schuivenhuisje Twente

Fietsen bij Ootmarsum, knooppunten route met tips

Het afgelopen weekend waren we in Twente en bekeken de omgeving van Ootmarsum. Een rustig, landelijk gebied dat dicht tegen de Duitse grens aanligt. Er is enorm veel te beleven voor de liefhebbers van natuur, statige landhuizen, kunst en gezellige dorpjes. We hadden het enorm naar onze zin. Natuurlijk trokken we onze wandelschoenen aan maar ook gingen we een dagje  fietsen bij Ootmarsum. Een mooie tocht met diverse stops die ik je echt kan aanraden.

Startpunt van ons dagje fietsen bij Ootmarsum

Het startpunt van ons dagje fietsen bij Ootmarsum is in het centrum. We parkeren onze auto net iets buiten het centrum en wandelen een rondje door de gezellige straatjes vol oude pandjes, kleine winkeltjes en diverse galerieën. Wat ons opvalt is de grote hoeveelheid mooie beelden die overal in de stad staan. Wat een leuke verrassing! Na deze korte wandeling lopen we naar de fietsverhuurder, waar we onze fietsen ophalen. Wij gaan vandaag de 53 kilometer lange Springendalroute rijden en halen het boekje met de omschrijving op bij de VVV op de markt. De route start vlakbij de VVV bij knooppunt 69.

Ootmarsum Twente

Ootmarsum beelden

Een moeizaam begin

Ons dagje fietsen bij Ootmarsum kent een moeizame start. Vrijwel direct bij het uitrijden van het centrum zijn we de route al kwijt. Dat wij niet de enigen zijn die hier verdwalen blijkt als we het even navragen. "Ik ben de expert in het wegwijzen" zegt de meneer, "elke dag wijs ik verdwaalde fietsers de weg naar het dichtstbijzijnde knooppunt". Het knooppunt waar we na zijn aanwijzingen uitkomen staat niet op onze route, maar met de mobiel van Frank komen we er wel. We fietsen weer terug waar we mis reden en komen net aan de rand van de stad achter het openluchtmuseum uit. Daar vinden we het enigszins verdekt opgestelde bordje en vervolgen onze weg. Niet lang daarna zijn we wederom de weg kwijt als we blijkbaar weer een bordje gemist hebben. Pffff, het is lastig fietsen zo, maar ook hier helpt de mobiel prima. Daarna gaat het gelukkig goed, want we zijn zo best wat tijd kwijt voor we echt van start gaan. Vanaf nu is het alleen nog maar fietsen en genieten.

Ootmarsum

Rust....

Wat direct al opvalt is hoe stil het om ons heen is. Onze rit gaat over fietspaden en rustige wegen zonder (of met een enkele) auto's. Onderweg passeren we akkers en kleine stukjes groen. In de velden zien we diverse keren een haas, die zie je niet zo vaak. Wat een genot is het om zo'n groot beest door de velden te zien sprinten. Na een uurtje fietsen komen we bij  het kanaal Almelo Nordhorn dat we via een grote sluis oversteken. Het water is helemaal groen van het kroos. Onze weg gaat helaas niet verder langs het kanaal maar langs een bosrand en akkers door naar de eerste stop bij Het Stift.

kanaal Almelo Nordhorn

fietsen bij Ootmarsum

Lunchen, Ootmarsum style

We lunchen vandaag in stijl bij restaurant de Stiftschuur waar we een lekkere High Tea gereserveerd hebben. We drinken thee uit porseleinen kopjes en genieten van een overvloed aan zoete en hartige hapjes.

De Stiftschuur is onderdeel van de oude kern en beschermd dorpsgezicht Het Stift. In eerste instantie was het een benedictijnenklooster, later een plek waar adellijke dames een goede opvoeding kregen. Tegenwoordig worden de meeste gebouwen bewoond door particulieren en is de kerk nog in gebruik. De Stiftschuur was het onderkomen voor paarden en koeien, nu een sfeervol plekje om wat te eten of drinken. Je kunt ook trouwen in het Stift en er je feest geven, dat lijkt ons heel bijzonder.

Het Stift Weerselo de Stiftschuur

high tea de Stiftschuur

 

Hooibalen en Twentse humor

Na deze uitgebreide stop stappen we weer op de fiets. Er is nog werk aan de winkel, we hebben pas een kwart van de route afgelegd. Vanuit Het Stift rijden we via een smal paadje tussen de weilanden door. Iets verderop zie ik een klein kapelletje waar we even stoppen. Daarna gaat het weer verder langs weilanden en kleine randjes met struiken en bomen. Het gras is gemaaid en overal liggen de hooibalen klaar om opgehaald te worden.

Ootmarsum

 

fietsen Twente

 

 

twente fietsen

 

Twentse humor

De humor ligt hier letterlijk op straat.

Een klein stukje bos

Na een tijd komen we bij het enige drukke stuk van onze dag fietsen bij Ootmarsum als het fietspad even parallel aan een grote N weg loopt. In één van de weilanden zien we in de verte een paar reetjes aan de bosrand staan. Al snel schieten we zelf ook het bos in. In de route omschrijving staat dat we langs Havezate het Everloo komen, waar je ook wat kunt drinken. Het gebouw is mooi, maar verder is het een dooie boel en alles is gesloten, dus we fietsen snel verder.

fietsen bij Ootmarsum

Landgoed Singraven nabij Ootmarsum

Als we uit het bos komen rijden we het gebied van Landgoed Singraven binnen. Singraven ligt dichtbij de plaats Denekamp langs de rivier de Dinkel. Op het landgoed staan diverse mooie gebouwen en een oude, nog werkende watermolen. We gaan even lekker zitten op het terras bij de watermolen. Vandaag zijn de molen en het landhuis gesloten, maar op diverse dagen kun je er een bezoek brengen (tegen betaling) Over het gebied loopt een langer wandelpad en je kunt ook in de aangelegde tuinen wandelen. Wij stappen na ons drankje weer op de fiets voor het laatste deel van onze rit.

molen bij landgoed Singraven

landgoed Singraven

Een moment van totale jaloezie, ijsvogels bij Ootmarsum

We komen weer aan het het Almelo Nordhorn kanaal en wijken een kort af van de route. Iets verderop ligt het bijzondere smalle schuivenhuisje dat al uit 1887 stamt. Deze bijzondere stuw regelt het water van het kanaal en laat het in de Dinkel lopen die hier onder het kanaal doorstroomt. Als ik nog even wat foto's maak loopt Frank alvast met de fiets naar de overkant van het kanaal en duikt achter het schuivenhuisje. Niet veel later voeg ik me bij hem en vertelt hij mij met een grote grijns dat hij zojuist een ijsvogeltje heeft gezien. Staand op een brug achter het huisje zag hij met hem met zijn felblauwe kleuren onder zich door vliegen. Inmiddels is de vogel, waar wij al zo lang naar op zoek zijn in Nederland, alweer gevlogen. Frank gelukkig en ik strontjaloers!

Ootmarsum

schuivenhuisje Twente

twents schuivenhuisje

Overstekende koeien en een ontspannen afsluiting van de dag

Niet veel later zitten we weer op de fiets. We kijken op onze klok en besluiten dat we de route iets in gaan korten. Het laatste deel door het Springendal zullen we later vanuit ons appartement, dat er midden in ligt, verkennen. Onderweg moeten we nog even wachten als een boer zijn koeien over de weg leidt, op weg naar de stal. Het is een grappig gezicht en ook bijzonder om zo even deel uit te maken van het alledaagse leven van een Twentse veehouder. Daarna fietsen we rustig door en komen net voor zessen weer aan in Ootmarsum.

Precies op tijd om onze fiets in te leveren en ik vind ook nog eens die nieuwe fietstas die ik al een paar maanden wil kopen. Daarna slenteren we rustig door naar het Twents Gastenhoes. Hier worden we warm ontvangen en krijgen we het dagmenu, dat bestaat uit drie gangen en een drankje naar keuze, aangeboden. Binnen is het gezellig vol met genietende gasten. Jammer dat het weer wat minder is op deze dag want het terras ziet er gezellig uit. Na een lekker kopje koffie stappen we moe en voldaan weer in de auto. Een mooie afsluiting van onze dag fietsen bij Ootmarsum en door het gevarieerde Twentse landschap.

Wil je meer info over slapen of dineren bij het Twents Gastenhoes? Klik dan even door naar de eigen site.

koeien Twente

Handig om te weten over fietsen bij Ootmarsum.

 • Wij fietsten een uitgestippelde route, de Springendalroute. Deze fietsroute is 53 kilometer lang en gaat door een vlak landschap.
 • Wij reden de fietsroute in omgekeerde volgorde ivm onze starttijd.
 • Deze route is met 10 kilometer in te korten (info in de beschrijving ) of te wijzigen zoals jij dat wilt. Onderweg kom je diverse keer een overzichtsbord tegen met alle knooppunten.
 • Parkeren van de auto doe je net buiten het centrum. Dit kan gratis, de hele dag door, In het centrum is een blauwe parkeerschijf verplicht.
 • Onze fiets huurden we bij Heisterkamp rijwielen en fietsverhuur Ootmarsum.
 • Let in het begin van de route goed op de bordjes, je mist ze al snel.
 • Naast de Springendalroute zijn er nog meer uitgestippelde routes rond Ootmarsum. Infoboekjes kun je bij de VVV kopen of gratis downloaden van de site!
 • Horeca; op diverse plekken onderweg (staan o.a. in routebeschrijving) en in Ootmarsum is er voldoende keuze.
 • Het landhuis en de molen van Singraven zijn wisselend open voor bezoekers. Met de opbrengsten van de rondleidingen en de dag wandelkaartjes worden het gebied, de gebouwen en de collectie onderhouden.
 • Naast het openluchtmuseum heb je in Ootmarsum ook een leuk schoolmuseum in een prachtig vakwerkpand in het centrum. Helaas hadden wij geen tijd meer over deze musea te bezoeken.

Wij kregen dit dagje fietsen aangeboden vanuit de VVV Dinkelland-Ootmarsum in samenwerking met een aantal lokale ondernemers. Je leest hier, net als altijd, mijn eigen mening.

Wij vonden een dag fietsen bij Ootmarsum een prima manier om het gebied te verkennen. Niet te zwaar en voor iedere fiets en natuurliefhebber een echte aanrader.

Ben jij al weleens in dit stukje Nederland geweest?

Houd je net als wij ook van fietsen? Klik dan even door naar mijn pagina met de leukste fietsroutes.

Zoek je nog een leuke, landelijke plek om te slapen. Dan is dit mijn tip voor jou!

Geplaatst in Europa, fietsen, hotspots, Nederland, Things to do.

21 reacties

  • Mooi zo, ik hoop er veel mensen mee te kunnen inspireren om zelf eens lekker in die hoek te gaan fietsen. Dan weet ik ook nog wel een super leuk logeerplekje, die verklap ik binnenkort!

 1. Heerlijk om zo actief bezig te zijn. Leuk om te lezen en grappig je opmerking dat je tijd kwijt bent met dat verkeerd fietsen. Het is zo heerlijk Nederlands. Niets mis mee, hoor! Ik zeg het ook. Wel heerlijk onthaasten dat weekend! Net ook een artikel daarover geschreven.

  • Ha, ik snap wat je wilt zeggen Sandra maar er is niets ergerlijker (vinden wij) dan aan het begin van een lange fietsroute al een paar keer mis te rijden. Zeker omdat we in de avond al een afspraak hadden staan voor het eten én de fiets op tijd moesten inleveren. Daardoor hebben we (o.a.) de route niet helemaal kunnen uit fietsen maar wat af moeten snijden.

  • In principe probeer ik met de knooppunten te rijden. Thuis een route bedenken (of in dit geval al voorbedacht) en dan rijden met de borden als extra. Als het misgaat of we twijfelen gebruiken we de app.

 2. De hele omgeving richting Ootmarsum is super mooi. In plaats van fietsen pakken wij de motor 🙂 Grappig dat je de weg kwijt raakte, zou mij ook overkomen! Handig dat je onderaan nog tips hebt gezet voor diverse routes en het huren van fietsen. Dus ook voor de motor liefhebbers is deze omgeving zeker de moeite waard!

 3. Wat grappig, ik ben hier een paar weken geleden doorgekomen met een fietstocht over et het Fietserpad (het falternatieiets op het Pieterpad). Een prachtig stadje met al die beelden, echt heel bijzonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *