wandeling naar de Brocken Harz Duitsland

5 dagen vakantie in de Harz Duitsland

De laatste jaren komen we weer met grote regelmaat in Duitsland. Het Duitse Harzgebergte stond al enkele jaren op mijn verlanglijst. Toen we op zoek gingen naar mooie plekken voor onze campertrip mocht de Harz Duitsland natuurlijk niet ontbreken aan de reis. Een prachtige regio waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen. Vol glooiende heuvels, brede rivierdalen, dromerige kastelen en oude vakwerksteden. Na een aantal dagen reden wij weer verder maar we komen zeker weer terug in de Harz in een volgende vakantie. Lees hier onze ervaring en tips voor de Harz.

Een spontane vakantie in de Harz Duitsland

In de gekke zomer van 2020 is alles anders dan anders. De geplande reis naar Noorwegen en Zweden gaat in de koelkast. Als we in juni horen dat de grens met Duitsland weer open gaat voor vakantiegangers is de keus snel gemaakt: Duitsland! De Harz is voor ons nog onbekend, ligt op enkele uren rijden van Nederland en kent veel mooie bezienswaardigheden, ideaal. Wij gaan met de camperbus en daarvoor is Duitsland uitermate geschikt. Natuurlijk zijn er ook enorm veel andere overnachtingsmogelijkheden als hotels, Bed and Breakfasts, feriënwohnungen en Airbnb.

Met een korte tussenstop naar de Harz.

Een paar dagen later rijden we naar het oosten. Zonder strak plan en redelijk onvoorbereid. Na een stop van 3 nachten in de buurt van Winterberg rijden we door naar het Hartzgebergte. Wat we er precies gaan doen in de Harz weten we nog niet. Wandelen op de Harzer Hexenstieg en de Brocken staan in ieder geval op het programma. Een paar mooie vakwerkstadjes bekijken en de langste hangbrug van Duitsland bedwingen.We krijgen nog niet echt een goed beeld van de Harz dus besluiten we gewoon te kijken wat ons leuk lijkt en ter plekke een plan te maken.

Op onze eerste dag rijden we via een tussenstop in Osterode, het beginpunt van de Harzer Hexenstieg, naar de meest noordwestelijke punt van de Harz Duitsland. Voor de eerste overnachting kiezen we de vakwerkstad Goslar waar we onze camper neerzetten aan de rand van de oude binnenstad.

→Lees hier al onze tips voor je vakantie in Duitsland.

Vakwerkstad Goslar, minder bekend hoogtepunt van de Harz

Over Goslar hoor je een stuk minder dan Quedlinburg en Wernigerode maar dat is niet terecht. De geschiedenis van Goslar gaat meer dan 1000 jaar terug in de tijd. In de stad vind je een kleine 50 kerken, kloosters en kapellen en een overvloed aan prachtige vakwerkhuizen. Hier kun je uren dwalen door kleine klinkerstraatjes in het centrum en ontdek je steeds weer nieuwe details. Het paleis van de Kaiserpfalz behoort tot één van de bezienswaardigheden van de stad. Vanaf dit hoger gelegen punt heb je een fraai uitzicht over de stad.

Een andere bezienswaardigheid van Goslar vind je net buiten de stad. De 600 meter hoge Rammelsberg is een voormalig zilvermijn en niet meer in gebruik. Tegenwoordig vind je er een museum en kun je met een gids de ondergrondse mijnen bezoeken. Het gebied staat op de werelderfgoed lijst van UNESCO en is een bezoek waard. Helaas was de Rammelsberg niet open toen wij er op vakantie waren maar inmiddels kun je er weer terecht. Wij hebben het op onze to do list gezet voor een volgend bezoek aan de Duitse Harz!

Klinkerstraatjes en vakwerkhuizen genoeg in Goslar

Plannen maken voor de Harz.

Nadat we een paar uur in Goslar hebben rondgeslenterd puzzelen we verder. Dat we veel gaan wandelen staat als een paal boven water. We bladeren door de folders die we van schoonzus Jolanda kregen, sparren wat met vriendin Marina over een wandelroute die over de Titan hangbrug gaat en krijgen een tip om de Teufelsmauer bij Blankenburg te bekijken. Ook vind ik een mooie wandelroute die vanuit Ilsenburg door het Ilsetal naar de Brocken gaat. De Sudharz schijnt ook enorm mooi te zijn en nog niet zo druk. Meer dan genoeg voer om onze ontdekkingstocht door de Harz mee te starten.

Wandelen en fietsen in de Harz Duitsland

Naast de prachtige historische vakwerksteden en cultuur trekken veel mensen naar de Harz voor de indrukwekkende natuur. Midden in het gebied vind je het Harz National Park waar je eindeloos kunt wandelen en fietsen. Ook buiten het park zijn er overal mooie wandel en fietspaden. Eigenlijk is de hele Duitse Harz één paradijs voor outdoorliefhebbers en is de natuur nooit ver weg. In de winter is de Harz een walhalla voor wie er wie er van skiën, langlaufen of sneeuw wandelen houdt.

NB: Op diverse plekken in de Duitse Harz zijn de sparren bruin vanwege de droogte en aantasting door de bastkever. Gelukkig kun je op de meeste plekken nog gewoon genieten van de mooie natuur en hoef je een vakantie in de Harz er zeker niet voor te laten.

Wandelen naar de Brocken, het hoog(s)tepunt van de Harz (Dag 2)

De volgende ochtend rijden we door naar Ilsenburg waar we de camper neerzetten aan het begin van het Ilsetal. Hier wandelden we de Heinrig Heine Wanderweg, een (pittige!) wandelroute die start in het brede dal van de Ilse. Nadat we het Ilsetal achter ons gelaten hebben is het flink klimmen maar ook genieten van de talloze vergezichten over de bossen en meren van de Harz.

Het meest bekende deel van de regio is de Hochartz en een wandeling naar de Brocken is één van de meest populaire activiteiten in de Harz Duitsland. Er zijn meerdere wandelroutes naar de Brocken mogelijk die verschillen in lengte en steilheid. Klimmen doe je op alle routes want de Brocken ligt op 1142 meter hoogte.

Je kunt ook naar de Brocken wandelen vanuit Schierke, Torfhaus en Elend. Elke route heeft een ander gevoel en moeilijkheidsgraad. Ook de Harzer Hexenstieg komt over de Brocken. Voor wie er liever naar beneden wandelt is de Brockenbahn een idee. Rijd met de trein omhoog, geniet van het uitzicht en wandel daarna weer naar beneden.

wandeling naar de Brocken Harz Duitsland

Prachtig uitzicht vanaf het plateau van de Brocken

De Brockenbahn

De Brockenbahn is één van de 3 smalspoorwegen in de Duitse Harz en de meest bekende. Deze 19 kilometer lange spoorlijn ligt tussen Drei Annen Hohne en de top van de Brocken. Veel mensen stappen op in Wernigerode en combineren zo een bezoek aan deze indrukwekkende vakwerkstad met een bezoek aan de hoogste top van de regio, de 1146 meter hoge Brocken. Eenmaal boven op de Brocken vind je een restaurant en kun je rondwandelen en genieten van het uitzicht. (Laagjes mee want het kan erg hard waaien of zelfs mistig zijn op de top)

Een kaartje voor de Brockenbahn is niet goedkoop. Volwassenen betalen €31 voor een enkele reis of €47 voor een retourtje (prijs 2020). Ben je in het bezit van de 4 daagse HarzCard dan is een enkele reis met de Brockenbahn inbegrepen. Zo kun je bijvoorbeeld naar boven rijden met de trein en via één van de wandelroutes terug wandelen of andersom (voor wie er van een uitdaging houdt.

UNESCO vakwerkstad in Duitsland: Quedlinburg (dag 3)

Vanuit Ilsenburg rijden we richting Quedlinburg waar we een camping zoeken. Hier kunnen we even uitgebreid douchen, een wasje doen en alles bijvullen en legen. In de middag lopen we naar de oude binnenstad van Quedlingburg. In het oude centrum van deze middeleeuwse stad vind je meer dan 2000 vakwerkhuizen waarvan de één nog mooier is dan de ander. Ook zie je hier nog goed dat Quedlinburg ooit een welvarende handelsstad was. Quedlinburg staat op de UNESCO werelderfgoed lijst en is wat ons betreft een must see in de Duitse Harz. Na een paar uur slenteren door de oude klinkerstraatjes pakken we even een koffie op één van de gezellige terrasjes.

Het kasteel van Quedlinburg ligt net buiten de stad op een hoge heuvel en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Vanaf eind november verandert Quedlinburg 4 weken in een gezellige "adventstad". Er is regelmatig live muziek, een gezellige wintermarkt in het centrum én een grote kerstmarkt rond het kasteel. Het is een aardige klim vanuit de stad naar het kasteel en voor vandaag helaas te veel. Een mooie reden om weer terug te komen!

vakwerkhuizen Quedlinburg Harz Duitsland

Mooie straat in UNESCO vakwerkstad Quedlingburg
Thale als uitvalsbasis (dag 4 in de Harz Duitsland)

Op dag 4 van onze trip door de Harz Duitsland rijden we door naar Thale waar we met de camperbus op de parkeerplaats van de kabelbanen staan. Thale is de ideale uitvalsbasis voor het maken van mooie wandelingen. Vanaf hier wandel je het laatste deel van de Harzer Hexenstieg, zit je in de buurt van de Titan en kun je met de kabelbanen omhoog naar de Rosstrappe en de Hexentanzplatz waar je ook weer eindeloos kunt wandelen. Nadat we wat hebben geïnformeerd bij de VVV en de busverbinding hebben bekeken besluiten we de wandeling over de Harzer Hexenstieg de volgende dag te maken.

We bezoeken het DDR museum  in Thale (€5, gratis met de HarzCard). Hier leer je niet alleen meer over de tijd dat Oost en West Duitsland gescheiden waren maar vind je ook veel spullen uit de jaren 60-70 en 80.  Voor ons een stukje jeugd nostalgie. Daarna pakken we de lift naar de één van de bekendste bezienswaardigheden van de Harz, de Hexentanzplatz. We genieten van het geweldige uitzicht maar verder vinden we het veel te toeristisch en gericht op gezinnen met kinderen. Nadat we even hebben rondgekeken wandelen we via een mooie route langs de rodelbaan weer terug naar Thale.

DDR museum Thale Harz Duitsland

Detail in het DDR museum in Thale

De Harzer Hexenstieg en de Teufelsmauer (dag 5)

Na een vroeg ontbijt stappen we op de 5e dag van onze reis door de Harz Duitsland in de bus richting Treseburg waar we de laatste 12 kilometer van de Harzer Hexenstieg gaan wandelen. Helaas is de horeca in Treseburg pas in de middag open dus beginnen we direct met wandelen. Waar het Ilsetal vlak was is het Bodetal absoluut niet vlak. We klimmen en dalen diverse keren en staan soms pal aan de Bode en er soms boven. Wat een prachtige route!

Na een kleine 4 uur staan we bij het eindpunt van de wandeling in Thale en hebben nog een hele middag voor ons. Thale zelf is vol met weekend touristen en vakantiegangers en daarom kiezen we ervoor om een wat rustiger plekje op te zoeken.

De Harzer Hexenstieg

De Harzer Hexenstieg is een meerdaagse wandelroute van ruim 100 kilometer en één van de Top Trails of Germany. Deze wandeling voert je dwars door de Duitse Harz en neemt je mee langs diverse hoogtepunten uit de regio. Wandel door dichte bossen en brede rivierdalen. Bedwing de Titan, de langste hangbrug van Duitsland, en de Brocken, met 1042 meter de hoogste top van Noord Duitsland.

Een route vol variatie. Perfect voor een langere wandelvakantie maar die zich ook, dankzij het goede openbaar vervoer, prima leent voor het lopen van een losse etappe. Lees hier alles over onze wandel ervaring op de Harzer Hexenstieg in de buurt van de Brocken en door het Bodetal bij Thale. Allebei enorm mooi.

Bodetal bij Thale Harzer Hexenstieg

Het indrukwekkende dal van de Bode bij Thale

De Teufelsmauer

Het Harzgebergte kent diverse indrukwekkende rotsformaties waaronder die van de Teufelsmauer die over een lengte van ongeveer 20 kilometer tussen Ballenstedt en Blankenburg loopt. Op een hoge rif in het landschap van het Harzvorland strekken zich hier de hardzandstenen rotsen van de Teufelsmauer uit.

Omdat we zo snel uitgewandeld waren in het Bodetal besluiten we door te rijden naar de Teufelsmauer. Eerder werden we getipt om deze bij Blankenburg te wandelen maar dat vinden we te ver. Vlakbij Thale kun je ook een prachtig deel van de Teufelsmauer wandelen bij Weddersleben en Warnstedt. In totaal wandelen we een kleine 10 kilometer (heen en weer) over de duivelsmuur. Een makkelijke wandeling maar enorm indrukwekkend. Niet alleen zijn er spectaculaire rotsformaties maar ook het uitzicht op het omringende landschap is geweldig. Hier zie je waar het allemaal om draait in de Duitse Harz.

Tip: Wil je nog meer? Wandel dan de speciale 35 kilometer lange Teufelsmauerstieg die je langs alle rotsformaties voert.

Teufelsmauer Harz Duitsland Königstein Teufelsstieg

De enorme rotspartij van Königstein op de Teufelsmauer

Bezoek de Duitse Harz met de HarzCard

Wie er meerdere dagen in het Harzgebergte verblijft en diverse dingen wil bezoeken kan eventueel gebruik maken van de HarzCard. Met deze kaart krijg je korting op heel veel bezienswaardigheden in de Harz Duitsland, waaronder een gratis enkele reis met de Brockenbahn ( NB: dit laatste is bij de 4 daagse variant!). De Harzcard schaf je o.a. aan bij de lokale VVV's en kost je €32 voor 2 dagen en €59 voor 4 dagen (prijs 2020). Zo kun je met de kaart bijvoorbeeld gratis in het DDR museum in Thale, het Brockenhaus, Miniaturenpark "Kleiner Harz", de lift naar de Rosstrappe (Thale), het klooster in Walkenried en het kasteel van Wernigerode.

Op deze pagina vind je alle info over de Harzcard.

 

Tip: Bij veel campings, hotels en andere overnachtingsadressen betaal je toeristenbelasting (Kurtax). Met het betalingsbewijs kun je meestal gratis gebruik maken van de bus in de regio.

wandelen in de Harz de Harzer Hexenstieg Bodetal Thale

Eindconclusie van onze 5 dagen in de Harz Duitsland

Als we 's avonds in de camperbus zitten merken we duidelijk dat het weekend is begonnen want het begint behoorlijk druk te worden. Daarom beslissen we dat we de wandeling over de Titan hangbrug laten voor wat het is en de Harz te gaan verlaten. Natuurlijk hebben we nog lang niet alles gezien maar we zijn tevreden. Dresden en de Sächsische Schweiz lonken.

Na 5 dagen hebben we een mooie indruk gekregen van wat de Harz allemaal te bieden heeft en is er nog genoeg over voor een volgende trip. Zo kunnen we nog naar de vakwerkstad van Wernigerode en het oude centrum van Blankenburg. Ook de zilvermijn van Rammelsberg staat hoog op de verlanglijst. Ook in de Sudharz kunnen we nog genoeg ontdekken zoals het klooster van Walkenried, vakwerkstad Bad Sacha en natuurlijk gaan we nog veel meer wandelen. Wie weet huren we wel een e-bike en fietsen we daarmee een mooie route door de bossen. De herfst in de Harz lijkt me echt geweldig mooi!

Wat je ook doet, je hoeft je niet te vervelen! Er is meer dan genoeg te zien en doen in de Harz Duitsland. Gelukkig ligt de Harz niet ver van Nederland en kun je het makkelijk met de auto én met het openbaar vervoer bereiken. Wij gaan in ieder geval zeker terug om meer van het Hartzgebergte te bekijken. Ik wens je vast een hele fijne vakantie!

Ben jij ook fan van de Harz?

Tip voor fijne reisgidsen voor de Harz Duitsland:

Geplaatst in camper, Duitsland, Europa.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *