer per dag een bus richting Etretat. De auto kun je overal parkeren maar parkeerplaatsen zijn snel vol en kostbaar.

→Tip: Etretat is een mooie tussenstop op weg naar Bretagne.

kliffen Etretat

Wandelen rond Etretat, dag 1, Fécamp en Yport

Op de eerste dag rijden we met de auto naar Fécamp waar we via het dorp naar de kust wandelen. Onderweg passeren we het prachtige Palais Bénédictine. Via de boulevard komen we op het strand waar we onder de indrukwekkende rotsen doorwandelen tot aan Escalier de Grainval, waar een kleine waterval op het strand uitkomt. Helaas kunnen we niet bovenlangs teruglopen maar nog een keer terug over het strand is geen straf.

Tip: Bezoek de hooggelegen tuinen van Les Jardins d'Etretat. Mét prachtig uitzicht over de mooiste krijtrotsen van Etretat.

Bénédictine Fécamp Normandië

kliffen bij Fécamp Etretat Frankrijk

Escalier de Grainval Fécamp

Krijtrotsen en bunkers bij Yport

Vervolgens stappen we nog een keer in de auto en rijden naar het iets verderop gelegen Yport waar we een mooie rondwandeling van een kleine 5 kilometer maken die we op het internet vonden. Zelfs op een grauwe dag is de kust indrukwekkend en de vergezichten spectaculair. Ook staan er diverse bunkers die overgebleven zijn uit de oorlog. Die hadden we hier niet verwacht.

Een mooie eerste kennismaking met de albasten kust.

 bij de rotskust van Yport Frankrijk

bunkers aan de Normandische kust

Langs de kust rond Etretat vind je diverse bunkers uit de tweede wereldoorlog
Wandelen rond Etretat, dag 2

Op de tweede dag kiezen we voor een wat langere route rondom Etretat. We beginnen onze wandeling bij de parkeerplaats bij Valleuse d'Antifer  (bij Le Tilleul) waar we de auto makkelijk kwijt kunnen. Via een breed pad wandelen we door een uitgestrekt duingebied naar het strand van Tilleul waar de rotsen uit de laaghangende mist tevoorschijn piepen.

Na een korte klim wandelen we verder over de gele route richting Etretat. Over prachtige kliffen en graslanden met als hoogtepunt de Chemin Des Douaniers met de beroemde olifantenslurf die je vaak op foto's ziet. Langzaam aan trekt de mist weg en wordt het zowaar nog lekker zonnig. Genieten!

duinen bij Valleuse D'antifer Normandië

mist op de kliffen van Etretat

Ivonne van Myfootprints bij Etretat Chemin Des Douaniers

kustwandeling bij Etretat Frankrijk

prachtige kliffen bij Etretat

 

Nog meer vergezichten

Etretat zelf is gezellig druk. Mensen "vechten" om een parkeerplaats vlakbij het strand. Blij dat wij al voorzien zijn.

We drinken een kopje koffie op een terrasje en wandelen door naar de noordkant van Etretat waar we omhoog klimmen naar La Falaise d'Amont. Vanaf hier kun je genieten van nog meer mooie vergezichten en ook weer uren verder wandelen. Voor ons stopt het hier want wij gaan nog terug richting de auto. In het zonnetje is het heerlijk dus we hebben geen haast en ik daal ook nog even af naar een mooi rotsstrand iets verderop.

Dan rukken we ons los van het oergeweld. Vanuit Etretat hebben we zelf een route uitgestippeld richting de parkeerplaats. Via de velden en bossen gaat het weer terug richting de parkeerplaats en kijken we terug op een heerlijke wandeldag.

Wil je deze route bij Etretat zelf wandelen? Download dan hier het GPS bestand

NB: Aan deze basisroute plakten we een wandeling vanuit Etretat langs de kust richting La Falaise d'Amont en weer terug. Daarna maakten we de rondwandeling af.

Chemin Des Douaniers

Handig om te weten over wandelen bij Etretat

 • Het kan eigenlijk niet missen. De hele kuststrook tussen grofweg Phare d'Antifer en Phare de Fécamp is vol spectaculaire kliffen. Kies een mooi startpunt en wandelen maar....
 • Langs de kust loop je deels over de GR 21. Deze gaat langs de Franse Kanaalkust van havenstad Le Tréport naar de grote haven van Le Havre en is ongeveer 200 kilometer lang.
 • De wandelingen die wij liepen zijn makkelijk te volgen en niet al te zwaar voor iemand die graag wandelt. De route rondom Etretat (van dag 2) is het meest geliefd. Ook voor kinderen is deze wandeling prima te doen.
 • Vanuit Valleuse d'Antifer naar Etretat wandel je net geen 4 kilometer. Maak je er een rondje van dan is het ongeveer 8 kilometer.
 • Schoenen waarop je prettig wandelt zijn voldoende.
 • Parkeren van de auto vlak aan de kust kan een probleem zijn, zeker in het hoogseizoen. In oktober was er plek genoeg. Parkeren in Etretat is betaald. Hoe verder van het strand hoe goedkoper!
 • Horeca genoeg in alle plaatsen langs de wandelroutes.

 

Wat ons betreft is Etretat een must see in Normandië. Heb jij deze prachtige kust al eens bezocht?

Lees tips voor nog meer mooie kustwandelingen in dit blog.

Tips voor fijne reisgidsen voor Etretat en Normandië:

Geplaatst in Europa, Frankrijk, kustwandeling, wandelen, Wandelen in Europa.

8 reacties

  • Ik kwam het gebied tegen terwijl ik aan het zoeken was naar mooie stops aan de kust van Normandië en Bretagne. Vanaf het moment dat ik de foto’s van de rotsen bij Etretat zag wilde ik daar zeker stoppen. Het is echt de moeite waard!

  • Hoi Kirsten. Leuk dat je naar Etretat gaat, wat een mooie omgeving!
   Ik heb onze gpx van de basisroute rond Etretat voor je toegevoegd. Vanuit Etretat plakten we hier nog een extra wandeling langs de kust richting La Falaise d’Amont. en weer terug, waarna we het rondje afmaakten.
   Indien je wilt kun je vanaf La Falaise d’Amont. nog eindeloos verder wandelen.
   De eerste wandeling bij Fécamp gaat vanuit het centrum naar het strand en terug, dit is denk ik wel te volgen op de omschrijving. De route van Yport vond ik op het internet en helaas weet ik niet meer precies op welke website.
   Veel wandelplezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *