mooie foto van de ijsvogel in Nederland

Dit was mijn 2019, gevangen in mooie foto’s

Elk jaar maak ik weer zo veel mooie foto's en deel die regelmatig met jullie in mijn blogs. Traditiegetrouw plaats ik ook dit jaar weer een overzicht van mijn favoriete foto's maar dan in een iets ander jasje gegoten. Geen overzicht per maand maar per thema. Mijn 2019, ik ben benieuwd welk van deze foto's jouw favoriet is. Laat je het me weten in een reactie?

Gek op mooie foto's!

Zoals je weet ben ik gek op het maken van mooie foto's. Mijn camera gaat dan ook bijna altijd mee op pad tijdens onze reizen maar ook tijdens de vele wandelingen in Nederland. Landschappen, portretten en wildlife zijn favoriete onderwerpen en die zul je het meest zien terugkomen in mijn blogs. Dit jaar zit er voor het eerst een heel persoonlijke foto in dit overzicht. Een foto die misschien nog wel meer betekent dan al die andere plaatjes bij elkaar. Daarnaast zie je natuurlijk heel veel gave natuur uit Chili en Argentinië en dichter bij huis.

Op deze pagina vind je de mooiste portretfoto's die ik tijdens eerdere reizen maakte.

Mooie foto's van landschappen.

Wat genoten we toch van de spectaculaire landschappen tijdens onze drie maanden in Chili en Argentinië. Een bestemming die al zo lang hoog op onze verlanglijst stond en ons hart heeft gestolen. De natuur in deze twee meest zuidelijke landen van Zuid-Amerika is zo gevarieerd. Van jungle en de watervallen van Iguazu tot de woestijn rond San Pedro de Atacama en Salta en de gletsjers en ruigte van Patagonië.

Ook dichterbij huis is er genoeg te genieten en ontdekten we we een nieuw deel van de Duitse Eifel, de krijtrotsen in Normandië en de wilde kusten van de Portugese Algarve. Natuurlijk wandelden en fietsen we ook veel in eigen land. Mooie natuur gaat nooit vervelen!

Lees hier de top 10 met mijn mooiste wandelingen van 2019.

Mijn allermooiste natuur foto van 2019

De foto die Frank van mij maakte in een ijsgrot op de Exploradores gletsjer in Chili heeft een bijzonder plekje in mijn hart veroverd. Het is enorm indrukwekkend om zelf een keer op een gletsjer te kunnen wandelen. Tijdens de hike liet onze gids zien hoe enorm veel de gletsjer dit jaar geslonken was. Een proces dat al enkele jaren gaande is en elk jaar harder lijkt te gaan.

Anders dan de Perito Moreno gletsjer, die nog elk jaar aangroeit, is de Exploradores één van die gletsjers die het loodje legt in het veranderende klimaat. Vreugde en verdriet gaan hand in hand bij het zien van deze foto want hoe lang is het nog mogelijk dit staaltje natuurgeweld met eigen ogen te kunnen zien?

Lees ook zeker mijn blog met onze complete route door Chili en Argentinië.

Exploradores gletsjer Chili

Foto's van indrukwekkende woestijnen

Een woestijn saai? Echt niet! Ook dit jaar maakte ik weer diverse mooie foto's in de woestijn van Chili en Argentinië. Van grillige rotspartijen tot bergmeren en zoutvlaktes. Alles even indrukwekkend! De eerste foto is gemaakt tijdens een wandeling tussen de kleurrijke rotsen bij Purmamarca, ten noorden van Salta in Argentinië. Op de tweede zie je de uitgestrekte Piedras Rochas in de buurt van San Pedro de Atacama in Chili. Hoe nietig kan een mens zijn.....

wandelen tussen de rotsen bij Purmamarca

de Piedras Rochas bij San Pedro de Atacama in Chili

Fotogenieke rotskusten in de Algarve en Normandië.

Portugal is één van mijn favoriete vakantielanden en dit jaar waren we voor het eerste de Portugese Algarve. Ik was vooral nieuwsgierig naar de rotskust waarvan ik al zo veel mooie foto's voorbij had zien komen. Tijdens meerdere wandelingen verkenden we de kleurrijke rotsen rondom Lagos en Carvoeiro en de ruigere westkust. Een regio waar we zeker nog eens terugkomen om meer van dat moois te zien en die ik je kan aanbevelen!

Ook de indrukwekkende krijtrotsen bij Etretat, in het Franse Normandië kan ik je echt aanbevelen. De beste manier om deze rotskust te bekijken is wat ons betreft te voet.

Ook zin gekregen in de Algarve? Lees hier mijn verslag over onze week in en om Carvoeiro Portugal.

Of lees hier al onze tips voor je bezoek aan de krijtrotsen bij Etretat.

Ponta da Piedade rotskust Algarve

mooie foto's van de krijtrotsen Etretat Normandië

Mooie foto's van wildlife

Het spotten van wildlife is altijd een avontuur en garanties zijn er nooit. Ook dit jaar gingen we diverse keren op pad om mooi wildlife te spotten en er foto's van te maken. De oehoe in Maastricht liet zich helaas niet zien net als de wilde zwijnen en ransuilen in Soest en de Biesbosch. Wel stonden we oog in oog met de prachtige ijsvogel en bever, dieren die al jarenlang op onze bucketlist stonden.

Zelf ook op zoek naar bijzonder wildlife? Op de site van waarneming.nl vind je tips voor plekken waar je bijzondere flora en fauna kunt spotten.

Bevers en ransuilen in de Biesbosch.

Toen ik las over een nest jonge ransuilen naast natuurcamping de Knotwilg besloten we spontaan een paar dagen te gaan kamperen in de Biesbosch.Vanaf de camping maakten we mooie fiets en wandeltochten en stapten op een fluisterboot. De ransuilen waren helaas gevlogen maar we konden wel een ander stuk Nederlands wildlife van onze bucketlist afvinken. Tegen de avondschemering fietsten we naar een brug vlakbij de camping waar we meerdere bevers spotten. Knagend aan een tak, zwemmend en dichtbij genoeg om mooie foto's te maken en ze goed te bekijken.

mooie foto's knagende bever in de Biesbosch

Eindelijk op de foto; de ijsvogel.

Na een tip van een lezer dat hij die dag een ijsvogel had gespot stapten we in de auto en reden richting de Plateaux-het Hageven. Een gebied niet te ver van ons eigen huis waar we regelmatig een lekker stuk wandelen. Niet alleen zagen we die dag meerdere ijsvogels maar kon ik er ook mooie foto's van maken. Dubbel genieten!

Ijsvogel in het Hageven foto van de maand

Wildlife foto's uit Chili en Argentinië.

Tijdens onze reis door Chili en Argentinië spotten we regelmatig vossen zonder al te veel moeite te hoeven doen. Een dier dat ik in Nederland pas na veel pogingen voor de lens kreeg. Gek hoe dat soms kan gaan. Ook maakte ik mooie foto's van pinguïns, zeeleeuwen, walvissen en dolfijnen op Vuurland, dat in het meest zuidelijke puntje van Patagonië ligt. Een paradijs voor natuurliefhebbers en fotografen.

Lees hier meer over wildlife spotten en wandelen op Vuureiland, Patagonië.

mooie foto's Vos tijdens W-trek in Torres del Paine Chili

Wat maakt een foto tot een mooie foto?

Wat bepaalt of een foto mooi is? Voor de één is dat het plaatje dat je ziet en voor een ander het gevoel dat je er bij krijgt wanneer je naar dat plaatje kijkt. Wat mij betreft zijn de mooiste foto's een mengeling van beide. De onderstaande foto raakt mij en maakt mij blij maar tegelijkertijd intens verdrietig.

Eén van mijn meest persoonlijke favoriete foto's

Het jaar 2019 stond voor ons in het teken van de alzheimer van mijn moeder. Deze foto is gemaakt op een zonnige dag eind augustus tijdens haar 80e verjaardag. Enkele weken ervoor hebben we haar moeten laten opnemen in een verpleeghuis omdat mijn vader de zorg thuis niet meer aankon. We aten taartjes en genoten van het zonnetje. Dicht tegen elkaar aan gekropen, nog even ons. Het is één van de laatste dagen dat mijn moeder nog echt lachte en zichtbaar plezier had, al was het maar voor een paar minuten.......

Street Art

Ik ben gek op mooie Street Art. Dit jaar gingen genoten we van mooie werken ver van huis in kleurrijk Valparaiso maar ook van mooie werken in Tilburg. Mij gaat het nooit vervelen. Jou?

 Dit zijn mijn tips voor de leukste Nederlandse steden voor Street Art en Grafitty.

Street Art in Tilburg

Nog meer mooie foto's zien?

Ik wens jullie allemaal een heel mooi, sportief en gezond 2020. Op naar het nieuwe jaar!

Geplaatst in fotoblogs, fotografie, jaaroverzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *