Galloway runderen Sophiapolder fietsroute

Natuureiland Sophiapolder, fietsroute vanuit Dordrecht

Op een zomerse zondag stappen we op de fiets en rijden de 37 kilometer lange Natuureiland Sophiapolder route. Een mooie rondrit langs de rivieren, het getijdenlandschap en nieuwe natuur rond het eiland IJsselmonde. Regelmatig stappen we even van de fiets af om wat te wandelen, vogels te spotten en te genieten van het water dat nooit ver weg is op deze route.

Wil je meer lezen over deze routes of andere routes op Eiland IJsselmonde?
Op www.ontdekijsselmonde.nl staan een heelaantal routes verzameld. Ook kun je hier vinden waar onderweg horeca, speelplekken of culturele ‘hotspots’ zijn.

Een relaxte start in Dordrecht.

Tijdens ons kampeeruitstapje naar de Biesbosch maakten we al even kennis met Dordrecht. Daarom besluiten we onze tocht te beginnen in deze gezellige stad. Terwijl de zon al aardig begint op te warmen drinken wij een kopje koffie op een terras aan het water. Om ons heen zijn mensen hun boot aan het optuigen, klaar voor een lekker dagje in de buitenlucht. Niet veel later stappen we op de waterbus en varen naar Zwijndrecht waar we de route oppikken.

brug centrum Dordrecht

stadscentrum Dordrecht

 

Natuureiland Sophiapolder

We fietsen een stuk aan de onderkant van de dijk langs. Ik heb knooppunten opgeschreven maar het blijkt makkelijker zijn de GPS route te volgen die we van de site van het Zuid Hollands landschap hebben gedownload. Al vrij snel bereiken we het Natuureiland Sophiapolder waar je alleen te voet op kunt en met een speciaal veer kunt komen.

Natuureiland Sophiapolder ligt midden in de drukbevaren rivieren van de Drechtstedenregio en staat onder invloed van het in- en uitstromende water. Hierdoor ontstaat een bijzonder getijdenlandschap en een walhalla voor vogels. Helaas heb ik niet goed naar de veertijden gekeken en zijn we te vroeg. Daarom besluiten we door te fietsen en aan het eind van de rit nog een keer terug te komen.

uitzicht op Natuureiland Sophiapolder vanuit vogelkijkhut

Lunchen aan het water

We blijven de dijken nog een tijd volgen en stappen af om de omgeving  te bekijken vanuit een uitkijkheuvel en even de Crezéepolder in te lopen. Mooi om te zien hoe er langzaam aan een stuk nieuwe getijdennatuur ontstaat onder de invloed van het water. Veel vissoorten uit de rivier gebruiken het deltagebied van de Crezéepolder als kraamkamer wat op haar beurt weer andere dieren aantrekt. Met een beetje geluk hebt kun je hier de visarend en bever tegenkomen.

Daarna is het tijd voor een lunch op het terras aan het water bij Paviljoen Struis. Het is er gezellig druk en de waterboten varen af en aan met fietsers. Vanaf  hier vaar je richting Rotterdam, Dordrecht of de molens van Kinderdijk!

uitkijktoren Sophiapolder fietsroute

Sophiapolder fietsroute IJsselmonde

Dorpje aan de Sophiapolder fietsroute
Must see langs de  Natuureiland Sophiapolder fietsroute: de molens van Kinderdijk

Probeer als het kan echt even tijd uit te trekken tijdens het fietsen van de Sophiapolder fietsroute en het water over te steken naar Kinderdijk. De indrukwekkende molens van Kinderdijk staan op de UNESCO World Herritage lijst. Om bij Kinderdijk te komen stap je op de speciale waterbus. Dit kan op diverse plekken in Dordrecht, Rotterdam en ertussenin, waaronder bij Paviljoen Struis. De fiets neem je lekker mee. Het terrein is gratis toegankelijk en in een uur kun je een mooie indruk krijgen.

Lees hier mijn uitgebreide blog over fietsen bij Kinderdijk.

Kinderdijk

Landschapstuinen en water

Met een volle buik stappen we even later weer op de fiets. Nadat we door het groen rondom Ridderkerk zijn geslingerd passeren we buitenplaats Huys ten Donck waar we van buiten af de Engelse landschapstuinen kunnen bekijken. (Entree tegen betaling).

Het gaat verder langs de Waal. Vandaag ben ik stikjaloers op de mensen die hier een huis aan het water hebben. We spreken even met een meisje dat net uit het water komt, ze woont iets verderop en gaat elke dag wel even zwemmen. In de verte vaart een bootje langs en peddelt een man rustig op een surfboard over het water.

Fietsen de Sophiapolder fietsroute

Fietsroute IJsselmonde Sophiapolder

Het mooiste deel van de  Natuureiland Sophiapolder route.

We rijden door pittoresk Heerjansdam en daarna gaat het verder langs de Oude Maas. Er wordt volop gewandeld, gefietst en gezwommen, we zitten natuurlijk ook midden in de zomervakantie. Ook de Gallowayrunderen zoeken verkoeling in het water en staan zij aan zij met reigers en andere watervogels.

En dan ineens herkenning! We passeren hotel Ara, waar we vorig jaar zo lekker op het terras zaten en besluiten nog een koffiestop in te lassen voor we aan het laatste deel beginnen. Terwijl we zitten kijk ik op mijn klokje en besef me dat we echt door moeten gaan fietsen willen we het Natuureiland Sophiapolder nog op kunnen, want de laatste oversteek is om 4 uur.

poort kerkhof Heerjansdam

Oude molen langs de Sophiapolder fietsroute

Oude Maas vlonderpad struinwandeling Ijsselmonde

Galloway runderen Sophiapolder fietsroute

Op herhaling: Natuureiland Sophiapolder

Een klein beetje buiten adem staan we even later bij de aanlegsteiger van het veer naar Natuureiland Sophiapolder. Het is iets na vieren maar we kunnen nog mee, gelukkig! Terwijl we varen genieten we van de mooie natuur om ons heen. We hebben een klein uur en na een korte stop bij het informatiecentrum wandelen we via de vlonders naar de vogelkijkhut en ook een stukje over de achterste dijk.

Twee vogelaars met grote telelens en verrekijker vertellen ons dat we helaas pech hebben. Kort voor we aankwamen heeft een helikopter een grote groep vogels verjaagd. Met een gelukzalige blik vertellen ze ons wat ze die dag allemaal gespot hebben, lepelaars, een tweetal zwarte zwanen, ijsvogels en nog diverse vogelsoorten die we niet kennen. Wij zien nog meerdere soorten ganzen, een kwikstaart en vooral veel afdrukken van grote en kleine vogelpoten in de modder.

Op de terugweg naar eiland IJsselmonde varen we langs een broedplek van de ijsvogel. In stilte, wachtend op die blauwe schicht, maar helaas geen geluk. Na een tijdje besluit de schipper dat het genoeg is. Volgende keer beter!

Naar natuureiland Sophiapolder met bootje Zuid Hollands landschap

Natuureiland Sophiapolder IJselmonde

wandelen op de dijk natuureiland Sophiapolder

Panorama Dordrecht

Langs de dijk fietsen we weer terug naar Dordrecht. Vanaf de waterbus hebben we een mooi uitzicht op de grote kerk en haven en terwijl we naar de parkeergarage fietsen spotten we nog een paar mooi stukken streetart. Zo komt er een eind aan ons dagje fietsen op eiland IJsselmonde.

panorama Dordrecht vanaf veerboot Sophiapolder fietsroute

Uitzicht op de grote kerk Dordrecht

Streetart Dordrecht

streetart Dordrecht bij parkeergarage

 

* Ik Fietste deze route op uitnodiging van Ontdek IJsselmonde. In mijn blogs geef ik altijd mijn eerlijke mening.

Ook leuk om te doen en zien in deze regio:

knagende bever in de Biesbosch

 

Geplaatst in fietsen, Nederland.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *