Tips, mooie wandelroutes, stedentrips en dagjes weg in Duitsland. Säksische Schweiz

Wandelvakantie Duitsland: de Malerweg in de Sächsische Schweiz

Ben je op zoek naar een mooie regio voor een wandelvakantie in Duitsland? Dan zijn de imposante rotsformaties van het Elbsandsteingebirge de plek voor jou! De Malerweg is één van de mooiste wandelroutes in Duitsland. Wij wandelden enkele etappes van deze meerdaagse wandeling langs hoogtepunten als de Bastei en de Affensteine en door het dal van de Elbe. Dit is onze ervaring met tips voor parkeren, een leuk hotel, goede uitvalsbasis, de etappes en mooiste bezienswaardigheden langs de Malerweg in Duitsland.

Een wandelvakantie op de Malerweg Duitsland

Tijdens onze roadtrip door het noorden van Duitsland streken we een week neer in de Sächsische Schweiz. De imposante rotsformaties van Saksisch Zwitserland stonden al op mijn verlanglijst nadat ik ze voor het eerst op de foto zag. Tijdens het voorbereiden van onze reis vroeg ik om tips voor mooie wandelgebieden in Duitsland en iemand tipte me om de Malerweg te gaan wandelen.

De beslissing om een deel van de Malerweg te gaan lopen was snel gemaakt. Uiteindelijk kozen we voor het combineren van etappes 2 en 3 en wandelden we ook delen van etappes 1 en 4. We parkeerden de camperbus op verschillende plekken, sliepen een nachtje in het bijzondere Burg Hohnstein en genoten met volle teugen. Van de mooie rotspartijen, de vergezichten en de sfeervolle dorpjes langs de Elbe. Na een week was het tijd om verder te gaan maar we komen zeker weer eens terug om meer van dit mooie gebied te bekijken.

→Lees ook: dit zijn de mooie bezienswaardigheden tijdens je vakantie in de Sächsische Schweiz.

wandelen in Duitsland de Malerweg

Kleine poppetjes op indrukwekkende rotsen.....

De Malerweg Duitsland

De Malerweg of Painters Way is al jaren een inspiratiebron voor kunstenaars. Deze langeafstandswandeling voert je langs de mooiste rotsformaties van de Sächsische Schweiz en dankt haar populariteit vooral aan het indrukwekkende en afwisselende landschap. In 2007 wordt de Malerweg door het Duitse Wandermagazin bekroond tot "de mooiste wandeling van Duitsland" en een jaar later verkozen tot favoriete wandelroute van de Duitse wandelaars.

De totale wandelroute is 112 kilometer lang, verdeeld over 8 etappes, en loopt dwars door de Sächsische Schweiz. Een gebied vol imposante rotsformaties rond de meanderende Elbe.

Routemarkering van de Malerweg en de wandelgids

Wie de Malerweg gaat wandelen kan dit in principe zonder kaarten of GPS doen. Onderweg is de route goed gemarkeerd d.m.v. speciale routebordjes en witte markeringen op bomen met een M erin. Wij vonden het leuk om de speciale wandelgids van de Malerweg, die je gratis kunt ophalen bij (o.a.) de VVV, te gebruiken. Hierin vind je alle etappes, aanvullende informatie en een stempelkaart voor wie er de hele route wandelt. Ook leuk voor thuis als naslagwerk en herinnering.

routebordje Malerweg Duitsland

routemarkering Malerweg Duitsland
Bereikbaarheid van- en route naar de Malerweg Duitsland en de Sächsische Schweiz

De Sächsische Schweiz ligt ten zuidoosten van grote stad Dresden tegen de grens met Tsjechië aan. Met de auto bereik je deze Duitse regio in een uur of 8 en ook met het openbaar vervoer is de Malerweg goed te bereiken. Eenmaal ter plekke reis je met de lokale trein (S-Bahn) die tussen Dresden en Tsjechië langs de Elbe gaat, de veerpontjes en lokale bussen. Bad Schandau of Pirna zijn een makkelijke uitvalsbasis voor je wandelvakantie.

Pirna is de officiële startplaats van de Malerweg. De eerste etappes hebben een aardig stijgings- en dalingspercentage. Het laatste deel van de Malerweg is wat vlakker. Onderweg passeer je veel van de mooiste bezienswaardigheden van de regio waaronder de Bastei, de Schrammsteine en Festung Königstein om er maar een paar te noemen. Met de heen en terugreis inbegrepen heb je een dag of 10 nodig om de hele Malerweg te wandelen.

Malerweg in de buurt van Hohnstein etappe 2

De Malerweg als geheel of in etappes wandelen?

Je kunt de populariteit van de Malerweg in Duitsland gerust vergelijken met die van het Pieterpad onder Nederlanders. De rondwandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Sächsische Schweiz is favoriet bij de Duitsers voor een weekendje wandelen of hele wandelvakantie. Daarnaast is de Malerweg één van de "Top Trails of Germany" waardoor er een prima infrastructuur rond de wandelroute is ontstaan.

Wie er de hele Malerweg in één keer wandelt kan onderweg kiezen uit diverse hotels, feriënwohnungen of B&B's langs of in de buurt van de route. Wandel je liever een paar dagen of heb je wat minder tijd? Ook dat is prima mogelijk. Kies dan een goede standplaats van waaruit je losse etappes kunt wandelen. Veel mensen overnachten in het gezellige Bad Schandau. Vanaf hier zijn de etappes goed bereikbaar met de S-bahn (trein) en/of bus.

Recentelijk weten ook steeds meer Nederlanders deze mooie regio in Duitsland te vinden en terecht want het is fantastisch!

Burg Hohnstein Saksische Schweiz

Wij sliepen een nacht in Burg Hohnstein, een echte aanrader!

Alle etappes van de Malerweg Duitsland op een rijtje

Malerweg etappe 1; Pirna naar Stad Wehlen

 • Afstand: 11,5 km
 • Niveau: Makkelijk
 • Hoogtepunten: Uttewalder Grund met Felsentor

Malerweg etappe 2; Stad Wehlen naar Hohnstein

 • Afstand: 13.2 km
 • Niveau: Gemiddeld
 • Hoogtepunten: De Bastei, Wolfsschlucht en Hohnstein

Malerweg etappe 3; Hohnstein naar Altendorf

 • Afstand: 11,7 km
 • Niveau: Gemiddeld
 • Hoogtepunten: Brandaussicht' en de Schrammsteine

Malerweg etappe 4; Altendorf naar Neumannmühle

 • Afstand: 13,6 km
 • Niveau: Zwaar
 • Hoogtepunten: Dorfbachklamm, het Kirnitzschtal, grot Kuhstall

Malerweg etappe 5: van de Neumannmühle naar Schmilka

 • Afstand: 13,6 km
 • Niveau: Zwaar
 • Hoogtepunten: De Wolfsschlüchte en Große Winterberg

Malerweg etappe 6: Schmilka naar Kurort Gohrisch

 • Afstand: 16,7 km
 • Niveau: Middelzwaar
 • Hoogtepunten: Reinhardtsdorf en de Papststein

Malerweg etappe 7: Kurort Gohrisch naar Weißig

 • Afstand: 15,4 km
 • Niveau: Licht tot Gemiddeld
 • Hoogtepunten: Nadelöhr, Pfaffenstein en Festung Königstein

Malerweg etappe 8: Weißig naar Pirna

 • Afstand: 12,4 km
 • Niveau: Licht tot Gemiddeld
 • Hoogtepunten: Naundorf en het Robert-Sterl-Haus, Pirna

Op pad: onze ervaring op de Malerweg

Omdat de Sächsische Schweiz voor ons onderdeel uitmaakt van een langere roadtrip kiezen wij ervoor om een deel van de Malerweg te wandelen. Thuis puzzelen we wat voor ons het handigst is en maken een plan. In totaal wandelen we vier dagen en slapen één keer langs de route. Dit is onze ervaring

Dag 1, wandelen door de Uttewalder Grund en Felsentor

Nadat we een stop hebben gemaakt om Königstein te bekijken rijden we door naar een parkeerplaats waar we met onze camperbus mogen overnachten. Diezelfde middag wandelen we door de velden naar de Uttewalder Grund, één van de hoogtepunten van de eerste etappe van de Malerweg. Terwijl we in de kloof afdalen betreden we een geheel andere wereld. Een koele wereld vol grote, bemoste rotsen en schaduwrijke plekjes. Een heerlijke verfrissing op deze warme dag.

We kijken onze ogen uit tijdens het wandelen en maken een kleine d-tour door de nauwe rotsen van de Teufelsgrund. Mijn camera maakt overuren, wat is het hier mooi. Na een aantal uur wandelen en zwerven is het tijd om  naar de camperbus terug te wandelen. Wat een mooie start van onze wandeling op de Malerweg!

Utewalder Grund Duitsland Malerweg etappe 1

Dag 2- etappe 2 van de Malerweg

Na een vroeg ontbijt rijden we met de camperbus naar de P&R van het treinstation bij Bad Schandau. Hier mogen we de camperbus een nachtje parkeren terwijl we zelf aan de wandel zijn, wel zo makkelijk en veilig. Met de S-Bahn is het nog een minuut of 20 naar Stad Wehlen waar het pontje op ons wacht om ons naar de overkant van de Elbe te varen. Nog even een korte pitstop en daarna kunnen we beginnen we met wandelen.

We wandelen een stukje langs de Elbe en beginnen dan aan de eerste klim van vandaag. Doordat het bewolkt is ook nog wat benauwd en puffen we al snel maar wat is het mooi. Links van ons de rotsen en rechts regelmatig een mooi uitzicht over de vallei van de Elbe.

Malerweg Duitsland etappe 2 Stad Wehlen naar Hohnstein

vergezicht over de Elbe vanaf de Malerweg Sächsische Schweiz

Duitse drukte op de Bastei

Rond een uur of 10 bereiken we één van de hoogtepunten van de Malerweg, de Bastei, waar het al enorm druk is. Dat hadden we niet verwacht zo vroeg op de dag. Het is een beetje vreemd en ook niet helemaal relaxed zo anno 2020 en daarom blijven we niet al te lang hangen. Nadat we de mooie natuurstenen brug gepasseerd zijn en van het uitzicht hebben genoten laten we de drukte achter ons en dalen weer af. Via een lange trap door het bos gaat het naar beneden. Nu is het de tijd aan tegenliggers om te puffen! Aan het eind van de lange afdaling komen we weer aan de Elbe bij Kurort Rathen, Tijd voor een lekker kopje "koffie mit kuchen" op een terrasje.

Bastei Sächsische Schweiz

afdaling Bastei naar Elbe

 Elbe Duitsland Kurort Rathen

Kurort Rathen aan de Elbe

Etappe 2 van de Malerweg, groene kloven en uitkijkpunten

Opgefrist beginnen we aan het tweede deel van deze etappe van de Malerweg. De Amselgrund is meer een pleziervijver waar mensen flaneren en met bootjes op varen dan een bergmeer en valt tegen. Niet veel later klimmen we naar de hoger gelegen Felsenbühne Rathen, dat is meer naar onze smaak. Wandelend door stille bossen en groene valleien met klaterende stroompjes. Dit is de stilte die we zoeken!

Wanneer we de kloof verlaten bereiken we een hoger gelegen vlakte. Grappig, hier reden we vanochtend met de auto, in gespannen verwachting wat de Malerweg ons zou gaan brengen. Nooit gedacht dat we hier al wandelend langs zouden komen. Een stukje langs de weg en daarna duiken we het bos weer in. Tijd om even te lunchen op één van de mooie uitkijkplekjes langs dit deel van de route en de omgeving op ons in te laten werken.

Felsenbühne Rathen Sächsische Schweiz

rotskapel op Malerweg Duitsland

vergezichten op de Lilienstein tafelberg

Vergezicht op de Lilienstein tafelberg

Richting Hohnstein, overnachten langs de Malerweg

Na de lunch wandelen we verder over de rand van de rotswand tot we bij een brede vallei uitkomen. Aan de overkant zien we Hohnstein liggen, ons overnachtingsadres maar dat is nog even wandelen. Vanaf de hoog gelegen rotsen hebben we wederom een fantastisch uitzicht. In de schuilhut ontdekken we een kleine Siebenschläfer die ons wat slaperig aankijkt. Daarna is het tijd voor de laatste afdeling van vandaag. Via een serie trappen dalen we af in de Wolfsschlucht tot in het brede Polenztal. Via alweer een geweldig beekdal wandelen we omhoog tot we Hohnstein bereiken.

Kasteel Hohnstein is onze overnachtingsplek van vandaag. Nadat we ingecheckt zijn wandelen we een klein rondje door het dorp. Daarna is het tijd om te douchen, een lekker hapje te eten en te genieten van het uitzicht vanaf onze enorme kamer. Wat een heerlijke dag wandelen op de Malerweg. We kunnen nu al niet wachten tot het ochtend is.

Siebenschläfer langs de Malerweg Duitsland

door de Wolfsschlucht bij Hohnstein

Malerweg Duitsland

Centrale plein van Hohnstein Sächsische Schweiz

Uitzicht vanuit onze slaapkamer in Burg Hohnstein

 

Dag 3- etappe 3 van de Malerweg

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt is het tijd om onze bijzondere overnachtingsplek te verlaten. Last minute geboekt en geen spijt, wat een goede zet. Een klein stukje afdalen en dan kunnen we de route weer oppikken. Met onze nog wat slaperige hoofden wandelen we eerste een stuk de verkeerde richting uit waardoor we afdalen en ook weer moeten klimmen. Pffff, gelukkig is het erg mooi maar we maken het onszelf niet makkelijk op deze manier.

Eenmaal terug op de route wandelen we een tijd door mooie groene valleien tot we weer naar boven klimmen. De met naaldbossen begroeide helling brengt ons naar Brandaussicht. Hier gaan we even zitten voor een kopje koffie. De koffie is duur en niet te drinken maar het uitzicht op het Polenztal van af het "Balkon der Sächsischen Schweiz" maakt alles goed.

groene vallei in de Sächsische Schweiz

uitzicht op Polenztal vanaf Brandaussicht 'Balkon der Sächsischen Schweiz

What goes up must go down en visa versa

Met moeite rukken we ons los van het geweldige uitzicht. het is tijd om weer af te dalen. De trap naar de bodem van het Polenztal is enorm en blijft maar duren. We zijn blij dat we afdalen want de wandelaars die ons tegemoetkomen hebben stuk voor stuk verhitte gezichten en een enigszins versnelde ademhaling.

Beneden wacht ons een verrassing want al vrij snel gaan we aan de andere kant van de weg gewoon weer omhoog toto we dezelfde hoogte bereiken als waar we eerder stonden. Hard werken hoor zo'n wandelvakantie in Duitsland ;). De rotspartijen onderweg zijn weer fenomenaal.

Eenmaal boven komen we aan in Waitzdorf waar we op een bankje onze boterhammen opeten. Volgens het weerstation waait het niet....

imposante rotsen op de Malerweg

weerstation in Waitzdorf

Prachtige vergezichten op de Malerweg

Na de lunch wandelen we verder. Zoals elke keer wanneer we boven op een plateau wandelen komen we ook nu weer langs diverse uitkijkpunten. Het is gekkenwerk om ze allemaal op te wandelen maar wel een prachtige plek om even te zitten en wat over het landschap uit te staren. Daarna wandelen we langzaam aan naar het lager gelegen Kohlmule. De grote rotsen en groene kloven met hun beekjes langs de Malerweg gaan nooit vervelen.

imposante rotspartijen in de Sächsische Schweiz

Malerweg etappe 3 Hohnstein Altendorf

wandelvakantie Duitsland Etappe 3 Malerweg

 

Door het Sebnitztal

In Kohlmule slaan we linksaf bij de oude fabriek en wandelen een tijd evenwijdig aan het spoor. De zon is inmiddels volledig doorgebroken en brand er lekker op los. Na een tijd is het tijd voor de laatste klim van vandaag. Nu voelen we wel dat we al een behoorlijke wandeling gemaakt hebben maar we halen het eindpunt van deze etappe.

Eenmaal in Altdorf blijkt dat het nog een uur duurt voor de bus gaat. Wat gaan we doen? Een uur koffie drinken of verder lopen tot Bad Schandau? We besluiten tot het laatste en wandelen nog ruim een uur verder. Door een brede vlakte met uitzicht op de Schrammsteine en het omringende landschap. Eenmaal in Bad Schandau plakken we er nog maar eens een kilometer aan vast omdat ook het pontje pas over een half uur vaart. Al met al komen we aardig moe maar voldaan weer op de P&R van Bad Schandau aan. Tijd om de wandelschoenen voor slippers te verruilen en een koel drankje.

Kohlmuhle Duitsland

langs het spoor bij Kohlmuhle

Malerweg etappe 3

Bad Schandau aan de Elbe

Het centrale plein in Bad Schandau

 

Dag 4-de Affensteine en en stukje van etappe 4 van de Malerweg

Van te voren twijfelden we of we ook de 4e etappe van de Malerweg wilden wandelen maar hebben deze toch geschrapt. Vandaag gaan we wel een beetje rondkijken in het mooie Kirnitzschtal en bij de Affensteine, waar deze etappe langs komt. We parkeren de auto bij de (teleurstellende) Beuthenfall en wandelen vanaf daar naar de Affensteine.

Het mooiste uitzichtpunt van Duitsland

Op goed geluk kiezen we een route tot we op een stuk stuiten waar je alleen met zekering op mag. Na wat navragen krijgen we een tip om omhoog te gaan via de Wilde Hölle naar het uitkijkpunt op de Carolafelsen en dat blijkt een gouden zet. Na veel klimmen en klauteren door de ruige kloof genieten we van het prachtige panorama. Daarna is het tijd om af te dalen en wandelen we via de Malerweg terug naar de parkeerplaats.

En zo komt er een eind aan 4 mooie wandeldagen op de Malerweg. Wij snappen wel waarom het één van de meest geliefde wandelroutes in Duitsland is. Wandelen op de Malerweg is een feestje, van de eerste tot de laatste dag. Tevreden stappen we in de camperbus voor onze laatste overnachting op een camping in het noorden van de Sächsische Schweiz.

Klettersteig Wilde Hölle Affensteine Sächsische Schweiz Duitsland

Klettersteig de Wilde Hölle

Carolafelsen uitkijkpunt Affensteine Duitsland

Fantastisch uitzicht vanaf de Carolafelsen

Indrukwekkende rotsformaties langs de Malerweg Säksische Schweiz Duitsland

Onze laatste meters op de Malerweg, wat een mooie afsluiting

Handige tips voor het wandelen van de Malerweg Duitsland

 • Wie er de Malerweg wandelt maakt meestal ook gebruik van het het openbaar vervoer in Duitsland. Plan je reis via de site van de Deutsche Bahn, vergelijkbaar met onze ov 9292. De Deutsche Bahn heeft ook een handige openbaar vervoer app voor gebruik op je mobiel voor Apple en Android.
 • Bij je treinticket van de S-Bahn zit ook het veerpontje naar de overkant van de Elbe inbegrepen.
 • Even een dagje relaxen en je spieren tot rust laten komen van al dat wandelen? Bezoek dan de Toskana thermen en laat je verwennen met een heerlijke massage of wellness arrangement.
 • Op etappe 2 wandel je over de populaire Bastei. Wil je drukte vermijden zorg dan dat je er vroeg bent of plan je wandeling buiten de weekenden of zomervakantie.
 • Combineer één van de laatste routes met een stukje varen over de Elbe. Zo sla je het wat langere rechte stuk wandelen over en bekijk je het gebied op een heel andere manier.
 • Nog niet uitgewandeld? De S-bahn rijdt helemaal door tot aan Tsjechië waar nog veel meer mooie rotsen te bewonderen zijn. Of stap op één van de boten en maak een uitstapje over de grens.
 • Ga je de Malerweg in de zomermaanden wandelen en wil je onderweg overnachten? Dan raden wij aan om je hotels van te voren vast te leggen om teleurstelling te voorkomen.
 • Wij sliepen in Burg Hohnstein in een grote kamer met eigen badkamer inclusief super regendouche, ontbijtbuffet en uitzicht naar alle kanten. Aanrader!
 • Goede wandelschoenen zijn aan te raden voor het wandelen van de Malerweg. Vergis je niet in de hoogteverschillen die je op veel etappes tegenkomt. Wij zijn geoefende wandelaars en vonden de Malerweg pittig maar goed te doen.
 • Heb jij ook zin gekregen om (een deel van) de Malerweg in Duitsland te gaan bewandelen? Je vindt alle informatie die je nodig hebt op de eigen pagina.
 • Wandel je liever georganiseerd waarbij je bagage vervoerd wordt? Er zijn verschillende organisaties die wandelreizen op de Malerweg verzorgen kunnen.

Fijne reisgids voor je vakantie in deze regio:

Nog meer mooie rotsen in Tsjechië

Heb je na het wandelen van de Malerweg zin in nog meer mooie wandelroutes en meer indrukwekkende rotsformaties? Vanuit de Sächsische Schweiz steek je direct de grens met Tsjechië over naar het Boheems paradijs. In Prachovské Skály Tsjechië en Adršpach vind je enkele van de meest sprookjesachtige rotsformaties van Tsjechië. Veel plezier!

 

En, heb jij de Malerweg al op je bucketlist gezet? Ik wens je heel veel wandelplezier in het mooie Duitsland!

 

Geplaatst in Duitsland, Europa, wandelen, Wandelen in Europa, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *