fietsen met kinderen op Ameland

Fietsen met kinderen op Ameland, weekendje weg

Tijdens ons lange weekend met mijn broer en zijn gezin op Ameland lieten we de auto lekker staan. Fietsen met kinderen op Ameland is fijn. Want zeg nu zelf, dat is toch veel leuker dan met z'n allen in de auto zitten? De wind door je haren, zon op je neus. Onderweg kun je overal stoppen. Een prima idee voor iedereen, inclusief tante Ivonne!

fietsen met kinderen op Ameland, lammetje Ameland

 

Wat moet je regelen als je wilt fietsen met kinderen op Ameland

Toen we van te voren afspraken om te gaan fietsen op het eiland moesten we een paar dingen regelen. Zo boekten we een parkeerplek voor de 2 auto's bij het vertrekpunt in Holwerd. Frank en ik namen onze fietsen mee, dus naast de overtocht voor 6 personen werden er ook 2 fietsplekjes gereserveerd. Reserveren voor de veerboot kan op deze site.

Mijn broer had hun 4 fietsen op het eiland gereserveerd (€8,50 per dag in 2018) en voor de jongens waren er speciale fietsen op maat. Deze stonden allemaal keurig klaar bij de aankomstplek en ze konden ze aan het eind ook daar weer inleveren. Op het eiland zijn diverse verhuurbedrijven die je allemaal op het internet kunt terugvinden.

Het meenemen van de auto kan natuurlijk ook maar dan is het raadzaam om ruim van te voren te reserveren. Bovendien hangt er een pittig prijskaartje aan (een kleine 100 Euro per auto, zonder inzittenden!). Voor dat geld kun je best veel andere leuke dingen doen vinden wij. Wij sliepen in Buren, op ongeveer 3 kilometer van de veerboot en waren snel op de plek van bestemming.

Genoeg routes en paden op Ameland

Op Ameland vind je meer dan 100 kilometer aan fietspaden, schelpenpaadjes of rustige wegen met fietsstrook. Fietsen met kinderen op Ameland is daardoor veilig. Je kunt zelf een mooie route uitstippelen maar er zijn ook fietskaarten te koop.  Er zijn zelfs speciale fietsarrangementen voor de liefhebbers. Wij vonden het alleen al fijn om gewoon in en rond ons vakantiepark te kunnen fietsen. Even naar de winkel voor wat boodschappen, naar het strand om te wandelen/spelen en een hapje te eten. Doordat Ameland niet heel groot is is alles relatief dichtbij.

Naar de vuurtoren van Ameland

De dag na aankomst op het eiland wilden we een langere route fietsen. We kozen voor de rit van Buren, langs de noordkant van Ameland, naar de vuurtoren aan de westzijde van het eiland. Een prachtige rit door de mooiste duingebieden van Ameland. Onderweg zijn er diverse plekken waar je even kunt stoppen. Om wat te eten of drinken, even op adem te komen of lekker naar het strand te gaan en een balletje te trappen (of een kuil graven of zoiets 😉 ). Zo wissel je het fietsen met kinderen op Ameland lekker af met andere activiteiten en blijft de route uitdagend.

strand Buren, Ameland

fietsen met kinderen op Ameland

fietsen met kinderen op Ameland

fietsen met kinderen op Ameland

Het mooiste uitzicht van Ameland.

De rit van Buren naar de vuurtoren is 12 kilometer. Eenmaal daar kun je wat eten of drinken bij (o.a.) het pannenkoekenrestaurant dat pal onder de toren ligt. Natuurlijk is het ook super om de vuurtoren te beklimmen. Terwijl je steeds hoger gaat lees je allerlei interessante informatie over vuurtorens en eenmaal boven wacht een mooi uitzicht over het eiland.

Wij reden na het beklimmen van de toren ( €5 p.p.) nog een rondje door het dorp Hollum. Daarna kwamen we via het bos weer terug bij de vuurtoren. Net achter de vuurtoren ontdekten we ook nog een mooie vijver waar ze diverse soorten watervogels, kippen en fazanten hadden. (De vuurtoren is elke dag open van 12.30-17.00, m.u.v. maandag).

vuurtoren Ameland

vuurtoren Ameland met kinderen

uitzicht vuurtoren Ameland

Hollum, Ameland

fietsen met kinderen op Ameland

Terwijl de jongens zich vermaken met het kopen van een souvenir kan tante Ivonne nog even een rondje in het dorp lopen. Op zoek naar schattige huisjes

De terugweg

Toen we opperden om via de Wadden kant van het eiland terug te fietsen riepen mijn neefjes in koor "Nee, we willen dezelfde weg terug rijden, veel leuker". En wie zijn wij om dit te weigeren, toch?. De rit door de duinen is zo mooi en persoonlijk vind ik het er toch altijd weer anders uitzien als je andersom rijdt.

Waar we op de heenweg nog lekker doortrapten viel het nu, met de wind tegen, een beetje tegen. Toen de jongens een beetje begonnen te mopperen over die tegenwind ( en tante Ivonne hem ook wel zat was) besloot ik te trakteren op een lekker ijsje bij aankomst. Dat was genoeg stimulans om ook die laatste paar kilometers prima door te komen. In totaal fietsten we ongeveer 26 kilometer en hadden allemaal een fijne dag.

fietsen met kinderen op Ameland

fietsen met kinderen op Ameland

Onze laatste dag op Ameland

Op de laatste dag fietsten we nog even naar het strand bij Buren. Het zonnetje scheen uitbundig en we lagen een paar uur heerlijk te zonnen. De nieuwe vlieger werd uitgeprobeerd en ook de voetbal kwam weer tevoorschijn. Alle restjes van onze weekend hapjes en drankjes smaakten prima als late lunch. Daarna was het tijd om de tassen op te halen en terug te fietsen naar de veerboot.

We konden nog keurig mee met de boot van 5 uur, ondanks het feit dat we pas laat aankwamen rijden. Dat is ook het voordeel als je te voet of met de fiets naar Ameland komt, meer plek! NB: Wel even op elkaar letten want voetgangers gaan via een andere ingang de boot op dan fietsers.

fietsen met kinderen op Ameland

Ook leuk om op de fiets te doen: 

Wil je nog meer mooie plekken zien? Aan de oostkant van het eiland fiets je makkelijk naar het natuurgebied Het Oerd. Een oud begroeid duingebied met hoge duinen en vochtige duinvalleien. Vanaf de duinen heb je een prachtig uitzicht over de nabijgelegen kwelders, waar met hoogwater duizenden rustende vogels te vinden zijn. Zoek je nog meer leuke tips voor Ameland en de andere Waddeneilanden? Je vindt ze in 25x doen op de Waddeneilanden van Marcella.

Eindconclusie;
  1. Ameland is een heerlijk eiland en perfect met de fiets te verkennen. Helemaal als je zo boft met het weer als wij deden.
  2. Fietsen met kinderen op Ameland is makkelijk. Mijn neefjes vonden hun stoere fiets met versnellingen super.
  3. Je kunt ook een tandem huren. Papa of mama voorop, kind trapt mee achterop. Voor iedereen een oplossing!
Geplaatst in Europa, fietsen, Friesland, hotspots, Nederland, Things to do.

8 reacties

  1. Ik verkende Ameland vorige maand ook fietsend met onze oudste.. ze is nog maar 5, maar fietste het hele eiland dapper over. Helaas hadden wij een stuk minder aangenaam weer dan jullie en werd de Nederlandse zee afgedaan als “die bruine blubber”.. in augustus ga ik voor de herkansing, met de jongste.. voor dan is er een tandemfiets voor ons gereserveerd, erg benieuwd hoe dat gaat..

    • Ja, die Nederlandse zee is natuurlijk heel anders dan die in diverse andere landen. Mijn neefjes zijn opgegroeid in Den Haag en gingen daar regelmatig de zee in. Fijn dat die tandems er zijnm, zo kun je ook met een jonger kind perfect op stap.

  2. Ik zoek altijd naar leuke activiteiten om samen met mijn kinderen te doen. Ik wil niet dat ze de hele tijd achter hun mobiel of computer zitten. Ik heb in gedachten samen fietsen, maar geen idee voor leuke landschappen om te bezoeken. Dank je voor deze tip. Ik zal Ameland zeker met hen bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *