bij de Splugenpas Zwitserland

Zwitserland of Oostenrijk. Wat is jouw favoriete vakantieland?

Zwitserland en Oostenrijk zijn twee fantastische landen voor een lekkere actieve vakantie in de Alpen. Vol mooie natuur, hoge bergen, sfeervolle dorpjes en eindeloze outdoor activiteiten die je hart sneller laten kloppen. Wij zijn fan van beide landen en komen er graag. Zwitserland of Oostenrijk? Wat is jouw favoriete vakantieland?

Een vakantie in Oostenrijk

De liefde voor Oostenrijk is mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa en oma gingen regelmatig naar Tirol en ik bracht er meerdere zomervakanties door met mijn ouders en broer. We maakten eindeloze wandelingen, liepen met blote voeten door heldere bergbeekjes en zwommen in frisse bergmeren. En natuurlijk genoten we ook van de Oostenrijkse gemütlichkeit want al die frisse berglucht maakt hongerig. Een warme apfelstrudel of kaiserschmarrn smaakt nu eenmaal het best na een stevige wandeling,

Ik ben een enorme fan van de kleine kerkjes met hun typische ronde "bolletje" en spitse punt, de huizen met hun houten balkons en geraniums en Luftmalerei. Deze unieke muurschilderingen vind je in het Duitse Beieren en in Tirol.

In dit blog lees je tips voor 5 minder bekende maar zeker niet mooie wandelingen in Oostenrijk.

bergwandeling Bezau Lindenau Oostenrijk

Wandeling op hoogte bij Bezau

Rust en ruimte

Oostenrijk is ongeveer twee keer zo groot als Nederland en heeft de helft van het aantal inwoners. Het leven in Oostenrijk is gemoedelijk en het voelt regelmatig alsof je een stukje terug gaat in de tijd. Een heerlijk land voor rustzoekers met name in de zomermaanden.

In de zomer geniet je van een eindeloos aanbod aan mooie wandel- en fietsroutes die ontsloten worden door een overvloed aan kabelbanen en liften. Op veel plekken kun je uren wandelen en toch slechts enkele andere wandelaars tegenkomen.

In de wintermaanden is Oostenrijk een groot wintersport paradijs en wat drukker. Grote steden Salzburg en Wenen zijn nooit ver weg. Overnachten doe je in een hotel, een fijn vakantiepark in Oostenrijk of op de camping. Drie heel verschillende soorten onderkomens die allemaal midden in de mooie natuur liggen.

vakantie in Oostenrijk

Een vakantie in Zwitserland

Een paar jaar geleden waren wij voor het eerst in Zwitserland en het was liefde op het eerste gezicht. De Zwitserse Alpen zijn een stuk hoger dan die in Oostenrijk en je vind er indrukwekkende bergtoppen als de 4634 meter hoge Dufourspitze (op de grens met Italië), de Schreckhorn (4078 m) bij Grindelwald en de bekende Matterhorn (4478 meter) in de buurt van Zermatt.

Veel mensen gaan naar Zwitserland op vakantie voor de ruige natuur. De meest bezochte Zwitserse regio's zijn Wallis en Berner Oberland. Hier vind je een overvloed aan hoge bergtoppen en geniet je tijdens het wandelen van spectaculaire vergezichten. Ook de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletschgletsjer bevindt zich in Zwitserland. Het openbaar vervoer in Zwitserland is prima geregeld en er zijn genoeg hotels, campings, vakantieparken Zwitserland in alle prijsklassen.

wandelbordjes bij kabelbaan Eggishorn Aletschgletsjer

Het enige minpunt van Zwitserland

Het enige nadeel van Zwitserland dat ik kan bedenken is de prijs. Een reden voor veel mensen om Zwitserland dan maar over te slaan en dat is zo enorm zonde. Met wat slimme tips kun je het budget van je vakantie namelijk best nog wat beperken. Zo zijn er bijvoorbeeld handige kortingen als je meerdere dagen met het o.v. liften en kabelbanen reist. Ook veel hotels en campings geven daar korting op tijdens je verblijf.

En vind je drie weken Zwitserland toch te duur? Kies dan een mooie uitvalsbasis (wij tippen Lauterbrunnen en Kandersteg) en maak er een stop van op weg naar Italië. Of combineer Zwitserland met Oostenrijk. Je bent zo van het ene in het andere land en het is leuk om de verschillen te ervaren.

Geplaatst in Europa, Oostenrijk, Zwitserland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *