wandelen in Frankrijk Nationaal Park Mercantour

Nationaal Park Mercantour; wandelen en steenbokken op het Circuit des Lacs

In de Franse Alpen vind je meerdere prachtige nationale parken. Wij bezochten ze allemaal maar vonden Nationaal Park Mercantour het meest bijzonder. In het ruige hooggebergte van Mercantour kun je stevige wandelingen maken. Met wat geluk spot je bijzonder wildlife als de bergmarmot, moeflon, vale gier, gemzen en zelfs de wolf. Daarnaast is het één van de plekken waar je in Frankrijk steenbokken kunt tegenkomen. In dit blog lees je meer over Mercantour plus een verslag van onze favoriete wandelroute; het Circuit des Lacs

Nationaal Park Mercantour

Mercantour is één van 11 nationale parken in Frankrijk en ligt in de Franse Alpen ten noorden van Nice en Monaco tegen de grens met Italië. Jaarlijks trekken rond de miljoen bezoekers naar het park om te fietsen en wandelen in de ruige natuur met de hoge bergtoppen en heldere bergmeren. Ook is het park geliefd onder motorrijders en roadtrippers.

Mercantour heeft een beschermd wildernis gebied van ongeveer 7000 km2 dat bestaat uit 7 dalen. In het nationaal park liggen 28 kleine dorpjes. De Hoogste berg van nationaal Park Mercantour is de Cime du Gélas (3143 m). Daarnaast zijn er nog 6 andere bergtoppen van boven de 3000 meter. Het laagste punt van Mercantour ligt op 490 meter.

In het centrum van het park ligt de berg Bégo (2872 m). Deze wordt door de lokale bevolking als heilig gezien, samen met de omringende dalen Vallée de Fontanalbe en de Vallée des Merveilles. In beide dalen zijn sporen uit de bronstijd aanwezig en vind je een overvloed aan rotstekeningen. Deze kun je alleen te voet en met een gids bereiken.

Leestip: Frankrijk binnendoor:

Grande Randonnées en losse dagwandelingen

In de Mercantour lopen vier Grande Randonnées (GR) of langeafstandspaden. Dit zijn de GR5, de GR52, de Grande Traversée du Mercantour (GTM) en de GR52A ( Panoramique du Mercantour). Daarnaast kun je in de Mercantour enorm veel mooie dagwandelingen maken die je vanaf meerdere plekken kunt starten. Wij kozen voor wandelroutes die aan of vlakbij de Route des Grandes Alpes begonnen en die zonder lift te bereiken waren.

Eén van de bekendste wandelingen in Mercantour is de 2 daagse wandeling ( deels met gids) naar de Vallée des Merveilles (Dal der Wonderen) waar je eeuwenoude rotstekeningen kunt bewonderen. Wij wandelden twee losse routes die we je ook enorm kunnen aanbevelen. Onze favoriete wandelroute in Nationaal Park Mercantour was het Circuit des Lacs. Deze 10 kilometer lange rondwandeling start op de Col de la Cayole en is één van de mooiste wandelingen in de Franse Alpen. De wandelroute loopt een stukje samen met de 8e etappe van de GR56 ( Tour de l'Ubaye).

Circuit des lacs, wandelen in Nationaal Park Mercantour

Circuit des Lacs wandelen in Nationaal Park Mercantour

Wandelen in Nationaal Park Mercantour

Het is september wanneer we met ons campertje de Route Des Grandes Alpes rijden. Omdat veel van de liften al gesloten zijn zoeken we naar wandelroutes die nog relatief makkelijk met de auto bereikbaar zijn. In Nationaal Park Mercantour zijn enorm veel wandelingen te maken. Wij kiezen uiteindelijk voor een kortere wandeling bij La Gordolasque waarbij we gemzen zien en de rondwandeling Circuit des Lacs. Het is één van de ruigste stukjes natuur die we tegenkomen op onze reis door Frankrijk. Tijdens het wandelen spotten we marmotten, vale gieren en steenbokken.

Tip: de beste tijd voor het maken van een wandeling in Nationaal Park Mercantour is pakweg juni t/m september. Na die tijd kan er in de hoger gelegen delen al sneeuw liggen.

Het Circuit des Lacs

De wandeling Circuit les Lacs is 10 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats op de hoog gelegen Col de la Cayolle. Deze ligt op 2326 m meter en is één van 18 bergpassen die je op de Route Des Grandes Alpes passeert. De route is twee kanten uit te bewandelen. Wij wandelen de route tegen de klok in omdat we hebben gelezen dat hij dan het mooist is.

Nadat we de camper hebben geparkeerd beginnen we aan het eerste pad dat ons dieper de bergen in brengt. Al vrij snel ontdekken we een aantal bergmarmotten die snel een schuilplaats zoeken in hun holletjes in de rotsen. Even later komt één van de bergmarmotten weer tevoorschijn. Een tijd lang staren we naar elkaar en ontstaat er een soort patstelling. Wie zal het eerst vertrekken? Dat zijn wij wanneer we verder wandelen.

Circuit des Lacs wandelroute Franse Alpen

Het Circuit des Lacs begint relatief vlak.

bergmarmot in Nationaal Park Mercantour Frankrijk

Nieuwsgierige bergmarmot in Nationaal Park Mercantour

Wandelen Nationaal Park Mercantour Frankrijk

wandelen in Frankrijk Nationaal Park Mercantour

Een stevige klim naar Col de la Petite Cayolle

Na een tijd verlaten we het wat vlakkere pad en beginnen we aan een stevige klim naar de col de la Petite Cayolle. Al snel bereiken we het eerste van de meren die langs de wandelroute liggen. Eenmaal boven hebben we een prachtig uitzicht op het laaggelegen meer Lac de la Petite Cayolle. Ondanks het feit dat er een routebord staat twijfelen we enorm welke kant we hier uit moeten lopen. Gaat de wandeling links langs het meer of naar beneden en rechtsom? We besluiten om rechts aan te houden en naar het meer te lopen. Daar blijkt al snel dat dit verkeerd is, moeten we we helaas weer terug en volgt wederom een stevige klim. Puf....

Circuit des Lacs, Mercantour Frankrijk

Eén van de meren op het Circuit des Lacs, Mercantour Frankrijk

Routemarkering Gr 56 wandelroute Nationaal Park Mercantour

Links of rechtsom het meer?

Lac des Garrets en steenbokken in Frankrijk

Terwijl we via een smal pad naar boven wandelen wordt de natuur om ons heen steeds ruiger. Ik verbaas me over de hoeveelheid kleur in het gesteente en de grootsheid van het landschap. Wat een omgeving, wat een pracht! Het is echt ontzettend genieten hier in de hoge bergen van Nationaal Park Mercantour. Het volgende meer op onze wandelroute is het Lac des Garrets. Van bovenaf ziet het meer er echt spectaculair uit.

Op weg naar de Sommet du Lausson wacht ons nog een mooie verrassing. Er ligt namelijk een grote groep steenbokken niet ver van het wandelpad. Nadat ik een paar foto's heb genomen wandelen we langzaam aan in de richting van de steenbokken. Hier staan al enkele andere wandelaars te genieten. Eenmaal dichterbij kan ik nog een paar foto's maken, voorzichtig om ze niet aan het schrikken te maken. Wat een prachtig beest is de steenbok toch, zo gaaf om die hier te treffen!

Circuit des Lacs wandelen in de Franse Alpen

Lac des Garrets

steenbok in Franse Alpen Parc Nacional Mercantour

Steenbok in Nationaal Park du Mercantour

Het hoogste punt van onze wandeling in Mercantour

Nadat ik me los heb moeten rukken van de steenbokken wandelen we naar het hoogste punt van het Circuit des Lacs. Hier wacht ons nog een mooie verrassing. Boven het dal zweeft een koppeltje vale gieren. Het is bijna niet te geloven dat deze prachtige beesten een spanwijdte van bijna 3 meter hebben. De vale gier is één van de grootste vliegende vogels ter wereld en wij kunnen ze van dichtbij bekijken! Zou zo'n vale gier ook een steenbok aankunnen?

We genieten nog even van het spectaculaire uitzicht op de vallei en dan wordt het tijd om aan de afdaling te beginnen.

vale gier in de Franse Alpen Mercantour

Vale gier in de vlucht

Wandelroute Nationaal Park Mercantour Frankrijk

Wat een uitzicht!

De afdaling

De afdaling richting Col de la Cayolle gaat gestadig en langs de flanken van de hoge bergtoppen. Soms over een verhard pad, dan weer over een stuk met veel rotsblokken of op een smal bergpaadje. Maar altijd met die prachtige vergezichten op de vallei en de omringende bergtoppen. Wat een indrukwekkende arena om in te mogen wandelen.

Wanneer ik even achterblijf om een foto van Frank te malen zie ik pas goed hoe klein wij zijn in het omringend berglandschap. Dit is geen pad voor beginnende wandelaars maar wel een hele mooie. We spotten zelfs nog een koppeltje steenbokken. Het kan niet op.

Wandelen in Nationaal Park Mercantour Frankrijk Circuit des Lacs

Bovenop de top is het pad makkelijk

Circuit des Lacs wandelroute Franse Alpen Nationaal Park Mercantour

Je voelt je nietig tussen al die imposante bergtoppen

Wandelen in Mercantour Frankrijk

Steenblokken Circuit des Lacs Nationaal Park Mercantour Frankrijk

Beetje klunen tussen de grote rotsblokken

Overnachten in Mercantour

Eenmaal terug op de col gaan de wandelschoenen uit en stappen we tevreden weer in de camper. Even een lekker bakkie koffie en dan rijden we nog een stukje verder om een slaapplaats te vinden in Nationaal Park Mercantour. Uiteindelijk vinden we een prachtig plekje in het kleine dorpje Guillaumes. Vanuit hier maken we morgen een kleine detour om door de Gorges de Daluis rijden. Daarna gaan we meer van het Nationaal Park Mercantour bekijken.

Ook vannacht slapen we aan een rivier. Fijn dat het op zo veel plekken in Frankrijk is toegestaan om met de camper te parkeren en overnachten. We wandelen we nog even rond voor we gaan koken en ons klaar maken voor de nacht. Wat een super mooie dag!

Handig om te weten over Circuit des Lacs in Nationaal Park Mercantour

  • De totale wandelroute in Mercantour is 10 kilometer lang, middelzwaar en 2 kanten uit te lopen.
  • Startpunt van de rondwandeling is Col de la Cayolle, langs de D902.
  • Stijging 500 meter en daling 500 meter.
  • Goede wandelschoenen en laagjeskleding aanbevolen.
  • Voor deze wandeling is een goede wandelconditie nodig ook moet je geen hoogtevrees hebben.
  • Horeca is er niet langs de wandeling.
  • Dichtstbijzijnde horeca en overnachtingsmogelijkheid is Refuge du Col de la Cayolle (open in het zomerseizoen).
  • Laat geen vuil achter en blijf op de paden (regels van het Nationaal Park Mercantour).
Geplaatst in Europa, Frankrijk, wandelen, Wandelen in Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *