Helder blauw water en sfeervolle dorpjes; het Gardameer

Op een kleine 1100 kilometer van Nederland ligt het Gardameer.  Dit grootste meer van Italië ligt als een soort fjord tussen de mooiste bergtoppen in. In het noorden lopen de bergen bijna tot in het water door, slechts van het meer gescheiden door een een smalle weg, het uiterste zuiden van het meer ligt in vlak landschap.Het water van het Gardameer is helderblauw, er zijn diverse kleine strandjes en overal langs het meer zijn sfeervolle dorpjes met allemaal een eigen haven. In de zomer is het een gezellige drukte op het water en zitten de terrasjes vol met mensen. Aan de drukte ontsnappen kan zeker ook door bijvoorbeeld de bergen in te trekken voor een (stevige) wandeling.  Wij waren er een ruime week, als eerste stop op weg naar Toscane, en hebben het prima naar onze zin gehad.

 

gardameer1

 

Sfeervolle plaatsjes

Denk aan mooi gekleurde huisjes en straten met klinkertjes. Kleine havens waar bootjes klaar voor een dag op het water, cypressen, bougainville en oleanders en levendige markten. Top dit af met een overvloed aan restaurants en gezellige terrasjes en dan heb je het plaatje wel compleet.  Links van je glinstert het helderblauwe water je tegemoet en rechts kijk je tegen de groene berghellingen aan.

Wij hebben een paar dagen een fiets gehuurd. Vanuit Lazise, waar we op de camping stonden, fietsten een route naar het noorden en een route naar het zuiden. Zo lang je aan de oever van het meer blijft is de route vlak en prima te doen voor iedere fietser. Er zijn genoeg leuke plekken langs het Gardameer om onderweg te stoppen. Wissel het fietsen af met een stukje lopen of op een terrasje neer te strijken. Fietsen heeft ook als bijkomend voordeel dat je altijd door kunt rijden. Iets dat met de auto niet altijd het geval is aan de zuidoostelijke kant van het meer.

Plaatsen die ik zeker aan kan bevelen;

Lazise.

Als je door de oude toegangspoorten het stadje binnenloopt kon je direct in het prachtig bewaard gebleven middeleeuws (autovrij) centrum en een mooi gerenoveerd kasteel. Een keur aan restaurants, kleine winkeltjes en terrasjes.

lasize

 

Malcesine.

Sfeervolle klinkerstraatjes met zandstenen huizen waarin je je weer helemaal terug in de tijd waant. Genoeg terrasjes aan het water en het opstappunt voor de kabelbaan naar de Monte Baldo.

malescine

 

Peschiera del Garda.

Heeft een sfeervolle binnenstad en is gelegen aan de zuidkant van het meer. Een haventje, klein winkelstraatje en wat terrasjes. Net buiten het centrum kun je omhoog een klein parkje inlopen voor een fraai uitzicht op het meer en het centrum. Achter het dorpscentrum stroomt een rivier met een fraaie oude brug.

peschiera

Ontsnap op de toppen van het Monte Baldo massief.

Vanuit het plaatsje Malcesine kun je de kabelbaan omhoog nemen. Je kunt halverwege de berg uitstappen maar het mooist is het om helemaal door te gaan naar het top station. Als je met de kabelbaan omhoog gaat besef je pas hoe groot het Gardameer is en hoe het tussen de bergen ingeklemd ligt. Eenmaal boven kun je diverse wandelingen maken of met de MTB fietsen en genieten van  fantastische kijkjes op het meer.

montebaldo1

Frisse lucht, geitenkuddes die met klingelende bellen tegen de hellingen oplopen ,groene weiden vol met alpenbloemen, steenbokken, prachtig uitzicht en een gezellig restaurantje om je dag mee te beginnen of af te sluiten. Een prima manier om even te ontsnappen aan de drukte van het meer.  Let wel op de openingstijden van de kabelbaan en besef dat het boven een stuk frisser is, dus een extra trui/jas meenemen is aan te raden.

montebaldo2

 

montebaldo3

Verona

Op nog geen 30 kilometer van het Gardameer vind je Verona. Dit is de grootste stad uit de regio. Wij maakten er een dagtrip naartoe en wandelden door de fraaie binnenstad (werelderfgoedlijst Unesco). We zagen het beroemde balkon waar Romeo  aan zijn Julia de liefde verklaarde en bezochten 's avonds de beroemde opera in het amfitheater.Het operabezoek viel een beetje tegen. Niet alleen was alles in het Italiaans maar men gebruikte bovendien geen speakers. Daardoor hoorde je op de hoger gelegen plaatsen alles minder goed. Toch was het wel leuk om een keer mee te maken. Een drankje en een hapje mee, de warme zwoele avond en boven ons een prachtige sterrenhemel......

verona3

Verona staat niet echt bekend om het winkelen maar als je toch wilt shoppen kun je dat doen in de Via Mazzini, Dit is de hoofdstraat van de stad. Verder zijn er diverse kleine winkeltjes met souvenirs en lokale producten. Parkeren deden we bij het amfitheater dat lekker centraal ligt.

verona2

 

verona1

 

verona4

 

Wij hebben ons niet verveeld en komen zeker nog een keer terug om nog wat meer van de omgeving van het Gardameer te bekijken! Een weekje uitwaaien is lekker, maar je kunt je ook voor een langere tijd goed vermaken. Zeker als je nog wat meer op of in het water te vinden bent dan bij ons het geval was.

Heb jij nog leuke tips voor ons volgend bezoek?  Ik hoor ze graag van je!

gardameer

Geplaatst in Europa, Italië.

8 reacties

    • Ik was al een tijd lang nieuwsgierig naar het Gardameer, dus we hebben er bewust een stop gemaakt in plaats van één in Zwitserland of Oostenrijk. 1100 kilometer is nog net leuk voor 1 dag (vinden wij tenminste).

  1. Het is alweer zo’n 15 jaar geleden dat ik twee weken op vakantie was aan het Gardameer. Echt genoten van de mooie omgeving. Die dorpjes ken ik nog wel, maar ik ben niet in de bergen geweest. Ziet er prachtig uit! Wij zijn toen van Peschiera del Garda naar Sirmione gefietst. Dat is een heel sfeervol dorpje op een schiereiland. Ook zijn we een dagje naar Milaan en een dagje naar Venetië geweest, dat was prima te doen met de trein.

    • Wij waren er in september en het weer was een beetje wisselvallig. Venetië hadden we ook willen aandoen, maar het regende er te veel. Die hebben we dus voor een andere keer bewaard. De trein is daar zeker een goede optie.

    • Ja, het Gardameer is zeker een aanrader. Het kan soms wel wat druk zijn, maar aan de drukte ontsnappen is ook zeker mogelijk en het gebied is erg mooi. Ik vond zelf Sicilië ook een aanrader, lekker compact en toch gevarieerd. Wij vlogen vanaf Eindhoven goedkoop met Ryan air (goedkoop) op Trapani, dat zal vanaf Groningen denk ik ook lukken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *