hike Lac Blanc Parc Nacional de la Vanoise

Wandelen in de Franse Alpen; tips voor de mooiste wandelingen.

Wil je gaan wandelen in de Franse Alpen? Ontdek de indrukwekkende bergwereld van de Franse Alpen met de auto in combinatie met een stevige bergwandeling. Wij bezochten de Franse Alpen in de herfst en in dit blog deel ik onze tips en mooiste wandelingen in de Franse Alpen met je.

Jaren geleden kampeerde ik in de zomer in de Franse Alpen en verloor mijn hart aan deze wereld vol hoge bergtoppen en helderblauwe meren. Helaas werden we na een paar dagen weggedreven door stevige regen- en onweersbuien maar de liefde bleef. Toen ik op zoek was naar een mooie route richting Zuid-Frankrijk was de beslissing snel gemaakt.

In twee weken tijd reden we via Annecy en Chamonix dwars door de Franse Alpen naar het zuiden. We kampeerden langs heldere beekjes, trotseerden de hoogste bergpassen en wandelden in maar liefst drie Franse nationale parken. Een reis om nooit te vergeten!

Hike Lac Blanc Parc national de la Vanoise

Wandelen rond Lac Blanc in Nationaal Park Vanoise

Waar beginnen de Franse Alpen?

De Franse Alpen liggen in het oosten van Frankrijk in de regio's Rhône-Alpes en Provençe-Alpes-Côte-d'Azur. De bergen lopen grofweg tussen het meer van Genève bij de grens met Zwitserland en de badplaats Menton aan de Côte d'Azur. Grenoble is één van de grootste steden van de Franse Alpen maar ook het populaire Chamonix ligt in deze regio.

Wandelen in de Franse Alpen

De Franse Alpen is één van de populairste vakantiebestemmingen in Frankrijk en in dit prachtige berggebied is het hele jaar door genoeg te beleven. Hoewel het gebied goed ontsloten is blijft wandelen dé manier om de Franse Alpen te verkennen. Tijdens onze roadtrip over de Route des Grandes Alpes lieten we de camper daarom regelmatig staan om een wandeling te maken.

Veel van de mooiste wandelroutes in de Franse Alpen starten op (wandel) parkeerplaatsen langs de doorgaande wegen en zijn dus relatief makkelijk te bereiken. Voor wie er zich in verdiept zijn er eindeloos veel wandelroutes te vinden en ook de lokale V.V.V geeft je graag tips voor mooie wandelingen in de Franse Alpen.

Onderschat wandelen in de bergen niet!

Onderschat de bergen niet! Wandelen in de Franse Alpen vraagt een behoorlijke inspanning. Daarnaast heb je voor de meeste wandelroutes enige (berg) wandelervaring nodig maar het is de inspanning meer dan waard. Waar anders dan in de hoge bergen tref je prachtige vergezichten en kun je tijdens het wandelen oog in oog staan met wildlife als de steenbok, bergmarmot, gems en gier.

steenbok in Franse Alpen Parc Nacional Mercantour

De steenbok leeft in de hoogste delen van de Franse Alpen

Het hoogste deel van de Franse Alpen: de Mont Blanc regio

De Mont Blanc is het icoon en de grootste bezienswaardigheid van de Franse Alpen. Met een hoogte van 4810 meter is het ook de hoogste top van de Alpen. Je uitvalsbasis is het kleine Chamonix dat vooral bekend staat als wintersportgebied maar in de zomer kun je rond Chamonix perfect wandelen.

NB: Voor veel wandelingen moet je in Chamonix gebruik maken van een lift of kabelbaan. Houd er rekening mee dat na de zomer, rond half september, diverse kabelbanen sluiten en pas in de winter weer open gaan. Wij werden er door verrast en daardoor waren de wandelmogelijkheden beperkter.

De mooiste wandelingen bij Chamonix

Eén van de mooiste wandelingen bij Chamonix is die naar Lac Blanc. Deze wandelroute begint vanaf het bergstation van kabelbaan La Flégère in Chamonix, is ruim 6 kilometer lang en je hebt er een uur of 5 voor nodig. Je kunt de wandeling vanuit het dal starten maar dan maak je een lange en steile klim over een saai grintpad.

Een alternatief is een rit met de kabelbaan vanuit Chamonix naar Aiguille du Midi. Vanaf het tussenstation, de Plan de l'Aiguille, start een prachtige, goed aangegeven, wandelroute richting het Lac Bleu. Een niet te zware route met spectaculaire vergezichten. Wie wil kan ook naar Chamonix terug wandelen.

berg marmot in de Franse Alpen

De bergmarmot spot je vaak in de Franse Alpen

Heb je nog meer tijd in Chamonix?

Neem dan de Panoramic Mont Blanc kabelbaan Deze vertrekt vanaf de Plan de l'Aiguille naar Pointe Helbronner in Italië. Onderweg zweef je over boven de Géantgletsjer en eenmaal ter plekke kun je zelfs (een beetje) op de sneeuw wandelen. Sneeuwballengevecht!

Of wandel de 170 kilometer lange Tour de Mont Blanc. Deze ultieme meerdaagse bergwandeling combineert de Franse Alpen met die van Zwitserland en start in Chamonix!

 Chamonix zomer wandelen Franse Alpen

Wandelen bij de Aiguille du Midi

Nationaal Park Vanoise; het hart van de Franse Alpen

In het hart van de Franse Alpen ligt het bergmassief van de Vanoise. Parc national de la Vanoise is het allereerste en één van de grootste nationale parken van Frankrijk. Hier wandel je door de ruige ongerepte natuur langs klaterende bergbeekjes en over hoge bergtoppen. De bergmarmot spot je er zeker en met wat geluk kun je ook steenbokken, gemzen of de zeldzame lammergier en steenarend tegenkomen tijdens het wandelen.

Wandelen in Nationaal Park Vanoise

Eén van de mooiste routes die je in dit deel van de Franse Alpen kunt wandelen is die naar de Col de la Vanoise. Voor deze wandeling neem je in Pralognan-la-Vanoise de kabelbaan. Eenmaal boven heb je bij helder weer zelfs uitzicht op de Mont Blanc. Wie wil kan hier ook een langere route langs berghutten wandelen.

Wij wandelden een mooie, kortere route (3 uur retour) vanaf de wandelparkeerplaats bij Pont Saint-Charles richting Refuge de Pariond en weer terug. Na een aanvankelijke klim kom je in een prachtig dal en wandel je langs een beek met kleine watervalletjes naar de refuge.

De langere wandeling rond Lac Blanc is echt enorm mooi in zomer en herfst. Je bereikt de wandelparkeerplaats van Bellecombe via een slingerende bergweg vanuit Val Cenis. De VVV in het dorp geeft je graag meer info over het gebied en de wandelmogelijkheden in de Franse Alpen!

Wandelen Parc national de la Vanoise Franse Alpen

Op de wandelroute naar Refuge de Pariond

Nationaal Park Les Écrins, het hoogst gelegen park van de Franse Alpen

Parc National des Écrins is het grootste en hoogst gelegen park van de Franse Alpen en ligt grofweg ter hoogte van Briançon. In di ruige park vind je meerdere gletsjers, diverse berghutten en een kleine 700 kilometer aan wandelpaden. Wandelroutes zijn relatief zwaar en goed te volgen via gele wandelbordjes. In het park kun je tijdens je wandelingen o.a. vleermuizen, arenden en steenbokken tegenkomen. Zelf zagen we er helaas geen wildlife.

Wandelen in Nationaal Park Les Écrins

Eén van de makkelijkste plekken om te gaan wandelen is bij de wandelparkeerplaats Pré de Madame Carle die je via een mooie, goede bergweg bereikt. Eenmaal ter plekke tref je een grote parkeerplaats, restaurant en toiletten. Vanaf de parkeerplaats kun je naar meerdere gletsjers wandelen en wie wil kan zelfs een behoorlijk stuk de Franse Alpen intrekken en in een berghut overnachten. De routes naar Glacier Blanc en Glacier Noir zijn beiden een aanrader.

Voor de ultieme rondwandeling kies je de Grand Tour Des Ecrins (GR 54). Deze pittige rondwandeling is 180 kilometer lang en alleen voor ervaren wandelaars.

Wandelen naar een Gletsjer

Zelf maakten wij een pittige rondwandeling naar de refugio van de Glacier Blanc. Deze wandeling is ongeveer 10 kilometer retour maar vergis je niet en trek er genoeg tijd voor uit. Na een stevige klim bereik je de rivier Torrent Blanc (met smeltwater van- én een prachtig uitzicht op de gletsjer). Daarna start een tweede klim richting de refuge en, voor wie nog meer puf heeft, de wandeling naar de rand van de gletsjer. Een prachtige route die de inspanning helemaal waard is.

Wandelen in de Franse Alpen Torrent Blanc en Glacier Blanc

Het eerste zicht op de Glacier Blanc vanaf de Torrent Blanc

Parc Naturel Régionaux de Queyras

Niet ver ten zuidoosten van Briançon vind je hoge bergketens van de Queyras. Hier wandel je naar bergtoppen van boven de 3000 meter en door valleien met snelstromende rivieren. Tijdens het wandelen kun je bergmarmotten, gemzen, steenbokken en vogels als uilen en de korhoen tegenkomen

Je bereikt het regionale park het makkelijkst vanuit Guillestre, de uitvalsbasis voor sportieve activiteiten in de Franse Alpen. Zelf deed ik ooit een cursus wildwater kanoën vanuit Guillestre (aanrader voor water liefhebbers! ) maar ook wandelaars kunnen hun hart ophalen in dit prachtige berggebied dat zich tot aan de Italiaanse grens uitstrekt

Wandelen in regionaal park Queyras

Het is prima te doen om een mooie dagwandeling te maken in dit deel van de Franse Alpen. Daarnaast staat Queyras bekend om haar uitdagende trektochten waarbij je met een de tent in een bivak kunt overnachten. In de winter kun je er geweldige sneeuwschoenen wandelingen maken.

Zelf hebben we helaas (nog) geen wandelingen in dit gebied gemaakt maar de VVV in Briançon geeft je graag tips voor mooie wandelingen. Ook vind je veel info (in het Frans) op de website van het park.

Parc National du Mercantour, het zuidelijkste park van de Franse Alpen

Nationaal park Mercantour is het meest zuidelijke park van de Franse Alpen en ligt tussen Nice, Monaco en de Italiaanse grens. Voor ons was het laatste plek waar we wandelden voor we Menton en de Côte d'Azur bereikten. In dit gebied kun je veel verschillende diersoorten tegenkomen zoals wilde zwijnen, alpensteenbokken, hermelijnen en zelfs de wolf maar het makkelijkst spot je de gemzen.

Nieuwsgierige gems in Mercantour in de Franse Alpen

Nieuwsgierige gems in Mercantour in de Franse Alpen

Wandelen in Nationaal park Mercantour

Eén van de bekendste wandelingen in het gebied is de 2 daagse wandeling ( deels met gids) naar de Vallée des Merveilles (Dal der Wonderen) waar je eeuwenoude grottekeningen kunt bewonderen. Wij wandelden twee losse routes die we je ook enorm kunnen aanbevelen.

Wij wandelden een fijne route in de buurt van Saint-Martin-Vésubie. Iets voorbij Saint Martin rijdt je de bergen in naar de wandel parkeerplaats van La Gordolasque. Hier starten meerdere wandelroutes (waaronder die naar de Valleé des Merveilles). Omdat het al laat was kozen we voor de rondwandeling door de vallei. Deze makkelijke wandelroute staat goed aangegeven en duurt ongeveer een uur. Tijdens het wandelen zagen we gemzen, altijd bijzonder.

NB: de route naar deze parkeerplaats is vanaf de tweede helft erg bochtig en smal en daarom verboden voor campers. Helaas geven ze dat onderaan bij de grote weg niet aan.

Onze favoriete wandeling in de Franse Alpen (Mercantour)

Hoewel alle wandelingen die we in de Franse Alpen maakten prachtig waren hebben we één grote favoriet. Het ruige landschap én het bijzondere wildlife maken deze wandeling voor ons de ultieme Alpen wandelroute.

De 10 kilometer lange rondwandeling Circuit des Lacs  is één van de mooiste wandelroutes van de Franse Alpen. Deze stevige rondwandeling door ruig hooggebergte start op Col de la Cayole en is goed aangegeven. Onderweg kwamen we steenbokken tegen, marmotten en boven genoten we van de rondzwevende Vale gieren en de spectaculaire vergezichten.

Wat is jouw favoriete plek om te gaan wandelen in de Franse Alpen?

Wandelen in de Franse Alpen vale gier in Mercantour

Vale gier in Mercantour

Circuit des Lacs wandelen in de Franse Alpen

Circuit des Lacs, Franse Alpen

Tips voor fijne reis en wandel gidsen voor de Franse Alpen:

 

Geplaatst in bergwandeling, Europa, Frankrijk, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *