Fotograferen: digitale camera of smartphone?

Foto's maken is een grote passie van me. En waar ik zweer bij mijn trouwe spiegelreflexcamera fotografeert een ander alleen met de telefoon. Beide hebben ze hun eigen voor- en nadelen die ik bij deze graag voor je op een rijtje zet. Ga jij fotograferen met een digitale camera of smartphone?

Waarom een digitale camera of smartphone kopen?

Of je gaat fotograferen met een digitale camera of smartphone zal in grote mate van een paar dingen afhangen. De keuze wordt voornamelijk bepaald door welk type fotograaf je bent en waarvoor je de foto's gebruikt of wilt gaan gebruiken.

Gewicht en omvang van je apparatuur

Eén van de belangrijkste dingen die je keuze bepaalt zijn gewicht en omvang van je apparatuur. Ik weet uit ervaring dat het een hele sjouw is om je spiegelreflexcamera mee te nemen en dan heb ik nog niet eens een uitgebreid pakket lenzen of een statief mee. Af en toe laat ik de digitale camera thuis en ga ik alleen met de smartphone op stap. Deze zit dan in mijn jas of broekzak en is zo gepakt als het nodig is. Ook voor bijvoorbeeld social media als Instagramstories is de smartphone ideaal, klik, bewerk en plaats ter plekke!

De kwaliteit van je foto's

Een andere verschil tussen een digitale camera en de smartphone is de kwaliteit van de foto's. De foto's die je met je telefoon maakt worden de laatste jaren steeds beter. Wil je er echt serieus mee aan de slag en de foto's ook op groot formaat nog scherp kunnen afdrukken dan wint de digitale camera het altijd. Ook bij minder minder licht is de kwaliteit van de digitale camera een stuk beter door de grotere beeldsensor. Op het eerste gezicht lijken de foto's van je smartphone prima maar hoe meer je inzoomt hoe groter het kwaliteitsverlies (zichtbaar) is.

→Mijn mooiste foto's vind je op de foto van de maand pagina.

De snelheid van de DSLR of spiegelreflexcamera

De snelheid waarmee je kunt fotograferen is één van de belangrijke voordelen van een DSLR of spiegelreflexcamera. Hierdoor kun je meer foto's per seconde maken. Op mijn camera zit zelfs een speciale sportstand. Hiermee stel ik scherp op een voorwerp en als ik met de camera mee beweeg blijft het onderwerp scherp. Ideaal voor het fotograferen van wildlife, sporters of bewegende voorwerpen want dit gaat met mijn telefoon toch een stuk minder.

Megapixels, af laten drukken en uitvergroten van foto's

De keuze bij het kopen van een camera wordt tegenwoordig vaak bepaald aan de hand van het aantal megapixels. Het lijkt wel of het niet op kan en camera's krijgen steeds meer megapixels. Toch zegt de hoeveelheid megapixels niet alles over de kwaliteit van de foto's die je maakt. Meer informatie over dit onderwerp vind je op reviewsites en consumentenpagina's.

Foto's die je met je smartphone maakt, zelfs één die veel megapixels heeft, zijn uitermate geschikt voor online gebruik op bijvoorbeeld blogs en social media als Instagram. Ook zijn ze geweldig om op kleiner formaat af te drukken maar wil je ze bijvoorbeeld als poster in de gang hangen of groot in een fotoboek dan zie je snel dat ze toch minder scherp zijn dan die van een camera en dat foto's ruis vertonen.

Handmatig instellen van je camera

Smartphones blijven in ontwikkeling en worden steeds handiger. Daarnaast zijn er diverse apps die je kunt gebruiken om de kwaliteit van je foto's een heel stuk beter te maken. Toch zijn er nog diverse dingen waarbij de camera het absoluut wint.

Zo heb je de mogelijkheid om handmatig dingen als diafragma en sluitertijd zelf in te stellen, iets waar de professionele fotograaf veel gebruik van maakt. Ook kun je bij een camera kiezen uit een overvloed aan lenzen voor alle soorten omstandigheden en kun je er een goede externe flits opzetten.

Grip en beeldstabilisatie

Twee andere voordelen van de camera zijn de grip en beeldstabilisatie. De smartphone is klein en goed hanteerbaar maar ik merk dat ik het regelmatig lastig vind om hem stil te houden dat de foto's niet altijd haarscherp zijn. Het is natuurlijk wat je gewend bent maar voor mij is het fijn dat mijn camera meer grip heeft. Daarnaast zit in mijn lens een beeldstabilisator ingebouwd waardoor de foto's nog scherper zijn. Hierbij is de spiegelreflexcamera weer beter dan een compact camera met een ingebouwde lens.

Zelf een goede camera kopen

In dit blog heb ik geprobeerd een aantal algemene voor- en nadelen van zowel de camera als de smartphone op te schrijven. Ook de prijs maakt de keuze er niet altijd makkelijker op. Er is een enorme overvloed aan zowel telefoons als camera's in alle prijscategorieën maar wat wil je uitgeven voor een goede camera?

Zelf heb ik uren achter de computer gezeten om diverse modellen en types te vergelijken. Het mag best wat kosten maar dan moet ik er ook echt blij van worden. Een hele klus maar gelukkig zijn er diverse consumentensites zoals Bestenu waar je een stuk op weg geholpen wordt te bepalen wat de juiste fotocamera voor je is.

Van alle markten thuis

Toen ik een jaar of 10 geleden mijn analoge spiegelreflexcamera in wilde ruilen voor een digitale kocht ik in eerste instantie een wat compactere camera van Canon met een ingebouwde zoomlens. Uiteindelijk bleek deze camera voor mij niet te werken omdat de foto's bij veel inzoomen niet scherp genoeg waren.

Lenzen verwisselen doe ik liever niet en daarom kocht ik een paar jaar geleden een mooie body van Nikon met een alles in één lens van 28 mm tot 300. Ook nu zocht ik weer uren en las allerlei reviews op internet. Zelf ben ik erg blij met mijn keus en ik kreeg op persreizen al een paar keer enthousiaste reacties van professionele fotografen.Vorig jaar kocht ik er een handige smartphone bij zodat ik tegenwoordig van alle markten thuis ben!

zwarte beer in yellowstone

Deze zwarte beer schoot ik op veilige afstand vanuit de auto met mijn telelens

 

Fotografeer jij het liefst met een digitale camera of smartphone?

Geplaatst in fotografie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *