emigreren naar de Provence

Emigreren naar de Provence, Frankrijk

Zoals je weet woonden Frank en ik een klein jaar in het oosten van de Verenigde Staten. Een bijzondere ervaring die mijn leven veranderde en waar ik met warme gevoelens aan terug denk. Een tijd geleden ontdekte ik een bijzondere Facebookgroep voor Nederlandse vrouwen die tijdelijk of permanent in een ander land wonen.

 

Emigreren, persoonlijke ervaringen in het buitenland.

Het is echt super om te zien wat de ervaringen en avonturen van al deze vrouwen zijn. Het lijkt zo mooi om naar het buitenland te vertrekken, maar is het dat wel? Uit eigen ervaring weet ik dat het (hard) werken was voordat het leuk werd.

Alle verhalen en foto’s  inspireerden mij tot de rubriek “Emigreren” op mijn blog. Elke keer vertelt een andere vrouw haar eigen verhaal over het wonen en leven in een ander land.

Nieuwsgierig naar verhalen van anderen stel ik de vrouwen een aantal vragen. Waar lopen zij tegenaan? Wat is er zo bijzonder aan het land of de regio waar zijn nu wonen? Wat zijn de leuke en minder leuke kanten van het het emigreren? Willen zij nog (wel) terug naar Nederland? En als laatste hebben zij nog tips voor andere vrouwen?

Vandaag het verhaal van Aimée over het emigreren naar de Provence in Frankrijk.

Emigreren naar de Provence.

Hoi, mijn naam is Aimee, 42 jaar, en woon samen met mijn man en dochtertje (7) in Grasse, Zuid-Frankrijk. In maart 2015 zijn we hier naar toe verhuisd. Dagelijks geniet ik van de mooie omgeving en het fijne klimaat. Ik werk als online emigratiecoach en begeleid Nederlanders die willen emigreren (www.deemigratiecoach.nl).

emigrere naar de Provence

Op zoek naar ruimte en natuur.

Mijn man en ik wilden heel graag meer ruimte en natuur om ons heen hebben. In Nederland zagen we dit niet zo snel gebeuren met de huizenprijzen in de Randstad. Daarnaast vonden we de omgeving rondom Nice heel erg mooi en het klimaat sprak ons aan. We realiseerden ons tijdens een vakantie dat we ook naar het buitenland konden verhuizen en zo ontstond het plan om te emigreren naar de Provence.

Wat maakt de Provence (en Frankrijk) zo bijzonder?

De streek waar wij wonen (Provence) vind ik heel bijzonder omdat deze zo veelzijdig is. Zo wonen wij op 20 minuten van de zee aan de ene kant en van de bergen aan de andere kant. De natuur is echt heel erg mooi en afwisselend. Er zijn veel bloemen en planten en natuurgebieden. Er is eigenlijk van alles wat. Je hebt grote steden en kleine dorpjes. Waar je ook zin in hebt, het is er. Emigreren naar de Provence bevalt ons prima.

Het leuke aan het wonen in Frankrijk, en ik vermoed het buitenland in het algemeen, is dat mijn wereld letterlijk groter is geworden. Ik leer een andere cultuur van dichtbij kennen en ik voel me daardoor vrijer in het leven staan. De focus ligt niet mee op 1 land (Nederland), maar op de hele wereld om me heen. Het heeft me ook veel zelfvertrouwen gegeven dat ik dit heb gedaan.
Het klimaat is hier heel veel zonniger met veel meer licht en ik heb daardoor meer energie. Als gezin doen we meer samen en omdat de dagen langer zijn hebben we ook meer tijd voor elkaar. We eten vaak buiten, gaan naar het strand of trekken erop uit.

Verder is het hier heel normaal om de menukaart te bestuderen voordat je een eetplek kiest. Dat kan je gewoon doen en daarna pas beslissen of je wilt gaan zitten of niet. Bevalt het je niet, loop je gewoon door.

Leestip: Emigreren is niet eng:

De mindere kanten van het emigreren naar de Provence

Natuurlijk heeft Frankrijk ook minder leuke kanten. Als je de taal niet (vloeiend) spreekt is het moeilijk. Alles wat je doet of wilt regelen kost daardoor meer energie. Je verstaanbaar maken bij instanties vraagt meer aandacht.
Sociaal gezien doe je ook echt een jasje uit. Je begint in een nieuw land weer opnieuw en dat kost tijd. Nu, na bijna twee jaar, begint dat weer bij te trekken. In het begin ben je dus best veel op jezelf aangewezen. Zeker als je zoals ik van huis uit werkt. Mijn had bijvoorbeeld veel sneller aansluiting bij zijn collega’s.

Frankrijk is een Europees land en lijkt qua levensniveau op Nederland. Er wordt regelmatig gecontroleerd op snelheid dus dat is wel iets om in de gaten te houden.
Eentje waar we zelf tegen aanliepen is het feit dat veel winkels en overheidsgebouwen tussen de middag dichtgaan (vanaf 12:00 tot 14:00). Wij wilden een keer wat gaan regelen bij de bank en dachten dit ‘wel even’ in de lunchpauze te kunnen doen. Nee, hoor dat ging dus niet.

Wat kun je aan anderen aanbevelen als ze in (zuid) Frankrijk zijn?

Frankrijk is een hartstikke groot land met heel veel verschillende soorten streken. Mijn tip is om ieder geval goed om je heen te kijken en niet te snel te kiezen voor ‘een toeristische oplossing’. Loop bijvoorbeeld eens wat kleinere straatjes in op zoek naar restaurantjes. Eten in Frankrijk is superbelangrijk en er wordt veel tijd en energie aan besteed. Juist in een brasserie of restaurantje wat er niet zo ‘chique’ uitziet kan je vaak heerlijk eten. Kijk of er andere (Franse) mensen zitten en het is meestal goed.

Nice is de stad waar ik verliefd op werd. Mocht je in de buurt zijn is deze absoluut het bezoeken waard. Wandel door het oude centrum, of bezoek juist de moderne warenhuizen. Geniet van de zee met de haven. Ook met kinderen is deze stad goed te doen. Bezoek dan de Promenade Du Paillon. Dat is een stadspark met speeltuin en leuke waterfonteintjes. Die zorgen echt voor uren speelplezier! Of beklim La Colline du Château, dan heb je echt bijzonder uitzicht over de stad en de hele kustlijn.

Ook mooi in het zuiden van Frankrijk; de Gorges du Verdon.

Emigreren naar de Provence

Mis je Nederland?

Wat ik het meeste mis aan Nederland is het dichtbij familie en vrienden wonen. Ik kon gemakkelijk voor een kopje koffie of een dagje afspreken. Nu zijn de bezoeken minder frequent, maar wel intenser. Wat ook weer heel speciaal is hoor.
Daarnaast mis ik praten in het Nederlands. Soms wil ik me gewoon kunnen uiten in het Nederlands. Als ik het bijvoorbeeld ergens niet mee eens ben of ik snap iets niet, dan zou ik willen dat ik lekker in het Nederlands mijn zegje kon doen.
Oh ja en ik mis fietsen. Onze fietsen zijn meeverhuisd, maar staan al twee jaar in de tuin. De wegen zijn hier veel te smal en te heuvelachtig. Vroeger fietste ik iedere dag en dat gaat nu niet meer. Je kunt overigens wel fietsen huren aan de kust en dan een heel stuk langs de zee fietsen. Dat hebben we een keer gedaan en was heel erg leuk.

Wat ik helemaal niet mis aan Nederland.....

Het klimaat. In Nederland staat bijna altijd wind. Dat realiseerde ik me pas toen ik er niet meer woonde. Iedere keer als we uit het vliegtuig stappen voelen we het weer. Verder mis ik het drukke verkeer en huizen die zo dicht op elkaar staan niet.

 

Denk je dat je ooit nog eens definitief terugkeert naar Nederland?

Voorlopig niet. We hebben het hier heel erg goed naar onze zin. Voor mijn dochter, die is nu zeven, willen we de komende jaren een vaste basis houden. Ook zij moest na het emigreren naar de Provence helemaal opnieuw beginnen qua vriendjes en qua taal. In het begin is dat best moeilijk voor haar geweest. Gelukkig gaat dat nu goed en dat willen we graag zo houden. Aan de andere kant, je weet nooit hoe het leven precies loopt….

Heb je nog tips voor anderen als ze gaan emigreren?

Het belangrijkste is dat je positief en nieuwsgierig blijft. Je kunt je goed voorbereiden, maar veel loopt uiteindelijk anders dan je verwacht had. Daar kom je pas achter als je geëmigreerd bent. Zorg dat je de taal leert en je je verstaanbaar kunt maken in je omgeving. Zoek sociale contacten zodat je onder de mensen komt. En realiseer je dat jij ‘de nieuwkomer’ bent, dus dat je vaker zelf initiatief moet nemen. Ik ben bijvoorbeeld vrijwilligerswerk gaan doen, omdat ik anders buiten mijn gezin om verder niemand zag.

Verder gebruiken we Facetime en Skype om het contact met familie te onderhouden. Wij hebben 1 x per week een vast moment om met opa & oma te facetimen. Dat bevalt echt goed en is voor mijn dochter inmiddels vaste prik geworden om met hen bij te kletsen (in het Nederlands).

Heb jij emigratieplannen en wil je graag gelijkgestemden ontmoeten? Neem dan contact op met Aimeé via haar Facebookpagina ‘De emigratiecoach’

Cagnes sur Mer

 

Dank je wel voor je verhaal Aimée. Ik snap helemaal waarom jullie hebben gekozen om te emigreren naar de Provence! Ik kampeerde er zelf al een aantal keer en ben ook wel een beetje verliefd geworden. In de zomermaanden genoot ik elke keer ook weer van die bloeiende lavendelvelden. Grappig trouwens dat jij schrijft dat het in Nederland altijd waait, terwijl ik in mijn vakanties altijd de Mistral zo voelde waaien....

 

Als je dit leuk vind om te lezen dan houdt je vast ook van Parijs. Lees alles wat je nodig hebt voor een bezoek aan deze geweldige stad in mijn cityguide.

 

Heb je het vorige deel van Emigreren al gelezen? Hierin vertelt Marijke over haar leven in Kaapverdië.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer verhalen over het leven van de vrouwen? Klik dan zeker eens door naar de speciale pagina!

Wil je zelf ook een keer meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar ivonne@myfootprints.nl.

 

Geplaatst in emigreren, Europa, Frankrijk.

10 reacties

  1. Ook weer een mooi verhaal van Aimee. Ken Nice ook een beetje en kwam daar altijd graag. Ik mis (weer) een beschrijving van hoe Aimee woont met haar gezin. Ik neem aan in een huis met tuin (achtergrond van haar foto). Maar hoe gevonden, hoe lang gezocht, is het in een dorp, is het in een kleine stad ? Ik ben gewoon nieuwsgierig ….

  2. Ik ben als nederlander 3 jaar geleden van Duitsland naar Frankrijk verhuisd.
    In Frankrijk leven is voor Nederlanders een soort droom waar je snel van ontwaakt.
    Er is zoveel te regelen met instanties dat je zonder goede kennis van de taal, verloren bent. Vroeger werd je als buitenlander op handen gedragen, maar dat is door de massa-immigratie voorbij.
    Voordeel voor mij is dat je buiten de grote steden overal goedkoop kunt huren.
    Kijk op “le bon coin” om te vinden wat je zoekt.
    Bon courrage !!

    • Ik kijk graag naar de programma’s op tv over mensen die een nieuw leven opbouwen in een ander land. Regelmatig moeten ze zich door een grote berg regels en bureaucratie heen worstelen en veel geduld hebben voor het leuk(er) wordt. Voor ons als kijkers is dit natuurlijk zeer interessant.

  3. Wat mij ook zou interesseren, is hoe ‘duur’ het leven er is. Niet in exacte cijfers, hoor, maar loon vs huur woning, eten, drinken… Want dat is voor mij als alleenstaande misschien wel de grootste drempel: zou ik rondkomen met een Frans loon?

    • Hoi Karla, goede vragen. en lastig te beantwoorden. Over het algemeen is het mij heel erg meegevallen met de prijzen. In Nederland had ik samen met mijn man twee salarissen en ik was ook erg benieuwd of het ons op 1 salaris zou lukken. Dat lukte net. Een aantal basis dingen zijn in Frankrijk goedkoper. Als werkende is er een goede zorgverzekering die niet heel duur is. Kinderopvang is een stuk goedkoper dan in Nederland. Basisproducten zoals brood, meel, eieren etc. zijn redelijk goedkoop. Maar ga je naar wat luxere producten dan is het snel duurder. Al heb je hier ook de Aldi en de Netto waar je goedkoop kunt inkopen. Benzine is goedkoper. Je betaalt geen wegenbelasting, maar wel tol (die je kunt vermijden als je wilt). De huurprijzen zijn erg afhankelijk van waar je wilt wonen. Het is zo dat je maximaal 1/3 van je salaris aan huur mag besteden, dus dan kan je ongeveer uitrekenen hoe hoog je huur mag zijn. Het ligt er dus erg aan wat je wilt, waar je wilt wonen, wat je verdient. Ik hoor het graag als jenog meer specifieke vragen hebt.

    • Er was een periode dat ik elke vakantie in Frankrijk doorbracht. Heerlijk land en stiekem stonden we weleens te dromen voor de etalage van een makelaar.Voor mij is de taal één van de dingen die me ooit tegenhield om richting Frankrijk te gaan. Mijn Frans is ok, maar absoluut niet goed genoeg voor het werk.

  4. Beste Aimee,
    een mooi stukje heb je geschreven. Ik ben 45 jaar, mijn man 50 en ook wij hebben 1 dochter van 6 jaar. Wij denken serieus na over emigreren, pluspunten: natuur, vrijheid en lekker weer. Wij wonen in de stad en snakken naar meer ruimte en meer avontuur. Je bent vrij summier over hoe je dochter het heeft ervaren? Hoe ging het met vrienden maken en naar school gaan in Frankrijk? Waar ik ook heel benieuwd naar ben, is naar hoe jou ouders het hebben ervaren. Het lijkt me vreselijk om mijn ouders niet meer vlak in de buurt te hebben, en zij zullen hun kleinkind ook vreselijk missen! Oma en mijn dochter zijn twee handen op één buik. Dus mijn hart huilt, als ik daaraan denk. Mijn moeder heeft ook een chronisch, progressieve ziekte, maar ze is nu nog relatief goed. Ik weet dat de trein- en luchtverbindingen vanuit Valence heel goed zijn en mijn ouder staan er ook welwillend tegenover (ze zijn heel ruimhartig) maar ik weet ook zeker dat ze het heel pijnlijk vinden. Ik vraag me af of het contact heel erg zal verslechteren of ‘armer’ zal worden, of dat jij en jouw gezin daar toch een goede modus in hebben gevonden. Heel benieuwd naar jouw ervaringen daarover. Groetjes Amber

  5. Hi, ik woon al vele jaren in Antibes maar ik zit eraan te denken om naar Grasse te verhuizen. Ik heb een mooi huur apartment gezien op loopafstand van het centrum. Is Grasse leuk voor kinderen, mijn dochter is zeven. Ik kan maar niet beslissen, misschien kun jij me op weg helpen? thnx

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *