Stadsmuur Saint Malo Frankrijk

Saint-Malo aan de kust van Bretagne. Indrukwekkend, zelfs op een grijze dag.

Saint-Malo is een havenstad aan de noordkust van Bretagne. Tegenwoordig is deze voormalig piratenstad een grote toeristische trekpleister en één van de mooie bezienswaardigheden van je reis door Bretagne. Wandel over indrukwekkende stadsmuren, beklim één van de torens en kijk uit over de oceaan of strijk neer op een gezellig terras. Ook de prachtige rotskust rondom Saint-Malo is de moeite waard om met de auto langs te toeren.

Wij bezochten Saint-Malo op een regenachtige herfstdag. Daardoor was de omgeving wat minder indrukwekkend en waren we blij dat het uiteindelijk droog werd toen we bij de stad zelf kwamen. In de vakanties en weekenden is het flink druk in Saint-Malo maar wij hadden het rijk praktisch voor onszelf. Of dat aan het slechte weer te danken was of de tijd van het jaar weten we niet, maar erg is anders 😉

parkeren Saint-Malo Bretagne

Saint-Malo vroeger en nu

Al vanuit de verte zie je de oude stadsmuren en torens van Saint-Malo boven het landschap uitsteken. Eenmaal dichtbij zijn ze nog indrukwekkender. Een waar vestings-bolwerk op een strategisch gelegen eiland voor de kust van Bretagne. Door de snelle bevolkingsgroei werd het eiland al snel te klein en vestigden steeds meer mensen zich op het vaste land in voorstad Saint-Servan. De latere scheepvaart zorgde voor een ongekende welvaart.

Tegenwoordig is Saint-Malo bekend als toeristische kustplaats. In het verleden was het één van de belangrijkste piratensteden in Frankrijk. Ter bescherming van de Franse koning werden Engelse en Nederlandse vrachtschepen gekaapt. In de haven vind je een replica van het schip één van de beroemdste piraten, Surcouf, waarmee je tijdens een tocht zelf de zee onveilig kunt maken.

Nadat een grote brand het oude centrum in 1661 geheel verwoestte werd deze herbouwd in graniet. In de tweede wereldoorlog maakte Saint-Malo onderdeel uit van het Duitse verdediging- en vestingsysteem. Tijdens de landing van de geallieerden in Normandië, op 6 juni 1944, werd opnieuw een groot deel van de oude binnenstad verwoest en later weer herbouwd in de huidige staat.

Tip: bezoek indrukwekkend Mont Saint-Michel iets verder aan de kust.

Het mooiste deel van Saint-Malo

Het mooiste deel van Saint-Malo vinden wij de oude binnenstad, ofwel de Intra-Muros. Hier vind je, binnen de oude stadsmuren, een wirwar van smalle straatjes met statische oude huizen, pleintjes met gezellige terrasjes en diverse winkeltjes. Je betreed de binnenstad via één van de stadspoorten waarna je door de straten wandelt. Voor de liefhebbers is een bezoek aan kathedraal Saint-Vincent met haar glas in lood ramen (Place Jean de Châtillon) of het Musée d’Histoire (Place Chateaubriand, in het kasteel) een aanrader.

Tip voor de lekkerbek: De bijbel van de Franse keuken

Les Remparts de Saint-Malo

Wandel zeker een ronde over de oude stadswallen met de torens en bastions. Deze muur is bijna 2 kilometer lang en werd gebouwd tussen de 12e en 18e eeuw. Pas wanneer je over de stadsmuur wandelt ervaar je de indrukwekkende kracht van het bolwerk. Aan de ene kant van de muur zie je de smalle straatjes, aan de andere kant zijn er uitzichten over de stranden, de haven en de forten.

wandelen over de oude stadsmuur van Saint-Malo

oude binnenstad Saint- Malo

Tips voor je bezoek aan Saint-Malo

 • Probeer Saint-Malo in het voor of naseizoen te bezoeken dan is het een stuk rustiger en voorkom je filelopen. Ben je er in het hoogseizoen of tijdens een weekend plan je bezoek dan aan het begin of eind van de dag.
 • In de zomermaanden, tijdens schoolvakanties en weekenden parkeer je het best op de parkeerplaats aan de rue Paul Féval, achter de Hippodrome. Dit kost je ruim 3 Euro voor een dagkaart inclusief gebruik van pendelbusjes tussen de parkeerplaats en de oude binnenstad.
 • Parkeren in de winterperiode (Nov-maart) is gratis op zon en feestdagen.
 • Bij laag water kun je ook het naastgelegen Fort National bezoeken door er naartoe te wandelen. Sluit je aan bij een gids en leer je alles over de geschiedenis van het monument tijdens een rondleiding. Let op: in de herfst en winter is het fort gesloten!
 • Naast de oude binnenstad vind je de Ferry Terminal Ferry du Naye. Hier vertrekken de veerboten naar de Kanaaleilanden en Groot-Brittanië.
 • Wandel over de oude stadsmuren voor het beste uitzicht op de oude binnenstad én de omgeving. Beklim de Tour Bidouane voor een prachtig uitzicht.
 • Liefhebbers van onderwaterleven brengen een bezoek aan het aquarium. (prijs 2023 €18 voor volwassenen en €13 voor kinderen).
 • In de stad kun je op diverse plekken een fiets huren. Leuk om de mooie rotskusten in de omgeving op die manier te verkennen.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Saint-Malo

Saint-Malo ligt midden in een prachtige omgeving met stranden en rotskusten. Wij hadden zelf helaas niet zulk weer dus bleef het bij rondrijden en even snel met de parapluie uit de auto rennen. Tref je wat beter weer dan is het geweldig om je bezoek aan de oude binnenstad te combineren met een route langs de kust. Strandspullen en wandelschoenen mee!

NB: Van april tot oktober vaart er een watertaxi, de bus de mer. Door de dag heen zin er regelmatige diensten waarmee je in 10 minuten de oversteek maakt tussen Dinard en Saint-Malo.

Tip: neem Saint-Malo mee op je reis met de camper door Bretagne.

Mooie stops in de buurt van Saint-Malo:

 • Notre Dame des Flots, kapel met uitzicht (13 Rue de la Roche, 35400 Saint-Malo, Frankrijk)
 • Rochers sculptés de Rothéneuf; uit de rotsen gehouwen sculpturen bij (Chemin des Rochers Sculptés, 35400 Saint-Malo, Frankrijk)
 • Cimetière à Bateaux; oud botenkerkhof met diverse mooie beschilderde vissersbootjes (85 Rue de la Passagère, 35400 Saint-Malo, Frankrijk)
 • Dinard; mooie kustplaats met kasteel aan het water.
 • Saint-Briac-sur-Mer; mooi stadje in rotsachtige baai.

Cimetière à Bateaux Bretagne

Saint-Malo bezoeken praktisch:

Bereikbaarheid

Je bereikt de stad makkelijk met de auto. Wanneer je liever met de bus gaat kun je bijvoorbeeld de Flixbus pakken vanaf Parijs of Bordeaux (prijzen wisselen sterk). Met de TGV heb je een directe verbinding vanaf Parijs-Montparnasse (ongeveer 2 uur en 15 minuten) en vanaf Rennes moet je rekenen op ongeveer 55 minuten reistijd met de regionale trein (TER).

Parkeren bij Saint-Malo

Kom je met de auto dan rijd je, afhankelijk van je keus, naar de parkeerplaats aan de Rue Paul Féval waarna je verder wandelt of de shuttlebus pakt. Of kies een parkeerplaats bij de oude binnenstad. Aan het parkeren zijn meestal kosten verbonden maar dit hangt af van de plek, het tijdstip en de tijd van het jaar.

Bij de oude binnenstad zijn diverse parkeerplaatsen. In het voor en naseizoen is er plek genoeg. Parkeren bij de oude binnenstad is het hele jaar door betaald tijdens de volgende tijdstippen:

 • Juli en augustus: elke dag van 9u tot 20u
 • November tot maart: van 9u tot 12u en van 14u tot 19u, behalve op zon- en feestdagen
 • April tot juni en van september tot oktober: elke dag van 9u tot 12u en van 14u tot 19u

Is het drukker? Parkeer dan op de parkeerplaats Paul Féval, rue Paul Féval, achter de Hippodrome van Saint-Malo, wat verder van de binnenstad. Dit kost je ruim 3 Euro voor een dagkaart inclusief gebruik van pendelbusjes tussen de parkeerplaats en de oude binnenstad.

Hotels

Wanneer je een hotel zoekt bij Saint-Malo kun je natuurlijk bij de oude stad slapen maar nog leuker is het om een hotel aan het strand te pakken. Je hebt al een kamer vanaf een paar tientjes en er is genoeg keuze.

Kosten

De oude binnenstad en wandelen over de stadsmuur is gratis. Wil je een bezoek brengen aan één van de musea dan betaal je toegang.

Het musée d'histoire en musée du Long Cours Cap Hornier zijn na restauratie in 2023 weer geopend. Klik hier voor meer info.

bezienswaardigheden Bretagne Frankrijk

Meer bezienswaardigheden in Normandië en Bretagne.

Voor ons was het de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we in Normandië en Bretagne waren. Het is een perfecte bestemming voor een korte vakantie, of stop naar het zuiden.

Tip: fijne reisgids voor Bretagne:

Geplaatst in Europa, Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *