wandelvakantie Garda Trentino

Op pad in de meivakantie: een wandelvakantie in het voorjaar

Nu de meivakantie nadert en de temperaturen stijgen begint het bij ons weer behoorlijk te kriebelen. Heb jij ook weer zo'n zin om er op uit te gaan? Uitwaaien aan het strand, de frisse natuur in of een fijne wandelvakantie? Na al die maanden thuis staan wij te trappelen om er weer op uit te trekken. Onze camper in te pakken, de grens over te steken en nieuwe gebieden te verkennen. Wordt het Duitsland, Frankrijk of misschien wel Denemarken en daarna doorsteken naar Zweden en Noorwegen?

Van een lekkere wandelvakantie knap je helemaal op!

Het voorjaar is een geweldige tijd om er op uit te trekken. De natuur komt weer tot leven, de dagen zijn een stuk langer en warmer. Ideaal om die wandelschoenen aan te trekken en de mooie natuur van dichtbij te bekijken. Misschien is het nog niet mogelijk om ver te vliegen maar een leuk vakantiepark in Nederland of een korte roadtrip binnen Europa in de meivakantie is ook heerlijk. Je hoeft namelijk helemaal niet ver te gaan om een fijne vakantie te hebben!

Als we één ding hebben geleerd van het laatste jaar is dat wandelen overal kan en je er niet veel voor nodig hebt. Een wandelvakantie is een fijne uitlaatklep om even helemaal tot rust te komen en je lichaam weer een flinke boost te geven.

wandelvakantie Normandië Etretat en Chemin Des Douaniers

Wandelvakantie in Normandië; de rotskust bij Etretat

Fijne bestemmingen om te gaan wandelen

Wie er een leuk land zoekt voor een wandelvakantie kan in Europa zijn hart ophalen. De natuur in Europa is namelijk enorm gevarieerd en goed bereikbaar. Van de prachtige berggebieden met hoge toppen in de Alpenlanden tot de indrukwekkende rotskusten van Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië en Kroatië. Liefhebbers van woestijn en vulkanische gebieden kunnen op pad in de ruige natuur van Spanje, Italië en de Canarische eilanden.

Op korte afstand van de grens met Nederland vind je al heel veel mooie wandelbestemmingen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een vakantie aan de kust van Normandië en Bretagne? Een paar dagen in de Belgische Ardennen of Luxemburg? Of rijd richting Duitsland en verken de Eifel, Moezel of Duitse Harz. Stuk voor stuk pareltjes op slechts enkele uren rijden van de Nederlandse grens.

→Lees hier mijn tips voor een wandelvakantie in Europa in het voorjaar

De beste tijd voor een wandelvakantie

Wat de beste tijd is voor een wandelvakantie in Europa hangt af van je persoonlijke voorkeur en het klimaat van je bestemming. Daarnaast kan het ook bepalend zijn of je een pure wandelvakantie kiest of ook nog andere dingen wilt doen.

Ben je goed bestand tegen wandelen met heet weer, of vind je het zelfs wel lekker? Dan zijn eind voorjaar (juni), zomer en begin herfst uitermate geschikt. De temperaturen in veel landen kunnen dan behoorlijk oplopen maar de avonden zijn lang en zwoel. Heerlijk om na het wandelen lekker buiten te eten of een terrasje te pikken.

Wandel je liever met iets minder warm, maar wel aangenaam weer? Ga dan op pad in het (late) voorjaar en de herfst. Populaire bestemmingen als Toscane, Sicilië en Sardinië, Griekenland en bijvoorbeeld Mallorca zijn echt geweldig in deze periode. Met temperaturen van tussen de 20 en 25 graden is het ideaal weer voor actieve vakantiegangers.

In het oosten van Europa en het noorden van Zweden, Finland en Noorwegen kan het in in maart en april nog behoorlijk koud zijn. De laatste sneeuw is vaak nog niet gesmolten en kan een behoorlijke invloed hebben op de begaanbaarheid van veel wandelroutes. Hetzelfde geldt voor de echte hoge bergtoppen van bijvoorbeeld de Pyreneeën en Alpen. Wie er in deze gebieden gaat wandelen is waarschijnlijk beter af rond de zomermaanden.

In de wintermaanden kun je nog prima op pad in het zuiden van Europa. Denk daarbij aan een wandelvakantie in de Portugese Algarve, de Spaanse zuidkust, Madeira of de Canarische eilanden.

bergwandeling naar Piesenhausener Hochalm en Kampenwand

Bergwandeling naar Piesenhausener Hochalm en Kampenwand, Duitse Alpen

Wandelen in de meivakantie

Mei is een overgangsmaand van wat kouder naar warmer weer. In de meivakantie kun je daarom prima op wandelvakantie. Begin mei gaat de zon in diverse landen rond 9 uur onder. Hierdoor heb je lange dagen en alle tijd om stevige wandelingen te maken. Onderweg pak je een terrasje voor de lunch of je zoekt een fijne plek voor een picknick. Tijd genoeg!

Ga je voor frisse, groene natuur? Dan is het voorjaar dé perfecte tijd voor je vakantie. In de rivieren en watervallen staat nog volop water en de planten en bomen nog lekker fris. De fruitbomen staan in bloei en er beginnen steeds meer bloemen te bloeien. Zo is mei bijvoorbeeld dé maand om bloemeneiland Madeira te gaan bekijken! Ook is dit de tijd om te genieten van nestelende vogels en de jonge lammetjes. Persoonlijk is dit één van mijn favoriete tijdstippen van het jaar.

Heb jij al plannen voor de meivakantie?

Geplaatst in Europa, wandelen, wandelvakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *