herfstkleuren in Park Sonsbeek Arnhem

Trage Tocht Arnhem Noord, Park Sonsbeek en landgoederen

De Trage Tocht Arnhem noord is een schitterende wandelroute bij Arnhem. Deze afwisselende wandeling is 15 kilometer lang en neemt je mee door de mooiste parken en landgoederen in- en om Arnhem. Het is verrassend om te zien hoe groen Arnhem is en hoe snel je vanuit de stad in de natuur bent. Wandelschoenen aan en gaan!

De Trage Tocht Arnhem Noord

Samen met vriendin Marina wandelde ik de Trage Tocht Arnhem Noord. Deze wandelroute begint bij het centraal station van Arnhem en neemt je mee langs de rand van de stad. Na de start in het fraaie Park Sonsbeek wandel je over meerdere landgoederen. Het glooiende landschap met vergezichten, de statige beukenlanen, de vijvers en beekjes en de uitgestrekte bossen. Het is bijna niet te merken dat je zo dicht bij de stad bent. Genieten vanaf de eerste stap!

Mooi in elk jaargetijde

Deze Trage Tocht is een schitterende wandeling die we je zeker kunnen aanbevelen. In de herfst, wanneer de bossen en parken hun mooiste kleuren laten zien. Of wandel in de zomer en ga picknicken in Park Sonsbeek. Ook in de lente en winter is er genoeg te zien en beleven in Arnhem. Deze wandelroute is mooi in elk jaargetijde.

Heb je nog meer tijd? Kies dan voor de stadswandeling door het centrum van Arnhem.

verrassend landschap op Landgoed Mariëndaal in Arnhem

Verrassingen genoeg tijdens de Trage Tocht Arnhem noord, zoals deze vallei op Landgoed Mariëndaal.

Startpunt in Park Sonsbeek

Omdat Marina en ik allebei met onze eigen auto naar Arnhem komen zoeken we een makkelijke parkeerplek aan de route. Het wordt de wandelparkeerplaats tegenover Brasserie de Boerderij. Hier starten diverse wandelroutes door Arnhem en onze Trage Tocht loopt er vlak langs. De horeca is dicht maar daar hebben wij een oplossing voor en zo beginnen we met een lekker kopje thee en appelflappen. Daarna trekken we de wandelschoenen aan en wandelen naar de grote vijver van Park Sonsbeek waar we de route oppikken.

Park Sonsbeek ken ik maar al te goed. In de zomer is het hier heerlijk en maken de inwoners van Arnhem graag gebruik van de eindeloze grasvelden om te picknicken, te kletsen en te spelen. Ook wandelde ik er met mijn oud-collega's, lunchte ik er met vriendinnen én vierden Frank en ik er onze bruiloft met de familie. Echt zo'n plek waar je blij van wordt in een stad. De herfstkleuren van vandaag dragen ook een steentje bij aan die vreugde.

herfstkleuren in Park Sonsbeek Arnhem tijdens Trage Tocht Arnhem noord

Park Sonsbeek Arnhem

Herfstkleuren in Park Sonsbeek Arnhem
Landgoed Park Zypendaal

Al snel verlaten we Sonsbeek Park en wandelen richting Park Zypendaal. In het landschapspark rond landhuis Zypendaal is het heerlijk wandelen. Helaas verdwijnt het zonnetje lregelmatig achter de wolken maar de herfstkleuren blijven geweldig. We hebben alle tijd en genieten volop. Al kletsend en slenterend verlaten we het landgoed en lopen richting het bos.

wandelen bij Arnhem en landhuis Zypendaal

landhuis Zypendaal Arnhem

landhuis Zypendaal Arnhem

wandelen op landgoed Zypendaal

Herfstkleuren, glooiende velden en stuwwallen

De wandeling gaat door kleurrijke bossen met een overvloed aan paddenstoelen. Vliegenzwammen, zwavelkopjes en tot onze vreugde ook veel porseleinzwammen. Voor we het weten liggen we allebei met onze knieën op de grond om al die mooie paddenstoelen op de foto te zetten.

We wandelen over glooiende randen langs het beekdal en dwars door de glooiende velden. Dit vind ik zo leuk aan wandelen rond Arnhem. De hoogteverschillen zorgen regelmatig voor een geweldig uitzicht naar alle kanten. De stuwwallen in dit deel van de Veluwe ontstonden al in de voorlaatste ijstijd en maakten het landschap voor wat het nu is. Wie er weleens bij de Posbank heeft gewandeld heeft daar al een mooie indruk van gekregen.

→Tip: de Trage Tocht Rheden gaat door een ander deel van dit stuwwal landschap.

herfstkleuren tijdens de Trage Tocht Arnhem noord

porseleinzwam landgoed ZYpendaal Arnhem

vliegenzwam in bos bij Arnhem

onderzijde porseleinzwammen

De prachtige porseleinzwam van onderaf bekeken

Landgoed Groot Warnsborn

Niet veel later bereiken we Landgoed Groot Warnsborn. Onderweg passeren we de ene na de andere mooie plek. Onze lunch eten we op een bankje met uitzicht. Op gepaste afstand terwijl het zonnetje de bomen in de rode en oranje spotlights zet. "Het wordt fris zon in de schaduw, zullen we verder wandelen?" En verder gaan we. Langs spiegelende vijvers, over knisperende bladeren en kronkelende paadjes en door mooie bomenlanen. Via een brede bosweg lopen we naar een klein overstapje en betreden we een heidegebied.

lunch Trage Tocht Arnhem noord Myfootprints

Lunchen met uitzicht op Groot Warnsborn

herfstkleuren in de bossen bij Arnhem, Groot Warnsborn

herfst boswandeling bij Arnhem

overstapje tijdens Trage Tocht Arnhem noord

Een mooie verrassing

Even later wandelen we door een breed, met bomen omzoomd, dal langs de heidevelden. Wat een verrassing zeggen we tegen elkaar. We komen allebei uit deze regio en wandelen regelmatig en toch vinden we ook op deze wandeling weer veel plekken die we nog niet kennen. En wat voor plekken! Dit dal is echt een pareltje, in de bloeitijd van de heide zal het hier ook wel erg mooi zijn. En het blijft mooi. Ook na het verlaten van de vallei.

heide en bos op Landgoed Groot Warnsborn Arnhem

Landgoederen op de Trage Tocht Arnhem noord

De Trage Tocht Arnhem noord rijgt het ene fraaie landgoed aan het andere. We wandelen over brede beukenlanen in Landgoed Lichtenbeek en over de rand van bos en veld naar Landgoed Boschveld. Langs de sfeervolle theekoepel en een overvloed aan paddenstoelen. Elk pad een nieuwe verrassing.

herfstwandeling Landgoed Boschveld

zwavelkopjes Landgoed Boschveld

vliegenzwammen Landgoed Bosch Trage Tocht Arnhem noord

theekoepel Landgoed Boschveld Arnhem

De theekoepel op Landgoed Boschveld

Landgoed Mariëndaal

We sluiten de wandeling af met een stukje over Landgoed Mariëndaal. Dit landgoed ligt op de zuidelijke helling van de Veluwse stuwwal. Het landschap heeft grote hoogteverschillen. Van een hoog gelegen plateau dalen we af langs de bosrand.

De vergezichten zijn fenomenaal, maar wel wat heiig geworden nu de wolken langzaam aan steeds donkerder worden. "Ik ben benieuwd of we het droog houden"zegt Marina. "Ik hoop het, maar ik heb mijn regenjas bij me, het is tenslotte herfst".  Beneden in de vallei wacht nog een laatste verrassing, voor mij in ieder geval want Marina kent dit bijzondere plekje al.

Op de rand van bos en de velden landgoed Mariënburg Arnhem

wandelen op Landgoed Mariëndaal

Op de grens van bos en akkerland, Landgoed Mariëndaal
De Groene Bedstee, een stukje Arnhems erfgoed

De Groene Bedstee op Landgoed Mariëndaal is meer dan 150 jaar oud. Deze bijzondere dichte beukenlaan (of Berceau) is al in 1860 aangelegd om de dames op het landgoed ongezien en uit de zon te laten wandelen. Daarom zijn de beuken van deze lange haag van boven én aan de zijkant dicht. Ook tegenwoordig is de Groene Bedstee nog alleen toegankelijk voor wandelaars. De Trage Tocht gaat er dwars doorheen. Een mooi stukje geschiedenis.

De groene bedstee landgoed Mariëndaal Arnhem

Arnhem in zicht

Wandelend tussen de enorme beuken van de laatste beukenlaan van vandaag gaat het langzaam aan weer richting Arnhem. We komen uit aan de achterzijde van het centraal station. Inmiddels is het begonnen met regenen en zetten we de pas er flink in.

oude beukenlaan op Landgoed Mariënburg Arnhem

Weer terug in Park Sonsbeek, het Nederlands Watermuseum

We zijn weer terug in Park Sonsbeek en passeren de oude watermolen en het Nederlands Watermuseum. Gelegen aan de Jansbeek in één van de oudste panden van Arnhem is dit dé plek om meer te leren over water. Een doe museum voor het hele gezin.

Op maandag is het museum gesloten dus wandelen we direct door naar de parkeerplaats. De capuchons stevig over het hoofd getrokken en de camera in de tas. Een nat einde aan een heerlijke wandeling door een voor mij best nog onbekend stukje Arnhem. Tijd om in de auto te stappen en naar mijn vader te rijden.

Nederlands Watermuseum

Het Nederlands Watermuseum tijdens een eerdere wandeling.

 

Handig om te weten over de Trage Tocht Arnhem Noord:

 

Tip: wandelgids met nog meer Trage Tochten in Gelderland

Geplaatst in Europa, Gelderland, wandelen, wandelen in Gelderland, Wandelen in Nederland.

6 reacties

    • De porseleinzwammen op deze route zijn ontelbaar, net als veel ander paddenstoelen trouwens. Het is echt een ultieme herfstwandeling rond Arnhem als je het mij vraagt. Ook Arnhem centrum/stad is trouwens de moeite waard met alle historische gebouwen en gezellige pleinen.

  1. Gaaf, net je andere verhaal over de mooie street art in Arnhem gelezen. Deze wandeling lijkt me ook fijn om te lopen. Een beetje stad en een beetje natuur. Arnhem is echt een leuke stad zeg! Nog even geduld maar ik ga deze zeker een keer wandelen. Dank voor de tips!

  2. Ik heb jarenlang in deze regio gewoond en gewerkt, maar deze wandeling nooit gedaan. Park Sonsbeek is een heerlijke plek in de stad, leuke plek voor een picknick of iets dergelijks.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *