Sokkaknuten wandeling bij de Lysefjord Noorwegen

Sokkaknuten, rustig alternatief voor de Preikestolen wandeling

De Sokkaknuten wandelroute is een rustig alternatief voor de Preikestolen wandeling. Het uitzicht op deze mooie wandelroute bij de Lysefjord is fenomenaal. Het leukste, je komt er bijna geen andere wandelaars tegen en parkeren kost je geen 250 maar slechts 30 NOK. Wij wandelden beide routes en kunnen je ook dit rustige alternatief absoluut aanbevelen. 

360 graden panorama vanaf de Sokkaknuten

De Preikestolen wandeling stond al jaren op mijn bucketlist voor Noorwegen maar ik was ook nieuwsgierig. Hoe is het om een andere wandelroute bij het Lysefjord te lopen? Zijn de uitzichten net zo fraai, is het er net zo druk? Na wat zoekwerk vond ik een mooie rondwandeling bij de Sokkaknuten.

Ook deze wandeling gaat naar een hoge top en het uitzicht vinden we nog mooier dan die vanaf de Preikestolen. Vanaf de top van de Sokkaknuten heb je namelijk een 360 graden panorama op de Lysefjord. Bij goed weer kun je zelfs tot aan Stavanger kijken. Eenmaal beneden passeer je ook een mooi meer waar je met de tent kunt kamperen, echt genieten!

Een stevige wandeling bij het Lysefjord

De totale route rond de Sokkaknuten is 6 kilometer lang. Parkeren doe je op deze kleine privé parkeerplaats bij de Lysefjord Hyttegrend. Deze heeft geen voorzieningen en je betaalt (30 NOK) via de receptie net voor de parkeerplaats.

Voor het wandelen van de Sokkaknuten moet je een redelijke tot goede wandelconditie hebben. De route stijgt ruim 300 meter over een relatief kortere afstand. Wij adviseren je om de wandeling tegen de klok in te lopen. Dan heb je de makkelijkste afdaling. Nog steeds een stevige maar over een betere ondergrond. En daarna wacht de beloning van het frisse bergmeertje met een gezellige picknicktafel.

De route is aangegeven d.m.v. wandelbordjes en rode strepen en stippen op bomen en dergelijke en goed te volgen.

Onze wandeling naar de Sokkaknuten

Nadat we gisteren bij de Preikestolen hebben gelopen is het nu tijd voor een andere mooie wandeling. Vanaf het kleine haventje in Oanes, waar we met de camper hebben overnacht, is het niet ver rijden naar de parkeerplaats. Ik zoek de receptie op, betaal en daarna pakken we de rugzak in. Lunch mee en water, zonnebrand op de neus en gaan!

Het is nog bewolkt als we het eerste stuk over de met rotsen bedekte paden door het bos wandelen. Al vrij snel komt de beloofde zon er door piepen en gaat het gestadig omhoog. Het bordje naar links, naar de Levikassen, laten we voor wat het is. Onze route gaat eerst rechtdoor en omhoog.

Sokkaknuten wandeling Lysefjord

Sokkaknuten: over kleine paadjes door het bos

wandelen Lysefjord Noorwegen

Eindeloze vergezichten

Onderweg stoppen we regelmatig om van het mooie uitzicht te genieten en om de broekspijpen af te ritsen. Nu de zon er doorkomt is het al snel heerlijk warm.Wat boffen we toch met het weer in Noorwegen. De ochtend is soms wat bewolkt of mistig maar daarna is het zonnig en de lucht blauw.

De grote brug over het Lysefjord lijkt van bovenaf maar een klein ding. Bijzonder hoe enorm snel je kunt stijgen tijdens zo'n bergwandeling.

Uitzicht op Lysefjord vanaf de Sokkaknuten wandeling

Het eerste uitzicht op het Lysefjord

Brug over het Lysefjord

Wow! Wat een uitzicht

Bij de Sokkaknuten gaat het om het uitzicht en dat krijg je! Eenmaal op de top weet ik van gekkigheid bijna niet waar ik moet kijken. Vanaf het rotsachtige plateau heb je een fantastisch uitzicht naar alle kanten. De Preikestolen zie je helaas niet vanaf hier. Die zit wat verder in de Lysefjord, nét voorbij de laatste bocht die wij kunnen zien.

Nadat we een tijd hebben rondgewandeld zoeken we een grote rots op om lekker tegenaan te leunen en eten we onze lunch. Lunch with a view, wie zal het hebben. Beneden ons vaart de ferry van en naar Oanes en zien we een fjordcruise met dagjesmensen die via de Lysefjord naar de Preikestolen varen. Dat lijkt me ook erg mooi maar vandaag hebben we een ander plan.

Uitzicht op het Lysefjord vanaf Sokkaknuten

Genieten van het uitzicht

Uitzicht vanaf de Sottaknuten

Lunch with a view.

De afdaling

Na de lunch beginnen we aan de afdaling die, na een kleiner wat vlakker stuk, steviger is dan we verwacht hadden. Ik ben geen fan van steile afdalingen en heel tevreden met onze keuze om de route deze kant uit te lopen. Andersom was het een stuk lastiger geweest. Het uitzicht tijdens het afdalen is opnieuw erg mooi en zo wandelen we naar de lager gelegen vlakte.

Het kleine bergmeer is prachtig. Er zwemmen wat vogels, ik spot een paar libellen maar wat vooral opvalt is de stilte. Hier hoor je niets anders dan de wind en de vogels. Als ik een tent bij me had dan wist ik het wel. Wat een leuke plek om even te zitten en te genieten.

Afdaling Sokkaknuten wandeling Lysefjord

Afdaling Sokkaknuten wandeling Lysefjord

Uitzicht op de fjord vanaf de Sokkaknuten wandeling Noorwegen

Wat een uitzicht

Bergmeer op Sokkaknuten wandeling

Aan dit kleine bergmeer wil ik wel een nachtje slapen!

De laatste loodjes van onze wandeling

We houden het meer aan onze rechterkant en beginnen aan het laatste stuk van de wandeling. Genietend van de zon op ons bolletje bereiken we de parkeerplaats. Lekker de sandalen aan en we zijn weer klaar voor vertrek. We beginnen aan de scenic route Ryfhylke over de 13. Wat een prachtige dag, zo mag het van mij wel altijd zijn!

Is de Sokkaknuten een goed alternatief voor de Preikestolen wandeling?

Absoluut! Wij vonden het erg leuk om beide wandelingen te maken en het verschil te ervaren. Ze zijn allebei mooi maar de Sokkaknuten wandeling is een stuk rustiger dan de Preikestolen. Wil je dus weg van de massa en toch genieten van een fantastisch uitzicht over het Lysefjord? Dan is dit dé wandeling voor jou.

Handig om te weten over de Sokkaknuten wandeling

  • De totale wandelroute rond de Sokkaknuten is 6 kilometer en kun je in een uur of 4 wandelen.
  • Er zijn geen toiletten of prullenbakken langs de wandeling te vinden.
  • Er is geen horeca langs de route dus zelf eten en drinken meenemen.
  • Ben je met de camper? Tegen betaling kun je ook op de wandel parkeerplaats overnachten.
  • Draag goede wandelschoenen of gympen, de paden van de Sokkaknuten wandelroute zijn rotsachtig maar goed.
  • Wandelstokken kunnen handig zijn tijdens de afdaling.

Fijne reisgidsen voor je reis door Noorwegen:

 

Geplaatst in Europa, Noorwegen, wandelen, Wandelen in Europa.

2 reacties

  1. Wat een fijn verslag! Wij willen voorjaar 2024 naar Noorwegen met de camper en ben vast inspiratie aan het op doen. Ik vroeg me wel af, is deze route ook te doen met een (grote) hond? Of is het teveel klimmen en klauteren?

    • Hoi Neomie. Echt klauteren doe je weinig op deze route. Wel zitten er een aantal steilere, soms smalle paden in de wandeling. Soms rotsachtig, soms met wat loszittende steentjes op een zandpad. Ik vind het enorm lastig om te beoordelen of je dit met de hond kunt doen omdat ik zelf nooit met een hond wandel. Zelf zit ik op Facebook in diverse Noorwegen en Scandinavië groepen. Wie weet kun je in zo’n groep eens vragen of iemand de Sokkaknuten met een hond gelopen heeft. Het is namelijk wel echt de moeite waard. En anders de Preikestolen. Daarvan weet ik zeker dat het met een hond kan want dat deden diverse wandelaars. Veel plezier met de voorbereidingen voor je reis naar Noorwegen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *