Wandelen in Riisitunturi nationaal park

Wandelen in Lapland, de mooiste routes

Wandelen in Lapland is geweldig. De natuur is fris en ongerept en je komt er praktisch niemand tegen. Tijdens onze week in het uiterste noorden van Finland wandelden we op diverse plekken. Dit zijn mijn tips voor de mooiste wandelroutes.

Wandelroutes in het Nationaal Park Oulanka

-Eén van de allerbekendste wandelroutes van Finland is de grote berenroute of Karhunkierros. Deze 82 kilometer lange trail neemt je mee langs alle hoogtepunten van het Nationaal Park Oulanka. Onderweg kun je slapen in je eigen tent of één van de gratis trekkershutten langs de route. Je passeert meerdere uitkijkpunten, wandelt langs rivieren en watervallen en door het bos. De beste tijd om de route te lopen is van juni tot half oktober, daarna wordt het weer te slecht.

-Vind je dit een te grote uitdaging of heb je net als wij minder tijd? Loop dan de kleine berenroute of Pienie Karhunkierros. Deze 12 kilometer lange wandeling is geheel bewegwijzerd. Officieel begint de wandeling in het plaatsje Juuma, maar wij liepen hem vanaf het nabijgelegen "basecamp". Zo zie je in relatief korte tijd een aantal van de mooiste plekken van het park.

-Vanaf het bezoekerscentrum  in het noorderlijk deel van het park lopen diverse routes. Wij liepen de 5 kilometer lange Hidden Hurmos Trail. Een mooie route langs de Kiutaköngäs stroomversnelling, door het bos, langs meren en via houten vlonderpaden door kleine stukjes moerasgebied. Als je goed kijkt zie je onderweg een paar borden van de grote berentrail die je deels volgt.

-Bezoek je Finland in de wintermaanden? Dan kun je in het park wandelen met de sneeuwschoenen. Let op; er is slechts een klein deel van het park op die manier toegankelijk!

Wandelen in Lapland Nationaal Park Oulanka Hidden Hurmos Trail rivier

 

Wandelen in Lapland Nationaal Park Oulanka hangbrug

 

Wandelen in LaplandNationaal Park Oulanka vlonderpad langs meer

Meer weten over het wandelen in Nationaal Park Oulanka? Klik dan hier even door naar het blog.

Wandelen bij Salla

Het leuke van wandelen in Lapland is dat het echt bijna overal kan. Er zijn maar een paar grotere wegen en wat kleinere dorpen maar het grootste deel van noord Finland is puur natuur. Zo wandelden wij een hele mooie route vanaf de voordeur van ons mooie huis (met sauna!) bij Sallatunturin Tuvat. We hadden een middag de tijd en vroegen bij de receptie om advies. Daar bleek dat we konden kiezen uit diverse routes die we allemaal weer aan elkaar konden plakken.

hotel Sallatunturin Tuvat, Salla in the middle of nowhere

 

haardvuur in hotel Sallatunturin Tuval in Salla, Finland

Heerlijk warm worden na al dat wandelen bij ons eigen houtkacheltje in het huis! (hotel Sallatunturin Tuvat)

 

Uiteindelijk werd het een combinatie van de Ämmin Polku en de Metsänkuninkaan. Een mooie wandeling van tegen de 7 kilometer over vlonderpaden door moerassige stukken, langs een 2-tal meren en door het bos. Na een geleidelijke klim kwamen we halverwege op het hoogste punt waar we een mooi uitzicht over de vallei rond het hotel hadden. We aten verse bosbessen en genoten van de eerste paddestoelen. Rendieren kwamen we helaas niet tegen, maar die liepen gewoon bij ons huis langs, lekker makkelijk 😉

hike bij Salla vanuit Sallatunturin Tuvat vlonderpad

 

hike bij Salla vanuit Sallatunturin Tuvat meer

 

hike bij Salla vanuit Sallatunturin Tuvat uitzichtpunt

 

hike bij Salla vanuit Sallatunturin Tuvat paddestoelen

 

rendier bij hotel Sallatunturi Tuval in Salla

 

Wandelen in het Riisitunturi National Park

Toen ik de foto's op de pagina van de Finse nationale parken zag was ik vastbesloten. Tijdens onze week moesten we zeker een keer op pad om de schuine hellingen van Riisitunturi zelf een keer te beklimmen. Ook hier is er weer de keus uit meerdere routes, van korte trails tot meerdaagse wandeltochten, voor ieder wat wils dus.

Wij liepen de 9 kilometer lange Riisin Rietas. Deze wandeling brengt je over een hoog gelegen vlakte met geweldig uitzicht op de omringende meren. Daarna wandel je in lager gelegen dalen met stukken moeras en vlonderpaden en door het bos voordat je weer de vlakte op gaat. De paden kunnen flink nat zijn als je, zoals wij, een regenbui op je kop krijgt. Helaas werd door het regen op de tweede helft het uitzicht op de meren bijna nihil, heel erg jammer. Wat is dit een geweldig mooi gebied en de verse bosbessen kregen we er zomaar bij!

wandelen in Lapland Riisitunturi nationaal park

 

Wandelen in Riisitunturi nationaal park

 

verse bosbessen in Riisitunturi nationaal park

 

oude hut in Riisitunturi nationaal park

Deze oude herdershut was een mooie plek om even te schuilen voor de regen en ons brood te eten.

Wil je zelf ook wandelen in Lapland?

Wij kregen geen genoeg van het wandelen in Lapland. De natuur is fris en schoon, er is geen industrie of drukke stad en je komt tijdens het wandelen weinig mensen tegen. De keus uit mooie wandelroutes is enorm. Hotels en de bezoekerscentra in de parken helpen je graag met tips en het uitwerken van je plan.

Onze reis door Fins Lapland was geregeld via Voigt Travel.  Zij verzorgen graag je reis naar deze prachtige regio en boekten ook onze onderkomens in de plaatsen Ruka en Salla. Vanaf Rotterdam Airport vlieg je binnen een paar uur naar Rovaniemi waarna je met een huurauto verder op ontdekking gaat. Echt een trip die ik iedere wandelaar en natuurliefhebber kan aanbevelen!

#Ik ging op uitnodiging naar Fins Lapland. In mijn blogs deel ik altijd mijn eerlijke mening.

Riisitunturi nationaal park wandelbordjes

Handig om te weten over wandelen in Lapland

  • Wij waren tijdens het begin van de herfst in Lapland (half augustus).
  • Temperaturen in deze periode variëren enorm (het is frisser dan bij ons) en het kan er ook best wel regenen. Neem dus laagjeskleding en regenkleding mee.
  • In de zomermaanden kun je veel last hebben van muggen, denk dan aan de muggenspray.
  • Goede wandelschoenen, het liefst goed waterdicht, zijn aan te raden om te wandelen in Lapland
  • Je hoeft geen superfitte wandelaar te zijn om de meeste routes te kunnen lopen.
  • De meeste routes kun je inkorten of afsnijden. Oriënteer je dan wel goed van te voren hoe en waar je dat kunt doen.
  • Horeca; overal aan het begin van de route, maar verder nergens. Neem dus zelf voldoende mee voor onderweg.
  • Meer informatie over de nationale parken van Finland vind je op deze site.

 

Natuurlijk is er tijdens de zomermaanden nog veel meer te doen dan wandelen in Lapland. Ga rendieren voeren, op zoek naar beren of het dansende Noorderlicht. Ontdek de skipistes per elektrische mountainbike of met een buggy of stap in een kano of raft. Lees er alles over in dit uitgebreide blog met alle tips.

 

 

Geplaatst in Finland, Lapland, meerdaagse wandelroute, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *