Vignet Frankrijk Milieusticker

Vignet Frankrijk: alles over de milieusticker en milieuzones in Frankrijk en Parijs

Reis je binnenkort naar Frankrijk? Houd er dan rekening mee dat je steeds vaker een milieusticker voor Frankrijk nodig hebt. In dit blog lees je alles over de verschillende milieuzones, de milieusticker voor Parijs en waar je het vignet Frankrijk zelf kunt aanvragen.

Waarom een milieu Vignet Frankrijk?

Om luchtvervuiling in de grote Franse steden en de directe, stedelijke, omgeving tegen te gaan zijn er in Frankrijk steeds meer milieuzones. Binnen deze milieuzones mogen vervuilende auto's niet of alleen met een verplicht milieuvignet rijden. Op deze manier hoopt de Franse overheid minder fijnstof en minder CO2-uitstoot te realiseren en het leven in de stad gezonder te maken. De milieuzones gelden voor vrachtwagens maar ook voor campers en auto's.

Het milieu vignet Frankrijk, (in het Frans Crit’Air ) is een makkelijk aan te schaffen vignet. Na de aankoop plak je de milieusticker op een daarvoor aangewezen plek op de voorruit van de auto en klaar is Kees. Anders dan bij veel tolvignetten hoef je de Franse milieusticker slechts één keer aan te vragen. Het vignet voor Frankrijk is namelijk gebonden aan de auto en blijft oneindig geldig.

Het Vignette Crit’Air geeft aan hoe vervuilend je auto is en in welke categorie hij valt. En er zijn zes verschillende vignetten die allemaal een andere kleur en nummer hebben.

→Ga je regelmatig met de auto of camper naar Duitsland? Lees dan alles over de Milieusticker voor Duitsland.

Wat kost de het milieu vignet Frankrijk?

De Franse milieusticker kost je 4,61 (prijs december 2023) inclusief verzendkosten naar Nederland of België. Eenmaal aangevraagd blijft hij geldig tijdens de hele levensduur van de auto dus ook als je de auto verkoopt. Een nieuwe eigenaar mag gebruik maken van hetzelfde vignet. Mocht het vignet verbleekt en slecht te lezen zijn dan moet je een nieuwe aanvragen.

Kan ik zonder vignet door Frankrijk rijden?

In principe kun je zonder vignet door Frankrijk rijden maar dan moet je wel goed uitkijken waar je rijdt. Omdat het aantal milieuzones in Frankrijk steeds wordt uitgebreid en ze soms best ruim om een stad heen gaan kom je er sneller mee in aanraking dan je denkt.

Zo reden wij met onze camper in de buurt van Montpellier en liepen daar (zonder vignet) tegen een nieuwe milieuzone aan. Omrijden zou ons heel veel extra tijd en kilometers hebben gekost maar gelukkig werd het dat jaar nog gedoogd. Na deze ervaring besloten wij een vignet voor Frankrijk aan te schaffen en komen wij nooit meer voor verrassingen te staan.

→Let op: wanneer je zonder een milieuvignet in een milieuzone in Frankrijk rijdt riskeer je een boete van minimaal €68.

En als ik een huurauto heb?

Rijd je met een huurauto rond die je in Frankrijk hebt gehuurd dan zit er meestal al een milieusticker op. Huur je een auto in een ander land dan zul je zelf voor de milieusticker moeten zorgen.

→Op vakantie in Frankrijk? Je vindt al onze tips en blogs voor Frankrijk op deze pagina.

De Milieusticker Parijs

Het begon allemaal in Parijs. Voor deze wereldstad is er inmiddels al vele jaren een milieuvignet nodig (ma t/m vrij van 8.00 tot 20.00 uur, feestdagen uitgezonderd.

De milieuzone rond Parijs is permanent en een vignet verplicht binnen het gebied van de A 86. Rijd je bijvoorbeeld over de route periferique (de grote ringweg rond Parijs) dan zit je midden in de milieuzone. Op de A86 mag je wel zonder vignet rijden.

Slechts voertuigen in de categorieën 1 en 2 mogen in de milieuzone van Parijs rijden. Gelukkig geldt dat ook voor onze camper die met zijn Euro 5 norm in categorie 2 (geel) valt. Bij de aanschaf hebben we hier rekening mee gehouden omdat we de komende jaren binnen veel milieuzones verwachten te gaan rijden.

Welke steden in Frankrijk hebben een milieuzone?

In principe kunnen alle Franse steden en departementen een milieuzone instellen en mogen ze zelf de exacte voorwaarden bepalen. Vanaf 2025 zijn alle steden met meer dan 150.000 inwoners verplicht om een permanente lage-emissiezone te hebben.

Op dit moment zijn er diverse Franse steden met een permanente milieuzone (ZFE) waar je alleen met een vignet mag rijden. Daarnaast kan, in het geval van ernstige luchtvervuiling, ook een tijdelijke milieuzone ingesteld worden ( ZPA). Deze situatie kan veranderen.

In welke steden heb je een milieu vignet nodig (eind 2023):

In deze Franse steden heb je een permanente milieuzone:

 • Clermont Ferrand
 • Grenoble
 • Lyon
 • Marseille
 • Montpellier
 • Nice
 • Parijs
 • Reims
 • Sant Étienne (op dit moment alleen voor vrachtwagens)
 • Straatsburg
 • Toulouse

Deze Franse steden kunnen een tijdelijke milieuzone instellen:

 • Annecy
 • Chambéry
 • Clermond Ferrand
 • Grenoble
 • Lille
 • Parijs
 • Rennes
 • Straatsburg

Onze eigen aanvraag voor het Vignet Frankrijk

Wil je zelf het milieu vignet Frankrijk aanschaffen? Dat doe je heel eenvoudig en snel via de officiële Franse website (in Frans, Duits of het Engels). Let op: zorg dat je alle gegevens van de auto of camper bij de hand hebt. Wij hadden het zo aangevraagd voor onze camper.

Bij het aanvragen krijg je enkele vragen. Hierbij vul je o.a. het land van kentekenregistratie (in ons geval dus Nederland), je kenteken en datum van eerste registratie, het soort voertuig en brandstoftype in. Daarnaast wordt er gevraagd om een foto van je kentekenbewijs toe te voegen.

Binnen 4 uur na het afronden van de aanvraag krijg je een bevestiging per mail en na een dag de factuur. Het vignet wordt binnen 1o0 dagen per post opgestuurd. De aanvraag is te tracken.

→Let op: vraag je vignet Frankrijk minimaal 14 dagen van te voren aan om zeker te zijn dat hij op tijd binnen is.

Aanvraag vignet Frankrijk via de ANWB

Mocht je de aanvraag van het milieu vignet voor Frankrijk liever niet zelf doen? De ANWB verzorgt helaas geen vignet Frankrijk voor je, je moet dit altijd bij de officiële Franse organisatie aanvragen. Er zijn meerdere bureaus die de aanvraag graag voor je regelen tegen een extra vergoeding. Je vindt ze makkelijk via Google als je zoekt op milieusticker Frankrijk of vignet Frankrijk.

Meer informatie nodig? Op de website van de ANWB vind je alle informatie over milieuzones in Frankrijk.

Geplaatst in Frankrijk, reis voorbereidingen, visum en reisbenodigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *