Renderklippen wandelroute heidevelden

De Trage Tocht Renderklippen bos en heidewandeling bij Epe

De Trage Tocht Renderklippen is één van de vele mooie heidewandelingen die je op de Veluwe kunt maken. Deze 9 kilometer lange wandelroute brengt je door het heuvelachtige gebied tussen Epe en Heerde. Hier wandel je over de met heide begroeide stuwwallen van de Renderklippen, langs sprengen en het Pluizenmeer. En heb je geluk dan kun je rond de schaapskooi van Epe de herder en schaapskudde tegenkomen.

Heidewandelingen op de Veluwe

Wij zijn gek op de Veluwe en maken graag een mooie heidewandeling. De met heide begroeide stuwwallen van de Posbank zijn één van onze persoonlijke favorieten. Daarnaast proberen we regelmatig een nieuw heidegebied te verkennen. Na prachtige heidewandelingen bij Ermelo en Radio Kootwijk is het de hoogste tijd om nog een stukje noordelijker te wandelen.

Uiteindelijk kiezen we voor de Trage Tocht Renderklippen. Niet alleen gaat deze wandelroute door een prachtig gebied maar ook is hij niet te lang. Daardoor hebben we tijd om rustig vanuit Brabant naar Epe te rijden en te wandelen. Na het wandelen rijden we door naar Hanzestad Hattem waar we onze dag afsluiten. Na een rondje door het gezellige centrum eten we een hapje op een terras. Een prima dag die ik je kan aanbevelen.

Start van de Trage Tocht Renderklippen

De rit naar Heerde alleen is al een feestje, zeker het laatste deel van onze route wanneer we ons op de Veluwe bevinden. De bermen langs de snelweg kleuren paars en het is altijd spannend om naar wild te speuren in de naastgelegen natuurgebieden. Zwijnen en edelherten zagen we al regelmatig en daar kun je nooit genoeg van krijgen wat ons betreft.

Aan het eind van de ochtend parkeren we bij  begraafplaats Engelmanskamp in Heerde, midden in het bos. Het is heerlijk rustig, zelfs op deze zonnige vakantiedag. Rugzak op, navigatie aan en gaan! 

→Ook mooi; wandelen bij het Leesten en de Bakenberg bij Apeldoorn.

Het bos bij Heerde

We beginnen onze wandeling op een breed bospad dat al snel overgaat in een wat smaller pad. Langs het pad zien we regelmatig wroetsporen van wilde zwijnen. Spannend maar ook ontzettend leuk om één van die jongens tegen te komen. De Veluwe is, samen met Nationaal Park de Meinweg in Limburg, één van de gebieden in Nederland waar wilde zwijnen vrij kunnen rondlopen. De kers op de taart van je wandelroute!

Al snel komen we bij de de Noordelijke Horsthoekerbeek die ontspringt uit meerdere sprengen. Door mensenhanden gegraven voor de papierindustrie lezen we op een bordje. Leuk dat het nog steeds bestaat en onderdeel is geworden van het bosgebied.

Ook gek op wildlife? Hier kun je zelf zwijnen te spotten in Nederland.

Trage Tocht Renderklippen wandelroute Epe Heerde

Brede bospaden rond Heerde

wandelen Heerde de Noordelijke Horsthoekerbeek

De Renderklippen

Wandelen in het bos is altijd fijn maar voor de bloeiende heide mag je me altijd wakker maken. De heidevelden van de Renderklippen zijn de reden waarom we vandaag, in het eerste weekend van september, richting Epe zijn gereden.

De Renderklippen is een natuurgebied dat bestaat uit met heide begroeide stuwwallen op de Veluwe tussen de plaatsen Epe en Heerde. Het 223 hectare grote gebied kent veel hoogteverschil. Door de ligging ver van steden is het een van de plekken in Nederland waar het 's nachts nog echt donker wordt. (Bron Wikipedia)

De Trage Tocht Renderklippen heidewandeling bij Heerde

Eerste blik op de heide van de Renderklippen

Heuvelachtige heidevelden en vergezichten

Het duurt niet lang voor we de eerste paarse glimp in de verte voor ons zien opdoemen. Bos maakt plaats voor stuifzand, naaldbomen en uitgestrekte heidevelden. Al snel huppel ik vrolijk over smalle paadjes en knipt mijn camera het ene heideplaatje na het andere. Nadat we via een trap omhoog gewandeld zijn opent zich een prachtig panorama over een enorm uitgestrekt heidegebied. Een korte stop en daarna wandelen we verder. Over een hoge stuwwal en dwars door de heide.

Het zonnetje zorgt ervoor dat de paarse kleur van de heide er extra uitspat. Bijen en hommels zoemen en sporadisch zien we een vlinder. Jammer, meestal zien we op de heide veel meer vlinders. We maken ons best wel zorgen want thuis hebben we ook veel minder vlinders dan in andere jaren.

heidewandeling Trage Tocht Renderklippen Epe Heerde

trap heide Trage Tocht Renderklippen

heidewandeling Trage Tocht Renderklippen

Zo blij als een kind 🙂

Renderklippen wandelroute heidevelden

Uitgestrekte heidevelden op de Renderklippen
De schaapskooi van Epe en het Pluizenmeer

Niet veel later zien we de schaapskooi van Epe voor ons. Helaas zijn de schapen "niet thuis" vandaag en daarom wandelen we vrij snel verder. Het ijsje van de kleine ijsco wagen op de parkeerplaats laten we ook voor wat het is, straks gaan we immers nog lekker uit eten.

Langs uitkijktoren 't Spiekertje wandelen we richting een aantal kleine vennen. En jonge teckel krijgt zijn eerste zwemles en in het iets verderop gelegen Pluizenmeer is een enthousiaste labrador op zoek naar een bal. Ook de kikkers zwemmen er vrolijk op los, diverse van hen nog met een staart, best grappig om te zien.

wandelen langs de schaapiskoor van Epe

Langs de schaapskooi van Ede

ven op de Renderklippen

kikker met staart

Kikker met staart....

Pluizenmeer Renderklippen

Het Pluizenmeer

De Trage Tocht Renderklippen, hoogteverschillen en kleine verrassingen

Nadat we een klein stuk door het bos hebben gelopen komen we nogmaals op een groter stuk heide terecht. Opnieuw klimmen we via een trap omhoog om even later weer af te dalen. De hoogteverschillen geven de heide op de Trage Tocht Renderklippen net dat beetje extra. Op dit soort plekjes mag je mij wel uren neerzetten. Zonnetje erbij, heerlijk.

Op het laatste deel van de Trage Tocht wandelen we opnieuw het bos in. Het valt me op hoeveel paddenstoelen ik al zie. Terwijl ik om me heen kijk trap ik bijna op een kleine hazelworm die in het zonnetje op ligt te warmen. Gelukkig blijft hij rustig liggen. Aan zijn kopje zie je duidelijk dat de hazelworm een hagedis is, en wat voor één. Zijn vel lijkt wel goudkleurig in de zon. Zo mooi zag ik ze nog niet.

Het laatste deel van onze wandelroute gaat snel en voor we het weten staan we weer bij de auto. De wandelschoenen gaan uit en de sandalen aan. Op naar Hattem!

heuvelachtig heidelandschap bij Heerde

wandelroute Epe

paddenstoelen Trage Tocht Renderklippen

hazelworm op de Veluwe

Wat een prachtig beest zo'n kleine hazelworm

centrum en bakkerijmuseum Hattem op de Veluwe

Centrum en bakkerijmuseum van Hattem op de Veluwe

Handig om te weten over de Trage Tocht Renderklippen

  • De route is 9 kilometer lang en gaat bijna helemaal over onverharde paden ( 95% zandpadgarantie van de Trage Tochten!).
  • Startpunt is Begraafplaats Engelmanskamp, Elburgerweg Heerde.
  • Wij parkeerden bij de begraafplaats. Er is geen O.V. naar het startpunt.
  • Horeca: uitspanning Schaapskooi, halverwege de wandelroute is helaas gesloten. Of dat permanent is? verder geen horeca helaas.
  • Tip: wandel de Trage Tocht Renderklippen in de zomer als de heide bloeit of ga op pad met de schaapherder
  • Je volgt de Trage Tocht Renderklippen d.m.v. een uitgeschreven route of GPX bestand.
  • Voor meer informatie en het (tegen betaling) downloaden van de route kun je terecht op deze pagina.
  • Alle door ons gewandelde Trage Tochten vind je op deze handige overzichtspagina.
Geplaatst in Europa, Nederland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *