Nancy leuke stad noorden Frankrijk langs Route du Soleil

Nancy, leuke stad voor een tussenstop op weg naar Zuid Frankrijk

Nancy is een stad in het noorden van Frankrijk. Jarenlang reed ik er voorbij via de Route du Soleil, op weg naar het zonnige zuiden van Frankrijk maar dit jaar besloten we er een nachtje te slapen. En wat bleek, Nancy is de perfecte eerste stop voor je reis naar het zuiden van Frankrijk óf richting Spanje. In dit blog lees je wat je kunt zien tijdens een korte stop of dagje Nancy.

Nancy

Nancy is een leuke stad in de regio Grand Est (Lorraine) en ligt langs de rivier de Meurthe. De geschiedenis van de stad gaat ver terug in de tijd. Zo was Nancy deel van hertogdom Lotharingen, dat deel uitmaakte van Oost-Francië (Duitsland), was de stad lange tijd in Poolse handen en werd ze menigmaal veroverd en weer heroverd tot ze definitief in Frans bezit kwam.

In de stad vind je meerdere historische gebouwen uit diverse periodes. De meest mooie gebouwen vind je in het compacte historische centrum, het voetgangersgebied van Nancy, met Place Stanislas als het bruisend hart.

Arc Héré Nancy

Hoe ver ligt Nancy van Nederland?

Nancy ligt op een kleine 500 kilometer van Utrecht en je rijdt er in ongeveer 6 uur naartoe. Ideaal dus voor je eerste stop langs de Route du Soleil of op weg naar het zuiden van Frankrijk.

Blijf zeker een nachtje slapen zodat je 's avonds of de volgende ochtend de stad kunt verkennen voor je weer in de auto stapt. Er zijn genoeg leuke hotels in Nancy en wij stonden er een nachtje met de camper op een gratis camperplaats langs de Meurthe (Park4Night). Vanaf hier fietsten we naar het centrum dat we verder te voet verkenden.

De leukste bezienswaardigheden in Nancy

De leukste bezienswaardigheden in Nancy kun je makkelijk in een dag bekijken. Dit komt voornamelijk omdat de verschillende bezienswaardigheden dicht bij elkaar in het compacte stadscentrum en langs de rivier de Meurthe te vinden zijn.

Alle bezienswaardigheden in het centrum van Nancy liggen op loopafstand van elkaar. Kun je de auto lekker laten staan! Eventueel kun je met de fiets richting het centrum rijden. De stad is vrijwel vlak dus het is een makkelijke rit.

Zien en doen in Nancy:

*Musée des Beaux-Arts de Nancy.

Het Museum voor Schone Kunsten is één van de oudste van Frankrijk en bevind zich op de Place Stanislas. In het museum vind je naast wisselende collecties schilderijen en een fraaie collectie glaswerk.
-3 Place Stanislas, elke dag open (muv dinsdag) van 10.00-18.00, toegangsprijs €7 (prijs 2022). Meer info op deze Website.

*De Porte de La Craffe.

Deze monumentale,  gerestaureerde stadspoort heeft  bas-reliëfs en 2 wachttorens en ligt aan de rand van het voetgangersgebied op de hoek van Grande Rue/Porte de la craffe. In de 14e-eeuw maakte de poort onderdeel uit van de verdedigingswal rond Nancy.
Porte de la Graffe en Grande Rue Nancy Frankrijk
Een stap terug in de tijd; de Porte de la Graffe.

*De Porte de La Citadelle.

Een oude stadspoort uit het Renaissance tijdperk. Net buiten het stadscentrum en toegankelijk voor auto's.

*Palais du Gouvernement - Jardin du Palais.

Het regeringspaleis van Nancy, of het paleis van de gouverneur, is een groot herenhuis in de Franse stad Nancy. Een 18e-eeuws gebouw in klassieke stijl met een eigen tuin, waarin militaire gebouwen en woningen waren gehuisvest.
-1 Rue Jacquot. Nog in gebruik en alleen te bezoeken tijdens erfgoeddagen maar leuk om even langs te lopen.

*Arc Héré.

Nog een monumentale toegangspoort, dit keer aan aan de zuidelijke kant van het centrum van Nancy.
-23 Rue Héré.

*Basilica Saint Epvre

De Saint Epvre basiliek werd in de 19e eeuw gebouwd en heeft mooie glas-in-lood ramen en houtsnijwerk. Tot op heden is de kathedraal nog in gebruik en daardoor slechts beperkt open, vaak tijdens de mis. Zelfs al kun je niet naar binnen dan is het zeker de moeite waard om er even langs te lopen en de decoraties aan de buitenkant te bekijken.
-Pl. Saint Epvre

*Place de la Carrière.

Dit schilderachtige plein dateert uit de 16e eeuw en wordt omgeven diverse monumentale gebouwen. Tegenwoordig wordt het vaak gebruikt voor evenementen.

* Werelderfgoed: Place Stanislas

Eindig met een rondje over het Place Stanislas en bewonder de mooie ijzeren toegangspoorten aan de uithoeken van het plein. Op een zonnige dag is het er gezellig druk en kun je je bezoek aan Nancy afsluiten met een lekker drankje of hapje op één van de terrasjes. Rond de kerstdagen is het plein versierd met mooie kerstverlichting.
Toegangspoort tot Place Stanislas Werelderfgoed in Nancy Frankrijk
Eén van de toegangspoorten tot Place Stanislas

*Winkelen in Nancy

Heb je nog tijd over? Dan kun je in het centrum van Nancy ook lekker rondsnuffelen in de vele kleine winkeltjes rond Place Stanislas. Een populair winkelcentrum is Saint Sébastien, je vindt er meerdere verdiepingen met winkels, restaurants en een grote supermarkt.

Meer lezen?

 

Geplaatst in citytrip, Europa, Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *