Een dag fietsen door San Francisco

San Francisco is een super gezellige stad met een fijne sfeer. Iedereen kent de beelden van de Golden Gate Bridge die hoog boven het landschap uitsteekt, maar er is nog veel meer te zien. Rijdt een stuk op één van de trams en bedwing de heuvelachtige straten. Vergaap je aan statige Victoriaanse panden in de oudere wijken. Geniet van de gezellige drukte in Chinatown en Fishermans Warf of picknick lunch in één van de parken. Het centrum van de stad kun je gemakkelijk te voet verkennen. Wil je meer zien dan is het geweldig leuk om een fiets te huren. Wij zagen de leukste wijken van de stad tijdens een dag fietsen door San Francisco. Vandaag neem ik je mee op deze fietstocht.

Startpunt van de fietstocht door San Francisco

Op veel plekken in San Francisco kun je fietsen huren. Wij beginnen onze tocht bij Union Square, dicht bij ons hotel. De fiets huren we bij Blazing Saddles. We bekijken een verplichte instructiefilm en vullen het nodige papierwerk in. Daarna zoeken we een fiets en helm uit en wordt de fiets op de juiste hoogte afgesteld. We krijgen een kaart mee met een paar leuke routes erop. Super handig! We kiezen voor een route van het kaartje en breiden die uit met een paar extra plekjes die we zelf willen bekijken. Genoeg gekletst, tijd voor wat actie!

san-francisco5

Chinatown San Francisco

Onze eerste stop op het dagje fietsen door San Francisco is het gezellige Chinatown. San Francisco heeft de grootste Chinatown buiten Azië en de wijk is één van de trekpleisters van de stad. In het gebied vind je diverse kleine winkeltjes en handwerkzaakjes. Ben je gek op shoppen dan kun je hier je hart ophalen. Ook kun je er bijvoorbeeld zien hoe fortune cookies worden gemaakt. De straten zijn vol met mooie Chinese lantaarnpalen en uithangborden.

Het is super om de fiets even te parkeren en door te straten te slenteren. Zo krijg je een mooie kijk op het dagelijks leven in de Chinese gemeenschap van de stad Ga zeker ook eens even ergens naar binnen. Wij ontdekten al wandelend een kleine dansstudio waar geoefend werd voor drakendansen en een klein tempeltje met museum. Als je van Chinees eten houdt kun je kiezen uit heel veel restaurantjes in allerlei prijsklassen. Op diverse plekken vind je gave muurschilderingen!

san-francisco14

san-francisco4

san-francisco

The Painted Ladies

Keek je misschien net als ik weleens naar de serie Full House? Het Tanner gezin woonde op één van de meest bekende plekken van San Francisco; Alamo Square. Op het plein vind je aan het park de Painted Ladies. Dit is een serie van oude Victoriaanse huizen in allerlei mooie kleuren. De hele buurt rondom Alamo Square stikt trouwens van de mooie panden. Kijk dus goed om je heen en staat je niet blind op het plein alleen. Echt een buurt om even door te fietsen. Ook hier kun je weer heel goed zien hoe heuvelachtig de stad is!

san-francisco6

 

san-francisco19

 

san-francisco7

 

san-francisco8

Haight Street

Wij maakten een korte stop in de gezellige winkelstraat Haight Street. Frank wilde even een platenzaak binnen en als je van shoppen houdt is dit echt een super straat. Ook kochten we er wat lekkere broodjes, vleeswaren en fruit voor de picknick lunch op onze volgende stop.

 

Golden Gate Park

Een dag fietsen door San Francisco is niet compleet zonder een stop in het Golden Gate Park. Het totale park is ongeveer 5 kilometer lang en 1 kilometer breed en trekt elk jaar ongeveer 13 miljoen bezoekers. Daarmee is het het meest bezochte stadspark in de Verenigde Staten. Je vind er mooie botanische tuinen, een Japanse theetuin en veel grote grasvelden met bloemen. Er is een kleine concertzaal, een museum en een grote ruimte met diverse soorten bloemen en planten en zelfs een echte molen! 

Voor de kinderen is er een ouderwetse draaimolen. Té veel leuks om op zo'n dagje fietsen allemaal  goed te bekijken. Wij maken een snelle ronde op de fiets en gaan lekker op één van de grasvelden zitten voor de picknick lunch. Een andere keer moeten we het gebied zeker wat meer eer aandoen!

san-francisco9

 

Langs de kust

Na de lunch is het klimmen geblazen op onze fietsen. We fietsen langs de kust omhoog. Na een tijd stappen we af en parkeren onze fietsen om één van de stranden te bekijken. Baker Beach is het strand dat het dichtst bij de brug ligt. We dalen af via een lange zanderige trap en waaien heerlijk uit. Er liggen diverse mensen te zonnen en er wordt gevist. Voor ons lonkt de Golden Gate Bridge al in de verte en we lopen helemaal door tot het laatste puntje zodat we hem bijna aan kunnen tikken....

san-francisco10

 

fietsen door San Francisco

Fietsen ver de Golden Gate Bridge

Hét icoon van San Francisco is natuurlijk de Golden Gate Bridge. Een dagje fietsen door San Francisco is niet compleet als je niet over deze brug gefietst bent! Voordat deze brug in de jaren 30 gebouwd werd was het alleen nog mogelijk om per veerboot over te steken. Nu gaan er zes rijen verkeer over heen, aangevuld met fietsers en voetgangers.

Het bijzondere van de brug vind ik het mobiele barrière  systeem waarmee het aantal lanen aangepast kan worden. Zo gaan er 's morgens meer banen de stad in en 's middags er weer uit. Fietsers en voetgangers hebben een eigen stuk aan de zijkant van de brug en gaan via een systeem de ene keer west en de andere keer via de oostkant. De Golden Gate is vaak in de mist gehuld maar op deze zonnige dag is het helder en de lucht strakblauw. Wel waait er een straffe harde wind van zee. We trekken een extra laagje aan en steken over. Onderweg genieten we van de uitzichten over het water.

san-francisco3

san-francisco2

Sausalito

Het is nog een aantal kilometer klimmen en dan bereiken we het eindpunt van onze route. Aan de andere kant van het water wacht ons het gezellige Sausalito. We zouden nog verder kunnen maar voor ons is het genoeg. Sausalito is een klein kunstenaars dorp met veerboot naar de Fishermans Warf. Zeker in de weekenden is het lekker druk als veel mensen de stad uittrekken om te winkelen, een hapje te eten en lekker uit te waaien. Vul dat aan met fiets enthousiastelingen die hier eindigen na een dag fietsen en de gezelligheid is compleet.

We drinken een drankje, eten een lekker ijsje en slenteren even door de hoofdstraat. Dan komt het enige minpunt van deze dag. Er staat een eindeloze rij fietsers die allemaal met de pont richting de stad willen. We moeten ruim anderhalf uur wachten tot er plek is op de derde veerboot.

san-francisco1

san-francisco11

san-francisco17

 

 

De Fishermans Warf

De pont vaart langs Alcatraz en na ongeveer een uur komt de Fishermans Warf weer in zicht. Als we afstappen nemen we nog even de tijd om de drukke werf te bekijken. De plek waar veerboten vertrekken en weer aankomen. Waar je krab of Chowder kunt eten terwijl zeeleeuwen naar je kijken vanaf de pier of grote rotsen in het water. Waar je mensjes kijkt en op zoek kunt gaan naar die laatste (of eerste ) souvenirs. Een plek om (met het gezin) een dagje uit te gaan.

Tegen het duister fietsen we weer richting Blazing Saddles. Eind aan een heerlijk dagje fietsen door San Francisco.

san-francisco12

Handig om te weten voor je dag fietsen door San Francisco :

 • Er zijn diverse fiets verhuur bedrijven in de stad. Kijk eens op Google, dan vind je ze zo. De meeste bedrijven hebben in ieder geval één verhuurlocatie bij de Fishermans Warf.
 • Ook rondom het Golden Gate park heb je veel fiets verhuurders.
 • De fiets van Blazing Saddles kostte ons $32 voor een hele dag. Je kunt de fiets ook per uur huren. Vanaf 4 uur huren betaal je hetzelfde als voor een hele dag.
 • Als je in San Francisco fietst kom je op diverse plekken flinke heuvels tegen. Dit maakt de tocht wat zwaarder maar goed te doen.
 • Het is verplicht een helm te dragen als je fietst. Als je betrapt wordt zonder staan er flinke boetes op.
 • Het grootste deel van deze route gaat over wegen met speciale fietsstroken of rustige wegen.
 • Chinatown ligt rondom Grant Street. De officiële toegangspoort is op de hoek van Grant en Bush Street.
 • Je kunt het fietsen door San Francisco net zo lang of kort maken als je zelf wilt. Onze route was ruim 20 kilometer. Dit gaf ons genoeg tijd om ook nog dingen te bekijken onderweg.
 • Wil je verder dan kun je doorrijden tot de veerpont van Tilburon, een route van ongeveer 30-35 kilometer.
 • Vraag van te voren goed na wanneer de Ferry's gaan. Vanaf Sausalito vertrekt doordeweeks de laatste veerboot om iets over 7. In de weekenden gaat er nog een boot meer om iets over 8.
 • Als je een elektrische fiets huurt dan mag die niet op iedere veerboot mee. De fietsverhuurders hebben alle info voor je.

Slapen in of om San Francisco

 • Hotels in de stad zijn prijzig, wanneer je er ook bent. Als je, net als wij, in het weekend komt dan zijn de prijzen nog hoger. Is er dan ook nog iets speciaals te doen dan is de keuze ook nog eens beperkt. Als je kunt vermijd dus dit soort dagen/weekenden!
 • Kamperen kan ook, maar in de stad zijn campings erg duur. Ga je over de Golden Gate Bridge naar het noorden dan zijn de mensen een stuk meer tevreden over de campings. Wij kozen in ons geval voor een hotel omdat we dan midden in de stad zaten.

san-francisco18

san-francisco15

Zou jij ook een fiets huren en een dag fietsen door San Francisco?

 • Als je van fietsen houdt kijk dan eens wat wij op onze reizen nog meer aan leuke fietstochten maakten.
 • Ben je nieuwsgierig naar wat wij nog meer deden en zagen in Amerika? Snuffel dan zeker eens een keer op mijn speciale Amerika pagina!
Geplaatst in fietsen, hotspots, Noord-Amerika, Things to do, Verenigde Staten.

36 reacties

 1. Hartstikke leuk om op deze manier een stad te ontdekken. Je ziet zo echt veel meer. De Amerikaanse steden trekken me alleen niet zo. Ondanks dat ik echt hou van de mensen, de architectuur en de cultuur in Europese en Aziatische steden heb ik het gevoel dat ik in Amerika wat zou missen in de steden, geen idee wat het precies is. Maar die brug… wow, die zou ik dan wel weer gezien willen hebben. 🙂

  • De steden in Amerika zijn niet te vergelijke met die van Europa en Azië, maar ook best leuk om een tijdje door te brengen. Voor mij is de natuur van Amerika de grootste trekpleister.

 2. Wat heerlijk dat het bij jullie zulk helder weer was, wij hadden alle dagen alleen maar bewolking bij de brug. Maf is dat trouwens hè? In het centrum is het dan zonnig, maar dan kom je bij de brug en dan is ie helemaal ingepakt in wolken :’) Knap trouwens dat jullie hebben gefietst in SF, ik vond wandelen af en toe al zwaar genoeg haha ;p

  • Ik vond het fietsen af en toe wel pittig, maar wel heel leuk. Dat van die mist herken ik wel van de hele kust daar. Zware mist en verderop strakblauwe luchten. Het blijft bijzonder.

  • Die brug in Lissabon ken ik wel 😉 > Volgende keer maar eens oversteken! Ik vind San Francisco echt een heerlijke stad. Het enige minpunt is de prijs van de hotels en campings.

 3. Ik zou zeker voor een fietstocht gaan als ik San Fransisco bezoek. Een perfecte combinatie van stad, groene parken, stranden en veel gezelligheid. Heel gaaf hoor! Het doet mij heel erg denken aan de fietstocht die wij in Vancouver maakten 🙂

 4. Ohhh wat wil ik graag naar die stad toe! Lijkt me fantastisch! En deze fietstocht zou ik dan ook wel willen maken. Ik vind fietsen in het buitenland altijd leuk, toch een prettige manier om in een korte tijd meer te zien dan al wandelend.

  • Ik vind fietsen en wandelen allebei geweldig. Op de fiets zie je inderdaad een stuk meer. Wat wij in een stad ook geregeld doen is de metro pakken naar een wijk en dan via die wijk naar een volgende lopen.

 5. Dit wil ik zoooo graag doen! Sowieso staat San Francisco om één of andere reden zeer hoog op mijn lijst. Lijkt me gewoon een fantastische stad. En dan die fietstour… dat wil ik dus echt ook allemaal zien en doen!!! 😀

 6. Op reis fietsen vind ik heerlijk, meestal doe ik het ook! San Francisco staat al jaren bovenaan mijn lijstje maar het komt er maar niet van (vooral qua budget). Als student is het een dure vlucht maar ik hoop het over een aantal jaren toch eens te kunnen bezoeken en dan ga ik zeker fietsen. Over de brug fietsen lijkt me echt een magisch moment, prachtig!

 7. Ik ben, geloof ik, niet zo’n Amerika fan, maar als ik ergens heen zou willen in Amerika is het dit deel. En ik moet zeggen, fietsen door de stad, de brug over, even pauze voor de kinderen op die draaimolen, zeehondjes spotten.. hmmm klinkt goed wat je schrijft!

  • Deze fietstocht had ik al jaren op mijn bucketlist staan. Leuk dat het er eindelijk van kwam. Het is inderdaad een super mooie manier om de stad te verkennen.

 8. Wij gaan in juli onze reis beginnen in SF, hebben al via Groupon 4 fietsen gehuurd voor 54€. Eigenlijk fietsen wij altijd wel op vakantie. Foto’s zien er mooi uit en ik ga ook zeker de rest lezen. Hotel voor 3 nachten hebben wij geboekt in Milbrae vlakbij het vliegveld, dat is ongeveer een half uurtje van pier 39 vandaan met de auto. Moet nog even uitzoeken of we dat beter met openbaar vervoer kinnen doen of met de auto. Bedankt voor de tips.

 9. Wat leuk om je verslag te lezen! Herkenbaar ook. Wij hadden ook een fiets van Blazing Saddles, maar dan vanaf Mason Street, omdat dat vlakbij ons hotel zat. Wij zijn naar Tiburon gefietst. Voordeel is dat minder mensen dat doen en dat je niet, zoals jullie, zolang hoeft te wachten voor je de ferry op kunt. Nadeel was wel dat je een tussenstop maakt in Sausalito en je fiets dus als 1 van de laatsten weer van de ferry kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *